עיצוב
האם באמת יש דבר כזה עיצוב תל־אביבי? אריק בן שמחון משוכנע שכן
לדבריו, עיצוב תל־אביבי אינו סגנון מוגדר אלא תפיסת חיים שלמה – כזו שנולדה מהקצב העירוני, משלבת בין מקומי לגלובלי ומביאה איתה חופש, אנושיות וזרימה בין חללים
האם באמת קיים דבר כזה - עיצוב תל־אביבי? לדברי מעצב הפנים אריק בן שמחון, התשובה היא כן - אבל לא במובן של סגנון קבוע, צבע חוזר או שפה חומרית אחידה. בעיניו, עיצוב תל־אביבי הוא בראש ובראשונה זהות.
“אני מרגיש שה-DNA שלי ושל המקום שבו אני חי משפיע על העיצוב שלי. למרות שאני מחשיב את עצמי איש העולם, הבנתי שכישראלי שחי ב־תל אביב יש מאפיינים למקום הזה, וכשהיצירות שלי מגיעות לעולם - טבוע בהן ה-DNA הזה".
צילום: חני ואמיר חזק, ריהוט אריק בן שמחון, צלם עודד סמדרבן שמחון מגדיר את השפה שלו כעיצוב תל־אביבי חובק עולם - לא כסגנון, אלא כתפיסת עבודה. שפה שנולדה מתוך החיים בעיר אינטנסיבית, פתוחה ומרובת קצבים, שמחברת בין עבודה, משפחה, תרבות, ים ועירוניות צפופה - לכדי מרחב אחד.
“בתור ישראלי שגדל וחי בתל אביב, אני מביא איתי נקודת מבט ייחודית. התרבות כאן - בין ים לחול, בין הייטק לקצב ים־תיכוני - מייצרת סוג של חופש עיצובי. הדברים אולי נטמעים בקונטקסט הבינלאומי, אבל הם נולדו כאן".
צילום: ריהוט אריק בן שמחון , עיצוב פנים קארן פרימר, צלם עודד סמדרמתוך נקודת המוצא הזו נבנית גם השפה החומרית והחזותית של העיצוב התל־אביבי בעבודתו: חיבורים חופשיים בין חומרים, תקופות וסגנונות, בלי היררכיה ברורה ובלי ניסיון “ליישר קו” למראה אחד אחיד. זהו עיצוב שמאפשר ניגודים, שכבות וסיפור אישי - ומעדיף עומק על פני הצגה.
“יש משהו בעיצוב הישראלי שהוא מאוד אנושי. גם כשמדובר ביוקרה – היא תמיד חמה יותר, פחות מנוכרת". הגישה הזו באה לידי ביטוי גם באופן שבו בן שמחון מתייחס לחלל עצמו. עיצוב תל־אביבי, לדבריו, אינו בנוי על חלוקה נוקשה בין אזורים ותפקידים, אלא על זרימה. הסלון, המטבח, פינת העבודה והמרפסת נתפסים כחלק מאותה חוויית מגורים מתמשכת.
צילום: ריהוט אריק בן שמחון, צלם עודד סמדר “אנחנו עם של מארחים. אין אצלנו פורמליות נוקשה. אנשים רוצים שהבית ירגיש פתוח ונעים, שסלון ירגיש כמו ההמשך של המרפסת – כמו זרימה טבעית של אור ואוויר".
וכאן נכנס לתמונה גם מה שניתן להגדיר כ־הסלון התל־אביבי. זהו סלון שאינו רק חלל ישיבה ייצוגי, אלא מרחב שמזמין שיח, מפגש ושהות. סלון שמאפשר לשבת יחד, לעבוד רגע עם מחשב פתוח, לארח חברים לארוחת ערב ספונטנית – ולחזור שוב לאותו חלל בדיוק, בלי לשנות תפאורה. זהו סלון שמספר את הסיפור של הבית והמשפחה, ולא מנסה להיראות כמו חלל תצוגה מנותק מהחיים.
