קיר ירוק הוא גינה ורטיקאלית
עיצוב גינות

קיר ירוק הוא גינה ורטיקאלית

קיר ירוק הוא, למעשה, גינה ורטיקאלית שמציעה  פתרון מרהיב ומרחיב לב לשילוב הטבע בעולם אורבאני צפוף, ונושאת עמה יתרונות רבים נוספים- אסתטיים ואקולוגיים

בעת האחרונה נצפית מגמה חדשה בתחום הגינון, מגמה שחוברת היטב הן לתפיסות אקולוגיות ומקיימות והן לחיפוש המתמיד אחר חדשנות בתחום העיצוב והאדריכלות. במסגרת מגמה זו צץ המונח 'קיר ירוק', המוחלף לעתים במונחים כ'גינה ורטיקלית' או 'קירות חיים', כאשר הכוונה לקיר (חיצוני, פנימי או כזה העומד בפני עצמו) מכוסה צמחייה המייצר משטח אגרונומי שמורכב בדרך כלל ביותר מסוג אחד של צמחים. 

 

באופן עקרוני ניתן לחלק את תחום הקירות הירוקים לשני סוגים עיקריים. הראשון שבהם הוא הקיר הירוק המסורתי שמחופה בצמחייה מטפסת כזו או אחרת, שנשתלה על הקרקע בצמוד אליו, ובאופן הדרגתי לאורך הזמן מכסה את כל פני שטחו. בסוג זה של שיטה ניתן גם לשתול צמחייה במכלים הניצבים בחלקו העליון של הקיר (למשל על גדר אבן) ולהניח לה לגדול כלפי מטה תוך השגת אותה מטרה. במדינות שונות קיימות מסורות ארוכות של חיפוי דוגמת זה, ואין זה נדיר לראות גם בתים שלמים המכוסים בצמחייה מטפסת. ניצול מסורתי של איכויות/ תכונות הצמחים לצורך נוי או להצללה, קיים ומוכר גם במדינות חמות, כאשר שתילת סוכת גפנים, למשל, היא מהדוגמאות הטובות לכך. 

 צמיחה זו אפשרית בגלל יכולת השורשים להעמיק ולחדור, ואף להתפשט: כאשר יש להם מרחב התפשטות (כמו על קיר, למשל) הם מצליחים לצמוח ולשגשג. בנוסף, הרדוקציה בכמות האדמה אף מפחיתה באופן משמעותי את המשקל הנדרש על מנת לגדל כמות גדולה של צמחים באופן מסורתי של שתילה באדמה. שיטתו של בלנק כוללת קונסטרוקציה של מסגרת מתכת, לוח PVC ושכבות של בד לבד: הקונסטרוקציה עונה על דרישות של חוזק, אוורור, מעבר מים ובידוד, הנחוצות להצלחת חיות המשטח, והצמחים נשתלים בתוך אריג הלבד, המאפשר לשורשיהם להתפשט בחופשיות לכל הכיוונים. ההשקיה והדישון הינם אוטומטיים ומתבצעים מלמעלה, כשהם מספקים את צורכי התזונה של הצמחים. השיטה החלוצית שפיתח בלנק זכתה בשנים האחרונות לפריצה תודעתית, ושולבה כבר על גבי קירות של מבני ציבור, חברות מסחריות, בנקים, מוזיאונים, בתי מלון ובתים פרטיים ברחבי העולם.

 בית פרטי בבריסל שכולו מחופה בקירות ירוקים, הושלם ב-2005. אדריכל: Philippe Samyn. ביצוע: הוגה השיטה האגרונום הצרפתי פטריק בלנק (Patrick Blanc).   

