משרד אדריכלים Sanaa - ראיון
תכנון

משרד אדריכלים Sanaa - ראיון

את המבנים שהם מתכננים ברחבי העולם מאפיינים מינימליזם, איפוק והתייחסות רגישה לסביבה, הם משתתפים באופן קבוע בתחרויות תכנון ומאמינים  בהן ככלי חשוב לפיתוח חופש יצירה, ומודים שאכן קיוו לזכות יום אחד בפרס פריצקר. ראיון עם האדריכלים קזויו סג'ימה וריו נישיזאווה, בעלי משרד האדריכלים SANNA  וזוכי פרס פריצקר לשנת 2010

כששואלים את צמד האדריכלים קזויו סג'ימה וריו נישיזאווה, מייסדי משרד האדריכלים SANNA מי הם האדריכלים המפורסמים החביבים עליהם, הם מזכירים שמות בלתי צפויים כגון רם קולהאס ופרנק אוון גרי. זוהי תשובה מפתיעה במיוחד, אם בוחרים להעמיד את סגנונם פורץ הדרך והדה קונסטרוקטיביסטי של גרי וקולהאס מול המינימליזם והאיפוק שלכל אורך הדרך מאפיינים את הבניינים שהשניים מתכננים. במסגרת זכייתם השנה בפרס פריצקר, הפרס היוקרתי ביותר שניתן בתחום האדריכלות בעולם, ביקרו השניים בחודש פברואר בישראל, וקיימו הרצאה חד-פעמית במדיטק חולון במוזיאון העיצוב בפני אולם מלא עד אפס מקום.  

כבר מתחילת ההרצאה ניתן היה לעמוד על האיכויות הארכיטקטוניות המרשימות עליהם הם מקפידים החל מתכנון חללים נקיים וקוהרנטיים, דרך שימוש בסקאלה מצומצמת של צבעים וחומרים, ועד התיחסות רגישה לסביבת המבנה. עם זאת, ככל שההרצאה התקדמה, ולאחר שהקהל נחשף לכלל יצירותיהם, נראה כי סוד ההצלחה אינו טמון רק בסגנון הבנייה הייחודי, אלא גם ביכולת הבלתי מתפשרת של השניים להתמיד בו בעקביות- צמד האדריכלים מספק דוגמה מרתקת כיצד נשמרים האופי וההקשר המקומי שלובשת העבודה האדריכלית הכה ייחודית להם, גם כשהיא נעשית במקומות כה רבים ושונים לחלוטין זה מזה ברחבי העולם. 

הם עובדים בצמוד משנת  1995 אך בראיון עמם מודים ש" אנחנו רבים כל הזמן". את הבשורה על זכייתם בפרס פריצקר קיבלו כשהיו שקועים בעבודה, כדרכם, עד השעות הקטנות של הלילה. "התרגלנו להגיש את מועמדותינו במשך שנים כה רבות, וזה הפך להיות כבר ענין שבשגרה. צפינו וקיווינו שיום אחד זה יגיע והנה זה הגיע." הם מספרים.

סג'ימה, בת 54, ילידת מחוז Ibaraki ביפן, היא בעלת תואר באדריכלות מאוניברסיטת הנשים ביפן. עם סיום לימודיה, החלה לעבוד במשרדו של האדריכל היפני הנודע טויו איטו, וב-1987, פתחה סטודיו עצמאי בטוקיו וזכתה בתואר אדריכלית השנה ביפן בקטגוריית אדריכלים צעירים במסגרת תחרות שקיים ה"המכון היפני לאדריכלות". נישיזאווה, בן 44, יליד מחוז  קאנאגאווה ביפן, סיים לימודי  תואר שני באדריכלות באוניברסיטה הלאומית ביוקוהמה בשנת 1990. לאחר עבודה במשרדה של סג'ימה במשך חמש שנים הקים יחד איתה את SANNA כשהוא ממשיך לעבוד גם כאדריכל בעל משרד עצמאי הנושא את שמו החל משנת 1997 והוא בעל תואר פרופסור מהאוניברסיטה הלאומית ביוקוהמה.

The Rolex Learning Center
Glass Pavilion Toledo Museum of Art, Toledo Ohio

עם כל העקביות המאפיינת את גישתם, מטבע הדברים ניתן להבחין בהתפתחות שחלה בה לאורך שנות פעילותם, אך דווקא הפרויקט הפותח את ההרצאה -  תכנון המוזיאון לאומנות עכשווית של המאה ה-21 באישיקאווה ביפן, מאגד כבר אז, בשנת 1999, את כל האיכויות הארכיטקטוניות המשתלבות בהצלחה גם בכל הפרויקטים המאוחרים יותר. חיצוניות המבנה, אשר מוצג לקהל במבט ציפור כמסה אחת בצורת עיגול, אינה מעידה על מורכבותו של התכנון הפנימי.

החללים הפנימיים, במגוון גדלים משתנים, מאכלסים כל אחד פונקציה שונה, החל מחלל התכנסות, ספריה, אולם הרצאות, אולם סדנאות לילדים וחללי תצוגה של המוזיאון. קירותיהם עשויים זכוכית שקופה וממוקמים בתוך הסכמה ההיקפית המעגלית כאיים המייצרים כל אחד מרכז בפני עצמו. תכנון זה מיועד להדגיש את האוטונומיה של כל חלל בפני עצמו, ובמקביל להדגיש גם את מיקומו ושייכותו למבנה הכולל. כך זוכים המבקרים בחוויית מוזיאון שונה מהמקובל, בה הם יכולים לשהות באחד מהחללים הפנימיים אך גם לחוות את כלל ההתרחשויות במוזיאון.

"אנחנו דוגלים בתהליך תכנון וחקירה מעמיקים בארגון התלת מימדי של החללים במבנה, ביצירת הפרוגרמה הנגזרת מהאופן בו מתנהלת התנועה בבניין" הם מציינים בהתייחס לכך, ואכן, בניגוד לרוב המוזיאונים ברחבי העולם בהם מסלול הביקור הינו נתון מוחלט מראש, במוזיאון באישיקוואה המבקר רשאי לבחור במסלול הליכה משלו ברחבי המוזיאון. החלל הנוצר בהיקפו של המבנה הוא חלל מעבר, אך גם חלל ציבורי החשוף כולו אל החוץ ומקושר לכל המעברים שברחבי המבנה, כך שהמבקר יכול לשהות במוזיאון וגם ליהנות מהנוף החיצוני המקיף אותו.

דוגמה נוספת למבנה בעל תכנון פנימי מורכב ומעורבות בלתי מתפשרת בסביבתו הטבעית הוא מוזיאון הזכוכית בטולדו, אוהיו, שבנייתו הושלמה בשנת 2006: המרחב הפנימי הוא חלל פתוח רחב ידיים הנהנה מאור טבעי וממבטים אל הנוף, כך שחוויית השהייה בו מאפשרת לחזות בו זמנית ביצירות האמנות וביצירת הטבע המקיפה את הבניין וכמו נמצאת בתוכו.

להצליח להגשים את החזון האדריכלי שלכם בכל פרויקט מבלי להתפשר או להיות כפוף לרצונות הלקוח,  זו לא משימה פשוטה.  

"אנחנו תמיד מחפשים את הדרך למצוא פתרונות שיהיו גם תואמים את הדרך האדריכלית שלנו ולא רק של מזמין העבודה.  אחת הסיבות לכך שהצלחנו היא האופן העקבי בו נגשנו לתחרויות תכנון. הזכייה בתחרויות אפשרה לנו חופש תכנוני כמעט מוחלט והגשמה אחד לאחד של החזון שייצרנו, מה שלא היה מתרחש במקרה של הזמנה פרטית מלקוח. תחרויות בעינינו הוא חלק חשוב וחיובי מאוד בעשייה האדריכלית בעולם, ולשיטתנו היא נושא שצריך לפתח אותו יותר ויותר"

דוגמה לבניין שעיצבו בעקבות זכייתם בתחרות היא בית הספר לעיצוב וניהול Zollverein בעיר אסן שבגרמניה- מבנה בצורת קובייה ששטחה 35X35 מטרים והיא כוללת ארבע קומות בגבהים שונים.

