פתרונות חימום לחורף

זהו, החורף כבר כאן, והצורך הטבעי להנות מסביבה חמימה מתעורר. מזגן, קמין וחימום תת רצפתי הם פתרונות יעילים לחימום החלל שאף יכולים לתרום לחזות מעוצבת – אם בנוכחות אסתטית, ואם דווקא בהיעדרות פיזית שאינה מציבה כל מגבלות עיצוב

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013

 

כמו בכל תחום הקשור לעיצוב הבית, כך גם פתרונות החימום השונים, נעים על הציר שבין פונקציונאלי למעוצב, כאשר מעצם הווייתם, בעיקר בעידן המדבר אקולוגיה, מתווסף לציר זה גם ממד החיסכון – הן זה שעניינו "הכיס הפרטי", והן זה שעניינו "הכיס הירוק, דהיינו: התייעלות אנרגטית ומודעות למשאביו המידלדלים של כדור הארץ.

מזגן, קמין על סולר להסקה וחימום תת רצפתי (המכונה גם הסקה מרכזית ) הם אמצעי חימום פופולאריים, שמיטיבים לספק סביבה אקלימית נוחה, כמו גם אפשרויות להשתלב בהתאמה לעיצוב החלל, אם כנוכחים התורמים תמורה אסתטית לעיצוב הפנים ואם כנפקדים פיזית, כאשר רק חומם הנעים עושה את שלו.

מזגנים


חימום באמצעות מזגנים הוא עדיין הפתרון הנוח, הזול והפשוט ביותר בארץ.
הטכנולוגיות החדשות בתחום המזגנים הופכים את אלה ליעילים יותר מבחינה אנרגטית ולפיכך לחסכוניים יותר מבחינת צריכת חשמל. הטכנולוגיה החדשה המכונה 'אינוורטר' הופכת את המזגנים לשקטים יותר במהלך פעולתם, הם מווסתים את התפוקה באופן רציף ושומרים על טמפרטורה יציבה ללא תופעת 'גלי' חום או קור.

 

מה שהופך את החלל לבעל סביבה אקלימית נעימה יותר. אם מדובר על מזגן מיני מרכזי, כיום ישנן מערכות מסוג זה – אינוורטר מיני מרכזי – המאפשרות גם שליטה על המיזוג בכל אחד מחדרי הבית. בדגמים חדישים של מזגנים נוספים גם מסננים מסוג שונים (מסנני אבק, ריחות וכד'), היוצרים אוויר נקי ובריא יותר.

 

המזגנים מגיעים במספר תצורות בסיסיות:
מזגן חלון – מזגן המותקן מעל חלון והמנוע מחובר אל המזגן.
מזגן מפוצל – בין אם עילי ובין אם רצפתי, מזגן מסוג זה יכול להיות מותקן בחלקים שונים של החלל, בלי קשר להימצאות חלון, מאחר והמנוע מפוצל מהמזגן עצמו.
מזגן מיני מרכזי – מזגן מפוצל בעוצמה גבוהה אשר מסוגל למזג מספר חדרים. המזגנים המיני מרכזיים החדישים מאפשרים שליטה נפרדת בכל חדר על הדלקת וכיבוי המזגן וכן על הטמפרטורה.

 

מבחינה עיצובית חלו גם כן שינויים בתחום המזגנים וכיום המזגנים העיליים הם קטנים ודקים יותר, בעלי מראה נקי ומינימליסטי. חברות שונות הוציאו גם סדרות מזגנים מעוצבות צבעוניות או בעלי הדפסים אמנותיים שונים, על מנת להפוך את המזגן הסטנדרטי לבעל נוכחות מעניינת יותר בחלל.


יחד עם זאת, ראוי לציין שדווקא מזגנים מיני מרכזיים, בהיעדר הנראות שלהם, יוצרים סביבה מעוצבת יותר. בדרך גלל מזגנים מסוג זה דורשים הנמכות גבס ברחבי הדירה (על מנת להסתיר את המאייד ואת הצינורות העוברים מחדר לחדר). מציאות זו מחייבת יצירת 'הלבשות' כאלה ואחרות ההופכות לאלמנט עיצובי בפני עצמן.

 

מאחר והמזגן עצמו לא נוכח, גם פתחי יציאת האוויר הופכים לאלמנט מעוצב, כאשר ניתן ליצור כעין פסים ישרי זווית בתוך האלמנט מגבס, הנסגרים באמצעות תריסים בעלי נראות מינימאלית. כך תוצרי המזגן נוכחים מבלי שהוא עצמו נוכח פיסית בחלל. ראוי גם להדגיש שמזגן מיני מרכזי מבטל את הצורך להתקין מספר מנועים מחוץ לבית. בין אם מדובר בבית פרטי ובודאי אם מדובר על בניין מגורים, הדבר נכון יותר מבחינה חזותית.

 

יתרונות: חסכוני יחסית מבחינת עלויות, בטיחותי, הפעלה פשוטה ומהירה, תחזוקה מינימאלית, שליטה טובה בחימום חדרי הבית (במזגנים מיני מרכזיים חדישים).

 

 

 

 

חימום תת רצפתי

 

חימום תת רצפתי איננה אופציה מאוד מקובלת בדיור הישראלי. ראשית בגלל עלויות ההתקנה הראשוניות ושנית, אולי, בגלל שהחורף הישראלי הוא נוח יחסית למקומות אחרים בעולם. יחד עם זאת, פתרון חימום מסוג זה מציע יתרונות בולטים אשר הופכים אותו לאטרקטיבי למי שמשפץ או בונה דירה/בית.


מערכת חימום תת ריצפתי מבוססת על תשתית המותקנת מתחת לאריחי הריצוף או הפרקט. תשתית זו יכולה להיות מסוגים שונים ונשענת על טכנולוגיות שונות. העיקריות שבהן היא צינורות מים חמים המרושתים מתחת לרצפה ומחממים אותה. במקרה כזה מקור האנרגיה יכול להיות מסוגים שונים: חשמל, גז, סולר, נפט. 

 

תשתית של צינורות מים מחייבת בידוד והתקנה עם כמה שפחות חיבורי צינור, על מנת למנוע נזילות מים ועל מנת למקסם את ניצולת האנרגיה.  טכנולוגיה אחרת היא מערכת תת רצפתית המורכת מגופי חימום המחוברים למקור של חשמל. גם כאן נדרשת התקנה מקצועית הדואגת לחלוקה נכונה של גופי החימום ולבידוד המנוע סכנת התחשמלות.


חשוב לזכור שהתקנת מערכת חימום תת רצפתית דורשת תשומת לב רבה יותר מאשר כל מערכת אחרת ובעצם איננה יכולה להיות מותקנת, אלא אם מדובר על שיפוץ/בניה. מאחר ומדובר על מערכת מורכבת שאורך החיים שלה אמור להיות ארוך ולאי תקינותה השלכות, חשוב ביותר לבחור במערכת משובחת מחברה אמינה ומוכרת. למערכות העכשוויות כדאי לצרף בקרי שליטה מסוגים שונים, אשר יאפשרו לתפעל את המערכת באופן הנוח ביותר לשימוש יומיומי.

 

יתרונות: מדרך נעים, יכולת להתקין את המערכת רק בחלקים נבחרים של הבית, חום נעים העולה מלמטה כלפי מעלה, יכולות טובות של שליטה ובקרה על הטמפרטורה ועל החלוקה בין החללים השונים, היעדר נראות המגדיל את יכולות עיצוב הפנים.

 

 

הדמיית התקנת חימום תת רצפתי בחדר הרחצה המבוסס על גופי חימום חשמליים. חברת 'Sun-Heat'.
 

 

 אח/קמין

 

התקנה של קמין הופכת בשנים האחרונות לאחד האמצעים הפופולאריים ביותר לחימום. לקמין, בניגוד למזגן ולחימום התת רצפתי, נוכחות מאוד בולטת בחלל – דבר שמנוצל על ידי יצרני הקמינים על מנת ליצור קמינים בשלל סגנונות. את הקמינים ניתן לחלק על פי מקור האנרגיה שלהם: עצים, גז, חשמל, שלכל אחד מהם יתרונות וחסרונות וכן על פי התקנתם. מבחינה זו קיימים שני סוגים עיקריים של קמינים: קמין בנוי וקמין העומד בפני עצמו 'Free Standing'.