המגמה העכשווית והחדשנית יותר בתחום זה, היא הפיכתו של הקיר עצמו לכר שתילה וצמיחה עצמאי, כטכניקה הנותנת את המשמעות למונח 'גינה ורטיקלית'. בשנים האחרונות פותחו טכניקות שונות המאפשרות ליצור גינה ורטיקלית שהינה בעלת מגוון רחב של יתרונות, כפי שיפורט בהמשך. התוצאה של כולן- דומה: קיר מחופה במגוון רחב של צמחים, כעין 'טפט' חי ונושם, משתנה ופורח, ההופך להיות חלק מהמבנה ומעיצוב הפנים ו/או החוץ.

ממציא ומפתח השיטה הוא הביולוג הצרפתי פטריק בלנק (Patrick Blanc) שכבר לפני שנים רבות הגיע לתובנה שצמחים אינם זקוקים בהכרח לקרקע על מנת לצמוח היטב, ולחלופין זקוקים רק לכמות קרקע מינימאלית. מים, על המינרלים השונים שהם מכילים, הם בעצם המזון העיקרי לו זקוקים רוב הצמחים, והתבוננות בטבע באזורי עולם שונים המחישה לבלנק שהנחתו צודקת – עובדה היא שצמחים גדלים על סלעים וצוקים ובכניסות למערות, למשל.  

המודעות לאפשרות יצירה של גינות ורטיקליות הולכת ומתרחבת בשנים האחרונות גם בארץ, ומספר חברות לקחו על עצמן משימות של התאמת המודל של פטריק בלנק לתנאי האקלים הקיצוניים המקומיים. כל חברה מפתחת שיטות מעט שונות אחת מהשנייה, אבל המשותף לכולם הוא נושא ההתאמה לאקלים המקומי, היכולת לתת מענה לפתרונות פנים וחוץ, וכן שימת דגש על חסכון בהשקיה ושיפור איכות האוויר. 

חברת 'Green Wall Israel', לדוגמא, עסקה בשנתיים האחרונות בפיתוח שיטה שהתרחקה משיטתו המקורית של בלנק, ואינה מבוססת על יריעות לבד. בחברה פיתחו מודול שהינו תא שתילה מפלסטיק בגודל של 30X40 ס"מ, ולתוכו מוכנס מצע שתילה שפותח גם הוא באופן עצמאי. המודולים הללו מתחברים לקיר באמצעות קונסטרוקציה שמידתה נקבעת מראש על פי גודל הקיר. ההשקיה והדישון האוטומטיים מתבצעים על ידי העברת צנרת עם טפטפות לכל שורה של מודולים, דבר המאפשר למים לחלחל כלפי מטה על למודולים התחתונים ביותר. מבנה המודול, הכולל פתחים, מאפשר למים לחלחל מהאחד לשני, ולשורשי הצמחים לצמוח לכל הכיוונים. בנוסף, גודלו של המודול הבסיסי מאפשר ליצור קונסטרוקציה בכל מידה, משטח קיר קטן ביותר ועד לקירות ענק. כמו כן, על פי דרישה ותכנון מוקדמים, ניתן לשלב במודולים השתולים אלמנטים נוספים, כמו חלוקי נחל, מסגרות נירוסטה, מפלי מים וכד'. במידה והקיר הירוק הוא קיר פנימי, חשוב להדגיש שנדרש שילוב של תאורה מתאימה. 

מי שבשנים האחרונות עסק גם כן בפיתוח טכנולוגיות לקירות ירוקים, המתאימות לתנאים המקומיים, הוא האגרונום הוותיק ריצ'ארד רוזנבאום (חברת רוזנבאום ריצ'ארד – מערכות גינון מתקדמות בע"מ). בשיחה איתו מבחין ריצ'ארד בין הטכניקה הנדרשת לקיר ירוק חיצוני, לעומת קיר ירוק פנימי. בקירות חיצוניים נעשה שימוש במצע שתילה בעובי של 10 ס"מ בלבד (על מנת לצמצם את כובד הקונסטרוקציה) והצמחים נשתלים ביחידות שתילה מודולאריות של 60X30 ס"מ. יחידות אלה עשויות מרשת מתכתית, אליה מכניסים כריות בגודל המתאים שמכילות את מצע השתילה (פרלייט) ועשויות מבד מיוחד המאפשר חלחול של המים. פיתוח ייחודי נוסף הוא בקר השקיה הפועל על עיקרון של בדיקת רמת הלחות בקרקע, ולא על השקיה אוטומטית המבוססת על הפעלה על פי ימים או שעות, וכך, לדבריו, ניתן לתת מענה ללחלוח הקרקע על פי צורך פרטני. בכל הקשור לקירות ירוקים פנימיים, חוזר ריצ'ארד דווקא לשיטה המקורית של בלנק, עם התאמה לתנאים המקומיים, שכוללת שימוש ביריעות בד. 

