דירה ברמת אביב הירוקה

 

לפעמיים דירות–שיכון של פעם יכולות להפוך את פניהן לגמרי. הנה דוגמה לדירה כזאת, הנמצאת בקומה העליונה של בניין "רכבת" בן שתי קומות, שנבנה בשנות הששים של המאה שעברה.

מאת: | צילום: רונן קוק | אדריכלית אורלי ערן - 25/12/2014

הדירה ברמת אביב הירוקה - אזור שהיה פעם נידח ומרוחק. עם השנים הפך האזור למרכזי ונחשק, וזכויות הבניה בו הוגדלו מאוד. בהתאם לכך ניגשנו לעבודה בפרויקט זה: הדירה, בקומה העליונה מתוך שתיים, הורחבה לשני הכיוונים – קדימה ואחורה .


הדירה נמצאת בקומה העליונה של בניין "רכבת" בן שתי קומות, שנבנה בשנות הששים של המאה שעברה


גג הרעפים הקיים הוגבה בכ-3 מטר, ועל ידי כך הרווחנו קומה נוספת מתחת לגג. התוצאה: בית מרווח בין שתי קומות, הנהנה מסביבה שקטה וירוקה. לבית שנוצר אגב כך היה פן נוסף, מעניין וייחודי, שנלקח בחשבון בעת התכנון: בעלת הבית היא אומנית מוזאיקה מוכשרת, כך שהמרחב תוכנן גם כרקע ליצירותיה המרהיבות, אשר אכן תורמות לאופיו הצבעוני והמיוחד.

 

הקומה העיקרית של הבית משקיפה על צמרות העצים של הסמטה בה הוא נמצא. היה לנו חשוב לנצל את המראה היפה לטובת החלל המרכזי של הבית, ולכן בחרנו לפתוח בסלון ארבעה חלונות גדולים מפרופיל בלגי ברזל. חלונות אלו מגיעים עד לרצפה, ומעניקים תחושה של המצאות בין העצים.



במרווחים בינהם ממוקמים מכשיר טלוויזיה, וכן שידה ותמונות. ליד אחד מהחלונות האלו נמצאת פינת האוכל, וכשיושבים בה יש כמעט תחושה שיושבים בחוץ, בין צמרות העצים. כאשר מראה גדולה – במסגרת מוזאיקה, כמובן – מעצימה את התחושה.



הריהוט העתיק של פינת האוכל, כולל השנדליר הגדול התלוי מעליה, משתלב היטב עם החלונות הגדולים ומראת המוזאיקה.



ספת הישיבה הפינתית שבסלון מרופדת בגוונים אדומים, עם המון כריות בצבעוניות עזה. הניגוד בין הצבעים החמים והעמוקים של פינה זו , ובין הירוק שבחוץ, יוצר אווירה צבעונית ושמחה. יצירות המוזאיקה הרבות משתלבות היטב באווירה זi


 

מכיוון שמדובר בדירה הנמצאת ב"רכבת" ארוכה, כמו רבות מדירות השיכון של פעם, יש לה בעצם רק שני כיווני אוויר. בחרנו למקם את המטבח במרכז הבית, ולפיכך יש לו רק חלון קטן החוצה, במרווח בין שתי דירות צמודות.

 



כדי שבכל זאת הוא ייהנה מתאורה טבעית, בנינו בינו לבין הסלון קיר עם פתחים אחדים. קיר זה מעניק תחושה של קשר בין החללים, ובנ בעת מפריד ביניהם. בקיר שולבו מקום לחפצי נוי ולספרים, והוא כמו גם המטבח משקפים את אהבתם של בעלי הבית לחום ולצבעוניות.

 


בחדר השינה של ההורים, הנמצא אף הוא בקומה העיקרית, בחרנו שוב בחלונות המגיעים עד לרצפה. כאן התירה לנו העירייה להוסיף מרפסת קטנה לחזית הבניין, כך שאפשר לקום בבוקר, לפתוח את תריס הגלילה החשמלי, ולצאת החוצה לנושם אוויר בחוץ. זהו בדיוק סוג האלמנטים שאני אוהבת – פשוטים, מובנים מאליהם, מוסיפים חן לבניין ומשדרגים את איכות החיים , בעלות מינימלית.



אני דוגלת בכלל חשוב בתכנון דירה: כמה שיותר מקומות אחסון, מכל הסוגים! מכיוון ששטח הדירה אינו גדול, בחרנו לנצל את החלל שמתחת למדרגות לאחסון. הארון שנבנה במיוחד הוא בעל קיבול גדול – ויש בו גם אפילו מקום למקרר יין קטן. למדרגות עצמן התייחסנו כאלמנט דקורטיבי, ואמנם, ביחד עם מעקה הברזל (מעקה תקני כמובן! זה הכרחי!) הן מהוות קישור נעים בין הקומות, עם נישה לחפצי נוי נוספים לכיוון פינת האוכל.

 


בקומה השנייה מסתתרת מאחורי נישה זו פינת העבודה של בעלת הבית. הפינה קטנה, אך מאוד מוארת ויעילה, והבלגן שבה מוצנע היטב...



בקומה השנייה נמצאים גם שני חדרי השינה של הילדים, וכן פינת ישיבה קטנה. השארנו את חלל הגג פתוח, ואת קורות הגג גלויות, כך ששיפוע הגג יוצר אווירה מיוחדת,. בגג עצמו יצרנו מרפסת קטנה, המוסיפה הרבה לאיכות החיים בדירה.




 

 

 

 



יצירת קשר