תערוכת אדריכלות המכולה בגרמניה

מבית קטן ופסטוראלי בכפר ועד פרויקטים רדיקאליים - יתרונות מורפולוגיים ומודולאריים של מכולות מאפשרים לממש באמצעותן מגוון רחב של תכנונים

מאת: | צילום: צילומים באדיבות אתר התערוכה www.nrw-forum.de | מיכל פלג 03/04/2013
 

תערוכות הסוקרות סוגיות באדריכלות בת זמננו נכנסות בשנים האחרונות לרפרטואר התרבותי של ערים רבות ברחבי אירופה, והעניין הרב שמגלה הקהל הרחב בעולם האדריכלות פתח אפשרויות רבות להצגה ודיון בשאלות הבוערות ביותר בתחום. תערוכת אדריכלות המכולה ( Container Architecture ) אשר התקיימה במהלך חודשי הקיץ האחרון בעיר דיסלדורף בגרמניה, מאירה את המכולה באור חיובי ומסבירה כיצד הפכה לסמל לשינוי וחדשנות בסגנון חיינו ושם נרדף לתעוזה ומעוף בעתיד. 

 

 

 

התערוכה מציגה 114 פרויקטים קיימים ברחבי העולם ו-24 מודלים בקנה מידה של 1:5 המציעים רעיונות אלטרנטיביים לפתרון בעיות מרחביות וחברתיות באמצעות בנייה במכולות. בכולם ניכרים מאפייניה הייחודיים של המכולה, על הממד המודולארי שלה ויתרונותיה המורפולוגיים כבלוק חלול בעל גודל סטנדרטי שניתן לעצב באמצעותו אינספור אפשרויות- מבית קטן ופסטורלי בכפר ועד הפרויקט הרדיקלי ביותר. המראה משדר פרקטיות, מינימליזם, ופרגמאטיות לצד מראה עתידני מעורר השראה, ודוגמה מאלפת לכך, המופיעה אף על ברושור התערוכה, היא הקמתו של גשר להולכי רגל מעל נהר Hoorn בהולנד Luc Deleu באמצעות שתי מכולות המוצבות על גדות הנהר. 

לגור בתוך מכולה נשמע רחוק מאד מנוחות או יוקרה, אך מארגני התערוכה מוכיחים שבמאה ה-21 מדובר בצעד כדאי. התערוכה בוחנת וסוקרת באופן מעמיק את התפשטות התופעה ברחבי העולם, וכיצד בעשור האחרון המכולה כובשת מקום של כבוד בקרב אמנים, מעצבים ואדריכלים המשתמשים במכולות ממוחזרות לבנייתם של פרויקטים מגוונים ומעניקים להם איכויות אסתטיות מרחיקות לכת: ניתן לראותן בבתים פרטיים, בבתי נופש חלומיים, כפנטהאוז על גגות ניו-יורק, כבנייני מגורים בלונדון וכמיצבים שנעשו בידי אמנים, והשימוש המרובה בהם אף יצר את המושג "ארכיטקטורה של מכולות". 

 

Container Architecture
 

 

כ-30 מליון מכולות נמצאות ברחבי העולם בשימושן של חברות ההובלה הימית. אם ניקח בחשבון שאורך חיי השירות של מכולה עומד על עשרים שנה נמצא שמאות אלפי מכולות מוצאות מידי שנה משירותי ההובלה הימית מדי שנה, כאשר רק חלקן עובר התכה רבות אחרות מושלכות כפסולת המזיקה לסביבה. מדובר בנתון מדאיג, אך מאידך זו הזדמנות לגילוי הפוטנציאל הגלום בשימוש במכולה לצורכי בנייה וכמשאב לשימור איכות הסביבה. 

