עץ, בטון ואור

עץ ובטון המשמשים במעטפת הבית שתכננה דורית סלע בשרון "נכנסים" גם לחלל הפנים, חוברים למרחב מגורים מואר ומייצרים קשר הדוק עם החוץ

מאת: עידית אסא | צילום: עודד סמדר | - 25/05/2016
תכנון ועיצוב:
דורית סלע אדריכלות ועיצוב
החזית הקדמית: חיפוי בסרגלי עץ איפאה בהתקנה סמויה ומסגרת בטון העוטפת את המבנה ב"קטעים". דלת הכניסה נטמעת בתוך חיפוי העץ כחלק בלתי נפרד.

"כמו כל מפגש עם לקוחות חדשים, שההתחקות אחר רצונותיהם ואופיו של הבית שהם רואים לנגד עיניהם, מעוררת בי השראה ליצור "משהו אחר" בכל הקשור לחיבורי חומרים, כך המפגש עם הזוג הצעיר יצר אצלי מייד תחושה מיוחדת ורצון ליצור עבורם מפגש שונה של מאסות חומר ראשוניות" אומרת דורית סלע על הבית שתכננה באזור השרון. הדיירים (משפחה בת 5 נפשות) הביעו את רצונם בניקיון צורני לצד נוחות פונקציונאלית כפלטפורמה מתאימה לפעילות משפחתית נוחה לאורך זמן,  והמגרש שנועד לבנייה זימן את הנתונים הנכונים לכך-  מגרש המשתרע על שטח של כ-500 מ"ר ומאופיין במתאר מרובע נטול אילוצים ונוח לתכנון.  


הרעיון התכנוני נשען על אסתטיקה וחוסר ראוותנות, אשר תורגמו למבנה "קובייתי" למראה המסתיר טפח וחושף טפחיים באמצעות מפגש ייחודי בין עץ ובטון. חזיתו הקדמית חופתה בסרגלי עץ מסוג איפאה בהתקנה סמויה, כשהחיפוי ממשיך ומחפה גם את דלת הכניסה כך שהיא נטמעת בתוכו כחלק בלתי נפרד ממנו וקיומה מיטשטש. שילוב הבטון בוצע כ"עיטוף" של העץ, שכמו ממסגר אותו במקטעים תוך יצירת איזון חזותי- אסתטי, ושני החומרים ממשיכים ומשתלבים גם בחזית האחורית ובחלל הפנים כשהם מייצרים אגב כך קשר והמשכיות: בחזית האחורית הופך הבטון לפרגולה בנויה המגנה על הבית מפני תנאי מזג אוויר שונים, ובחלל הפנים משמש חיפוי עץ זהה כאלמנט עיצובי הנוסך חמימות באזור פינת האוכל.    

החלל הציבורי בקומת הקרקע: אווריריות ותחושת מרחב. ריצוף באריחי גרניט פורצלן דמויי בטון, ובקדמת החלל אזור פתוח נטול כל אלמנטים ופריטי ריהוט, למעט שטיח גדול ומרשים. ריצוף: "חזי בנק", שטיח: "צמר".

קומת הקרקע היא הקומה הציבורית שתוכננה כמרחב רחב ידיים, כאשר כבר בכניסה נחשף חלל כפול מרשים המואר באמצעות פתח אור גדול שנפרץ בחלקו העליון של קיר בטון התומך את גרם המדרגות הצמוד אליו, כששקיפותו ממשיכה ומקרה חלקית את החלל הכפול. שטח הקומה רוצף באריחי גרניט פורצלן דמוי בטון גדולים במיוחד 100/300, החוברים ויזואלית לבטון שבחוץ, ובה בעת מהווים רקע לשטיח מרשים וגדול במיוחד, המעדן את המראה ותורם חמימות לחלל הנקי בעיקרו. התאורה ששולבה בחלל מתקבלת מגופים שאינם נוטלים מנפחו, דוגמת פסי אור המוטמעים בתקרה, או פסי צבירה עם ספוטים, ופריטי הריהוט שולבו בו במינון מוקפד תוך שמירה על ניקיונו ועל תחושת הפתיחות והמרחב. 