על פי שיטה זו הקונסטרוקציה כוללת לוח PVC, עליו מניחים מספר שכבות של בד גיאוטכני (בעל תכונה של ספיחת מים), וביריעות אלה יוצרים כיסים בתוכם נשתלים הצמחים. שיטה הידרופונית זו איננה מערבת כלל שימוש באדמה, ועובדה זו מאפשרת לצמחים לינוק ישירות מים ומינרלים, להיות בעלי כושר שרידה גבוה ולצמוח במהירות. השיטה אף מאפשרת יצירת מערכת אקולוגית סגורה, הכוללת משאבה שמעלה את המים המחלחלים כלפי מטה שוב כלפי מעלה, וחוזר חלילה. מאחר ומדובר על יצירת קיר ירוק בתוך מבנה, יש לשלב גם מערכת תאורה מתאימה הכוללת תאורת LED עם אורכי גל מתאימים לצמחים.

גינה ורטיקלית בכניסה לפלנטריום בפארק החלל בעיר טולוז בצרפת (2005). ביצוע: פטריק בלנק (Patrick Blanc). גינה ורטיקלית בסביבת החוץ, בכניסה לבית פרטי. Green Wall Israel – משתלת רמות' 

שיטה שלישית ליצירת קירות ירוקים היא שיטה לה אחראית קבוצת 'קירות פורחים – גינון אנכי מעוצב'- שיטה המשלבת את שתי הראשונות בכך שהיא עושה שימוש הן ביריעות גיאוטכניות והן במודול העשוי פלסטיק ממוחזר בגודל של 100X120 ס"מ. לפיתוח שיטה זו חברו האגרונום בני נול מחברת 'רב נוי', אדריכלית היידי ארד, מעצבת הנוף והמומחית להורטיקולטורה נעמי ויינגרוד והאגרונום ומומחה הורטיקולטורה חובב לרנר. בשיחה עימה מספרת אדריכלית היידי ארד כיצד נשבתה בקסמם של הקירות הירוקים מעשה ידיו של פטריק בלנק, כאשר ראתה אותם בפריז כבר לפני מספר שנים. לאחר דרך חתחתים, שכללה בעיקר תהליך של ניסוי וטעייה וכן פרויקטים של סטודנטים לאדריכלות נוף ממכללת רופין, נפסלו מצעים ומנשאים שונים, עד שנבחר התוצר העומד בכל המשימות הנדרשות להקמת קיר ירוק באופן שמבטיח את עמידות הצמחים לאורך זמן. שיטה משולבת זו מיושמת על ידם הן בקירות חוץ והן בקירות פנים.

בין אם השיטה היא הידרופונית לחלוטין (כזו שאין בה כלל מצע של אדמה) ובין אם היא כוללת כמות קטנה יחסית של אדמה, הרעיון הוא לייצר קונסטרוקציה המאפשרת לשורשי הצמחים להתפשט על גבי המשטח ובכך להבטיח את איכות ואורך חייהם. בנוסף, בכל אחת מהשיטות המוצעות כיום מגוון הצמחים שניתן לשלב בקיר ירוק דומה מאוד למגוון הצמחים שניתן לשתול באורח אופקי. לפיכך, אין כל בעיה להחליט על סוגי הצמחים אותם מבקשים לשלב, לרבות פרחים וצמחים חד-שנתיים שונים. חשוב להדגיש כי במידה ובוחרים בצמחים רבים מסוג זה הדבר יחייב רמת תחזוקה יותר גבוהה לצורך החלפת הצמחים (כפי שנכון גם בגינות אופקיות). סגנון הצמחייה – פראית, מאורגנת-צרפתית, גינת תבלין, גינה ארצישראלית וכד', יכול להיקבע מראש, וניתן לסייג את המבחר האפשרי רק בגודלם הסופי. שכן סביר להניח שצמחים מעל גודל מסוים (בודאי עצים), לא יהיו מתאימים לצמיחה ורטיקלית, מפאת גודלם וכובדם.

בנוסף, אחד הדברים החשובים ביותר בתכנון ועיצוב גינה ורטיקלית הוא בדיקת הכיוון אליו פונה הקיר, על מנת לתכנן את סוגי הצמחים המתאימים על פי היקף ורמת החשיפה לשמש.

 גינה ורטיקלית בסביבת הפנים הבייתית בלופט בפריז (2005). ביצוע: פטריק בלנק (Patric Blanc).

בין אם נוקטים בשיטה כזו או בשיטה אחרת, היתרונות של הקמת גינה ורטיקלית הם רבים ומגוונים ופותחים פתח לעולם חדש של יצירה ואסתטיקה. להלן מספר יתרונות בולטים:

אסתטיקה – הפיכת הגינה על ראשה מייצרת סוג חדש של אסתטיקה, בעלת ערך מוסף של הפתעה והומור. את הצמחים ניתן לשתול על פי צבעיהם ליצירת דוגמא נבחרת, כך שמתקבל קיר שהוא כעין טפט חי עם דיגום שנקבע מראש.

לנשמה – קשה להאמין עד כמה שהייה על יד קיר כזה מרחיבה את הלב ויוצרת תחושה של ג'ונגל מפתיע ועוטף.

אמצעי שיווקי – המראה הדרמטי של קיר ירוק והיכולות לתכנן מראש את השתילה על פי דוגמא נבחרת, פותחים פתח ליצירת קיר שהוא מסר ותדמית. זו אחת הסיבות שחברות מסחריות כבר עושות שימוש ביכולת זו ליצירת קיר ירוק שהוא, למשל, לוגו החברה.

חדשנות ויצירתיות – קירות ירוקים הם עדיין מעבירי מסר של חדשנות ויצירתיות, יש גורמים שמסר זה חשוב להם.

פתרון אורבאני – בעידן השטחים ההולכים ומצטמצמים ובדיון נרחב על בנייה לגובה, האפשרות לשלב בסביבה האורבאנית קירות ירוקים, יוצרת תחושה שניתן להביא את הטבע אל העיר, מבלי 'לבזבז' שטחים יקרים. בנוסף, שילוב של שטחים ירוקים כגון אלה במרחבי עבודה יוצרת עבור העובדים המוקפים ירוק סביבת עבודה נעימה הרבה יותר.

קיר ירוק כחלק מסביבת הפנים באולם תצוגה של חברת רגבה. ביצוע: 'Green Wall Israel – משתלת רמות' קירות ירוקים בסביבת הפנים. 'Green Wall Israel – משתלת רמות' 

תפיסה אקולוגית – הקמת גינות ורטיקליות עונה על מספר אלמנטים של בנייה ירוקה: היא חסכונית בשימוש במים ולעיתים אף עושה שימוש במערכות סגורות המזינות את עצמן, היא תורמת באופן משמעותי לאוורור החלל ולאיכות האוויר בו (הצמחים פולטים חמצן וסופחים דו תחמוצת הפחמן ובכך מעשירים את האוויר), מביאה לחסכון בשימוש בקרקע עירונית יקרה וכמובן יוצרת ערך מוסף של איכות חיים.

מודולאריות ואפשרות יישום בפרויקטים בסדרי גודל שונים– מאחר ומדובר על מערכות מודולארית, הן יכולות להתאים לטווח גדלים עצום של פרויקטים – מגינת קיר קטנה בדירה ועד לקירות ענק במבני ציבור או מסחר.