למרות פשטותו הגיאומטרית והנפחית, חזיתו של המבנה היא קומפוזיציה של חלונות בגדלים משתנים המעידים על האווירה היצירתית של חילופי רעיונות ודיונים המתרחשת בפנים המבנה. פרויקט נוסף שזכו לבנות לאחר שהתמודדו עליו בתחרות הוא ביתן הקיץ לגלרית סרפנטיין שבהיידפארק בלונדון ב-2009. הצעתם של סאנה כללה סטרוקטורה מאלומיניום בוהק הניצבת בלב חורשת העצים לצד מבנה הגלריה ופתוחה למבקרים מכל צדדיה. הביתן ניצב במרחב כעין ענן כסוף עליו משתקפים כל עצי הפארק, וכך הוא מתמזג בסביבתו הטבעית, הכוללת גם את ההולכים והשבים בפביליון שמשתקפים על תקרתו ומעצימים את תחושת ההמשכיות של חללו. החלל מבטא את מערכת היחסים בין הפנים והחוץ ואת השילוב בין הפשטות האסטתית והצורנית עם המורכבות הטכנית הכרוכה בהקמת המבנה.

Glass Pavilion Toledo Museum of Art, Toledo Ohio

בתוך ארסנל מכובד של בניינים שתכננתם, תוכלו לציין אחד שאהוב עליכם במיוחד?

"כל הבניינים חשובים באותה מידה להתפתחות המקצועית שלנו, אך הזכייה שהביאה אותנו להכרה בינלאומית חד משמעית הוא תכנון המוזיאון החדש לאמנות עכשווית בניו-יורק, שבוצע בשנת 2003 ובנייתו הושלמה בשנת 2009."

הבניין הבוהק בלובנו במרחב העירוני של רובע הסוהו, בנוי משבע קומות בצורת קוביות המונחות זו על גבי זו גבי זו בהסטות קלות מהציר המשותף. ההסטה בין קומה לקומה מאפשרת חדירת תאורה טבעית מהתקרה וכן פתיחה של המרפסות החיצוניות בכל קומה לקבלת מבטים מעניינים אל העיר. כל קומה תוכננה בתוכנית חופשית לחלוטין, נטולת מחיצות או עמודים, כשהיא מהווה רקע לבן ונטרלי לפריטי האמנות והתערוכות השונות שמוצגות בה. "הבניין אינו צריך להתחרות עם האמנות שמוצגת בו, במיוחד כאשר מדובר באמנות עכשווית שנועדה להדהים ואפילו לזעזע וליצור רגשות כה עזים." הם מספרים

איך התחושה לבקר בפרויקטים שתכננתם מספר שנים לאחר שבנייתם הושלמה, האם היא מולידה ביקורת עצמית או תובנות חדשות?  

"בוודאי. האופן שבו אנשים משתמשים בפרויקט לאחר מכן היא לימוד בפני עצמו, והמטרה שלנו היא ליצור מבנה טוב שאופן השימוש בו לעולם לא מסתיים. אנחנו עושים את המיטב עד שבנייתו של המבנה מסתיימת, וברגע שהבניין נמסר לבעליו יש הרבה מאד מקום לפיתוח ודמיון. למשל, בביקור האחרון במוזיאון לאומנות עכשווית בניו יורק הופתענו לגלות כיצד הוצב הלוגו הצבעוני של המוזיאון על חזיתו של המבנה, וכיצד ההסטה של קומה אחת מהשנייה יצרה מקום לשילוב מיצב אמנותי בצורת ורד גדול מימדים. ביקור נוסף שערכנו הוא במוזיאון הזכוכית של טולדו, בזמן בו התקיים קונצרט בכל אחד מהחללים שבמוזיאון.