השיקול לבחירת קמין בנוי או קמין הוא בדרך שיקול עיצובי/אדריכלי הקשור למבנה החלל ולסגנון החזותי המבוקש. מבחינה מעשית, שני סוגי הקמינים דורשים ארובה (אלא אם כן מדובר על קמין חשמלי שהוא בעצם תנור חשמלי לכל דבר, רק במראה של 'קמין').


הנחשקות של פריט זה, גם כאשר מדובר על חורף ישראלי שאינו קר במיוחד, הביאה להתרחבות גדולה מאוד של היצע הקמינים. קמינים בנויים מגיעים בסגנונות שונים שנעים בין קמין מסורתי שקוע עם דקורציות של אבן טבעית סביב, במראה כפרי ועד לקמינים שמושקעים בקירות ומחופים בזכוכית שקופה ליצירת מראה של 'אקווריום אש' בחלל.


להלן מספר מגמות עיצוביות בתחום הקמינים:
קמין מולטי-פונקציונאלי – הקמין כרהיט בעל נוכחות בחלל, אשר מלבד היותו אמצעי חימום משמש לפונקציות נוספות, כמו מדפי ספרים, השתלבות כחלק מקיר ו/או פריט ריהוט אחר.
קמין שהוא לא רק חלק מקיר אלא הקיר והחיץ בעצמו. מדובר על הטמעת קמין באופן שמשלב מספר חלונות זכוכית, הפונים לאזורים שונים בחלל ובכך הן מייצרים חיץ בין החללים השונים והן מחממים את כולם בו זמנית.
קמינים מסתובבים – קמינים תלויים מהתקרה ומסוגלים להסתובב ב- 360  מעלות.
קמינים בעלי צורות גיאומטריות ייחודיות – מעוגלים, מחומשים וכד'.
קמינים ממוסגרים כתמונה.
קמינים בשלל גוונים.
קמינים בהתאמה אישית לחלל.

 

יתרונות: מראה אסתטי, מפיץ חום נעים, מחמם את החלל לכל אורך הארובה, ניתן לשילוב והטמעה בדרכים מגוונות.

 

 

קמין גיאומטרי מפוסל של חברת 'Godin' עשוי משילוב של זכוכית ופלדה. רשת 'א. ברפמן'.
 

 

 קמין אקולוגי


קמינים מסורתיים פועלים על מגוון אמצעים אנרגטיים מסורתיים כגון: בולי עץ, סולר, נפט וגז. המודעות לאיכות הסביבה והצורך לחסוך באנרגיות מתכלות הביאו לפיתוח קמינים המסוגלים לפעול תוך שימוש בסוגים שונים של אמצעי בעירה בעלי אוריינטציה אקולוגית ומתחשבת יותר, הן מבחינת ניצולת אנרגטית, הן מבחינת חסכון במשאבי אנרגיה מתכלים, הן מחינת רמת פליטת דו תחמוצת הפחמן ועוד.

 

להלן מספר חידושים בתחום זה:

קמין הפועל על פתיתי עץ - קמין הפועל על פתיתי עץ יבשים ודחוסים שהם תוצרי לוואי של תעשיית העץ. הניצולת האנרגטית שלהם גבוהה יותר, הם חוסכים בכריתת עצים וזולים יותר למשתמשים.

קמין הפועל על דלק  מוצק - שאריות של תעשיית החקלאות הופכות לחומר בעירה ממוחזר ומוצק - פתיתי דלק אורגאני. היתרון הוא שימוש חוזר בפסולת וחסכון ניכר בצריכת האנרגיה.

קמין הפועל על אתנול - פועל באמצעות שימוש באתנול שהינו תרכובת אורגאנית ממשפחת הכהלים. האתנול מיוצר מחומרים טבעיים כמו תירס, קנה סוכר וגידולים חקלאיים נוספים עתירי סוכרים, דבר החוסך בצריכת משאבי אנרגיה מתכלים. בנוסף, שימוש בקמין הפועל על אתנול מייתר את הצורך בארובה, שכן אין פליטת דו תחמוצת הפחמן. יתרונות אלה הופכים את קמיני האתנול ל'ירוקים' וידידותיים לסביבה.


מתוך כתבה "חמים ונעים". מגזיו 121, נובמבר-דצמבר 2011 

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development