אדריכלות
מהמילואים לשטיח האדום: המנצחים הגדולים של "אוסקר האדריכלים"
פרויקט המסילה בהרצליה, חידוש ספריית בית אריאלה ופארק האלף בראשון לציון הם בין הזוכים בתחרות "אות האדריכלות" לשנת 2025. פרופ' דוד גוגנהיים קיבל את פרס מפעל החיים
התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל הכריזה אמש (יום שלישי) על הזוכים בתחרות "אות האדריכלות" לשנת 2025, שנחשבת לפרס היוקרתי ביותר בתחום בישראל. הטקס התקיים בראשון לציון ועמד השנה בסימן הצדעה לאדריכלים שיצאו למספר סבבי מילואים והמשיכו לשאת באחריות תכנונית מלאה גם בימי הלחימה. שיא חדש נרשם בתחרות: 200 פרויקטים הוגשו ב-12 קטגוריות, ולראשונה נפתחה גם קטגוריה ייעודית לסטודנטים לאדריכלות.
"בשנה האחרונה כולנו למדנו עד כמה המרחב שבו אנחנו חיים משפיע על תחושת הביטחון, השייכות והתקווה שלנו", אמרה יו"ר ההתאחדות, אדריכלית אורנה אנג'ל. "גם היום, כשיש אזורים בארץ שבהם החיים עדיין לא חזרו למסלולם, ובראשם יישובי הצפון שמתמודדים עם מציאות בלתי אפשרית, ברור יותר מתמיד שאדריכלות ותכנון אינם רק עניין של מבנים אלא של אנשים, קהילות ויכולת להתחיל מחדש".
יו"ר אות האדריכלות, אדריכל איתי בן חיים, הוסיף: "הגשתן של למעלה מ-200 עבודות לתחרות מהווה שיא חדש, ומוכיחה כי למרות האתגרים המשמעותיים הניצבים לפתחו של הענף, האדריכליות והאדריכלים בישראל ממשיכים לייצר תכנון בעל עומק, חזון ואיכות חסרת פשרות".
מפעל חיים
פרס מפעל חיים הוענק לפרופ' אדריכל דוד גוגנהיים, הוקרה על קרוב לחמישה עשורים של עשייה שמשלבת הוראה בטכניון ובבצלאל עם מאות פרויקטים ציבוריים וקהילתיים ברחבי הארץ. גוגנהיים מגלם גישה אדריכלית הרואה את המרחב כמכלול חברתי, תרבותי והיסטורי, ומציעה איזון בין פיתוח חדשני לשימור הזיכרון והנוף.
צילום: נמרוד לוי, תכנון: א. לרמן אדריכלים, הפרויקט: מרכז המסילה לתרבות וקהילה, הרצליה מבנה ציבור
בקטגוריית מבנה ציבור זכה מרכז המסילה לתרבות וקהילה בהרצליה, בתכנון א. לרמן אדריכלים. המבנה, שנולד מיוזמת תושבים, הוקם על מגרש צר וארוך לאורך מסילת הרכבת וצורתו מזכירה כוורת. הוא מכיל בית קפה שכונתי, אולמות לבלט, תיאטרון וג'ודו, מרחבי מפגש ויצירה, וגג ירוק ופעיל עם תצפית אל הסביבה.
שימור
בקטגוריית שימור זכה חידוש ספריית בית אריאלה בתל אביב, בתכנון מייזליץ כסיף רוייטמן אדריכלים. המבנה הברוטליסטי, שנודע בכינוי "הבונקר", עבר מתיחת פנים שפתחה את חזיתותיו לשדרות שאול המלך ולכיכר המוזיאון, הוסיפה בית קפה ברחוב, ויצרה בפנים "סלון עירוני" למפגש ויצירה לצד אולמות קריאה שנשמרו כפי שהיו.
צילום: סטודיו פלד - אריאלה. הזוכים: כסיף רוייטמן אדריכלים. הפרויקט: חידוש ספריית בית מייזליץאדריכלות נוף עירונית
בקטגוריית אדריכלות נוף עירונית זכה פארק האלף במתחם האלף בראשון לציון, בתכנון צורנמל טורנר אדריכלות נוף. הפארק הוא הלב הירוק של הרובע החדש, ותפיסת התכנון שלו הופכת מי גשמים למשאב: הפארק שקוע ומנקז אליו גשמים מכל הרובע, במרכזו אגם אקולוגי קבוע, ורשת גשרים מרחפים מאפשרת הליכה ורכיבה על אופניים בנפרד מתנועת הרכבים.
תכנון עירוני
בקטגוריית תכנון עירוני זכה רובע הר שגיא במצפה רמון, בתכנון עירית סולסי ודרור גרשון אדריכלים בהשתתפות אדריכלית ענת פאדל. הרובע תוכנן כדי לתקן את טעויות השכונות הישנות בעיר: רחובות הולכי רגל בטוחים, חניות בשולי הרובע, ושילוב של דירות, חנויות ומקומות עבודה באותו מרקם עירוני. משרד השיכון הגדיר אותו כפיילוט רשמי לבנייה מותאמת לתנאי המדבר.