נוצרה חוויה תלת ממדית שבה כל חללי המבנה היו פעילים מבחינה מוסיקלית, וזה היה מחזה מרשים לראות כיצד האנשים מגשימים בפועל את האיכויות הארכיטקטוניות עליהם אנו שוקדים. המטרה שלנו ליצור ארכיטקטורה חזקה שנותנת לאנשים לחשוב ולדמיין. המציאות היא שכל יום החברה משתנה, החברה משנה אותך, פעילויות ורעיונות יוצאים לפועל וכן הלאה. אנחנו יוצרים את המעטפת לפרשנות חדשה של החלל, והאנשים הם אלה שיתנו למקום ערך משלו כל פעם מחדש."

בניין נוסף הממחיש כיצד ניתן ליצור פרשנות חדשה של החלל לאחר השלמת בנייתו היא חנות הדגל של כריסטיאן דיור, פרויקט יוקרתי הממוקם בלב טוקיו והושלם בשנת 2003. המבנה, הניצב במרחב העירוני כקופסת קסמים מזכוכית, ממשיך עד היום להוות מודל לחיקוי בנייה יוקרתית של חנויות הדגל. כיאה למותג המפורסם ביותר בעולם בתחום האופנה בכל הזמנים, בחרו האדריכלים לייצג את האלגנטיות והנשיות בחזית המבנה, שתוכננה כשתי שכבות של שקיפות: זו החיצונית עשויה מזכוכית וזו הפנימית עשויה מפאנלים של ???  כאשר העיצוב שאב את השראתו מהמושג Coutour dress  - "שמלה מהודרת" שיש לה שכבות של טול אחת על גבי השניה.

החזית היא ביטוי מטאפורי לפנים המבנה שבו כל קומה מכילה תוכן שונה של המותג, אבל מבחינה חיצונית מדובר בשלמות המייצגת את הנשיות על פי דיור ברב הדרה. בחג המולד האחרון, במרווח שבין שתי שכבותיה של החזית שולבו אמצעי תאורה שהאירו את המבנה בעיטורים אדומים ברוח החג, ובתקופת הקיץ שולבה בהן תאורה בגווני אפור ולבן. כך משנה הבניין את גווניו ומראהו בהתאם לחגים ועונות השנה ולא מפסיק לעורר את סקרנותם של העוברים והשבים.

הבניינים שלכם מוערכים מאד .קורה שאתם מנסים לדמיין גם איך הם יוערכו בעתיד, בעוד כ-100 שנה מהיום?

"בעינינו איכותה של הארכיטקטורה שיצרנו תשמר, ואנחנו מקווים שהיא תהיה מוערכת בעתיד אפילו יותר מאשר היא היום. בנתיים, למרות הפרס, אנחנו נמשיך לגשת לתחרויות ולעבוד לא פחות קשה מתמיד".

מתוך מגזין בית ונוי 118: "האדריכלות של SANAA"

