אין כמו בבית
הוא משרד, הוא בית ספר, הוא מסעדה, הוא חדר כושר, חדר משחקים וספא, הוא יעד לחופשה ואפילו אולם אירועים לחתונה. לא, הוא לא סופרמן, הוא הבית... זה לא כל כך מפתיע שמגיפה משפיעה על מגמות עיצוב הבית בהתחשב בשינויים הקיצוניים שחווה אורח חיינו השנה.
"כולנו נהיינו שפים ומעצבים", מעיד מניסיונו, מעצב הפנים הרב תחומי, ניצן הורביץ. "אנשים יצרו היכרות עם ה"אני הפנימי" במטרים הספורים שלהם, תוך התבוננות פנימית עמוקה וזו אחת הסיבות שעיצוב הבית דווקא בשנה קשה כשזו, חווה פריחה", הוא מסביר. "הנסיעות לחו"ל הצטמצמו לאפס והכסף נשאר בארץ, ההחלטות שאנשים קבלו השנה הם רגשיות, אך מאוד מושכלות. חלומות של שנים ישבו על הגדר והשנה נוצקה ההבנה שמעכשיו ולאורך עוד שנים, ביתי הוא באמת מבצרי", מעיד הורוביץ.
חדר משפחה בלבן ופסטל ווילונות חצי שקופים להפרדה ולפרטיות. עיצוב ותכנון- ניצן הורוביץ. צילום- נופר בוגנים
"כשלא נוסעים לחו"ל, נמצאים בעיקר בבית, מארחים הרבה , אפילו רק משפחה מצומצמת, קורה משהו", מסבירה מעצבת הפנים הילית קרש. "אנשים בשנות ה -50 וה- 60 לחייהם מבלים ונמצאים בבית, פנסיונרים צעירים נטולי הרפתקאות נעשים חסרי מנוחה ופתאום מחליטים אחרי עשרים שנה שלא 'נגעו' בבית, על שיפוצים. זה הזמן להפוך את הבית ליותר חמים, כייפי ומכרבל- לקן הקוקייה", היא מפרשת את המצב.
מהפכות בעיצוב הבית נקשרו זה מכבר למגפות. למעשה, עיצוב חדר הרחצה המודרני נובע במידה רבה ממחלות זיהומיות. במהלך מגפת השפעת בשנת 1918 החלו בעלי בתים להתקין חדרי אמבטיה קטנים במפלסים העיקריים של בתיהם כדי שהאורחים יוכלו להשתמש בהם מבלי לעבור דרך הבית כולו. מגזין פורבס מדווח על עליה בביקוש לחומרים כנחושת, פליז וברונזה בעלי תכונות אנטי בקטריאליות טבעיות.
מעצב הפנים דניאל חסון מדבר על עולמות חדשים של תוכן בתוך הבית. לדבריו בעלי בתים רואים השנה את ביתם במבט חדש; הוא מיושן ולא משרת את הצרכים החדשים והם רוצים לבנות את ביתם מחדש.
הגוונים בהירים והחוץ חודר פנימה בפנטהאוס ברוטשילד. עיצוב פנים- דניאל חסון. צילום עודד סמדר
פלטת הצבעים- הטבעיים מול הדרמטיים
RESET
בהתרחקות מהשערים האופנתיים הידועים, ווג אנגליה הציגה השנה ארבעה עשר שערים שונים המתארים פרשנויות שונות של אמנים לטבע תחת הכותרת: RESET - איפוס או אתחול מחדש של יחסינו עם הטבע כשאנחנו יוצאים אט, אט מהמגפה. מעצבת הפנים לבנת כהן מרין מסטודיו LCM עצבה קולקציית דירות תחת הקונספט- RESET בצבעים רגועים וחומריות טבעית, בקו מנחה המשדר זן, שקט, רוגע ושלווה.
רוח פריסאית נושבת בצבעים רכים, נעימים, שלווים. עיצוב פנים- לבנת כהן מרין מסטודיו LMC צילום עודד סמדר
שולחן פינת האוכל לכל המשפחה במקום האי המסורתי. עיצוב פנים- לבנת כהן מרין. צילום עודד סמדר
בקצה השני של הספקטרום אנו חווים עיצובים נועזים, קירות כהים, ניגודים דרמטיים וטפטים מעוצבים. הצבעים העזים מאפשרים לחגוג בבית, הם ממריצים, מעוררים יצירתיות ומפחיתים תחושת שגרה. מתכננת ומעצבת הפנים לימור בן הרוש תכננה ועצבה בית לזוג פנסיונרים בקרית מוצקין בו השתמשה דווקא בגוון השחור על רקע אפור בטון ועץ צבוע, לאו דווקא טבעי, כדי להסעיר ולשנות אווירה.