צילום: הדמיה באדיבות האדריכלים. תכנון: עירית סולסי ודרור גרשון אדריכלים בהשתתפות אדריכלית ענת פאדל. הפרויקט: רובע הר שגיא, מצפה רמוןמגורים בנייה פרטית
בקטגוריית מגורים בנייה פרטית זכה הבית בעמק האלה, בתכנון פיצו קדם אדריכלים. בית חד-קומתי ואופקי המשתלב בטופוגרפיה מול נוף עמק האלה ותל גזר, מסתיר את עצמו מהרחוב ופותח את כל חזיתו אל השדות. אותו משרד, בשיתוף SO Architects, זכה גם בקטגוריית מגורים בנייה רוויה עבור בניין מגורים ברחוב אחד העם בתל אביב, שוויתר על שטחי בנייה לטובת חצר פנימית פתוחה ועטוף במעטפת אלומיניום מחוררת שכל דייר יכול להזיז באופן עצמאי.
צילום: עמית גירון, תכנון: פיצו קדם אדריכלים בשיתוףSO Architects. הפרויקט: בית מגורים ברחוב אחד העם, תל אביב עיצוב פנים
בקטגוריית זכה מרכז ספורט ופנאי בבני ברק, בתכנון סטודיו שירה לביא בן דוד, שיצר מתחם ברכות שחייה עירוני המשלב עיצוב מודרני עם כבוד מלא לאורח החיים החרדי.
אדריכלות נוף
בקטגוריית אדריכלות נוף במרחב הפתוח זכה המדבריום בבאר שבע, בתכנון דן צור וליאור וולף אדריכלי נוף, פארק חיות שמחלק את המרחב לארבע סביבות מחיה המדמות את בית הגידול הטבעי של כל קבוצת בעלי חיים.
צילום: יוסף ברטון ורועי צבי. תכנון: דן צור - ליאור וולף אדריכלי נוף. הפרויקט: גן החיות מדבריום באר שבע מבנה חינוך
בקטגוריית מבנה חינוך זכה בית המדרש "אור שמח" בירושלים, בתכנון קופרשטוק אדריכלים, שנחפר כולו אל תוך האדמה כדי לא לחסום את קו הנוף של השכנים ומואר באמצעות שתי חצרות פנימיות פתוחות. בקטגוריית מסחר, משרדים ומלונאות זכה פרויקט Fun Factory ReUse בפתח תקווה, בתכנון מיי ארכיטקטס, שהחיה מבנה תעשייתי נטוש לכיכר עירונית פעילה.
אדריכלות המחר
בקטגוריית אדריכלות המחר זכה אקו פארק תל אביב של מייזליץ כסיף רויטמן אדריכלים, תוכנית להפיכת מתחם מיכלי הדלק הישן בפגישת הירקון והים למרכז תרבות ושיקום אקולוגי. בקטגוריית **אדריכלות המחר במסלול סטודנטים** זכה פרויקט TERA של דוד קסלמן, שמציע הפוך את מעטפות מגדלי המגורים למערכת אקולוגית המייצרת הכנסה ומפחיתה עלויות תחזוקה.
מה מתרחש? כל מה שחדש בענף העיצוב והאדריכלות
ברוכים הבאים לראש של הנריק ויבסקוב
"אדריכלות ועיצוב פנים הם חלק מאותו סיפור"
מה מסתתר מאחורי החזית הקלאסית של הווילה בסביון?
איפה ישנים שישה נכדים בלי להעיר את סבא וסבתא?
ראי, ראי שעל האגם: היצירה האדריכלית החדשה של סנוהטה
כתבות נוספות
אדריכל גרי פרידמן - עיצוב עדכני וחדשנות טכנולוגית
להרוויח כסף או להוציא החוצה הדמיה?
החברה שמאחורי המטבחים של טוטו, קלארו ושילה עוברת לבית חדש
פעם הייתה פה מחצבה
תחרות הפרסום הישראלית קקטוס הזהב
קול קורא לתחרות ירוקה בכל קנה מידה
מכלומ - עיצוב חידשוני בר קיימא
בית מגורים מודרני שנבנה מ-31 מכולות מסע באוסטרליה
לחזור אל הבית: משרד כרמי-מלמד שב לבנייה הפרטית – במקביל לבנייה הציבורית
תמי יערי: אמנות עיצוב הפנים
דלתות פנים - כל מה שרציתם לדעת
8 מ"ר שהם עולם ומלואו
סיפורה של גינה - חותם האבן
עיצוב מחודש לדירת גג
איך בוחרים מעצב פנים לבית שלכם?