כתבות נוספות

השילוב המושלם: הצצה לבית בו אמנות איכותית ועיצוב מוקפד הולכים יד ביד
תכנון
השילוב המושלם: הצצה לבית בו אמנות איכותית ועיצוב מוקפד הולכים יד ביד
כאן גרים בכיף: דופלקס יפהפה בשרון שתוכנן במדויק לאורחות החיים של בני המשפחה- קטנים כגדולים
תכנון
כאן גרים בכיף: דופלקס יפהפה בשרון שתוכנן במדויק לאורחות החיים של בני המשפחה- קטנים כגדולים
אדר' ג'וליאנו פיירונה בעליו של סטודיו CP_A מרצה אורח בכנס בנייה ירוקה 3
חומרים
אדר' ג'וליאנו פיירונה בעליו של סטודיו CP_A מרצה אורח בכנס בנייה ירוקה 3
מוצרים מחומרים חדשים
תכנון
מוצרים מחומרים חדשים
שיטת הזהב של פזית חזיז
אדריכלות
שיטת הזהב של פזית חזיז
החשיבות של ניקוי ספות וריפודים במעבר לדירה חדשה מעוצבת
מוצרים וחומרים חכמים
החשיבות של ניקוי ספות וריפודים במעבר לדירה חדשה מעוצבת
שינוי פני עיצוב הבית בעקבות מגפת הקורונה
אדריכלות
שינוי פני עיצוב הבית בעקבות מגפת הקורונה
השנה בחגים כבר לא "תצאו מהכלים"
תכנון
השנה בחגים כבר לא "תצאו מהכלים"
מטבחי "מיילה" סוף סוף גם אצלנו
תכנון
מטבחי "מיילה" סוף סוף גם אצלנו
עיצוב ותכנון דירה קטנה השוכנת בנוה שאנן, בחיפה
תכנון
עיצוב ותכנון דירה קטנה השוכנת בנוה שאנן, בחיפה
אופטימיות נצחית בראש צלול
תכנון
אופטימיות נצחית בראש צלול
המדריך לבניית קירות ירוקים
חומרים
המדריך לבניית קירות ירוקים
תכנון ועיצוב פנטהאוז בתל אביב
תכנון
תכנון ועיצוב פנטהאוז בתל אביב
דירת גן בוטיק אמיצה בשלושה צבעים בלבד
אדריכלות
דירת גן בוטיק אמיצה בשלושה צבעים בלבד
בית מטבחיים הופך לאולם קולנוע
אדריכלות
בית מטבחיים הופך לאולם קולנוע
בחוץ כמו בפנים
אדריכלות
בחוץ כמו בפנים
משרד עו"ד איתן מהולל ושות'
חומרים
משרד עו"ד איתן מהולל ושות'
מונוטוניות היא שם המשחק
תכנון
מונוטוניות היא שם המשחק
האדריכל היפני מסהירו הרדה ירצה בוועידה הבינלאומית לחדשנות בעיצוב ואדריכלות
תכנון
האדריכל היפני מסהירו הרדה ירצה בוועידה הבינלאומית לחדשנות בעיצוב ואדריכלות
עיצוב אמצעי חימום לחורף נעים
חומרים
עיצוב אמצעי חימום לחורף נעים
עוברים דירה? נצלו את המעבר לסידור הבית החדש
תכנון
עוברים דירה? נצלו את המעבר לסידור הבית החדש
מעוצב עד הגג
תכנון
מעוצב עד הגג
עיצוב סקנדינבי - כוחה של מסורת
תכנון
עיצוב סקנדינבי - כוחה של מסורת
לנשים יש היום יותר מקום בשטח – אבל הדרך עוד ארוכה
אדריכלות
לנשים יש היום יותר מקום בשטח – אבל הדרך עוד ארוכה
לגור בצימר: מעצב הפנים שהפך את החלל לבית מעוצב וחמים
אדריכלות
לגור בצימר: מעצב הפנים שהפך את החלל לבית מעוצב וחמים
משרדי חב' "אנגל אינווסטמנט" ומשרדי עו"ד "חת שריד גרובר ספיר-חן לברון"
חומרים
משרדי חב' "אנגל אינווסטמנט" ומשרדי עו"ד "חת שריד גרובר ספיר-חן לברון"
סוף מסלול-תערוכות בוגרים
חומרים
סוף מסלול-תערוכות בוגרים
אוכל, קדימה אוכל
אדריכלות
אוכל, קדימה אוכל
"יירוק" ראשון של בניין מגורים בישראל
