באנו חושך לגרש - האדריכלית והמעצבת שרון אברהם מספרת על הפרויקט האחרון שלה.

מאת: | צילום: | - 01/01/2014


ללמוד במגמת אדריכלות וליהנות מכול רגע 

אני אדריכלית בוגרת הטכניון. תחום האדריכלות והעיצוב מלווה אותי כבר מצעירותי. לקראת התיכון, כשכולם התכווננו למגמות ראליות או הומניות, אני חיפשתי לימודים שישלבו עיצוב ואומנות עם בגרות ריאלית. את השילוב מצאתי ב"אורט הרצלייה" - שם למדתי במגמת אדריכלות ונהניתי מכל רגע.


המשכתי אל הטכניון, במסגרת העתודה האקדמית ומשם, לצבא, לשירות צבאי מקצועי במחלקת הבינוי של חייל האוויר. בצבא עסקתי בניהול ביצוע ובניהול פרויקטים (תחום ששמור על פי רוב למהנדסים). החשיפה הזו לתחום ניהול הפרויקטים, העניקה לי ידע רב ופרספקטיבה רחבה יותר על תחום האדריכלות והעיצוב בכלל, ועל התאמת העיצוב לתקציב, התייחסות ללוחות זמנים, לתאום מערכות ולמורכבויות ביצוע בפרט. 

 


לפתוח את הבית, להאיר אותו ולחבר אותו אל הגינה הגדולה

משרדי עוסק בתכנון אדריכלי בשילוב עיצוב פנים לבנייה פרטית, שיפוצים, משרדים ומסחר.
בפרויקט זה, הלקוחות היו מעוניינים בשיפוץ כולל של הבית ללא הריסתו המוחלטת באופן שיחדיר הרבה אור ויהפוך אותו לעכשווי יותר. הפתרון נמצא בשינוי הגוונים בהגדלת הפתחים וביצירת תחושת גובה בסלון.

 

 


הבית (250 מ"ר על מגרש 660 מ"ר) בנוי משלושה מפלסים מדורגים: בקומת הכניסה החלל הציבורי (סלון, מטבח ופינת משפחה) ברבע מפלס נמוך יותר, מעין מרתף (על קרקעי) הכולל חדר רחצה, ממ"ד וחנייה מקורה פתוחה, ומפלס עליון הכולל 3.5 חדרי שינה ו"יחידת הורים".


 

התקרות בקומת הקרקע היו נמוכות (מול הכניסה, בפינת המשפחה ובחלק מהסלון; H=245 במפלס הנמוך H=220) והפתחים קטנים מאוד - דבר שיצר תחושה של מחנק וחושך. 

בבית הייתה רק יציאה אחת אל החצר, וגם היא אל מול הגדר הגובלת עם השכן.
החצר האחורית המוצלת, הייתה מנותקת לחלוטין מהבית מבחינת מפלסים, ורק 2 חלונות צרים השקיפו אליה.

הפתרון היה לפתוח את הבית, להאיר אותו ולחבר אותו יותר אל הגינה הגדולה שמקיפה אותו.

 


הצרחה בין הסלון למטבח


מבחינת פרוגראמה הדרישה הייתה לתוספת שרותי אורחים בקומת הכניסה, הפרדת חדר השינה של ההורים מחדרי השינה של הילדים (4) ותכנון חדר עבודה עם אפשרות לכניסה נפרדת.

 


בקומת הכניסה - מיקום דלת הכניסה הוסת כך שהכניסה תהיה אל מול מרחב פינת המשפחה ולא אל מול המדרגות, באופן  שיאפשר הוספת שרותי אורחים. 

בוצעה הצרחה בין הסלון למטבח ומבנה הקמין וארונות האחסון, שהפריד ביניהם, הוסר, כדי לאפשר  תחושה של מרחב וחיבור בין החללים.


לפתוח את הבית אל החוץ

"פתיחת הבית" וחיבור הבית אל החוץ נעשתה בשתי דרכים: פריצת פתחים והגדלת חלונות, ותוספת אזורי ישיבה מרוצפים אזורי שהייה סביב הבית.

