ECO360

תכנון בית פרטי ביישוב ארסוף. הלקוחות ביקשו לתת דוגמה אישית לבית אקולוגי, חסכוני בצריכת אנרגיה, שישמש השראה לחיסכון בחשמל. הפרויקט היה מועמד לפרסים יוקרתיים, וזכה בכמה מהם.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | קרן גרינולד

שם משרד האדריכלים: סטודיו גאוטקטורה אדריכל יוסי קורי

 

 


על המשרד

משרד אדריכלות המתמחה בתכנון אקולוגי תוך שימוש בכלי תכנון מתקדמים.

עבודותיו של אדריכל יוסי קורי, אשר הקים את הסטודיו, זכו בעשרות פרסים בארץ ובעולם על התכנון האקולוגי פורץ הדרך.

 

תקציר הפרויקט

אחד היעדים החשובים ביותר בתכנון המבנה היה יצירת כמות אנרגיה גבוהה מהכמות שהמבנה צורך; אולם בניגוד לתכנון פאסיבי ״קלאסי״ של חיסכון באנרגיה, שבו החזית הארוכה מופנית דרומה כדי לאפשר שליטה על הצללת החזיתות בימי שמש, במקרה זה ביקשו בני המשפחה כי הסלון, פינת האוכל, המטבח וכל חדרי השינה יפנו דווקא מערבה, אל הים.

הפתרון שנבחר כדי להתגבר על כלל האתגרים, היה תכנון יעיל של המבנה כך שיצרוך פחות אנרגיה, לצד יישום כמות גדולה של תאים פוטו-וולטאים (תאים סולריים) על הגג ובמקומות נוספים במבנה.

התוכנית הותאמה לדרישות המשפחה תוך הקטנה של החדרים, כדי להימנע מקשיים במיזוג יעיל של הבית או בשליטה בכמות קרינת השמש המחממת בקיץ.

בבית שתי קומות ושטחים גדולים של גינון ואזורי חלחול למי הגשם (75% משטח המגרש). כמו כן, התקבל נוף נפלא לים ולשקיעה.

במרכז המבנה תוכנן ״פטיו״ שמאפשר כניסה של אור טבעי מרוכך למרכז הבית.

מעטפת המבנה העשויה מבמבוק ומפלסטיק ממוחזר, אפשרה יצירת מפתחים גדולים מהרגיל ללא עמודים בחזית המבנה, וכך נוצר חופש תכנוני לחלוקה פנימית בעתיד. המעטפת משמשת גם חזית מאווררת שעוזרת בבידוד המבנה ומסייעת בהגנה מפני קרינת השמש הישירה גם בחזית המזרחית ובחזית המערבית במשך רוב שעות היום.

גג ירוק של חברת ״בניין צומח״ מספק מענה נוסף לבידוד ולהפחתת עומסי חום גם בחזית החמישית של הבניין.

כמו כן, נעשה שימוש בתאים פוטו-וולטאים נוספים מעבר לאלו הנמצאים על גג המבנה, כך שבסופו של דבר, נוצר מבנה שהוא ״אנרג'י-פוזיטיב״ –מבנה שמייצר כמות אנרגיה גדולה מזו שהבית אמור לצרוך.

 

 

 

 


מעטפת המבנה

הבית מצל על עצמו מכל הכיוונים הודות למעטפת ההיקפית והתאים הפוטו-וולטאים אשר בינם לבין גגות הבית קיימים מרווחי אוויר. המעטפת ההיקפית מתפקדת גם כחזית מאווררת, ועל קונסטרוקציית הקירות ישנם פרופילי אלומיניום עם מרווח אוויר הפונה מעלה.

בחלק העליון של הקיר המאוורר יש נדבך ראש (״קופינג״) בגוון שחור, ובכל זמן שהשמש מחממת אותו, נוצרת זרימה והאוויר החם עולה למעלה ואינו מחמם את קירות הבית. זוהי ׳מיקרו-ונטילציה׳ שמספקת שכבת נוספת של בידוד תרמי ואקוסטי, ומונעת גשרי קור לקירות הבית.

הבלוקים הבידודיים עשויים מחומר מקומי בשילוב חומרים ממוחזרים (בלוק אקסטרה תרמי XT של איטונג). מדובר בבלוק בעובי 25 ס"מ, המורכב משתי שכבות ומעניק ערכי בידוד גבוהים מאוד לבית, המייצרים דירוג אנרגטי של A+.

