חומרים וטכנולוגיות
"מה שמשך אותי בברזל מלכתחילה היה הניגוד שבו"
קובי חליפה, הבעלים והמעצב הראשי של ארטפרו, התאהב בברזל תוך כדי בניית ביתו הפרטי, ומאז הפך אותו לשפה עיצובית שלמה. הוא מסביר למה החומר שמגיע מהמפעל הוא אחד האלגנטיים ביותר בבית
כשקובי חליפה תכנן את ביתו הפרטי, הוא לא חיפש חומר. הוא חיפש פתרון. החיבור שנוצר לו עם הברזל בתהליך הבנייה לא היה מחושב, וכנראה גם לא נחוץ. אבל הוא שינה את כיוון הקריירה שלו. מה שהתחיל כהתלבטות של בעל בית הפך לעיסוק מקצועי ולשפה עיצובית ברורה, כזו שביססה את ארטפרו כסטודיו שמתמחה בעבודה עם ברזל לבית.
"מה שמשך אותי בברזל מלכתחילה היה הניגוד שבו", מספר חליפה. "זה חומר שאנחנו חושבים עליו כחזק, גולמי וכבד, אבל כשעובדים איתו נכון אפשר להגיע לתוצאות מאוד דקות ומעודנות. יש בו אופי, אבל הוא לא חייב להשתלט על החלל".
אדריכלות ועיצוב: חווה ביטרמן, צילום: גלעד רדט, באדיבות ארטפרוהברזל מגיע הביתה
הברזל מזוהה עם מפעלים, מבני תעשייה ולופטים ניו-יורקיים, אבל בשנים האחרונות הוא נכנס עמוק אל תוך הבית הישראלי. לאו דווקא כציטוט תעשייתי מכוון, אלא כחומר שמצא את הדרך שלו לחלונות ולפתחים, לדלתות פנים, לספריות ולמטבחים.
אחד המקומות שבהם הברזל מבטא בצורה הטובה ביותר את היכולות שלו הוא בחלונות ובפתחים. המסגרות המדויקות, החלוקות הגיאומטריות, ואותם קווי פרופיל דקים הופכים את הזכוכית לא רק לחומה שמפרידה בין פנים לחוץ, אלא לקומפוזיציה אדריכלית שממסגרת נוף. בבית פרטי שפונה לגינה, חלון ברזל גדול יכול להפוך את החוץ לתמונה חיה: קווי הברזל מחלקים ומארגנים את המבט, בעוד הזכוכית מאפשרת לצמחייה, לשמיים ולשינויים באור במהלך היום להפוך לחלק מעיצוב הפנים עצמו.
מטבח חוץ מבית ארטפרו - ברזל. צילום: רועי מזרחי "אני אוהב את זה שהברזל לא מנסה להתחפש למשהו אחר", אומר חליפה. "מרגישים את החומר, את המסגרת ואת הקווים. אבל האיכות נמצאת בדיוק - בחלוקות, במפגשים ובפרופורציות. אלה הדברים שקובעים אם הפתח ייראה גס וכבד או מאוד אלגנטי".
הברזל פועל אחרת בכל סביבה שמציבים אותו בה. לצד עץ טבעי הוא נראה חם ורך יותר; מול אבן הוא מדגיש את החספוס ואת הטקסטורה שלה; בשילוב זכוכית הוא הופך קליל ושקוף; ולצד בדים, שטיחים וצמחייה הוא מספק מסגרת מדויקת לרכות שמסביב. הניגוד בין החומרים הוא שמאפשר לכל אחד מהם להתבלט, ולברזל לא להיות רק עצמו אלא גם שותף של מה שמסביבו.
אדריכלות ועיצוב: חווה ביטרמן, צילום: גלעד רדט, באדיבות ארטפרופנים הבית
העניין בברזל לא מסתיים במעטפת. בשנים האחרונות הוא מקבל תפקידים חדשים בתוך הדירה עצמה. דלתות פנים הן אחת הדוגמאות הבולטות: מסגרת ברזל בשילוב זכוכית יוצרת הפרדה מבלי לקטוע את הרצף החזותי של החלל, ומאפשרת לאור לנוע בין החדרים גם כשהדלת סגורה.
תכנון ועיצוב: קרן (שקוף) ניב טולדנו, צילום: איתי בנית. דלתות פנים ארטפרוספריות ברזל הן דוגמה נוספת. במקום יחידת נגרות גדולה ומסיבית, שלד ברזל דק יחסית, לעיתים מהרצפה ועד התקרה, מקבל מדפי עץ, זכוכית, אבן או שילוב ביניהם. התוצאה יכולה להיות ספרייה בעלת נוכחות משמעותית שעדיין שומרת על תחושת אווריריות. במקרים מסוימים היא אפילו עוזבת את הקיר ומתפקדת כמחיצה בין הסלון לפינת האוכל, או כאלמנט דו-צדדי שמאפשר לאור ולמבט לעבור דרכה.
מאחורי המוסד הקולינארי. ארטפרו, צילום: יח"צ גם המטבח אימץ בשנים האחרונות אלמנטים של ברזל. הוא מופיע במסגרות ויטרינות, ארונות זכוכית, מדפים פתוחים ויחידות תלויות. השימוש בו שם בדרך כלל נקודתי יותר, ממוקד בשבירת רצף חזיתות או ביצירת קשר חזותי בין המטבח לחלונות ולדלתות שכבר מוגדרות בברזל. לצד עץ ואבן, הוא מוסיף נימה שמונעת מהמטבח להפוך מלוטש מדי.
"כשמתכננים פריט במיוחד לבית, אפשר להתייחס למידות המדויקות, לאור, לחומרים האחרים ולדרך שבה משתמשים בחלל", אומר חליפה. "לפעמים שינוי קטן בפרופורציה הוא כל ההבדל. בעיניי, שם נמצאת האיכות - בפרטים שלא תמיד רואים מיד, אבל מרגישים בתוצאה".
מתפתחים ארטפרו. אדריכלות: יונתן מונצק, צילום: גלעד רדט אולי זו הסיבה שחומר שמלווה את האדריכלות כבר מאות שנים מצליח לקבל שוב ושוב חיים חדשים. הוא אינו תלוי בסגנון אחד, ואפשר לקחת אותו לכיוון תעשייתי ומחוספס, לשלב אותו בבית כפרי, להפוך אותו לחלק מאדריכלות מינימליסטית או להשתמש בו כקונטרסט בחלל רך וקלאסי. ברזל שיודע את מקומו לא חייב להכריז עליו בקול.
"אני אוהב את זה שהברזל לא מנסה להתחפש למשהו אחר". קובי חליפה, ארטפרו, צילום: שי שייןאיפה הילד? 100 מעצבים יחפשו אותו בתערוכה חדשה בשוודיה
דירת הקבלן שגם הקבלן יתקשה לזהות אותה
כתר, שריון ועלי זהב: לילי כהן פרח-יה מציגה 12 דמויות נשיות על נייר שקומט ונפרש
איך נראה פארק ייעודי לאנשים עם דמנציה?
VENUX משיקה את Travertino Classico: גרסה חדשה לטראוורטין הקלאסי
איך מתרגמים את ירושלים למשרד בלי להשתמש בסמלים?
כתבות נוספות
מפגש מודרני-כפרי
שיפוץ דירה- שדרוג קטן, הבדל גדול
שינה טובה
חם בחוץ? תדליקו את האח
זהירות! חרקים מורידים לכם את ערך הנכס
"CASA HERRERO" בית ים תיכוני מודרני, לבן, חכם... "מבריק"
"הבנתי שעיצוב פנים הוא לא עניין של טעם. הוא מקצוע שמשנה חיים"
חינוך גרסה 2.000
חברת PoloStone פורצת לשוק עם מהפכה בתחום משטחי הפורצלן למטבחים
עיצוב תאורה - חוויה של אור וחלל
לצאת לאכול בבית. בילוי בעידן החדש
שקיפות בעבודה
עיצוב אלה וואבי סאבי
עיצוב חמים לנוף פראי
כחול זה גם הצבע שלכם
נראה כמו אוהל מבחוץ, אך הוא בית מבפנים
פריט אחד שמשנה את כל הבית
הצבע חזר ללחיי מילאנו - חלק ראשון
בידוד, הרבה יותר ממה שחשבת
הדופלקס שלא תרצו לצאת ממנו.. והגג וואו
עיצוב אופנה - יוז'י ימאמוטו במוזיאון העיצוב בחולון
מט גאלה 2026: מי גנב למפורסמים את ההצגה?
רונית רחבי
בית רחב ידיים
קליל: אוהבים מינימליזם, אבל לא רק
צפו בתערוכות עיצוב המתקיימות בגרמניה, אנגליה, אוסטריה וארה"ב
הקריה לארכיאולוגיה של ארץ ישראל בירושלים
מגדלים באוויר - המגדל בסין שכולו ירוק
בית האופנה L'etranger
שיפוץ דירה: איך עושים את זה בהצלחה
Pebble leisure, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: studio dash
בין אדריכלות לשיווק
סדר יום - כנס בתי מלון 2
עוד מנפלאות המודולאריות
לישון על עץ: המלון שהפך פנטזיה ילדותית למציאות
כך נולד “הבית הלבן”: בית משפחתי אלגנטי ומדויק בלב השרון
העיצוב על פי מילאנו , היצע אסתטי מגוון
פריצת הדרך הסביבתית של רדימיקס
רשת אורגניק מרקט
מחשבה מייצרת מציאות
חוברו להן יחדיו
עיצוב מסעדת אוגסטין
גלגולה של דירה - שיפוץ דירה ותיקה
Hotel Design 2
הרמוניה של שילובים
יש מקום! פתרונות אחסון יצירתיים שחייבים להכיר
האחיות שירשו ארמון באמלפי והפכו אותו למלון ורוד
ליהנות מהסתיו באמצעות עיצוב גינה מושכל
עיצוב פנים – שימור מבנה היסטורי
קומה 18 מול הים
בית כנסת קהילת ידידה ע"ש יונה מנחם רעננערט - ירושלים
ההתפתחות של חוויית ההמתנה במרפאות ובתי חולים
הכל בשביל האורחים - הבית שמארח בקביעות חברי כנסת וזמרים!
שקוף שזה זכוכית - מבט החוצה
עיצוב כסאות נדנדה מאז ועד היום
דירת רווקים בטייוואן בסגנון תעשייתי
בית גמיש
מבשלים חדשנות
החללים המעוצבים של כנס INNO 2014
חסכון מתועש
מה קורה כשמוותרים על כל המסדרונות בבית?
"צעצוע" - תערוכה בנושא צעצועים
גד הלפרין - חללי הסעדה במתחם מלונאי
מטיילים על קירות
כאן גרים בכיף
היפה בוורוד
השנה בחגים כבר לא "תצאו מהכלים"
לא על שכר הטרחה לבדו
כאן ביתי כאן אני נולדתי
גאדג'טים והמטבח המודרני
עיצוב ישראלי במילאנו 2010
זה המוזיאון שגונב את ההצגה בלונדון
במקרה הזה - האדריכל לא הולך יחף
מגשימי החלומות
עיצוב חדרים עם מערכת סולרית פסיבית
תנורים, כיריים, עיצוב, טכנולוגיה מגמות וחידושים
בית למשפחה
בואו לדרוך על זה
בונים ירוק: כך אדריכלות והנדסה יכולות להיאבק במשבר האקלים
שיפוץ קומת כניסה יצרה חזות חדשה לבית
לגור ירוק בישראל
ניחוח של אירופה בגליל
משרדי חברת "ואוליה"
מתבלים את חדר האמבטיה
Nasry Gerardo Arguedas Safie | אדריכל חזוני שמשלב עיצוב ותשואה
להיכנס לתוך הארון
רוך ואינטימיות: השפה העיצובית בבתים שבהם גרות נשים
מהזנחה להזמנה: הדרך להפוך את המרפסת לחלל חי ונעים
הצבע ירוק, העתיד ורוד
בית הספר הדו-לשוני ע"ש מקס ריין - ירושלים
לחוש את החום
לעצב מכל הלב- מעצבים למען הקהילה
עיצוב חדרים קטנים
תכנון ושיפוץ בית ביפו
החצר הבולגרית
לכל חלון דרוש פרופיל
שיפוץ דירה - התחדשות
עיצוב ותכנון מלונות בעולם
הבית העתידי – הפרזול בשירות האדריכל
חברות מעוצבת

