עיצוב דירה בחיפה מול הים

 

האדריכלית מירב סלע שיוותה חיים חדשים לחללה של דירה ותיקה בחיפה: פתחה אותה לנוף הים הנשקף מולה, ועיצבה את שטחה כך שיספוג אותו מלוא חופניים ויעניק לבעליה מרחב מגורים רגוע ושלו  

מאת: גילי כהן-לב | צילום: עודד סמדר | - 21/05/2013

 

תהליך תכנונה המחודש של הדירה השוכנת בבית דירות שנבנה בשנות ה-70 בחיפה, במיקום ממנו ניתן להתבשם מיופיו של נוף המפרץ המשתרע היישר מולה, ארך שלוש שנים. "כמו תבשיל איטי המתבשל לאיטו על אש קטנה" כפי שמגדירה זאת האדריכלית מרב סלע. בעליה, איש עסקים מצליח עם חיבור חזק לעולם הרוחני, הגדיר לסלע את מבוקשו בדירה שתהווה עבורו "חלקת אלוהים קטנה", אי של שלווה ומפלט מרגיע להתנתקות מהמולת החיים שבחוץ. בתוך כך, הוא אף לא מיהר לסיים את התהליך, נהפוך הוא- האיטיות הייתה חלק מרצונו שדברים יתרקמו לאט בדרך להשגת חוויית המגורים שביקש לעצמו.

 

חלל הסלון: אדן החלון הרחב משמש כספסל נמוך ולהצבת פריטי נוי. פינת הישיבה בעיצוב עכשווי ונינוח כאחד, מזמינה התרווחות והנאה מנוף הים והמפרץ, וגופי תאורה דקורטיביים משובצים בהתאמה ליצירת אווירה רכה. פריטי ריהוט ותאורה: "סוהו".
 

 

השלווה המיוחלת, לצד נופו הכחול של הים, היוו בסיס רעיוני  ממנה צמח התכנון של סלע, המסבירה: "בתכנון המקורי הדירה הייתה בנויה כך שהנוף שנשקף ממנה הוחמץ בשל קיר שחצץ בין החזית והחללים הציבוריים. לכן, בראש ובראשונה, המטרה הייתה להכניס אותו פנימה ולהדגישו, ובנוסף לחבור לעולמו הרוחני של בעליה ע"י שילוב יסודות מן הטבע בחומריות ובגוונים, וליצור חלל שיגלם את ערכיהם שכה חשובים לו". בשלב הראשון הוסרו משטחה כל מחיצות הפנים המקוריות, והפתחים בחזית המערבית הפונה אל הים, שטרום השיפוץ היו קטנים ולא אפשרו ליהנות מיפי הנוף, הורחבו  ושודרגו לכדי פתח חזיתי גדול שהותקן במסגרת אלומיניום בלגי עם תריס פנימי המשתלב בזיגוג. בחזיתו הותקן מעקה זכוכית שקוף והאדן הפנימי תוכנן כספסל נמוך ורחב לישיבה ו/או הנחת חפצי נוי. כשהדירה נותרה "עירומה", למעט חדר ששכן במסדרון הכניסה ועמודים קונסטרוקטיביים הכרחיים, ביצעה סלע חלוקה מחודשת, שהגדירה בה חלל מגורים גדול ופתוח המכיל בשטחו סלון, מטבח ואזור עבודה, וממנו ישנו מעבר ליחידת שינה נוחה.

 

 
קיר המפל שמייצג את יסוד המים: חיפוי בפסיפס שחור, ב"ריכונת" קטנה בתחתיתו בה מתנקזים המים.


דלת מעוצבת הבולטת בין הדלתות הסטנדרטיות של הקומה כמו מכריזה על כניסה לעולם אחר, ופתיחתה אכן מגלה ציר תנועה הנפרש כעין "שביל" מרוצף פרקט המסמל מעבר מרעש החיים שבחוץ אל שלוות הפנים. שביל העץ זורם עד עומק החלל, חוצה אריחי גרניט פורצלן במרקם דמוי אבן שנבחרו לריצוף בשל חזותם הטבעית, ואגב כך גם מגדיר את המטבח במרחב  הפתוח. עושר חומרי ושילובי מרקמים מגוונים ככלל, הם המוטיבים בולטים בעיצוב, ובחירתם, מסבירה סלע "נועדה לגלם את עושר תכני הרוחניות של בעל הבית וליצור דו-שיח בין יסודות וניגודים". כך, לדוגמא, שילובי העץ בציר הכניסה וכשילובים בפריטי ריהוט,  אבן במראה פראי- "בראשיתי" שמחפה עמודים קונסטרוקטיביים שנותרו מגלגולה הקודם של הדירה, פריטי טקסטיל רבים המשתלבים בחלל ונוסכים רכות, או אריחי פסיפס כהים המחפים קיר מפל שמייצג את יסוד המים –מימיו הזורמים מטה מתנקזים למעין "בריכונת" קטנה למרגלותיו ומעשירים את המרחב בעניין מפתיע ובצלילי פכפוך ענוגים. פלטת הצבעים רגועה ונשענת על גוונים טבעיים, והתאורה מגיעה מגופים דקורטיביים בלבד, ללא כל גופים שקועים- כל גוף נבחר בהתאמה למיקום שיועד לו, כשהרעיון, לדברי סלע, היה לייצר אווירה באמצעות אפקטים המתקבלים מפיזור והפצה של האור בדרכים שונות. ארגון הפונקציות בחלל מיקם את המטבח בקדמת החלל הציבורי, ואת הסלון בעומקו, כאשר חלק משטחו הוקצה לשמש כאזור העבודה.