תכנון
"יירוק" ראשון של בניין מגורים בישראל
מאחסנים בסטייל
עיצוב
מאחסנים בסטייל
ArtiShook - אמנות בלב השוק
אדריכלות
ArtiShook - אמנות בלב השוק
"THROUGH HOUSE" - אופטימיזציה של מרחב מגורים מואר ומזמין בקנדה
אדריכלות
"THROUGH HOUSE" - אופטימיזציה של מרחב מגורים מואר ומזמין בקנדה
הליכה לקיסריה
אדריכלות
הליכה לקיסריה
התפרקות - "קראפט" ב'ענן הדיגיטלי'
תכנון
התפרקות - "קראפט" ב'ענן הדיגיטלי'
טוויסט בעלילה - עיצוב מהסרטים של דירת קבלן
תכנון
טוויסט בעלילה - עיצוב מהסרטים של דירת קבלן
כיצד הפכה פרביטל ליצרנית השיש והאבן המובילה בישראל?
חומרים
כיצד הפכה פרביטל ליצרנית השיש והאבן המובילה בישראל?
הבית שמרגיש נופש
אדריכלות
הבית שמרגיש נופש
על ביטוח דירה ונזקי שריפה
תכנון
על ביטוח דירה ונזקי שריפה
מתחמי דיור מוגן: השקעה, פינוק וחיבור לקהילה
עיצוב
מתחמי דיור מוגן: השקעה, פינוק וחיבור לקהילה
לעבור את הקיץ בשלום
עיצוב
לעבור את הקיץ בשלום
מקלחונים מעוצבים לחדר הרחצה
אדריכלות
מקלחונים מעוצבים לחדר הרחצה
דירה קטנה - תכנון גדול: דירת 60 מ"ר בתל אביב
תכנון
דירה קטנה - תכנון גדול: דירת 60 מ"ר בתל אביב
נתיב האקספרס לתכנון משרד
חומרים
נתיב האקספרס לתכנון משרד
הקיץ בפתח: תתפלאו עד כמה החלון יכול לחסוך לכם כסף
טכנולוגיה
הקיץ בפתח: תתפלאו עד כמה החלון יכול לחסוך לכם כסף
המעטפת שיודעת למצמץ מול השמש
עיצוב
המעטפת שיודעת למצמץ מול השמש
קניית ריהוט משרדי משומש
חומרים
קניית ריהוט משרדי משומש
איך משדרגים דירה באמצעות עיצוב פנים נכון
תכנון
איך משדרגים דירה באמצעות עיצוב פנים נכון
הבית ששומר על עצמו: כך מערכות חכמות משנות את תחושת הביטחון האישי
טכנולוגיה
הבית ששומר על עצמו: כך מערכות חכמות משנות את תחושת הביטחון האישי
Simply wood- ביד ברזל
עיצוב
Simply wood- ביד ברזל
בית בסגנון פיוז'ן אמריקאי כאן בישראל
תכנון
בית בסגנון פיוז'ן אמריקאי כאן בישראל
בנייה ירוקה  - דיור בר קיימא
תכנון
בנייה ירוקה - דיור בר קיימא
מכניסים חום לחלל הבית והמשרד
תכנון
מכניסים חום לחלל הבית והמשרד
נוחות בחדר השינה – מיטות מתכווננות
עיצוב
נוחות בחדר השינה – מיטות מתכווננות
סגנון ה-FUSION מרתק אותנו
אדריכלות
סגנון ה-FUSION מרתק אותנו
גם מניחים תשתיות וגם דואגים למערכות האקולוגיות
אדריכלות
גם מניחים תשתיות וגם דואגים למערכות האקולוגיות
השילוב המושלם
אדריכלות
השילוב המושלם
הוד והדר במרכז- עיצוב מחדש לדירה בראשון לציון
תכנון
הוד והדר במרכז- עיצוב מחדש לדירה בראשון לציון
עיצוב בית עם נוף הים - בית פרטי באשדוד
אדריכלות
עיצוב בית עם נוף הים - בית פרטי באשדוד
שתיים הן ולא יודעות: דירת משפחה המכילה שתי דירות נפרדות
תכנון
שתיים הן ולא יודעות: דירת משפחה המכילה שתי דירות נפרדות
פתרונות עיצוב
תכנון
פתרונות עיצוב
עיצוב מול אלגוריתם
אדריכלות
עיצוב מול אלגוריתם
למון פריים - גלרייה אחרת לאומנות עכשוית
תכנון
