בית הספר היסודי צין ע"ש אנדרה וקתרין מיראז' ◦ מדרשת בן גוריון בנגב

בית הספר היסודי צין בקריית החינוך שבמדרשת בן-גוריון תוכנן על ידי לוין אדריכלים מתוך מחויבות לסביבה האקלימית המדברית האופיינית לרמת הנגב

מאת: אדר' ורד פלוק, אדר' שירה נוי גורן | צילום: משה אוחנה, טל לוין, שירה נוי | לוין אדריכלים 03/04/2013

מודעותם של מתכנני הפרויקט לשימוש במאפייני האקלים המקומיים באה לידי ביטוי בכמה עקרונות תכנון: ניצול מרבי של אור טבעי באמצעות פתחים עליונים ומדפי אור בכיתות הדרומיות להכנסת אור לעומקן; אוורור טבעי באמצעות מערכת הפתחים; צינון טבעי באמצעות אגירת צינת הלילות הקרים; וחימום פסיבי דרך פתחים דרומיים. התאורה במבני בית הספר מווסתת באמצעי הצללה קבועים וניידים, הן בכיתות הלימוד והן בחללים הפנימיים הרב-תכליתיים שבכל מבנה. החלוקה לארבעה "בתים" אפשרה לבטל מסדרונות ולחשוף את מרב החזיתות לצפון ולדרום – כיוונים מועדפים משיקולי תאורה והצללה. בתים אלו מקיפים חצר פנימית פעילה ומוגנת מרוחות, החשופה לקרינת שמש ישירה בחורף ומוצלת בקיץ.

 

 

תהליך תכנון בית הספר נעשה בשילוב ייעוץ אקלימי והסתמך על תקנים ישראליים ובין-לאומיים לתכנון בר-קיימא וכן על הנחיות לבנייה ירוקה של בתי ספר. מיקומו של בית הספר במרכז היישוב נבחר במטרה לאפשר הגעה אליו ברגל או באופניים משתי שכונות המגורים שביישוב ולנצל תשתיות קיימות. בית ספר צין משמש דוגמה לשילוב עקרונות מקיימים אלו בתכנון, להם הוא מחויב גם מתוקף היותו במדרשה – מעבדה מרתקת בפני עצמה לניסיונות בבנייה אקלימית.

 

צוות תכנון: אדר' אבינעם לוין, אדר' משה אוחנה, אדר' טל לוין

יעוץ אקלימי: מחקר ואקו תכנון אדריכלי - אדר' ערן קפטן

מיקום: מדרשת בן גוריון, מ.א. רמת הנגב

היקף פרוייקט: סה"כ 2,080 מ"ר, שלב א' - 1430 מ"ר, שלב ב' - 650 מ"ר

הקמה: 2010 (שלב א')

תכנון תב"ע קריית חינוך: אדר' אבינעם לוין, אדר' נטליה אלפימנוב

תכנון נוף: אדר' יעל רוזנברג

היזם: מ.א. רמת הנגב, בשיתוף קרן מיראז' ישראל

 

מתוך "יוצאים אל הכלל"

 

 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי