שיפוץ דירה בת 72 מ"ר בצפון הישן של תל אביב

כשהאדריכליות קרן שהם וחמוטל שדות מ"שדות שהם אדריכלות" ניגשו לעצב מחדש דירה תל אביבית בת 72 מ"ר ללקוח יחיד, הן נענו לבקשתו ליצור חלל רחב ופתוח בעיצוב מודרני, ההופך את אזורי הבישול והאירוח למוקדים משמעותיים. האתגר היה לשלב בתכנון החדש את רוחה המקורי של הדירה, הממוקמת באחד הרחובות היפים של העיר ורבים ממאפייניה מזכירים את 'תל אביב של פעם'. 

מאת: רוית ליפשיץ ציון | צילום: גדעון לוין | תכנון ועיצוב: שדות שהם אדריכלות | - 30/01/2020

 

 

 

דירה עם נשמה

האדריכליות קרן שהם וחמוטל שדות משדות שהם אדריכלות שמחו לקבל לידיהן תכנון מחודש של  דירת מגורים תל אביבית בת 72 מ"ר, באחד הרחובות היפים בצפון הישן של תל אביב. הדירה שנבנתה בשנות ה-50, ממוקמת בתוך בניין מגורים שהיה בעבר חלק מ'שיכון עולים', ומתוכננת כמרבית המבנים ברחוב לפי דגם ייחודי בצורת "ח" היוצר חצר בין אגפיו. דגם זה יוצר רצף של מבנים וחצרות אשר הפך מזוהה עם הרחוב, והינו אהוב מאוד על האדריכליות. מערך הדירה לפני השיפוץ מאפיין אף הוא את שנות ה-50, והוא כלל מבואת כניסה גדולה מוקפת כניסות לחדרים, ללא הבדלה בין מרחב האירוח והאזור הפרטי.  תכנון זה לא התאים לבעל הדירה אשר ביקש ליצור אזור אירוח פתוח המהווה מוקד משמעותי בדירה. יחד עם זאת האווירה בדירה הייתה אחת מהסיבות לקנייתה, והאדריכליות לקחו על עצמן את האתגר של שילוב תכנון מודרני עם מאפיינים ברוח 'תל אביב של פעם'.


 
מסקיצה וגיבוש הרעיון ועד לפרטי עיצוב – תכנון מודרני פוגש וינטג'

כמו בכל פרויקט התחילו האדריכליות בהכנת סקיצות וגיבוש התכנון הרעיוני. הקושי המרכזי נבע מהתנגשות בין תיכנון מרחב פתוח והרצון לשמר מקצת מהמערך המקורי של הדירה, מערך שהכתיב חפיפה הכרחית בין אזור האירוח והאזור הפרטי. בסופו של דבר נקטו האדריכליות בגישה תכנונית גמישה המאפשרת חפיפה מסוימת ונעזרת באמצעי חציצה חלקיים בין האזורים השונים. לשמחתן הביע הלקוח הסכמה מיידית לתכנון הרעיוני כך שהתאפשר להמשיך במהירות בתהליך. בהיות הלקוח  בעל חוש אסתטי מפותח ניתנה חשיבות רבה לתכנון פרטי העיצוב ולבחירת חומרים. גם בשלב זה הוחלט לשלב עיצוב מודרני עם חומרים אשר אפיינו את הדירות התל אביביות בעבר.

 


מחדרים קטנים לחלל גדול- פתיחות ורצף  

 לבקשת הלקוח האוהב מאד לבשל ולארח, תוכנן בדירה מרחב פתוח המאפשר קשר בינו ובין האורחים תוך כדי עבודתו במטבח. חלק מהקירות בהיקף מבואת הכניסה נהרסו וכך גם הקירות בין שני חדרי מגורים מקוריים. במרחב שנוצר תוכננו הסלון והמטבח, כאשר הצלע העיקרית של המטבח משמשת כחצי אי הפונה אל הסלון. עקרון חשוב בתכנון היה פתיחת מרחב האירוח לנוף הצמרות שמציע הרחוב, וכך נפתחה מחדש מרפסת הפונה אל החזית הירוקה. המרפסת הפכה לשטח ביניים בין חוץ לפנים, שטח המעשיר ותורם לאיכות החיים בדירה. 