צילום: אדריכלות גל נאור, ריהוט אריק בן שמחון, צלם עמית גירוןבעיניו של בן שמחון, הסלון התל־אביבי הוא מרחב שמכיל שכבות של זמן, זיכרון ואנשים. פריטים שנאספו לאורך השנים, אמנות, חפצים אישיים, חיבורים לא צפויים – כולם חלק בלתי נפרד מהשפה. לא כדי לייצר אקלקטיות לשמה, אלא כדי לבטא חיים. זהו סלון שמרגיש נינוח, פתוח ולא מתנצל, כזה שמאפשר לבית להיות באמת מאוכלס.
מכאן נובעת גם הקוסמופוליטיות שמאפיינת את העיצוב התל־אביבי. זהו עיצוב שמביט החוצה – לערים מרכזיות בעולם – אך אינו מנסה להעתיק מהן. הריהוט, הקומפוזיציות והבחירות החומריות נושאים לעיתים אופי מעט חצוף, לא מהוקצע מדי, כזה שמרשה לעצמו לשבור סימטריה, לשלב פריט דומיננטי אחד בתוך חלל רגוע, ולהכניס אמירה עיצובית ברורה מבלי להפוך אותה להצהרה מתאמצת.
צילום: אדריכלות גל נאור, ריהוט אריק בן שמחון, צלם עמית גירוןדווקא החופש הזה – הבחירה לא להיות מנומס מדי, לא להיות סטרילי מדי, ולא להיצמד לשפה אחת – הוא מה שמאפשר לעיצוב התל־אביבי להיות רלוונטי גם בקנה מידה בינלאומי. הוא מדבר שפה שמובנת היום בערים קוסמופוליטיות גדולות: חיפוש אחר אותנטיות, חיבור בין תרבות מקומית לראייה גלובלית, והעדפה של חללים חיים על פני חללים מושלמים.
מכאן נובעת הבחירה החוזרת לייצר מעברים רכים, חללים פתוחים וטשטוש גבולות בין פנים לחוץ – לא כבחירה עיצובית בלבד, אלא כתרגום ישיר לאורח החיים המקומי.
בעיצוב התל־אביבי, כפי שהוא רואה אותו, אין נוסחה קבועה ואין רשימת חומרים שמגדירה את הז’אנר. כל בית נבנה מתוך האנשים שחיים בו, מתוך הרחוב שמקיף אותו, מתוך האור, הרעש והקצב של הסביבה. בדיוק כפי שתל אביב עצמה אינה מקשה אחת – אלא פסיפס של שכונות, אוכלוסיות ואורחות חיים.
ההשפעות הבינלאומיות נוכחות בעבודתו, אך הן אינן מכתיבות את השפה. הן עוברות תרגום מקומי – כזה שמושפע מהאקלים, מהאור, מהקלילות ומהיכולת לא לקחת עיצוב כעמדה נוקשה, אלא כמרחב פתוח וגמיש.
הבית שמבקש שקט: למה כולנו נמשכים עכשיו לעיצוב יפני
לא רק בטוסקנה: בית העץ בשרון שמאתגר את האדריכלות המקומית
אפור בעיניים: מגמת הבניינים האפורים והשינוי המתרחש
מתחם ה-1,000 בראשון לציון: לחיות, לעבוד ולגדל ילדים ברדיוס הליכה
לא רק עיצוב: איך הופך תהליך אדריכלי לחלק ממסע העלייה לישראל
אלגנטיות על זמנית בבית דו משפחתי במודיעין
כתבות נוספות
פרטים בונים שלם
8 מ"ר שהם עולם ומלואו
יוקרה משתלמת
מצא את ההבדלים
Pebble leisure, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: studio dash
שיפוץ בית ישן והפיכתו לפונקציונלי
עיצוב גינה – טיפים מנצחים
פתרונות עיצוב - 110
שינה טובה
סיקור תערוכת Maison & Objet - 2011
עיצוב בתנועה - מודלים ניידים למגורים
הושט היד וגע בה
עיצוב מטבחים – תנורים וכיריים
קלאסיקה אופנתית במיטבה אל מול הים התיכון
מרחפים באוויר במלון פיצוויליאם בלפסט
בית החופש
אדריכלות של חוסן: כך הפכו מרכזי הספורט למוקד קהילתי חדש
