עיצוב בית כהרמוניה בין ניגודים

הקונספט התכנוני שטוותה האדריכלית טל ניסים עבור הבית באזור המרכז מפגיש את תכני עולמם העשיר של דייריו עם נוחות מחייה טכנולוגית, ומאחד ניגודים לכדי מרחב הרמוני מרובה רבדים המקצה מקום ראוי לכל אחד מהם

מאת: מערכת אתר 'בית ונוי' | צילום: טל ניסים | אדריכלית טל ניסים - 03/04/2013


פרויקט: תכנון בית פרטי
צילום: טל ניסים  

 

 
מבט אל הכניסה בשעות הערב
 
כשנפגשה האדריכלית טל ניסים לראשונה עם לקוחותיה, בני זוג שילדיהם כבר בגרו ונישאו, הם הגדירו את מבוקשם כ"בית שיאפשר להם לחיות בשקט ובשלווה". עם זאת, לדברי טל, ה"רשימה" שפרשו בפניה בעת גיבוש הפרוגראמה של קדם התכנון "נראתה לרגע לא הגיונית, כמו רצופה בהפכים וסתירות": שיהיה בית מרווח, אך גם קטן ואינטימי; פתוח עם חלונות ענק, אך גם סגור; צבעוני אך גם שקט; בעל נוכחות אך מאופק וצנוע; כפרי אך גם חדשני;  שיכיל את שלל האוספים שלהם אך ללא עומס; ושהחוץ יחדור פנימה אך באורח שיאפשר הפרדה. בנוסף, כמענה לעיסוקה של בעלת הבית, ביקשו לכלול בביתם סטודיו רחב ידיים שיאפשר לקיים בו פעילות לימוד, ובתוך כך יכיל גם חלל למדיטציה בתנועה, חלל מרווח דיו לקיום הרצאות, וכן מטבחון ומקום אירוח.

אזור הכניסה, מבט מבחוץ: "מאפשר מבט ישיר אל החצר הפנימית, מקום מפגש אור השמש ממזרח וממערב"
  

"האני מאמין שלי כאדריכלית" אומרת טל, "גורס כי יצירת מרחב מחייה לאדם/משפחה כרוך בתהליך גילוי של רובדי תוכן שונים המרכיבים את ה"סיפור", הן של הדיירים, והן של המקום בו ייבנה ביתם. המטרה היא להגדיר במדויק למה באמת זקוק האדם במרחב הפיזי שלו, מהו הערך המוסף שיאפשר התאמה מלאה בין החלל ובין סיפורו האישי ומה יגרום לו להרגיש "הבית הזה הוא שלי ומתאים לי במדויק". מנקודת מוצא זו, ובהתייחס לפרוגראמה הלא שגרתית ולעולם התוכן הרבגוני של הדיירים, רקמה טל את הקונספט התכנוני כקונספט של "גם וגם"- בית שיכיל את כלל המרכיבים הכה שונים באופיים, ובה בעת יאחד אותם לכדי מרחב הרמוני אחד. כך, הבית משתרע אמנם על שטח נרחב למדי של 300 מ"ר, אך חלליו שתוכננו כחללים אינטימיים ואישיים משמרים קנה מידה ידידותי ומזמין.

 


לטובת נוחות המחייה שולבו בו מיטב המערכות המתקדמות, דוגמת חשמל חכם, תריסי אור, מערכת שאיבת אבק מרכזית, קירות משמרי אנרגיה, מערכות השקיה ממוחשבות בגן וכיו"ב, אולם שפתו האסתטית רחוקה מהסגנון המודרני-מינימליסטי הרווח היום. טל: "במבט ראשון הבית אף נראה עמוס משהו, אך זהו, למעשה, הסיפור שלו, שנטווה מהאהבות השונות של הדיירים ומתכני עולמם העשיר. יש בו פריטים רבים מתקופות שונות, ותכנונו מקצה מקום לכל אחד מהם".  

 

חדר המגורים
 
חדר השינה. פרטי נגרות - מטבחי EMB
  

העושר החזותי נחשף כבר באזור הכניסה, המאפשר לחצות אותו במבט ישיר אל חצר פנימית המצויה מאחוריו, דרך מקום מפגש של אור השמש המגיע במהלך היום מהמזרח ומהמערב. באזור זה מוקמה פינת קריאה אינטימית, וכשם שהוא מפגיש את כיווני אור השמש ואת המהות האינטימית עם המהות המזמינה של "כניסה כמו כניסה", כך הוא מהווה גם אזור הפרדה בין האגף הפרטי והציבורי: מעברו האחד שוכנים אזורי המגורים, המטבח+מזווה נוח, ויציאה לחנייה, ומעברו השני חדרי השינה והרחצה, חדר עבודה, וכן חלל המדרגות המוביל מטה אל קומת מרתף שתוכננה כקומת הסטודיו.