בסלון, שמוקם עכשיו בחזית הבית, נפתח חלון "צרפתי" גדול המשקיף אל החצר הקדמית. לחלון יש גם אדן רחב שמאפשר ישיבה. הרחבה המרוצפת לצד הבית הורחבה משמעותית לכיוון החזית הקדמית ונוצר מרחב אירוח גדול, מואר ולא תחום. אל המרחב, ניתן לצאת מפינת האוכל.

 


כלפי החצר האחורית נוספה מרפסת "דק" שמאפשרת יציאה  מהמטבח ומפינת המשפחה אל הגינה המוצלת. והמטבח קיבל חלון רחב ומואר.


גג הרעפים שמעל לחלל הסלון/מטבח חודש, ובמסגרת זאת שונתה הקונסטרוקציה התומכת באופן שיאפשר יותר גובה פנימי (קורות משופעות במקום גמלונים משולשים). קורות העץ הכהות הדקורטיביות הוחלפו בתקרת גבס חלקה ונקייה, ליצירת "שקט ויזואלי".


ויהי אור!

קומת ה"מרתף" יוחדה להורים. נפרצו חלונות להכנסת יותר אור, החלל הנמוך הפך לחדר שינה כשהממ"ד הוא חלק מחדר ארונות. 
בקומת החדרים העליונה, חדר ארונות הפך לחדר כביסה עם כניסה מהמסדרון, ומרפסת הגג חוברה אל החדר הסמוך שמשמש כחדר טלוויזיה/אורחים.


תחושה של גובה ומרחב למרות התקרות הנמוכות 

האתגר הגדול בפרויקט הזה היה ליצור תחושה של גובה ומרחב, למרות התקרות הנמוכות.
הצלחתי לעשות זאת, ע"י בחירה בצבעים בהירים, והן ע"י תאורת  UPLIGHT באזורים הנמוכים. התאורה הזו שוטפת את התקרה ותורמת לתחושת הגובה.

בנוסף, במרכז הסלון היה מבנה מסיבי שהפריד את החלל לשניים. המבנה כלל גם עמודים קונסטרוקטיביים שתומכים את קצה גג הרעפים ואת מרפסת הגג העליונה. ההחלטה העיצובית הייתה להתייחס אליהם כפשוטם, לא להדגיש אותם בחיפוי כל שהוא, בצבע או להסתבך בפתרונות קונסטרוקטיביים יקרים של פירוקם.



רקע שקט ובהיר ועם זאת גם חם

מבחינה צבעונית בחרנו לבית ולריהוט הנייח גוונים בהירים, טבעיים: בין לבן לשמנת, קרם, אפור נוטה למוקה חם, עץ. הכול במטרה ליצור רקע שקט ובהיר, אבל יחד עם זאת חם, לחיים בבית. אל תוך מעגל גוונים זה נוספו דגשי הצבע: הספה הכתומה אדומה, המנורה הירוקה במטבח, כסאות הנוח בחוץ.

 


קשר אינטימי עם הלקוחות

מבחינתי הקשר שבין האדריכל ללקוחותיו הוא קשר מאוד אישי ואינטימי. אני כאדריכלית רוצה להכיר את לקוחותיי, את אורח החיים שלהם, כדי לייצר להם בית שמתאים להם ומשקף את אופיים.
בפרויקט הזה זכיתי להכיר זוג מקסים, העבודה הייתה מהנה - עבודת צוות בה ההחלטות התקבלו יחד.

 



בכול פרויקט מתגשם חלום קטן 

בכול פרויקט מתגשם איזה חלום קטן: אם זה מיקום הבית, אם זה האנשים שאיתם יש כימייה נהדרת ובעקבות העבודה המשותפת אני זוכה לחברים נוספים, אם זה בירידה לפרטים או בבחירת הגוונים. אני חושבת שהחלום המקצועי שלי הוא ליצירה הוליסטית. בית שהקו העיצובי תואם את דייריו ועובר כחוט השני בכל מרכיביו: במבנה עצמו, בעיצוב הגינה (שהיא חלק אינטגרלי מבחינתי בתכנון הבית), בבחירת האריחים והגמרים, בנגרות במצעים ובכלי האוכל...

 

קרדיט: 

שרון אברהם - אדריכלית ומעצבת 

sharonav.arc@gmail.com

נייד : 0544629564

טלפקס - 077-7523280

יצירת קשר - באנו חושך לגרש - האדריכלית והמעצבת שרון אברהם מספרת על הפרויקט האחרון שלה.