ניצחון בכל החזיתות

ארבע חזיתות שונות תכננו הוק אדריכלים למרכז ההפצה של "שטראוס" בשוהם, שבזכות מחשבה ויצירתיות מתכנסות אל תוך קמפוס אחד, מגובש והרמוני.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: עמית גירון | תמי וינצברג - 25/12/2019

 

 

שם המשרד: הוק אדריכלים

שם הפרויקט: קמפוס חברת "שטראוס" בשוהם

הוק אדריכלים הוקם בשנת 1988 על ידי דורית ודורון הוק, מעסיק כיום 20 אדריכלים, ועוסק בקשת רחבה של עשייה אדריכלית. במשרד מתוכננים פרויקטים בתחומי הבנייה הציבורית, המסחרית והפרטית, ובהם מרכזים לוגיסטיים, מוסדות חינוך, בתי אבות ובתי מגורים, וכן תוכניות בינוי ובניין עיר ואדריכלות ועיצוב פנים, בארץ ובעולם.

 

 


תקציר הפרויקט:

מרכז הפצה ארצי למוצרי "שטראוס" ו"עלית", המשתרע על פני שטח של 47,000 מ"ר בשישה מפלסים. המבנה שאורכו כ-220 מטרים מיועד למגוון פעילויות ומועסקים בו כ-600 עובדים, הנהנים בין השאר מפטיו ירוק, שהוא גן פנימי, פרטי ואינטימי.

מדובר במתחם ענק, שכדי לעבור אותו לכל אורכו נדרשות כ-20 דקות תמימות. כוונת המתכנן הייתה ליצור מתחם מעניין, רב גוני ופונקציונלי, שייתפס על ידי המתבונן מרחוק כמהות אחת הרמונית ומתואמת, למרות מורכבותה והשוני בין חלקיה.

"האתגר בפרויקט היה לתת לכל מרכיבי הקמפוס את המענה הפונקציונלי הטוב ביותר, תוך יצירת תחושה של קמפוס אחד מגובש וקוהרנטי," אומרת האדריכלית דורית צוק.


מעטפת המבנה:

המבנה הלוגיסטי מחופה ברובו בפח מגולוון בשילוב של קורוגציות שונות. הוא כולל אזורים מבוקרי אקלים שהטמפרטורות בהם שונות, והמעטפת שתוכננה מהווה פתרון בידוד תרמי, המשתנה בכל אחד מן האזורים האלה. כמו כן, באזורי ההעמסה המספקים מענה לכשמונים משאיות וסמי טריילרים ומועדים לפגיעת כלי רכב, נעשה שימוש באלמנטים מבטון טרומי וגמר מבטון חשוף.

על מעטפת המבנה הוטל התפקיד של הכלת הרב גוניות של הפעילויות המתקיימות בו, תוך ייצוג נכון של תפיסת העולם של החברה – פתיחות, בריאות ורגישות סביבתית ועיצובית. בבניין המשרדים של הקמפוס הודגש הרצון ליצור התאמה של כל חזית למידת החשיפה שלה לשמש ולאופן החשיפה, ובהתאם לכך תוכנן לכל אחת מהחזיתות פתרון אדריכלי שונה.

 

 

 


החזית המזרחית עשויה קיר מסך שחלקו מעוגל. משולבות בו רפפות אלומיניום עמוקות, בצפיפות ובסדר שמשתנים בהתאם לזוויות קרני השמש במהלך שעות היום ותוך התייחסות למיקומם של החלונות לאורך הקשת. כך מושגות בו זמנית הצללה מיטבית וחזית מעניינת.

בחזית המערבית, לעומת זאת, תוכנן חריץ חלון עמוק בין שני גושי אבן, וההצללה נעשית באמצעות פח מחורר המנותק מן החזית. כך נהנים העובדים הן מנוחות אקלימית והן מהנוף וממראה הגן הפנימי שתוכנן בתחומי הקמפוס.

 

 


החזית הדרומית, הפונה למתחם הלוגיסטי, מורכבת מקירות מחופים אלומיניום, שבהם שולבו חלונות גדולים המוצללים באמצעות רפפות אופקיות. פתרון זה מבטיח נוחות בעבודה, אך גם מדגיש את הפתיחות ואת הקשר שבין מבנה המשרדים לעיקר הפעילות במתחם.

למבנה המשרדים חזית נוספת הפונה לפטיו פנימי מוצל ומוגן.

"למעטפת הפטיו בחרנו באנטי תזה של המבנה החיצוני – קירות טיח גס בגוון בהיר ורך," אומרת הוק. "זהו המקום האינטימי והפרטי, ולכן בחרנו בפתרון שונה מן המבנה הייצוגי ומן החזיתות הפונות החוצה."

 

 


חזית המבנה:

החזית הצפונית היא גם חזית הכניסה למתחם כולו, וכיוון שהיא משוחררת מן הצורך בהצללה, שולבו בה אלמנטים של זכוכית ואלומיניום, היוצרים משחק של אטימות ושקיפות. האלמנטים המאונכים מחופים אבן טבעית ויוצרים מסגרת למשחק הצורני.

נקודות הכניסה להולכי רגל במתחם כולו מודגשות באמצעות חיפוי צבעוני, ולוחות גרניט פורצלן בתלייה יבשה מדגישים את הגרעינים המאונכים ומקילים את ההתמצאות במבנה גדול הממדים.

 

 

 

 


קשת כתומה ובוהקת קושרת את כל חלקי הקמפוס לכל אורכו, מהכניסה הדרומית ביותר ועד למתחם המשרדים הממוקם בבניין נפרד. קשת זו, התלויה ומרחפת מעל הפעילות הלוגיסטית, מהווה את ציר הולכי הרגל לעובדים ולמבקרים, ומאפשרת גישה לכל חלקי המבנה בלי לדרוך על רצפת התפעול.

 

 

 

 


המרכיב האחרון בקמפוס הם המחסנים האוטומטיים – מבנים תמוכי מדפים, מחופים בפנלים מבודדים, בקריצה עיצובית. גופי תאורה אלכסוניים, התלויים מן המעטפת בלי לקטוע את הרצף החזותי שלה, יוצרים עניין ביום ובלילה, והופכים את המחסן מקופסה אטומה וסתמית לאייקון עיצובי המושך את תשומת ליבם של הנוהגים בכביש 6, כאילו היה אומר "אנחנו פה".

 

 

יצירת קשר - ניצחון בכל החזיתות