 

 

בכניסה לחדר השינה: ג'קוזי פינתי מפנק בחיפוי פסיפס שחור ושילוב חלוקי נחל, ממוקם כך שהוא מאפשר להנות מנוף הים דרך חלון הממוקם מעליו, כמו גם מנופו השלו והמרגיע של האקווריום הממוקם מולו

 

לעיצוב המטבח נבחר גון לבן שבור בגימור צבע בתנור ואת שטחו כלפי הסלון תוחמת יחידת אי גדולה בעלת משטח עץ כהה. בהיעדר פינת אוכל משמשת היחידה גם לאירוח, וישיבה בכיסאות הבר הגבוהים שצוותו לה מאפשרת להישיר מבט אל הנוף הנגלה דרך פתחו החזיתי של הסלון. עם הנוף כשחקן מרכזי, עוצב הסלון בהתאמה - ספה ארוכה ומעוגלת מעט וכורסאות בריפודים שונים שפיזורם בחלל חופשי ומופנה לעבר הנוף. אזור העבודה הסמוך אליו, "אזור הרוח" כפי שהוא מכונה ע"י סלע, הוא פינה מתוכננת היטב המעניקה לבעליה את מלוא הנוחות, ומוגדרת באמצעות קירות בגון מוקה, שבאחד מהם  משתלבת ספרייה שמדפיה עשויים עץ גושני עבה. אל האגף הפרטי מוביל פתח מעבר הממוקם בין קיר הספרייה וקיר אלמנט המים, מוביל למעין מבואה קטנה שמצדה האחד שוכן חדר רחצה וצדה השני מוביל אל חלל החדר, כאשר גם כאן משתלב ריצוף עץ להדגשת ציר תנועה אליו.

 

 

חדר השינה: הידור שקט בגוונים רכים לצד גופי תאורה שחורים הנוסכים ממד דרמטי כלשהו, ונוכחותו של האקווריום המשתלב בקיר ונוסך רוגע. וילון גלילה מאפשר להחשיך את האור המופץ ממנו בשעות הלילה.

 

אלמנט המים חוזר ומופיע אף הוא באזור הפרטי בדמות אקווריום גדול שהוטמע בקיר המפריד בין חדר השינה וחדר הרחצה, כשהוא מזכה את שני החללים בנוכחותו המייצרת רוגע ויופי של חיים רוחשים ובמיקומו ה"מתיישר" מול חלון החדר, מאפשרת שקיפותו הצצה אל נוף החוץ גם למצויים בחדר הרחצה. חלל החדר מעוצב בקפידה בגוונים רכים, כאשר גופי תאורה שחורים מעשירים אותו באפקט דרמטי כלשהו ובאחת מפינותיו משתלב אמבט ג'קוזי מפנק עטוף בחיפוי פסיפס.עם שילוב חלוקי נחל. מתחת האקווריום ולאורך הקיר בהמשכו תוכננו חללי האחסון הנדרשים- ארונות ומגירות המייצרים חזית אחידה ובהירה, והדיוק הניכר בכל קו ופרט "סוגר" ומשלים את חזותו המהוקצעת של החדר.

 

האדריכלית מירב סלע
 

 

שלוש שנים הן אולי פרק זמן ארוך לביצוע שיפוץ, אך הגדרתה של סלע המשווה את התהליך לבישול איטי הגורם לתבשיל להתגבש לתוצאה מיטבית מוכיח את עצמו גם כאן, כשהשקט שביקש בעל הבית לעצמו אכן עוטף כל פינה בחלל שנפתח אל נוף הים, סופג את יופיו ומותיר את שאון חיי החוץ מעבר לדלתו.

 

 

 

 

יצירת קשר - עיצוב דירה בחיפה מול הים