למון פריים - גלרייה אחרת לאומנות עכשוית
סוגי הפרקט הפופולריים ביותר לבית ב-2023
תכנון
סוגי הפרקט הפופולריים ביותר לבית ב-2023
חמים ונעים  - וילונות ושטיחים
עיצוב
חמים ונעים - וילונות ושטיחים
פרגולות אלומיניום תלויות: פתרון הצללה אלגנטי מבית צללית
אדריכלות
פרגולות אלומיניום תלויות: פתרון הצללה אלגנטי מבית צללית
הקו האדום - שיפוץ דירה
תכנון
הקו האדום - שיפוץ דירה
מבט: מיפוי החיפוי בתלת ממד
חומרים
מבט: מיפוי החיפוי בתלת ממד
תערוכת BAU - המקום הכי חם בחורף הקרוב
אדריכלות
תערוכת BAU - המקום הכי חם בחורף הקרוב
תחרות: עיצובים בעץ, ארה"ב 2014
אדריכלות
תחרות: עיצובים בעץ, ארה"ב 2014
תכנון מא' עד ת'
אדריכלות
תכנון מא' עד ת'
מערכות ישיבה - ספות
תכנון
מערכות ישיבה - ספות
באלאנס על הים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: סטודיו 26
עיצוב
באלאנס על הים, הצעה לעיצוב חדרים בבתי מלון: סטודיו 26
25hours hotels - vienna
עיצוב
25hours hotels - vienna
"כמו אליס, נפלנו דרך מחילת השפן ומצאנו עולם חדש"
אדריכלות
"כמו אליס, נפלנו דרך מחילת השפן ומצאנו עולם חדש"
מדוע מומלץ לרכוש ביטוח מבנה לדירה או עסק?
תכנון
מדוע מומלץ לרכוש ביטוח מבנה לדירה או עסק?
קיימות עירונית - רשמים מביקור בניו יורק
תכנון
קיימות עירונית - רשמים מביקור בניו יורק
כשלא הכל שחור או לבן
אדריכלות
כשלא הכל שחור או לבן
בואו לדרוך על זה
תכנון
בואו לדרוך על זה
נגישות כדרך חיים
אדריכלות
נגישות כדרך חיים
מעצבים מחדש את הסלון? כך תעשו זאת נכון
תכנון
מעצבים מחדש את הסלון? כך תעשו זאת נכון
לגעת בנוף – מתחמי ספא המכניסים את הסביבה פנימה
אדריכלות
לגעת בנוף – מתחמי ספא המכניסים את הסביבה פנימה
הסלע בגני
אדריכלות
הסלע בגני
שיק מחויך
תכנון
שיק מחויך
וילת הוואטס-אפ
אדריכלות
וילת הוואטס-אפ
עולם המחר של המשרדים
חומרים
עולם המחר של המשרדים
השילוב המושלם בין אסתטיקה לבין פרקטיקה
אדריכלות
השילוב המושלם בין אסתטיקה לבין פרקטיקה
נישה שיתופית
חומרים
נישה שיתופית
שיפוץ דירה בת 72 מ"ר בצפון הישן של תל אביב
תכנון
שיפוץ דירה בת 72 מ"ר בצפון הישן של תל אביב
לובי תעשייתי במנהטן: שלווה מבעבעת
תכנון
לובי תעשייתי במנהטן: שלווה מבעבעת
בניה ירוקה - ניצול ושימור אנרגיה
תכנון
בניה ירוקה - ניצול ושימור אנרגיה
"סגנון כפרי"? אין דבר כזה
אדריכלות
"סגנון כפרי"? אין דבר כזה
כשהנוף מכתיב את האדריכלות
אדריכלות
כשהנוף מכתיב את האדריכלות
מרגישים הכי בבית במשרד
חומרים
מרגישים הכי בבית במשרד
שיפוץ בית ישן והפיכתו לפונקציונלי
אדריכלות
שיפוץ בית ישן והפיכתו לפונקציונלי
אלף גוונים של רוגע
תכנון
אלף גוונים של רוגע
עיצוב ממקום אחר - 102
חומרים
עיצוב ממקום אחר - 102
הממלכה הקסומה
עיצוב
הממלכה הקסומה
אהבה ממבט ראשון
אדריכלות
אהבה ממבט ראשון
ניגודיות עיצובית
עיצוב
ניגודיות עיצובית
גאדג'טים והמטבח המודרני
תכנון
גאדג'טים והמטבח המודרני