עיצוב ואדריכלות –מעבר לכל היתרונות שנמנו, קיים גם ההיבט העיצובי/אדריכלי. שילוב של גינה ורטיקלית על כל מנעד האפשרויות האסתטיות שהיא מציעה, פותח פתח עבור מעצבים ואדריכלים לשילובה היצירתי כחלק מתכנון החלל.

למרות כל האמור ניתן עדיין להצביע על חסרון מרכזי אחד, והוא שנכון לעכשיו עלות ההקמה של גינה ורטיקלית יקרה יחסית. בארץ התחום עדיין עושה את צעדיו הראשונים, ולכן היצע העוסקים בו מצומצם. סביר להניח שבמידה והוא יקבל תאוצה, נראה בעתיד מציאות אחרת- ככל שיותר ויותר אנשים יבקשו לעצמם גינות ורטיקליות (לא רק חברות היי טק, בנקים, מוזיאונים וכד') יתרחב באופן טבעי גם מספר נותני השירותים בתחום, ובעקבות כך גם העלויות יופחתו.

הקיר הירוק הוא הגינה הורטיקאלית שמציגה כיום פתרון הן מרהיב והן מרחיב לב, במסגרתו ניתן לשלב את הטבע בעולם האורבאני הצפוף שכמעט כולנו חיים בו.

