מבית פתוח בסגנון עכשווי, לבית אירופאי חמים וכפרי

 זוג בשנות הארבעים לחייו רכש מגרש בישוב בית אריה. על המגרש כבר תוכנן בית בסגנון עכשווי, בעל חללים פתוחים ורחבים, שאינו תאם את צרכי בני הזוג, שהעדיפו סגנון חמים וכפרי.
כדי לא לעכב את תחילת הבנייה, החליט משרד 'נילי חביב אדריכלות ועיצוב פנים' לשמור על המעטפת ולהוסיף לה מספר אלמנטים שיתכתבו עם הסגנון המועדף.
כל חללי הפנים אופיינו בחללים מוגדרים בצבעים כהים, בעיצוב אירופאי עם נגיעות מקומיות אתניות, ובעיקר באינטימיות המודגשת בכל חלל. 

מזרח ומערב זה כאן!


מאת: מערכת בית ונוי | צילום: מאור מויאל | נילי חביב אדריכלות ועיצוב פנים - 08/11/2018
 
 

הבית שתוכנן על ידי משרד 'נילי חביב אדריכלות ועיצוב פנים' בישוב בית אריה, משתרע על פני מגרש של 330 מר', ועליו בית דו קומתי בשטח של 210 מר'. בקומת הכניסה 130 מר' הכוללים סלון, פינת אוכל, מטבח, ממד, חדר עבודה (המשמש כמספרה) ושרותי אורחים. בקומה העליונה יחידת הורים מפנקת הכוללת חדר שינה, שירותים ומקלחת, חדר ארונות ומרפסת, ושני חדרי ילדים עם חדר שירותים נוסף ומרפסת קטנה. חדרי הילדים גדולים במיוחד ומאפשרים מקום לפינת ישיבה. ביחידת ההורים תוכננה סביב המיטה קורה עוטפת עם נישות לאחסון, המשדרת אינטימיות למרות מיקומה בחלל הגדול. יחידת ההורים והסלון פונים לכיוון מערב ומשקיפים על הנוף ההררי, וחדרי הילדים הפונים לכיוון מזרח. 

 

לבית שתי כניסות – כניסה למשפחה וכניסה נפרדת המובילה ישירות אל חדר העבודה. בעלת הבית עובדת כספרית, ולכן ביקשה לייצר פרטיות מקסימלית ללקוחותיה ולבני הבית, ולבודד את המספרה העובדת בכל שעות היום משאר אזורי בית. לצורך כך, תוכננה בחזית הבית חצר הנמוכה מגובה הכביש בשלושה מטר, ויוצרת כניסה פרטית המשרתת את לקוחות המספרה. לעומתה, הכניסה הראשית תוכננה בחזית הצדית, כך שלא מתקיים מפגש בין בני הבית ללקוחות המספרה. היציאה לגינה תוכננה מאזור פינת האוכל (ולא מהסלון כפי שמקובל בדרך כלל), כדי לייצר בסלון פינת ישיבה אינטימית שאינה משמשת כחלל מעבר. 

 

המטבח נצבע כולו בגוון אפור כהה בשילוב עץ אלון מבוקע, ומופרד מאזור הכניסה בקיר משרביות מרשים, המדגיש את החיץ בין החללים. פינת האוכל והמטבח כוללים חזית צפונית המחדירה אור וזרימה של אוויר נעים. לחדרי האמבטיה נבחרו אריחים מצוירים בגווני חלודה, ליצירת מראה עתיק ואותנטי. כל הבית מרוצף בגרניט פורצלן דמוית עץ, כדי להעניק את המראה האירופי הכפרי, וכן להשאיר את הרצפה קרירה בימות הקיץ הישראלי.

 
 

דיירי הבית הם זוג בשנות הארבעים לחייהם המתגוררים יחד עם שני ילדיהם – בן מתבגר ובת חיילת. משפחה אוהבת טבע וחובבת טיולים, בעיקר טיולי קרוואנים באירופה. אך כפי שהם אוהבים את הטבע והמרחבים, כך עם חזרתם הביתה הם מחפשים את תחושת השקט והאינטימיות, ומכאן חיבורם החזק לסגנון האירופאי. יחד עם זאת הם חיים כאן בשומרון, והחיבור לאלמנטים אתניים ומקומיים מהווה חלק מה- DNA שלהם. וכך תוכנן בית המשלב בין הסגנון המקומי לזה האירופאי, וכולל מגוון היבטים תכנוניים ואלמנטים עיצוביים  המבטאים את אישיותם על כל רבדיה.  

 
 

 

הלקוחה ביקשה בית בעיצוב אירופאי כפרי, המאופיין בחללים מוגדרים, בצבעים וגוונים כהים, ובעיקר באינטימיות המודגשת בכל חלל, בניגוד לנטייה העכשווית  לתכנן חללים פתוחים ורחבים. בבית הקודם בו התגוררה הייתה תקרה מאוד גבוהה, וחלל ציבורי אחד שכלל את הסלון, המטבח ופינת האוכל. בתכנון הבית הנוכחי, ביקשה להנמיך את התקרה לגובה בו "האדם לא ירגיש קטן", ולייצר פינות אינטימיות ומוגדרות במטבח, בסלון ובפינת האוכל, על ידי הפרדה פיסית וצורנית בין החללים , למרות היותם מחוברים האחד לשני. צורניות החלונות מגדירה היכן נמצאים הסלון ופינת האוכל, כאשר החללים אינם גולשים האחד לשני. זאת בעזרת הקירות, מבנה המעטפת והחלונות, היוצרים חלוקה ברורה, מוגדרת ונכונה. 

 

"הבית שכבר תוכנן על המגרש היה מנוגד לרצונותיהם ולצרכיהם של בני הזוג", אומרת נילי חביב. "היה לנו חשוב שלא לעכב את תהליך התכנון, ולכן החלטנו לשמור על המעטפת ולהוסיף לה מגוון ממדים ואלמנטים שיתיישבו עם הסגנון העיצובי המועדף עליהם. המטרה הייתה ליצור בית שונה לגמרי, מתוך ראייה הוליסטית של תחומי האדריכלות ועיצוב הפנים, ובדגש על הסינרגיה ביניהם כבר בשלבי התכנון הראשוניים, באופן שיותאם בצורה מיטבית ומדויקת לצרכי הלקוחות. כי מבחינתי הלקוח הוא הבורא של היצירה. אנחנו כאדריכלים לא מולידים את הבית אלא רק מיילדים אותו מתוך בטנו של הלקוח. אנחנו רק שופר, כי בכל בית צריך להימצא ה'אני' של המתגורר בו ולא של האדריכל".