לראות מעבר לקיים

כשהגענו לראות את הדירה שעמדה למכירה במרכז הכרמל, עמדה בפנינו התלבטות. 
מצד אחד, חיפשנו דירה ישנה ומעניינת הזקוקה לשיפוץ, כזו שאדריכלים אוהבים, על מנת לתת ביטוי לטעמנו האישי ולהתאים אותה לצרכינו במדויק. מצד שני עמד כמובן השיקול הכלכלי הכרוך בקניית דירה כזו על כל תחלואיה וחסרונותיה. 

מאת: | צילום: שרון בוכבינדר | יהב מרום אדריכלות ועיצוב פנים - 21/02/2016


הדירה, (כ-100 מ"ר), השוכנת בבנין שנבנה אי שם בשנות ה-60, היתה אכן "דירה של פעם" – חלוקה מקורית שאינה תואמת את צרכי הזמן בכלל ואת צרכינו בפרט, חלוקה נוספת על ידי תוספות בניה שונות, אפלולית, וזקוקה לשיפוץ מסיבי. הנטיה הראשונית שלנו היתה לותר. אך משהו משך אותנו, וככל שהעמקנו לתוך הדירה, ההתלבטות נעשתה קשה יותר. זה התחיל מרמזים שנגלו מחלונות החדרים, ועד שהגענו למרפסת חיצונית מקורה הצופה על אחורי המגרש, גילינו שאנו למעשה מוקפים בחורש טבעי וירוק. מעין ריאה ירוקה ופרטית בלב העיר. הדבר קסם לנו, והחלטנו לרכוש את הדירה ולנסות לממש את הפוטנציאל הרב הגלום בה.
 

עקרון חשוב בתכנון הדירה היה פתיחת מעטפת הדירה במידת האפשר (תוך שמירה על פרטיות בחדרים), על מנת להכניס אור לדירה האפלולית, ולאפשר חשיפה של הסביבה הירוקה מתוך הבית. 
 
 


כמו כן רצינו לקבל דירת 4 חדרים מרווחת במקום 3.5 חדרים צפופה, כפי שהיתה במצבה הקיים.
 
 


בפועל נהרסו כמעט כל הקירות הקיימים (גם אלה הקונסטרוקטיביים שהוחלפו ע"י קורות פלדה), והדירה חולקה מחדש בהתאם לצרכינו כזוג צעיר + 2 ילדים וצורך בחדר עבודה.           


הקיר המסיבי שהפריד בין חלל המגורים הקיים לבין המרפסת החיצונית הפתוחה ומנע כניסת אור לדירה, נהרס, המרפסת עצמה נסגרה בזכוכית, ושטחה התווסף לחלל המגורים המרווח שמכיל כיום סלון, מטבח הכולל דלפק ופינת אוכל. 

   
מאחר ומשיקולי תקציב החלטנו לדחות בשלב הראשון ביצוע תוספת בניה כמו ממ"ד, מרפסת או יציאה לגינה המשותפת, התכנון לקח בחשבון מצב של התרחבות עתידית ואף בוצעה דלת בחלל המגורים כבר בשלב זה למטרה זו.
 

הספריה, שמקום בשבילה הוכן מבעוד מועד, נוספה רק כעבור שנתיים, משיקולי תקציב.

 

חדר העבודה, שעם בנית הממ"ד בעתיד יוסב לחדר ילדים נוסף, מוקם באיזור המטבח הישן. בהתאם לתפיסתי העיצובית, הדירה מאופיינת בסגנון מינימליסטי ומאופק, המשמש כרקע לרהיטים ולחפצים שלנו המעניקים לה את אופיה הייחודי. 
 
בדלפק נעשה שימוש בפורניר עץ טיק, החוזר גם בספסלי הישיבה לאורך החלון הגדול בסלון ובספריה.

חדר שינה הורים. עיצוב מינימליסטי ומוקפד.

מוטיבים של עץ המוסיף חמימות חוזרים בחדר הרחצה ובחדר השינה של ההורים.

ארון רחצה ירוק מוסיף צבע לחדר אמבטיה ילדים המשמש גם כשרותי אורחים.

חדר הילדים. ארון הקיר משלב ארון בגדים עם מגירות לצעצועים ומדף לאחסון משחקים או ספרים.


מבואת הדירה. ארון הכניסה כולל מגירות תחתונות לאחסון נעליים מאוורר, ומקום למעילים ותיקים למעלה. דלת הכניסה לא הוחלפה משיקולי תקציב אלא צופתה מחדש בוינוריט לבן והפרזול הוחלף. מראה גבוהה נתלתה מול הדלת.
 
לפני אחרי - הקיר המסיבי שהפריד בין חלל המגורים הקיים לבין המרפסת החיצונית הפתוחה ומנע כניסת אור לדירה, נהרס

לפני אחרי - "המרפסת עצמה נסגרה בזכוכית, ושטחה התווסף לחלל המגורים המרווח שמכיל כיום סלון, מטבח הכולל דלפק ופינת אוכל."
  
לפני אחרי - בתמונת ה"לפני" ניתן לראות על התקרה את "תכנית" החלוקה המקורית.

 
לפני אחרי - החלון הוגדל, מיקום הדלת שונה, ונוצר מקום לארון קיר גדול.

לפני אחרי - ספסלי הישיבה לאורך החלון הגדול מנוצלים לאחסון ספרים וצעצועים.

מקרה זה מהווה בעיני דוגמא טובה ל-"הזדמנות" עליה היינו יכולים לוותר בקלות, בהתבסס על רושם ראשוני ונתונים התחלתיים נוקשים, אך בעזרת מעט חזון ,תכנון אדריכלי נכון ויעיל, ושמירה על מסגרת תקציבית, קיבלנו דירה "צעירה", מוארת ומרווחת, התואמת את צרכינו בהווה עם מחשבה על העתיד, ומנצלת היטב את הפוטנציאל שהיה קיים בה.   


צילום: שרון בוכבינדר
יהב מרום אדריכלות ועיצוב פנים www.yahavmarom.com