 



חציצה והפרדה חלקית בין פונקציות- פרשנות מודרנית לתכנון המקורי

על מנת להגדיר אזורים שונים מבלי להקטין את תחושת המרחב נעשה שימוש באלמנטים פתוחים למחצה, כדוגמת חצי האי במטבח. תשומת לב מיוחדת ניתנה להגדרה מחודשת של מבואת הכניסה לאחר ביטול חלק מדפנותיה. להגדרה זאת תרמו דוגמת 'שטיח' עשוי אריחי בטון מצוירים ושימוש בפס תאורה מודגש, אשר יצרו מעין פרשנות מודרנית למבואה המקורית. בצלע הבנויה של המבואה תוכננה ספרייה ההופכת למחיצה דו-צדדית בין אזור האירוח ואזור השירות. הספרייה תורמת ליצירת תחושת פרטיות, ובו זמנית מעניקה להפרדה מראה אוורירי וקליל בהיותה עשויה מאלמנטים דקים מברזל. גם שימוש בדלתות עשויות זכוכית חלבית תורם למראה זה, ומאפשר מעבר אור אל לב הדירה.

"הבחירה באמצעי חציצה חלקיים לתחימה בין אזורים יצרה הגדרת פרטיות מספקת, ללא פגיעה בתחושת הפתיחות." חמוטל שדות, אדריכלית 

 



שילוב בין ישן וחדש  

 

פתיחת המרפסות הסגורות והגדרתה מחדש של המבואה היו כאמור חלק מהרצון לשחזר איכויות תכנוניות  שאפיינו את הדירה המקורית. איכות היסטורית נוספת שמייחדת את הדירה הינה התקרות הגבוהות. כדי להימנע מהנמכות גבס להסתרת מערכת מיזוג האוויר, תוכננה מערכת מיזוג חשופה במראה תעשייתי. שילובים דומים בין ישן וחדש נעשו בבחירת החומרים והריהוט. כך נשמרו חלק מחלונות הברזל המקוריים והרצפה חופתה כאמור באריחי בטון, בעוד שבמטבח נעשה שימוש במשטח נירוסטה. ריהוט שעבר בירושה במשפחתו של בעל הדירה שופץ, ולצדו הוצבו רהיטי וינטג' שנרכשו בהתאמה. שילובים אלה מעניקים לדירה את אופייה הייחודי.

הכניסה לדירה- מבואה חצי פתוחה המשמשת כמרכז הדירה, תחומה בספריית ברזל ומעוטרת ב'שטיח' אריחי בטון מצוירים. 

חללים מרכזיים- מבואת הכניסה מובילה אל אזור האירוח הכולל מטבח חצי פתוח וסלון, הפונה אל החזית הירוקה של הרחוב. בהיקף הבנוי של המבואה ממוקמים האזורים הפרטיים - חדר שינה מרכזי, ואזור שירות המופרד ע"י ספריית הברזל. 

שתי מרפסות- מרפסת ראשית המשמשת המשך ישיר של הסלון, ומרפסת שירות הצמודה לחדר הרחצה. חדר הרחצה והמרפסת רוצפו אף הם באריחים מצוירים, כל אזור עם דוגמא משלו. 

פרטי העיצוב המרכזיים- ספריית ברזל דו-צדדית, מערכת מיזוג חשופה תעשייתית, ריהוט וינטג'.

"נקודת הפתיחה של הפרוייקט הייתה לטובתנו, עקב מיקומה המוצלח של הדירה והאווירה המיוחדת בה. התווסף לכך לקוח רגיש לאסתטיקה שהשכיל לתת לנו דגשים מטעמו האישי לצד חופש יצירתי. ולבסוף, זכינו בשיתוף פעולה פורה עם הקבלן ומפקח הבניה, חיים בן דוד, שהפנה את יכולותיו הרבות למימוש הפרוייקט על כל פרטיו. כל אלה הניבו תוצאה ייחודית בעיצוב התפור בדיוק לפי חלומו של הלקוח." קרן שהם, אדריכלית

 


על האדריכליות- מקשיבות לסיפור האישי ומתרגמות לחלל הפיזי

חמוטל שדות וקרן שהם, בוגרות הטכניון עם ותק מקצועי של 20 שנה. עוסקות במגוון תחומים רחב החל ממבני ציבור, דרך תכנון משרדים ופרויקטים מסחריים, וכלה במגורים.

האני מאמין: תפקיד האדריכל להקשיב לסיפורו האישי של הלקוח ולתרגם את רצונותיו לחלל פיזי באמצעות יצירת והגדרה של מרחבים, תנועות ומבטים. מתוך הגדרה זו נתפס תהליך העשייה האדריכלי כולו כיצירה משותפת של הלקוח והאדריכל, ובשלב הבא גם של אנשי המקצוע. התהליך מחייב מכל משתתפיו הקשבה, גמישות מחשבה וירידה לפרטים.


קרן שהם, אדר' חמוטל שדות- שדות שהם אדריכלות 

חמוטל שדות 054-2331373, קרן שהם 054-6440862

שד' סמאטס 20 ב' תל אביב,  טל':   03-6021092, מייל: Sadot.arch@gmail.com

אתר הבית https://www.sadot-shoham.com


יצירת קשר - שיפוץ דירה בת 72 מ"ר בצפון הישן של תל אביב