כתבות נוספות

רשת רנואר - חנות הדגל
עיצוב חנויות
רשת רנואר - חנות הדגל
עיצוב ושיפוץ דירה בולנסיה
שיפוץ בית פרטי
עיצוב ושיפוץ דירה בולנסיה
להרגיש בבית מהיום הראשון
שיפוץ בית פרטי
להרגיש בבית מהיום הראשון
הנסיכה שאהבה אתגרים
מעצבי פנים
הנסיכה שאהבה אתגרים
רחוב בגובה
עיצוב משרדים
רחוב בגובה
בידוד, הרבה יותר ממה שחשבת
חומרים וטכנולוגיות
בידוד, הרבה יותר ממה שחשבת
עיצוב בית בחומרים טבעיים וצבעוניות רגועה
עיצוב פנים
עיצוב בית בחומרים טבעיים וצבעוניות רגועה
קיר אמיר: חיפוי חזיתות באריחי פורצלן גדולים
אדריכלות
קיר אמיר: חיפוי חזיתות באריחי פורצלן גדולים
בין הזמנים
שיפוץ בית פרטי
בין הזמנים
המעצב אריק לוי - ראיון
מעצבי פנים
המעצב אריק לוי - ראיון
מקומפלקס קבלני לוילה משודרגת
אדריכלות
מקומפלקס קבלני לוילה משודרגת
יופי של מכון
אדריכלות פנים
יופי של מכון
אינסטינקט חזרתי
עיצוב חדרי אמבטיה
אינסטינקט חזרתי
שתיים הן ולא יודעות: דירת משפחה המכילה שתי דירות נפרדות
עיצוב פנים
שתיים הן ולא יודעות: דירת משפחה המכילה שתי דירות נפרדות
לקראת אוטופיה - 2019 HEIMTEXTIL
עיצוב פנים
לקראת אוטופיה - 2019 HEIMTEXTIL
כשקשה להחליט מה יפה יותר - המנה או המסעדה
מה חדש
כשקשה להחליט מה יפה יותר - המנה או המסעדה
"CASA HERRERO" בית ים תיכוני מודרני, לבן, חכם... "מבריק"
אדריכלות
"CASA HERRERO" בית ים תיכוני מודרני, לבן, חכם... "מבריק"
המגמה שעושה פלאים בבית הישראלי
עיצוב פנים
המגמה שעושה פלאים בבית הישראלי
עיצוב בית פרטי- הידור גאומטרי
אדריכלות
עיצוב בית פרטי- הידור גאומטרי
לב הבית מתחדש: המטבח החכם שלפני החגים
עיצוב מטבחים
לב הבית מתחדש: המטבח החכם שלפני החגים
הבית שנושם חופש
שיפוץ בית פרטי
הבית שנושם חופש
מפעל אקסטל לחדשנות אדריכלית באמצעות האלומיניום
אדריכלות
מפעל אקסטל לחדשנות אדריכלית באמצעות האלומיניום
מרכז התרבות החדש בפורטוגל עתיד להפוך עיר עתיקה למרכז עצבים תרבותי
אדריכלות
מרכז התרבות החדש בפורטוגל עתיד להפוך עיר עתיקה למרכז עצבים תרבותי
הטרנדים שכבר לא עובדים בחדר השינה ובמה נחליף אותם
עיצוב חדרי שינה
הטרנדים שכבר לא עובדים בחדר השינה ובמה נחליף אותם
דלתות כיס: כניסה לעולם של תחכום אלגנטי
עיצוב פנים
דלתות כיס: כניסה לעולם של תחכום אלגנטי
חינוך גרסה 2.000
אדריכלות
חינוך גרסה 2.000
"אם ההתחדשות העירונית תפסיק זה יהיה אסון אקולוגי, אסון אורבני ואסון ביטחוני"
אדריכלות
"אם ההתחדשות העירונית תפסיק זה יהיה אסון אקולוגי, אסון אורבני ואסון ביטחוני"
מוכנים לשופינג? חנויות היוקרה היפות בעולם
עיצוב חנויות
מוכנים לשופינג? חנויות היוקרה היפות בעולם
גני פרובנס
עיצוב גינות
גני פרובנס
טיט, טיח וקש
חומרים וטכנולוגיות
טיט, טיח וקש
טיפים על טפטים
עיצוב פנים
טיפים על טפטים
המפקדה שמגדירה את תרבות העבודה
עיצוב משרדים
המפקדה שמגדירה את תרבות העבודה
עשתה לביתה: כך הפכה המעצבת דירה סטנדרטית בפתח תקווה לממלכה צבעונית
עיצוב פנים
עשתה לביתה: כך הפכה המעצבת דירה סטנדרטית בפתח תקווה לממלכה צבעונית
מה שרואים מכאן לא רואים משם
אדריכלות
