שיקום והרחבת אכסניית צליינים טבחה - חוף הכנרת

בפרויקט השיקום, השימור וההרחבה של אכסניית הצליינים בטבחה, בתכנונם של גוגנהיים בלוך אדריכלים, השכילו המתכננים לנסח את תכנית ההרחבה באמצעות הגן ולהקים קמפוס השוזר את מבני האכסנייה באופן צנוע ואינטגרלי בסביבתו, ולשלבו להפליא בטופוגרפיה הייחודית של המקום ובחוויית הירידה אל ימת הכנרת

מאת: אדר' ורד פלוק, אדר' שירה נוי גורן | צילום: סיגל דוידי, דוד גוגנהיים | גוגנהיים בלוך אדריכלים ומתכנני ערים בשיתוף אדר' ניקולאס רוסיני

אכסניית הצליינים טבחה הוקמה בשנת 1885 לחופה של הכנרת ותפקדה מאז קום המדינה ועד להתחדשותו של המרכז הצלייני כאכסניית הנוער כרי-דשא. בשנים אלו ניטעו באתר חורש ייחודי וצמחייה משגשגת, היוצרים חללי חוץ טבעיים וקסומים. בפרויקט השיקום, השימור וההרחבה של אכסניית הצליינים בטבחה, בתכנונם של גוגנהיים בלוך אדריכלים, השכילו המתכננים לנסח את תכנית ההרחבה באמצעות הגן ולהקים קמפוס השוזר את מבני האכסנייה באופן צנוע ואינטגרלי בסביבתו, ולשלבו להפליא בטופוגרפיה הייחודית של המקום ובחוויית הירידה אל ימת הכנרת. 

 

עבודות השיקום והשימור, בהן נגלתה האבן המקומית מתחת לשכבות הטיח הבלוי, מרשימות בפני עצמן. כך גם הבנייה החדשה באבן בזלת והשימוש במאפיינים אדריכליים מקומיים, המצליחים לרקום ישן עם חדש. שימור ייעודה המקורי של האכסנייה מגלה מחויבות היסטורית לאתר, השוכן על דרך הבשורה, ולמורשתו של האחר. אף רעיון החצר המקורית שבין שני המבנים ההיסטוריים עמד לנגד עיני המתכננים בתפיסת מהותו של האתר, והוא מונצח בתבנית המקום גם באמצעות המבנים החדשים. ניסוח המרחב המחודש על ידי המבנים שנוספו מיטיב עם האתר ההיסטורי ומייצר מכלול מבנים שיחד בונים את מערך החצרות שובות הלב היורדות אל החוף. כל אלו עושים את מעשה ההרחבה לפעולה תומכת בסביבה הבנויה והפתוחה.

 

 

שיקום והרחבת אכסניית צליינים טבחה
  

זכה באות השימור 2006 של המועצה לשימור אתרים

תכנון נוף: גוגנהיים בלוך אדריכלים ומתכנני ערים בשיתוף עם סגל רעיוני אדריכלות נוף

תכנון פנים: עירית גוגנהיים עיצוב פנים

מיקום: סמוך לכפר נחום

היקף פרוייקט: 6,000 מ"ר

הקמה: 1885

שיקום והרחבה: 2005

יזם: החברה הגרמנית לארץ הקודש

 

מתוך "יוצאים אל הכלל"

 

 

יצירת קשר - שיקום והרחבת אכסניית צליינים טבחה - חוף הכנרת