הכנת הגינה לקיץ

העונה החמה היא "סיפור" מבחינת הגינות, אך עם תכנון מוקדם וטיפול נכון גם כשבחוץ לוהט הקיץ ניתן ליהנות מגינה נאה

מאת: רעיה הנרי | צילום: יח"צ | 03/04/2013
להט הקיץ המגיע אחרי לבלובו של האביב מביא איתו צרכים מיוחדים גם לגינה.
ההשקיה והדישון, שתילת פרחי העונה, הדאגה לחסכון במים והדברת המזיקים בדרכים ידידותיות לסביבה - על כל אלה יש לתת את הדעת בקיץ על מנת לזכות בבילוי נעים בגינה יפה.
 

 

 

מכינים את הקרקע
ההשקיה והדישון מקבלים בעונה החמה משנה חשיבות, לכן תחילת הקיץ זה הזמן הנכון לבדוק היטב את מערכת ההשקיה, לוודא שהיא משקה כראוי את המקומות הנכונים  ולשטוף אותה מהלכלוך שהצטבר בה במהלך השנה. כעת, בחודשים שבין אפריל ליולי, זהו גם הזמן הנכון לגזום, לקטום ולדלל ענפי לילך כליל החורש, ויסטריה ועוד. מעצבי פנים העוסקים בעיצוב הבית מתרשמים ומשלבים את עיצוב הגינות כחלק מעבודתם. גם את העשבים רצוי מאוד לנכש בטרם יבשילו הזרעים כדי למנוע נביטה של דור חדש. כדאי לעשות זאת בצורה ידידותית לסביבה ולקצור את העשבים בעזרת חרמש  מכני, או בניכוש ידני. אחרי כל זה ניתן לגשת למלאכת עיבוד הקרקע ולשתול את צמחי הקיץ ליד כל טפטפת, כדי להבטיח השקיה נאותה.

פרחי הקיץ מונים סוגים שונים כמו פרחי קטיף דהליות, טגטס, ציניות, אסטר, דולפיניום, מנתור. ויש גם פרחי קיץ יפים ומשתרעים כמו הפטוניות על שלל צבעיה, וינקה, גזניה, סקיבולה, פורטולקה, פנטסימון, בקופה, ציפורן ננסית, ורבנה, טימופילה, ברכיקומה, ופליציה.

 

גינה ים תיכונית
המודעות הגוברת להתחממות כדור הארץ והידלדלות מקורות המים מחזיר לכותרות את הגינות החסכוניות במים. גינות ים תיכוניות אלו, הן למעשה הגינות הנכונות ביותר לעשייה אצלנו בארץ. עיצוב הבית דורש ידע מקדים באדריכלות ועיצוב פנים. כדאי לוותר על חלום הגן הטרופי, אנגלי, או האירופי בכלל, ולחזור אל הטבע שלנו ואל השורשים. הגן הים תיכוני מתמזג עם הסביבה בה הוא נטוע ומהווה המשך טבעי לנופים המקומיים. זהו גן הרבה יותר צנוע מגנים אחרים, מעט סגפן ולא מפונק,  אך בעונת הפריחה אין דומה לו, וכמו הטבע סביבנו כך גם הגינה מרטיטה את הלב ביופייה הפראי.
כשניגשים לתכנן או להדגיש את הסגנון הים תיכוני בגינה, אומר וואן וונדי, עלינו לבחור צמחית שלד שתבנה ותחזק את המראה הטבעי. אדריכלים רבים עוסקים בעיצוב הבית. שימוש בצמחי בושם, מטפסים, אבנים טבעיות,  החייאת פינות מוצלות ויצירת מוקדי  עניין באמצעות מיכלי עציצים יפים שישלימו את הסגנון.
בארץ שטופת שמש כמו שלנו, חשוב ונכון לדאוג לצל, ועצים, למשל, ייצרו חורש אשר יצל על הבית והגן ויקל על עומס החום  של תקופת הקיץ. זוגות צעירים בוחרים לעסוק בעיצוב הבית. יש עצים יפים כמו אלות, אלונים, שיקמה, חרובים, ער אציל , כליל החורש, ועוד שגדלים בטבע באזור או שאוקלמו ומתאימים לאקלים ים תיכוני. בין עצי החורש כדאי  לשתול  שיחיה ריחנית ופורחת כגון צמחי יסמין שונים, מרוות ,טרכלוספרמום יסמיני, וינקה מיג'ור,  רוזמרין, אזוביון ועוד.
שימוש באבנים טבעיות לבניית שבילים, הגבהות ומסלעות מחבר אותנו לסביבה, ובין הסלעים והאבנים ניתן להשתמש בצמחיה מעניינת ופורחת שחלקה מקומית וחלקה מאוקלמת בארץ, אך תואמת את המראה והתנאים: כמו צמחי תבלין רבים,  דגניים שונים כגון זיפנוצה , מיסקנתוסים שונים, מיני כריך, שיסמנטיום , שיחי קליסטמון, גרוילאה וכסיות שיפליאו בפריחתם בעונות השונות. מלאכת עיצוב הבית הינה משימה הדורשת תכנון. אין לשכוח את הפקעות השונות, שמתאימות מאוד לגן הים תיכוני הטבעי כמו רקפות, כלניות, חצבים ועוד.
לפינות שונות בגן ובפרגולות מתאימים צמחי בוגונבילאה שצבעם המרהיב ופריחתם השופעת נותנים את חותמם בגן זמן רב, ואליהם אפשר לצרף מטפסים שונים כגון מיני ורדים כמו ורד בנקסי, שמראם טבעי ופריחתם נפלאה. בנוסף, גם שימוש בזרעים של פרחי בר שנפוץ בשנים האחרונות יכול לתת פתרון למילוי שטחים גדולים.
עציצים יכולים להעשיר ולצבוע פינות שונות בגן, ושילוב של צמחי גרניום, סוקולנטים, מרוות, ויטדניה, בקופה, או בידנס יוצר בתוכם מוקדים יפים וצבעוניים.
המראה הטבעי המשתלב בסביבה, שימוש בחומרים מקומיים, צמחיה טבעית לאזור, כזו  העמידה בחום וצנועה בהשקיה, תעניק הרגשה נעימה כל ימות השנה.
 