ניגודים דרמטיים ממריצים ומעוררי השראה. תכנון ועיצוב- לימור בן הרוש. צילום- שי אפשטיין
מעצבת הפנים הילית קרש בחרה בדירת יוקרה בצבעוניות אקסטרים לא שגרתית בחיפוי הקיר על ידי הדפסה אמנותית על זכוכית על רקע אפור בסיסי ומרגיע ומולו קיר אפור אך מפוסל תלת ממדי ומעניין שיחד יצרו אווירה שמחה, תוססת ושוברת שגרה.
קיר ייחודי וצבעוני בהדפסת זכוכית בדירת יוקרה בצפון. עיצוב פנים- הילית קרש. צילום עודד סמדר
מרחבים רב-שימושיים ותכנון מחדש
דניאל חסון מסביר שאם עד עתה חדר האורחים הכיל ספה מתקפלת וארונות המשרתים את כולם, היום החדר הנוסף משמש היום למטרות אחסון, אירוח אורחים ועבודה. חסון מדגים שדלתות הזזה שקופות מזכוכית מעניקות מראה פתוח ומאוורר ומאפשרות לסגור חדר אחד למחשב בית הספר וחדר שני לייעד למחשב המשחקים. נישה מבוזבזת הופכת למשרד ואזור אחסון עמוס מתגלה כחדר קריאה שליו, מקום מפלט לאותם רגעים בהם אנו זקוקים לזמן של שקט.
אחסון חכם ודלתות הזזה שקופות אל הנוף. תכנון ועיצוב דניאל חסון. הדמיות אלכס לובימוב
הגינה והמרפסת- מרחבי החוץ החדשים
כשהיציאה למרחב הציבורי מוגבלת, המרחב החיצוני האישי הופך החוץ החדש. אדריכלים מוצאים השנה דרכים יצירתיות למקסם את המרחבים החיצוניים המשרתים מטרות רבות. טרמפולינות וערסלים זוכים לעדנה לצד בריכות שחייה, בר ומטבח חיצוניים. לימור בן הרוש מסבירה שתחום עיצוב היוקרה נפגע פחות בתקופה זו אך חשיבות ערך הבית עלה בעיני הלקוח. קיימת דרישה למטבח גדול יותר, להשקעה בגינות, נוף מרפסות עם בריכה. שוק היוקרה משקיע בבית וסביב הבית כדי ליהנות מכמה מוקדים ואזורים בבית לפרטיות מקסימלית. בדירה בקרית מוצקין זוג פנסיונרים מבלה בבריכה, מכין ארוחות על הגריל והסבתא מלמדת את הילדים באזור למידה ב"בית הספר בבית". "השנה הזו הכינה להם הפתעה אך בסופו של דבר הפכה לדי נעימה", מסכמת לימור.
מטבח חיצוני וספא על הגג. אואזיס בקרית מוצקין. תכנון ועיצוב- לימור בן הרוש. צילום- שי אפשטיין
דניאל חסון מעיד שהשנה הייתה שנת שיא בביקוש לבריכה, לשדרוג המרפסת והגינה כ'אואזיס- סופשבוע' וטיפול בפונקציות שבעבר היו האחרונות ברשימה: גג עם גינון, דק לשיזוף, מטבח לבישול בגג, מקלחות חיצוניות ועוד.
בית פרטי בחולון תכנון ועיצוב- דניאל חסון. צילום אורי אקרמן
לבנת כהן מרין הפכה את הגינה בבית בקריות לפיסת גן עדן, בו הירוק בחוץ משתקף בכל הבית וניצן הורוביץ מבחין שהחוץ הפך לפינת המשפחה והמרפסת היא עוד חדר לחוויות משותפות. הבריכות הפכו גדולות יותר ומאובזרות והגינון מושקע כי "אם כבר משקיעים משאבים ומאמץ אז ללכת עד הסוף".
החוץ הפך לפינת המשפחה והמרפסת היא עוד חדר לחוויות משותפות. עיצוב תכנון- ניצן הורוביץ. צילום- נופר בוגנים
המשרד הביתי
"המשרד הביתי הוא הכוכב של השנה", מעיד ניצן הורוביץ. מסתבר שנעבוד באופן חלקי במשרד ונלמד באופן חלקי בבית הספר עוד זמן רב. לכן קימת השנה התעמקות באני הפנימי ובחוויה המשפחתית, הוא מסביר. האדריכלית והמעצבת האיטלקייה ELISABETTA RIZZATO מסבירה שהמשבר הוכיח לחברות שבעצם עבודה מהבית היא בחירה ברת קיימא וחשובים האסתטיקה, הבידוד האקוסטי וההפרדה הברורה בין שעות עבודה למנוחה בבית.