מה שרואים מכאן לא רואים משם
מהחזית אל השקט: פנטהאוז שנולד מתוך צורך בנשימה
עיצוב פנים
מהחזית אל השקט: פנטהאוז שנולד מתוך צורך בנשימה
הפרק הבא של הספרייה הביתית
עיצוב פנים
הפרק הבא של הספרייה הביתית
מהלך מדיני, דיור חברתי: הפרויקט בירושלים שנוצר בעקבות מעבר שגרירות ארה"ב
אדריכלות
מהלך מדיני, דיור חברתי: הפרויקט בירושלים שנוצר בעקבות מעבר שגרירות ארה"ב
"בית קיה" במלבורן – מכלול השראות יפניות ובודהיסטיות
אדריכלות
"בית קיה" במלבורן – מכלול השראות יפניות ובודהיסטיות
שיפוץ בית באוסטרליה
שיפוץ בית פרטי
שיפוץ בית באוסטרליה
המטבח שהופך כל בישול לחוויה מוצלחת
עיצוב מטבחים
המטבח שהופך כל בישול לחוויה מוצלחת
בית ארבע הזרועות
אדריכלות
בית ארבע הזרועות
פרויקט שנתפר על פי מידות הלקוח
עיצוב פנים
פרויקט שנתפר על פי מידות הלקוח
עבודה במהירות האור
עיצוב משרדים
עבודה במהירות האור
חומרים חדשים 103
חומרים וטכנולוגיות
חומרים חדשים 103
עשה לך דק
עיצוב גינות
עשה לך דק
חומרים חדשים - 106
חומרים וטכנולוגיות
חומרים חדשים - 106
עיצוב חדרים עם מערכת סולרית פסיבית
אדריכלות
עיצוב חדרים עם מערכת סולרית פסיבית
מלון היוקרה שמסתתר בהר
אדריכלות
מלון היוקרה שמסתתר בהר
עיצוב מטבחים: איזה סגנון הכי מתאים לכם?
עיצוב מטבחים
עיצוב מטבחים: איזה סגנון הכי מתאים לכם?
עם הספר - ספריות מעוצבות
עיצוב פנים
עם הספר - ספריות מעוצבות
בחירות מתגלגלות
אדריכלות
בחירות מתגלגלות
גינה ידידותית לסביבה
עיצוב גינות
גינה ידידותית לסביבה
במו ידיהם: שיפוץ לבית ישן במושב יד רמב"ם עם טאץ' של DIY
שיפוץ בית פרטי
במו ידיהם: שיפוץ לבית ישן במושב יד רמב"ם עם טאץ' של DIY
בונים? משפצים? מעצבים מחדש? הכול מתחיל ונגמר בבחירת האדריכל המתאים לפרויקט!
אדריכלות
בונים? משפצים? מעצבים מחדש? הכול מתחיל ונגמר בבחירת האדריכל המתאים לפרויקט!
איך הופכים דירת קבלן חדשה לפנטהאוז מרהיב על הים?
עיצוב פנים
איך הופכים דירת קבלן חדשה לפנטהאוז מרהיב על הים?
זן ואמנות עיצוב השטיח
עיצוב פנים
זן ואמנות עיצוב השטיח
לארח עם טום דיקסון, לחייך עם גו'נתן אדלר
עיצוב פנים
לארח עם טום דיקסון, לחייך עם גו'נתן אדלר
"כמו כפר יווני על מדרגות": מלון חדש במיקונוס יורד מהמצוקים אל הים
עיצוב מבנים ציבוריים
"כמו כפר יווני על מדרגות": מלון חדש במיקונוס יורד מהמצוקים אל הים
סקירה על חיפויים: פנים או חוץ קשים או רכים
עיצוב פנים
סקירה על חיפויים: פנים או חוץ קשים או רכים
רעיונות לעיצוב הבית עם עבודות גבס
שיפוץ בית פרטי
רעיונות לעיצוב הבית עם עבודות גבס
הבית הזה מוכיח שעיצוב טוב מתחיל בהקשבה
שיפוץ בית פרטי
הבית הזה מוכיח שעיצוב טוב מתחיל בהקשבה
עשרה טרנדים מובילים בעיצוב פנים ב-2020
עיצוב פנים
עשרה טרנדים מובילים בעיצוב פנים ב-2020
עיצוב הבית – ככה עושים את זה ביפן
אדריכלות
עיצוב הבית – ככה עושים את זה ביפן
בפריז כמו בפריז, בריהוט כמו באופנה
עיצוב פנים
בפריז כמו בפריז, בריהוט כמו באופנה
חומרים חדשים - 116
חומרים וטכנולוגיות
חומרים חדשים - 116
המלונות המיוחדים והיפים בעולם!
עיצוב מסעדות ובתי קפה
המלונות המיוחדים והיפים בעולם!