 

 
עיצוב גינה ים תיכונית

 

 

 
שימוש בצמחי תבלין וריח להעשרת הגינה

 

טיפול במזיקים
עם בוא האביב וראשית הקיץ חוזרים לחיינו גם החרקים, הזבובים והיתושים.
עונה זו היא גם עונת הכנימות. הכנימות גורמות בעיקר נזק לצמחים צעירים. הן גורמות לעיוותים בעלים ולעיכוב בגידול, וכן מעודדות התפתחות פטריות. מחזור החיים של הכנימות הוא כשלושה שבועות ולכן יש לעקוב אחר התחדשות גל כנימות חדש. ניתן להדביר כנימות בחומר ידידותי בשם זהרנט, או שימוש במלתיון בהתאם להמלצות היצרן.
פרודניה הינו מזיק קיץ דומיננטי אשר תוקף את המדשאה, את עצי הפרי וכן את התבלינים  ומגוון רחב של צומח בגינה. ניתן להדביר פרודניה בפיתיון כמו ספסן, או בשימוש בחומר ידידותי בשם פרובייט. לחילופין פיזור דזיקטול על פני השטח, והפעלה באמצעות המטרה, או ריסוס בפרינקס.
מומלץ לרסס בשעות הערב. יש להקפיד על כל כללי הזהירות, כולל ריסוס ברוח גבית למניעת התזה של החומר על פנים.בכל מקרה יש להיזהר בשימוש עם תכשירי ההדברה הכימיים כי הם פוגעים בו זמנית גם בבריאותם של הילדים, המבוגרים וחיות המחמד, ולכן מומלץ מאוד להגביל את השימוש בהם ולהעדיף תמיד תחליפים טבעיים.
 
לוחמה ביולוגית במקום ריסוס
הרוח הכללית של מודעות לבריאות מחזירה היום את הפתרונות הטבעיים לשימושים שגרתיים. יש היום דרכים אחרות להלחם במזיקים,כמו לוחמה ביולוגית וידידותית לסביבה, עליהן ממליצים במשתלות גבעת ברנר: מלחמה במזיקים באמצעות צמחים טורפים, כלומר, ניצול הטבע עצמו למלחמה במזיקים - לוחמה ביולוגית מהטבע.
הצמחים הטורפים משיגים את מזונם על ידי לכידה של חרקים ובעלי חיים קטנים. המלכודות שצמחים אלו פיתחו מבוססות על ריחות וצבעים שמושכות את הקרבנות לצמח. הצמחים לוכדים את החרקים בעזרת כפות נסגרות, המזכירות לסתות, חומרים דביקים, כדים מלאי נוזלים חומצתיים ו"פטנטים" אחרים. לאחר הלכידה הצמחים הטורפים מפרישים חומרי פרוק שונים ומפרקים את הטרף למרכיביו החלבוניים, אותם הם צורכים בשקיקה לצורך גידול והזנה שוטפת. ישנם צמחים שהגיעו למימדים כה גדולים עד שהיה צורך לתת להם זוחלים לצורך הזנה וכשלא היו בנמצא ניתן להם אפילו שניצל כתחליף.
תכונת הטריפה מרתיעה לעיתים מגידול הצמחים, למרות שכמובן אין בהם כל סכנה לאדם ולחיות המחמד. הצמחים הנמכרים במשתלות הם קטנים ואוכלים חרקים מזעריים. מי שנתקל בתופעות של נמלים במטבח יכול להשתמש בצמחים ללא צורך שימוש בתרסיסים רעילים:
עציצי צמחים טורפים המונחים על השיש במטבח מושכים אליהם את הנמלים ומחסלים אותם. ישנם גם זנים שמעניקים פתרון זהה לבעיית הברחשים, זבובים ויתושים, אך למרבה הצער כשמדובר ביתושים הם יעילים בעיקר כנגד הזכרים, וכידוע דווקא הנקבות הן אלו שעוקצות.
 