הילית קרש דוגלת ביצירת הפרדה בין העבודה לחיים האישיים באזור נקי מגירויים מיותרים ויצירת אווירה נכונה התורמת לחיוניות, להשראה ולפרודוקטיביות. לדבריה, לפעמים שינוי קטן עושה שינוי גדול כהחלפת גוף תאורה מעל פינת אוכל, תלית תמונות דומיננטיות בחדר המשפחה, או הדבקת טפט בחדר העבודה ליצירת אווירה שוברת שגרה.
המשרד הביתי. עיצוב פנים- הילית קרש. צילום- עמית גירון
דניאל חסון מאמין שבין אם בדירה קטנה ובין אם בבית גדול, לכל ילד יש שולחן עם מחשב ועולה הצורך לעוד אחד או שניים מחוץ לחדר הילדים. הילד יושב היום כחצי יום מול מורה במסך ותוספת של אזורי לימוד ברחבי הבית ימנעו תחושת מחנק בחדר.
המשרד הביתי בפרויקט פינסקר. תכנון ועיצוב- דניאל חסון. הדמיות - אלכס לובימוב
עיצוב מחדש למטבח, למזווה ולאזורי אחסון
מטבחים הפכו ללב הפועם של הבית. נוצר צורך לנצל בצורה מיטבית את חללי המגורים ובמיוחד המטבח שהפך לרב תפקודי. עלה בביקוש למשטחים וציפויים אנטי-בקטריאליים שקל לנקות ודגש על טכנולוגיית נטולת ידיות ללא מגע. חזר ובגדול המזווה לאחסון מזון יבש אותו אנו זוכרים מפעם. המגמות המרכזיות במטבח הן מקסימום שטח ארונות מהרצפה עד התקרה, האי הפך גדול יותר ומשרת מטרות רבות כלב- ליבו של הבית, או לחלופין, שולחן גדול לנוחות ופעילות כל המשפחה במקום האי המסורתי.
מקסימום שטח הארונות מהרצפה עד התקרה ואי מרכזי שהוא לב הבית. עיצוב ותכנון- ניצן הורוביץ. צילום- נופר בוגנים
בסגנון הפרובנסלי בעמק יזרעאל, שולחן מחליף אי מסורתי והאחסון עד התקרה. תכנון ועיצוב- חן אוחנה. צילום- ארז חיים
חדר משחקים ייעודי אולי נשמע אידיאלי, במציאות צעצועים נודדים מחדר לחדר. יחידות אחסון ונגרות הנטמעים במספר חדרים, במזנונים ובארונות - פירושם שניתן לסדר במהירות משחקים וצעצועים בסוף היום מבלי ליצור עבודה נוספת להורים עייפים. קיימים היום פתרונות אחסון יצירתיים כמו אחסון ספסל ואחסון במסדרון, תחת גרם המדרגות ואפילו בסלון בצורה אסתטית ולא מורגשת.
ארון אחסון מתחת למדרגות בגווני פסטל רכים. עיצוב פנים- לבנת כהן מרין. צילום עודד סמדר
חדר כושר הביתי, הספא והבית כיעד לחופשה
מרחב אימונים פרטי הוא חלום של רבים ותקופת הסגר הארוכה גרמה לאנשים להיזכר במרתף ולהפוך אותו למכון כושר פרטי, לעיתים בשילוב עם פונקציות נוספות. ברוב המקרים עיצוב ותכנון מרתף היה נותר אחרון ל"יום יבוא". השנה המרתף היווה עוד חלל ההופך כבמטה קסם לחדר כושר, לספא או למקום לפעילות לילדים, אותה לא ניתן לקיים בחוץ.
חדר כושר ביתי. תכנון ועיצוב- דניאל חסון. הדמיות- אלכס לובימוב
בבית בעמק יזרעאל עיצבה האדריכלית חן אוחנה חדרי הרחצה העונים על הצורך של חופשה בבית. לדבריה התכנון החל מאוד פרקטי ותוך כדי הקדמות שנת הקורונה בחר לבסוף הזוג גימורים מאוד מפנקים ומיוחדים המתאימים לחופשה בבית.
ולסיום, בשנה בה לא חוגגים בת מיצווש, יוצרים מהפך ומעצבים מחדש את החדר לילדה כבוגרת ומתבגרת לפי האופי וסגנון שלה. מזל טוב!