בחלק הפנימי של הקירות הותקנו לוחות גבס של חברת אורבונד, בעלי תו תקן ירוק, שהם לוחות גבס גרוסים ממוחזרים. גם צמר הזכוכית, אלמנט בידוד נוסף, מכיל חומרים שמוחזרו מבקבוקים.

דלתות הסלון ופינת האוכל בקומת הקרקע פונות מערבה, הכיוון ממנו מגיעה הרוח.

בדופן האחורית של האזור הציבורי מוקם ה״פטיו״, ממנו יוצא האוויר החם. כאשר הפטיו סגור, למשל בחורף, נפתחים שלושה פתחי אוורור ממונעים המותקנים בחלק הגבוה ביותר של הבית, באמצעות החשמל החכם, כדי לשמר את הנוחות התרמית בבית ולאפשר בו זרימה.

חדרי השינה בקומה העליונה פונים מערבה, אל הנוף והרוח. בכל חדר קיים חלון קטן המשמש לאוורור החדר גם כאשר הדלת סגורה. כאשר הדלתות פתוחות, האוויר החם יוצא משלושה פתחי אוורור מזרחיים הצמודים לתקרה.

מי הבריכה הביולוגית מנוקים באגן טיהור המים (וטלנד) המכיל מצעים מיוחדים וצמחייה מותאמת לצורך זה. נוסף על טיהור המים, הבריכה הביולוגית והקיר הירוק מועילים מאוד גם לצינון הבית במשך מרבית החודשים החמים, כחלק מאסטרטגיית המיזוג. הרוח המערבית והדרום-מערבית עוברת מעל המים האלו, שנשמרת בהם טמפרטורה קרירה כל העת. חלונות מיוחדים בסמוך לבריכה נפתחים אוטומטית ומכניסים רוח נעימה זו לחלל הבית.

המעטפת המרחבית של הבית משמשת גם להגנה על מי הבריכה מפני השמש, וממזערת את אידוי המים למינימום. מכיוון שהבריכה פתוחה לשמיים בחלק שבין המעטפת המגינה מדרום לקיר הבית המוצלל, היא מקבלת עודפי מים מניקוז הגגות ומהגשם.

 

 


חזית המבנה

נוסף על ייצור אנרגיה, משמשים התאים הפוטו-וולטאים גם כאלמנט הצללה: הם מונעים מהגגות להתחמם ולייצר עומסי חום נוספים בתוך המבנה.

החזית המזרחית, שבה ממוקמת דלת הכניסה, מוצללת בקביעות הודות לקונסטרוקציית מעטפת הבניין אשר בולטת החוצה. הודות להצללה הזו ולצמחייה המקומית – נוצר מיקרו אקלים נוח בכל שעות היממה בדופן זו.

גם בחזית המערבית נשמרת תחושת הנוחות במשך כל ימות השנה הודות לתכנון המרחבי הייחודי של המעטפת.

חיפויי החוץ של חזית הכניסה עשויים מלבני סיליקט בייצור מקומי של חברת ״אקרשטיין״ עם שליכט וצבע על בסיס מים בעלי תקנים אקולוגיים של חברת ״נירלט״.

 

 

 

 


חלונות

לאחר בדיקה קפדנית של משטר הרוחות במקום בהתאם לחודשי השנה ולשעות היממה, גובשה אסטרטגיית האוורור הפאסיבי והפתחים מוקמו בהתאם.

הבית תוכנן כך שכל החדרים נהנים מנוף ומאור טבעי מרוכך ולא ישיר. המעטפת האלכסונית מונעת בוהק ומייצרת הצללות על הזיגוג של חדרי השינה והאזורים הציבוריים. הזיגוג נעשה במינונים מדודים כדי לשמר את איכויות הבידוד של הקירות. מדובר בזיגוג כפול 6-16-6 עם LOW E ובעל ערכי בידוד גבוהים ושקיפות רבה, שמגן מפני חום השמש.

אף שבווילות יוקרה נהוג לרוב לבחור במערכות אלומיניום דקות מאוד; במקרה זה, משיקולים כגון קרבה לים, אטימה נגד מים, עמידות ברוחות חזקות ואיכויות אקוסטיות, הוחלט על פרופילים עבים ועמידים יותר של מערכת קליל טאץ' 2200 וחלונות קבועים מסדרת 5500.

הפטיו שנמצא במרכז הבית מאפשר כניסת אור רך גם לעומק הבית בשתי הקומות, וכך עד שעות הצהריים המאוחרות אין צורך באור מלאכותי ונחסכת אנרגיה רבה. כל אלה מסייעים לבית לייצר יותר אנרגיה מכפי שהוא צורך.

 


 

יצירת קשר - ECO360