אצל פלס-פיט הירוק נמצא גם בפרטים הקטנים
הבית שנבנה מסביב לפרארי האדומה
סוד הדלת הנעלמת
השילוב המושלם של שחור ולבן
עיצוב חדרי אמבטיה כמיני ספא
תכנון במזל דגים
עיצוב סובב עולם - 126
10 דרכים לתיקון מיתוסי הצבע השגויים בבית שלכם
Scubi - דיור בר קיימא
קליל: למקסם את מלוא אורך רצפה-תקרה
צ'רצ'יל והפבורן התארחו בו במאה שעברה - עכשיו המלון בריביירה נפתח מחדש
זה לא אנחנו, זה הגבס
הוט קוטור ממוחזר
בין מרקש לשדה בוקר
טיפים לסידור ובחירת ארון
ברוכים הבאים: הצצה ל-Man Shack מטריף באבו גוש שעושה הרבה כבוד לגדולים ולקטנים
עולם המחר של המשרדים
"אם זה החלום של הלקוח מחובתי להגשים אותו"
מה ההבדל בין תכנון, עיצוב ואבזור?
שלומית בן צור עיצוב פנים
עולם שלם של מטבח
עיצובי כיסאות
מתחם הממגורות - אולם תצוגה זהבי עצמון
שיפוץ דירה ישנה משנות ה-60
עיצוב ממקום אחר - 102
האדריכל ההולנדי האנס ורמולן ישתתף בכנס INNO
פעם והיום
עיצוב בית פרטי בפוקוקה, יפן
טרנדים וחדשנות בעולם הקרמיקה: מבט מקרוב
תערוכות בוגרים במחלקות לאדריכלות ועיצוב
בגליל, מול הנוף
אבן - סוגים, תכונות ושימושים בעיצוב
טפטים לעדכון עיצוב הפנים
חומרים חדשים - 108
עיצוב דירה בתל אביב - מן הכבד אל הקל
פרגולות אלומיניום תלויות: פתרון הצללה אלגנטי מבית צללית
מה הופך חלל עבודה למעבדה עיצובית?
שיק מחויך
עיצוב דיגיטאלי - דיגיטל שיק
עיצוב מוצר - סיפריות
המבנים שמעצבים את עתיד הממלכה הבריטית
עיצוב חללים של בית מלון על ידי הבינה המלאכותית בהשראת המעצב שיגרו באן
תכנון ועיצוב בית באחד מישובי גדרות
עיצוב דירה ביבנה הירוקה
להבקיע כבר בניסיון הראשון
עיצוב סובב עולם - 121
הבית של ריי וצ'רלס אימס
הכנס הבינ"ל השלישי לבנייה ירוקה 28.11.12 - סדר יום
יריד "tendence"
קבלת פנים ספרותית
בית אחד, ארבעה חדרי רחצה - ארבעה סיפורים שונים
בית ילדותו
תחרות לאדריכלים: האתגר הבלתי יאמן – מרכז לוגיסטי עבור סנטה קלאוס
לעצב חללים, לעצב חיבורים
המטבח של 2026: מרגיש כמו חלק מהבית ולא חלל תצוגה
פסטורליה מכל זוית
כל הנוצץ- זהב אדום
"בין מסגרות": פרויקט גמר בשנקר מציע בית מעבר לחיילים משוחררים
דירה בת 5 חדרים לזוג עם 3 ילדים קטנים מקבלת מראה חדש
הדילמה הנצחית: עיצוב פרקטי או עיצוב יפה?
גינה לי (אמנם קטנה, אבל) חביבה
קלאסיקה אופנתית במיטבה אל מול הים התיכון
עיצוב סלון-מגמות עכשוויות במע' ישיבה
עיצוב בית פרטי- הידור גאומטרי
בית הספר הדו-לשוני ע"ש מקס ריין - ירושלים
הגג הוא הפארק: כך הפכו מבנה תרבות ענק למרחב פתוח לכולם
היפוך היוצרות
מדורת השבט
קורות בטון, רצפת זכוכית ואומנות מוזיאלית בבית פרטי אחד
המגורים המתוחכמים שמטשטשים את הגבול בין הפנימי לחיצוני
עיצוב דירות קבלן: זהות - שונות
בית כפרי במושב בני עטרות
עיצוב חללים של בית מלון על ידי הבינה המלאכותית בהשראת הארכיטקט טאדאו אנדו
הדירה שמחכה לאחת שתגיע
חשיבות האיטום במהלך שיפוץ ועיצוב מחדש של בית
יוצרים ומעצבים - קריאת הגבר
5 מקומות מסביב לעולם, שנחשבים לפורצי דרך בדיור מוגן
שיפוץ קומת כניסה יצרה חזות חדשה לבית
עיצוב מלון באקפולקו, שמשלב את חוויות היום וחוויות הלילה
קרובים, קרובים - בית פרטי בהוד השרון
טעימות מעוצבות
הגיאומטריה שמחברת בין הדיירים לטבע
הדילמה הנצחית: עיצוב פרקטי או עיצוב יפה?
חושבים לצבוע את הבית לבד? קבלו 10 טיפים חשובים
הסודות האפלים של האדריכל שמאחורי גרמניה המזרחית