 

 

 
לוחמה ביולגית במזיקים באמצעות צמחים טרופים

 

 

 

לוחמה ביולגית במזיקים באמצעות צמחים טרופים
 

 

עצי פרי
ההגנה הטובה ביותר של עצי הפרי אשר מותקפים ע"י זבוב הים התיכון היא באמצעות כיסוי העץ ברשת נגד מזיקים. כל טיפול אחר, כולל פיתיונות, הביא לתוצאות חלקיות. את הרשת יש לשים על העץ לאחר טיפול בכנימות, ובשלב שהפרי הגיע לחצי גודל סופי. הגנת עצי הפרי מפני ציפורים כמו שסק, תותים, ותאנים ניתן לבצע ע"י כיסוי ברשת נגד צפרים, ולחלופין  להשתמש במוצר חדש אשר נוסה בהצלחה בעצי תות. מדובר בבלון בקוטר של 40 ס"מ אשר עליו מודבקים עיניים של ינשוף. התוצאה שהתקבלה הייתה מפתיעה- הציפורים הורחקו מהעצים אשר היו מוגנים ע"י הבלון.

השקיה
- מומלץ להשקות  דשא ועצי פרי פעמים בשבוע בקיץ וצמחים פורחים חד שנתיים שלוש פעמים בשבוע.
- תמיד עדיף להשקות במנת מים גדולה להחדרת המים לבית השורשים ולרווח את ההשקיות, מאשר במנות קטנות לעיתים תכופות.
- מומלץ להפריד בגינה  בין מערכת השקיית שתילים עונתיים לדשא ולעצים/שיחים, כדי לחסוך במים.
- חיפוי קרקע מסביב לעצים חוסך במים.

טיפים לשתילה בקיץ
- מומלץ לשתול אחר הצהרים.
- בשבוע הראשון  לאחר השתילה משקים כל יום, לאחר מכן עוברים למרווחי השקיה בהתאם להמלצות לפי אזורים וסוגי קרקע.
- כאשר שותלים שתילי פרחים עונתיים ורב שנתיים, מומלץ לפזר קומפוסט על פני השטח בכמות של שק לשישה מ"ר, לתחח את האדמה ולשתול לאחר מכן.( להימנע מלחפור גומה באדמה לא מתוחחת, ולתחוב את השתיל לבור.)
- חשוב להקפיד לשתול עם גוש שורשים שלם.
 
 

 

שימוש באבנים טבעיות לבנית מסלעות

 

צמחי בית
את צמחי הבית רצוי למקם באזור מאוורר ומוגן משמש ישירה. כדי להתגבר על היובש העלול להיות באוויר בימים חמים במיוחד, אפשר ליצור לחות מלאכותית באמצעות מרסס מערפל ידני ,או הנחת העציץ על תחתית עם מים, במקרה כזה חשוב למנוע מגע בין העציץ למים באמצעות שימוש בטוף או חלוקי נחל להפרדה.

עונתיים
לפני השתילה יש להכין את הקרקע: מומלץ לפזר קומפוסט מוכן היטב בכמות של 5 ליטר למ"ר להפוך את הקרקע בעזרת קלשון וליישר בעזרת מגרפה. בקיץ עדיף לרכוש שתילים מוכנים בגביעים אותם ניתן לרכוש במשתלה.לשתילים יש יתרון ניכר בקיץ משום שתהליך הקליטה וההשתרשות שלהם מהיר יותר, ובקיץ זה יתרון. את מיקום השתילים יש לקבוע רק לאחר בירור גובה הצמחים והמרחק הרצוי בין השתילים, בכדי למנוע הסתרה של צמחים נמוכים.
רצוי להקפיד על השקיה נכונה של השתילות בחודש הראשון עד להשתרשותן לתוך הקרקע. בשבועות הראשונים הלבלוב הצעיר ימשוך מכרסמים ומוצצים כמו פרודניה וכנימות רכות. ניתן לפתור בעיות אלו באופן נקודתי, ע"י ריסוס בתרסיס מוכן של חומרים מוכנים לטיפול בצמח הפגוע. אין צורך להיסחף ולרסס את כל הערוגה לחינם. כמו כן יש להקפיד על דישון נכון, לפחות  אחת לעשרה ימים. מהשתילים יש להוריד את כפתורי הפריחה הראשונים, ובכך למנוע מהם פריחה מוקדמת על חשבון הגידול.

דישון
זה הזמן להדגיש את הצורך בדישון תקופתי של צמחי עציץ, לפחות אחת לעשרה ימים. הדישון מופיע בצורה נוזלית ומכיל את היסודות חנקן, זרחן ואשלגן בתוספת יסודות קורט זמינים לקליטה ע"י הצמח. לחלופין ניתן להשתמש בדשן שחרור איטי כל 3 או 6 חודשים לפי הוראות היצרן, ואת המינון המדויק לכייל לפי ההוראות הרשומות על האריזה. פיזור הדשן יעשה ע"י משפך או הטמנה בקרקע.

מתוך מגזין 101: "גינה בקיץ"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development