WELCOME TO THE MODERN FARM HOUSE
שיפוץ בית פרטי
WELCOME TO THE MODERN FARM HOUSE
עיצוב חסר גבולות במסע חובק עולם
עיצוב חדרי אמבטיה
עיצוב חסר גבולות במסע חובק עולם
מינימליזם וצבע - עיצוב פנים
עיצוב פנים
מינימליזם וצבע - עיצוב פנים
האבן הטבעית - חומר נחשק וראוי בעיצוב המטבח
עיצוב מטבחים
האבן הטבעית - חומר נחשק וראוי בעיצוב המטבח
החברה שמאחורי המטבחים של טוטו, קלארו ושילה עוברת לבית חדש
עיצוב מטבחים
החברה שמאחורי המטבחים של טוטו, קלארו ושילה עוברת לבית חדש
אירופאי שיק!
עיצוב פנים
אירופאי שיק!
איך נראית דירה שמרגישה כמו חופשה גם כשאתם נשארים בבית?
עיצוב פנים
איך נראית דירה שמרגישה כמו חופשה גם כשאתם נשארים בבית?
המדריך הקיצי לתערוכות העיצוב השוות בעולם
עיצוב פנים
המדריך הקיצי לתערוכות העיצוב השוות בעולם
מה חשוב לדעת לפני קניית תריסים חדשים לבית שעובר שיפוץ?
שיפוץ בית פרטי
מה חשוב לדעת לפני קניית תריסים חדשים לבית שעובר שיפוץ?
להתחיל מבראשית
עיצוב פנים
להתחיל מבראשית
מאלגנטיות שקופה ועד לחיפוי עתידני
חומרים וטכנולוגיות
מאלגנטיות שקופה ועד לחיפוי עתידני
גן פרחי בר
עיצוב גינות
גן פרחי בר
בדיוק בזמן לחודש הגאווה: הבית שבו הצבע הוא גיבור הסיפור
עיצוב פנים
בדיוק בזמן לחודש הגאווה: הבית שבו הצבע הוא גיבור הסיפור
AUPING Essential - תתכווננו לישון נפלא!
עיצוב חדרי שינה
AUPING Essential - תתכווננו לישון נפלא!
עיצוב חם - הסטייל של רגע הקפה שלך
עיצוב סלון
עיצוב חם - הסטייל של רגע הקפה שלך
עיצוב דירה עם תקציב מצומצם בהר הדר
שיפוץ בית פרטי
עיצוב דירה עם תקציב מצומצם בהר הדר
iconic קהילת האדריכלים והמעצבים הגדולה בישראל, עכשיו גם בדיגיטל!
אדריכלות
iconic קהילת האדריכלים והמעצבים הגדולה בישראל, עכשיו גם בדיגיטל!
גן ציור
עיצוב גינות
גן ציור
בנייה ירוקה  - דיור בר קיימא
אדריכלות
בנייה ירוקה - דיור בר קיימא
עונת הרחצה החלה
עיצוב גינות
עונת הרחצה החלה
הבית לחובבי הגאדג'טים
שיפוץ בית פרטי
הבית לחובבי הגאדג'טים
שבי ציון - מתנוסס באוויר
אדריכלות
שבי ציון - מתנוסס באוויר
משרדי חברת "NetApp"
עיצוב משרדים
משרדי חברת "NetApp"
מתי צריך לבצע שיקום למבנה?
אדריכלות
מתי צריך לבצע שיקום למבנה?
מדעי האור
עיצוב פנים
מדעי האור
מרפסת מול מרפסת
עיצוב מרפסות
מרפסת מול מרפסת
נשב בחוץ
עיצוב גינות
נשב בחוץ
ביבי סק, מעצב רב תחומי, שופט אורח בתערוכת "ריהוטים 2015"
עיצוב פנים
ביבי סק, מעצב רב תחומי, שופט אורח בתערוכת "ריהוטים 2015"
שיחה על עיצוב הבית עם לארה הדברג-דים מקימת מגזין דוול
עיצוב פנים
שיחה על עיצוב הבית עם לארה הדברג-דים מקימת מגזין דוול
החזית של גנסלר
אדריכלות
החזית של גנסלר
סיפורה של גינה - חותם האבן
עיצוב גינות
סיפורה של גינה - חותם האבן
"הספרייה בעידן הנוכחי שינתה את תכליתה"
עיצוב מבנים ציבוריים
"הספרייה בעידן הנוכחי שינתה את תכליתה"
מגמות וחידושים בריצוף וחיפוי פנים הבית 2021-2022
עיצוב פנים
מגמות וחידושים בריצוף וחיפוי פנים הבית 2021-2022
עיצוב דירה כשהחוק הוא שאין חוקים
עיצוב פנים
עיצוב דירה כשהחוק הוא שאין חוקים