 

שפת החלל מתכתבת באורח הדוק עם החוץ ועם האור החודר מבעד הפתחים, והחומריות המאפיינת אותו מעניקה רקע הולם לעושר התכנים: לריצוף החלל הציבורי משמשים אריחי גרניט פורצלן דמויי שיש, כאשר באזור הכניסה משתלבים אריחים מעוטרים המייצרים מעין שטיח צבעוני, ולאזורים הפרטיים נבחרו אריחי גרניט פורצלן במראה דק עץ חמים. תאורת המרחב מגוונת, מותאמת בקפידה לפעילויות האזורים השונים, ומורכבת מתאורת אווירה רכה, מתאורת הצפה במיקומים נדרשים, וכן משלבת תאורת ספוטים מעודנת באזורי חלונות ובגומחות. אחד הדברים המאפיינים את התכנון הוא החשיבה שהוקדשה לאחסון ולמיקום- אם יצירת מקומות אחסון פונקציונאליים רבים המבטיחים נוחות מחייה מיטבית, ואם יצירת מיקומי תצוגה ראויים לשלל שכיות החמדה הגודשות את החלל, דוגמת פריטי ריהוט עתיקים, פסלים המיוחדים שיוצרת בעלת הבית, ספרים רבים, אוסף מכובד של אבני קריסטל ועוד.


 

שולחן האוכל. רהוט עתיק - דניש ענטיקס
   

טל: "מענה מדויק לכל צורך אחסון ותכנון מוקפד של מיקומים היו חשובים  מאד בחלל שהינו כה גדוש. באורח זה יצרנו מארג מסודר, אשר למרות הגודש הרב משמר את השקט והשלווה המבוקשים, ובאותה נשימה מדגיש את הערך התוכני הייחודי של כל אלמנט המשתלב בו". כך, למשל, בפינת הישיבה בסלון מודגשת נוכחותן הצבעונית של ספות אדומות, ובפינת האוכל המרשימה ניצבים שולחן עתיק מתקופת הרנסאנס (יובא מדנמרק) שעליו הותקן משטח זכוכית מחוסמת ושנים עשר כיסאות מסוף המאה ה-19 ששוחזרו ורופדו מחדש. המטבח המאופיין בחזות כפרית עוצב מעץ מלא, ומשטח עבודה גדול, עשוי שיש גרניט איטלקי בהזמנה מיוחדת, מאפשר לשני בני הזוג ליהנות מבישול בצוותא. המזווה הצמוד אליו משופע בחללי אחסון, ופתח יציאה/כניסה המקשר אותו היישר לאזור החניה מעניק נוחות רבה  כששבים הביתה מקניות, עמוסי סלים.

 

חדר רחצה

חדר השינה שבאגף הפרטי נהנה מפתחים גדולים המחדירים לחללו את נוף החוץ, וחדר הרחצה המרווח שצמוד אליו משלים את התחושה עם נגיעות של גווני ירוק ששולבו בעיצובו, ובכלל זה אריחים מצוירים מעשה ידי בעלת הבית. חלל המדרגות המוביל אל קומת הסטודיו שבמרתף מלווה בפתח גדול בו שולבה זכוכית חלבית מעוטרת, אשר קרני השמש הנופלות עליה ומשרטטות על הקירות משחקי אור וצל חינניים משוות לו ערך ויזואלי נעים לעין. חלל הסטודיו ממשיך ומגלם את שפת הבית, אשר בתשומת הלב שניתנה לכל פרט, קטן כגדול, גולשת גם אל החצר הסובבת אותו. שטחה משלב מפלסים ושבילים, צמחייה במראה בר טבעי, עצי פרי, צמחי תבלין, עצי נוי, המייצרים מראה של טבע עשיר, ואף כאן שזור התוכן האישי בדמות פסלים מיצירתה של בעלת הבית. "כאשר מלאכת התכנון מכוונת ליצירת התאמה מלאה בין סיפורם של הדיירים לבין המקום שנתפר בתשומת לב מוקפדת ייעודית עבורם, מובטח שהתוצאה תהיה מדויקת ומוצלחת" מסכמת טל את מה שהחל כתהליך גילוי והסתיים כבית המסב לדייריו הנאה רבה "כשהדיירים מאושרים ומרגישים שחלומם הוגשם, זוהי, למעשה, ההצלחה שלי". 


גינה במראה בר טבעי
 
  

 

 

יצירת קשר - עיצוב בית כהרמוניה בין ניגודים