מגורים במכולה נשמעים כלא יציבים, אך התערוכה מפתיעה ומגלה שניתן להציב 11 קומות של מכולות זו על גבי זו ללא צורך בחיזוקים כלשהם. השימוש בהן כולל יתרונות מובהקים על פני הבנייה הפונקציונאלית: השינוע הבן לאומי, הזמינות, היותן חומר בר קיימא, הבנייה מהירה יותר וזולה יותר וניתן ליצור מהן מגוון של אפשרויות נפחיות. מאז 1956, הסטנדרטיים הגלובאליים לממדי המכולה לא השתנו, ובכל העולם ניתן למצוא אותן בשני ממדים: האחד, בגובה 2.44 מטר ורוחב 2.49 מטר, והשני בגובה 6.06 מטר ורוחב 12.192 מטר- ממדים ההופכים את יחידת המכולה לחומר גלם ליצירת מבנה עם היבט מרחבי המותאם לקנה מידה של האדם.

 

kunstlab orbino, 2002, Luc Deleu / t.o.p. office
 

 

לצד כל היתרונות ניתן גם למנות מספר חסרונות: פלדה היא מוליך חום טוב מאוד, ולכן ההחלטה לבנות במכולה כוללת התמודדות עם הפרשי טמפרטורה קיצוניים וצורך במציאת פתרונות בידוד ומיזוג, כמו גם בטיפול בפני חדירה של חרקים. בנוסף, לריתוך וחיתוך פלדה יש עלויות בלתי מבוטלות, אם כי הן עדיין נמוכות מבנייה רגילה. ברחבי העולם עדיין לא נכנס השימוש במכולה כסטנדרט לבנייה, וקבלת היתרים לכך היא עדיין בעייתית. בתוך כך, מארגני התערוכה מקווים לעורר באמצעותה מודעות חיובית ליתרונות הגלומים בה ובכך גם ליצור פתרונות לכל החסרונות הקיימים. 

פרויקט 2+ של האדריכלJure Kotnik  הוא בית בהשראה עתידנית העשוי משתי מכולות המונחות זו על גבי זו. הבית, הצבוע באפור עם עיגולים ורודים, מציג את הפוטנציאל לאינספור אפשרויות של ביטוי גרפי על המעטפת החיצונית של בתים פרטיים או מבני משרדים העשויים ממכולות. 

 

Conhouse 2+, 2008, Jure Kotnik
 

 

 

Conhouse 2+, 2008, Jure Kotnik
 

 

לצד עבודות של אדריכליים המתמקדות ביתרונות הויזואליים ישנם אדריכלים ש"מחפשים משמעות" ומציעים פתרון לאחת מהבעיות הדחופות יותר בעולם והיא ההתמודדות עם אסונות טבע, כאשר נוצר צורך מיידי במגורים חלופיים והקמת בתי חולים זמניים עבור פליטי סערות ורעידות אדמה. 1 Unit הוא פרויקט של משרד האדריכלים Ingenhoven Architects  המציע אוסף מכולות שניתן לשינוע לאתרי אסון במצבי חירום, וכולל כאלה המיועדות למגורים זמניים לצד יחידות המכילות פונקציות של בית חולים, בית ספר ומתקן מים. 

בהיבט המסחרי, אחד הפרויקטים המרתקים שהוצגו הוא Puma City שהציגה חברת LOTEK המתמחה ביצירת פרויקטים ממכולות. חנות המותג הניידת היא מבנה תלת קומתי הכולל 11 אלף מ"ר של שטחי תצוגה, ומורכב מ-24 מכולות בצבע אדום. המבנה ניתן לפירוק והרכבה מהירים וכך ניתן להעבירו בקלות ממקום למקום. הלוגו של חברת פומה המתנוסס על המכולות ועיצוב הפנים בסגנון המתועש מייצרים זריקת אנרגיה לכל מקום אליו הוא מגיע, ומעניק תחושה חזקה של חנות קבועה יותר מאשר מבנה טרומי זמני. כך, כשמבינים עד כמה המכולה הפכה להיות סמל מובהק לתרבות הצרכנית שעוטפת את כולנו, השימוש המסחרי בה נראה מתבקש עוד יותר.

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development