עיצוב מערכות ריהוט, תאורה ועוד- כל מה שניתן לעשות עם שעם
מעלית ביתית- יש דבר כזה
כאן הוא גר: ביתו של מושיק חדידה ומשפחתו
במבוק בשירות העיצוב והאדריכלות
תכנון ובניית בית בשיטת בנייה מודרנית
THE COLOR WAY
מגמות עתידיות באדריכלות ועיצוב פנים
הבית הטכנולוגי
הגינה נולדה מחדש
כאן לומדים אחרת
טוויסטים מפתיעים בשחור ולבן
כשהמטבח עלה למעלה
חינוך בעיצוב- שלוש מורות פוגשות מעצבת פנים
עיצוב חללים של בית מלון על ידי הבינה המלאכותית בהשראת האדריכלית זהה חדיד
עיצוב סובב עולם - 124
מעבר מנופש בבית ההבארה לבית מלון
עם כל הכבוד,ויש כבוד
מדוע פרחים הם השדרוג האולטימטיבי לעיצוב הפנים של הבית שלכם
הכותרות החשובות מתוך הוועידה לחדשנות בעיצוב ובאדריכלות
לשבור את החוקים
רשת רנואר - חנות הדגל
פתרונות חדשניים מובילים לדלתות במעטפת המבנה
תכנון מרחבים בטוחים ומזמינים לבריאות הנפש
גיליון מרץ-אפריל
בין העבר להווה - שיפוץ בית באיטליה
משלבים את הסביבה במשרד
מינימליזם חם
קבלת פנים ספרותית
וילון, צלון, ומה שבינהם
פרוייקט ירוק - מגדל הטורבינה
טוסקנה זה כאן
גן פרחי בר
מה באמת לומדים בלימודי עיצוב פנים?
עיצוב חדרי רחצה בדור החדש
עיצוב חדרי נוער
יחסי חוץ ופנים בתכנון בית פרטי
שלבים חשובים לפני ריצוף וחיפויים
סוגי הפרקט הפופולריים ביותר לבית ב-2023
מתאבנים מתערוכת הריהוט במילאנו 2011
לגור במחסן
עיצוב חדר שינה
מראות מעוצבות
הבית ברחוב ההולנדי
על קוצו של ברז
אדריכלית: יעל מן מורג
פרויקט גלילי ים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: ניר קיסר
URBAN HOTEL, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: אדר' שרון גורן, אדר' חנן פרץ
מתכננים בית חדש? אל תשכחו להתקין משאבה טבולה
מעצבי פנים – דואגים עבורכם גם לצל
תנורי הוייקינגים הגיעו לתדיראן ויש בהחלט למה לצפות
כיצד לתכנן נכון את שיפוץ הבית?
בנה ביתך
עיצוב חנות בגדים בהדר ויוקרתיות עם אלמנטים מחממי אוירה
תכנון בלי לדעת מי ירכוש את הדופקלס היוקרתי
טביעת רגל ישראלית במילאנו
היום פה, מחר שם
הסלע בגני
הצצה לבתי האלפיון העליון
מה זה עיצוב פנים טוטאלי?
גינה מותאמת למקומה
דווקא עכשיו! כך תהפכו את הגינה למקום המפלט האולטימטיבי בימי הקורונה
מעטפת המבנה – פנים וחוץ
חומרים חדשים - 102
תכנון תאורת חוץ
מיכאל אזולאי ו-Aqua creation במילאנו 2009
עיצוב סלון עם חידושי השעה בתחום השטיחים
רדה אמלו REDA AMALOU - ועידת נצרת ה- 2 21.9.2016
עיצוב גינה אורבאנית
אולם תצוגה של מטבחי Schuller
כך נולד “הבית הלבן”: בית משפחתי אלגנטי ומדויק בלב השרון
מנכ"ל חברת הבנייה אוסטק שמיר
צ'רלס לאון - מתג אותו כמו בקהאם.
הדשא (הסינתטי) של השכן ירוק יותר
הסנדלר לא הולך יחף
בית שמחבק חזק את המשפחה
האמן היפני מקוטו אזומה
עיצוב בית פרטי- בביתה במדבר
נתיב האקספרס לתכנון משרד
הקסם של עיצוב תאורת חוץ
ספריית גן לוינסקי - תל אביב
גלגלי הצלחה
הכיוון טבע
מבית ישן לממלכה שחורה ואלגנטית- המהפך של בית בהוד השרון