גרם המדרגות שבחלל הציבורי: צמוד לקיר בטון ונתמך על ידו, ומשלב מדרכי עץ אלון ומעקה שקוף. פתח גדול שנפרץ בקיר מחדיר פנימה אור יום נעים.

פינת הישיבה של הסלון מוקמה כך שהיא פונה אל רחבת הישיבה החיצונית, ופינת האוכל כמו בתווך בינה לבין המטבח, שתוכנן בחלוקה לשני אזורים- אזור אחסון ואזור ישיבה.  אזור האחסון משופע בארונות גבוהים המספקים אחסון רב  ומכילים בתוכם את מוצרי החשמל השונים, ואזור הישיבה הינו, למעשה, יחידת אי גדולה במיוחד הצופה אל כלל החלל המרכזי ומתפקדת כשולחן לארוחות משפחתיות בחיי היומיום. 

קשרי חוץ-פנים: פינת הישיבה מוצבת כך שהיא פונה לנוף הגינה שנחשפת מבעד לויטרינות גדולות.

גרם המדרגות שמוביל לקומה העליונה עשוי בטון כמו הקיר התומך אותו, ומשלב מדרכי עץ אלון ומעקה שקוף. בסיום מהלכו, כשמגיעים למעלה והאור חודר מבעד לפתח העליון שתוכנן בקיר הבטון,  נחשף המבט לחלל הכפול על כלל החומרים המשמשים בבית כמפגש של חומר, אור וצורה שעמדו בבסיס תכנונו ואכן מאפיינים אותו. לריצוף הקומה העליונה נבחר פרקט אלון כהמשך חומרי-טבעי למדרכי גרם המדרגות, וחללה הסובב את החלל הכפול נחלק לשלושה אזורים.

פינת האוכל: חיפוי העץ של הקיר כ"שידור חוזר" של חיפוי קיר המעטפת בחזית הקדמית מייצר המשכיות חומרית. ריהוט: "אוקנין"

 יחידת ההורים צופה אל הבריכה שבחצר, ומכילה אזור שינה ואזור ארונות המוביל לחדר רחצה שחופה באריחים גדולים במראה דמוי בטון. יחידת הכיור עוצבה ייעודית עם משטח קוריאן בו משתלבים אינטגראלית שני כיורים, ובתוך המראה שמעליו "נשתל" פינוק מיוחד בדמות מסך טלוויזיה. אזורי השינה של הילדים תוכננו כך שיוכלו להמשיך ולשרת אותם לאורך זמן ללא ביצוע מהפכים, ולצד מענה לצרכיהם העכשוויים שולבו בהם  אלמנטים שיספקו מענה גם לצרכים עתידיים. כך, כמו המפגש שחיבר את סלע לבני המשפחה באופן אישי, הצליח גם מפגש החומרים, הצרכים, הרצונות והעלויות שיצרה עבורם  לחבור נכונה לכדי בית המשרת אותם נאמנה, בדיוק כמו שביקשו לעצמם. 

המטבח: יחידת ארונות קיר ויחידת אי גדולה הצופה אל החלל משמשת גם כשולחן אוכל.

פתח האור בקיר ממשיך כקירוי חלקי שקוף של המעבר בקומה העליונה ושוטף אותו באור יום. פרקט אלון המשמש לריצוף הקומה מייצר רצף טבעי עם מדרכי העץ של גרם המדרגות המוביל אליה.



יחידת ההורים: מרווחת וצופה אל הבריכה שבגינה. חדר הרחצה המפנק שנכלל בשטחה מרוצף באריחי גרניט פורצלן דמויי בטון, ומשטח יחידת הכיור עשוי קוריאן בו משתלבים אינטגראלית שני כיורים. מחיצות המקלחון עשויות זכוכית שחורה ובמראה מעל היחידה מוטמע מסך טלוויזיה.


מסגרת הבטון של החזית הקדמית ממשיכה לחזית האחורית בה היא הופכת לפרגולה בנויה, ואף חיפוי העץ זוכה ל"הדהוד" בקיר מחופה באופן זהה.

הבית במבט מהצד: מבנה נקי קווים, בריכה וגינה מטופחת .

תוכנית קומה א׳.

תוכנית קומה ב׳.