חלל המגורים: רואים שקוף, רואים רחוק

מי "המציא" את חלל המגורים הפתוח, מה הופך אותו למותאם כל כך לאורח החיים העכשווי שלנו, ולמה פתאום חוזרים ומחלקים אותו (אבל בלי אף קיר)? שלושה מעצבי פנים ואדריכל אחד מסבירים איך לעצב את חלל המגורים, לתכנן ולעדכן אותו, ולמה יש מגמות אבל אין טרנדים.

מאת: תמי וינצברג | צילום: | 14/11/2019

 

 

 


בתקופה שבה "חדר האורחים" עדיין היה סתם סלון ולמטבח לא היה אח צעיר בשם "מטבח נסתר", הייתה לכל חלל בבית דלת משלו, ואי אפשר היה לטעות במקום שבו נגמר האחד ומתחיל האחר. היום יש לנו "חלל מגורים" רחב ממדים, שלא פעם אנחנו קצת הולכים בו לאיבוד, בעיקר בשלב שבו אנחנו מתכננים אותו ומעצבים אותו. כדי להבין איך לעשות את זה כמו שצריך ולשמוע מה הם הטרנדים והמגמות בתחום, פנינו לארבעה אנשי מקצוע שתכנון חללי מגורים ועיצובם הוא חלק מהיום-יום שלהם: אייל מינס, אדריכל ושותף במשרד "אטלייה אדריכלות ועיצוב"; גניה שוורץ, בעלת משרד לעיצוב, מרצה בכירה למקצועות האדריכלות ובוחנת של משרד החינוך בתחום עיצוב הפנים; ומעצבי הפנים בלה יקותיאל וניצן הורוביץ, שלכל אחד מהם סטודיו לעיצוב הנושא את שמו.

"חלל המגורים המשותף הוא בעצם פטנט של קבלנים," אומרת מעצבת הפנים גניה שוורץ. "השינויים באורח החיים עוררו צורך בחלוקה לחדרים רבים יותר – חדרי שירותים כפולים ומשולשים, חדר עבודה, חדר נפרד לכל ילד וכו' – וכתוצאה מכך השטח הציבורי קטן. שבירת הקירות גורמת לחלל האירוח להיראות גדול ומשמעותי יותר."

 


 



"התא המשפחתי משתנה היום מאוד והשינוי הזה מתרחש במהירות, כך שצריך לחשוב על השימושים העתידיים שצפויים באיזור המגורים," מוסיף מעצב הפנים ניצן הורוביץ, ומסביר שכשמתכננים את איזור המגורים – צריך להסתכל שלושה צעדים קדימה ולא אחד. "צריך להגדיר, למשל, למה אנחנו מייעדים את החלל – לבילוי משפחתי? לאירוח? לשניהם? ולשאול את עצמנו שאלות כמו 'כמה זמן נגור כאן?' 'איך, אם בכלל, ישתנה התא המשפחתי שלנו במהלך התקופה הזו?' ושאלות דומות," הוא אומר, ומבהיר שככל שנענה על השאלות האלו בדיוק רב יותר, נוכל ליצור לעצמנו חלל מגורים מתאים יותר, כזה שנהנה יותר לבלות בו וננצל בצורה המיטבית לטווח ארוך יותר.

גם האדריכל אייל מינס מסכים עם גישה זו, בעיקר כשמדובר במרכיבים אדריכליים קבועים כמו מדרגות, אי במטבח או מיקומם של החלונות בחלל המגורים. "בבנייני מגורים שבהם שטח הדירות בדרך כלל קטן יותר, חדר האורחים יגלוש לעתים לפינת האוכל, פינת האוכל תגלוש למטבח וכו', בהתאם לצורך משתנה כמו ארוחת חג מרובת משתתפים. גרם מדרגות עלול להגביל את האפשרות הזו, ואלה דברים שצריך לתכנן מראש." לדבריו, ככל שהדירה קטנה יותר – נדרשות גמישות ומודולריות רבות יותר, כדי שהחדר יוכל להשתנות בהתאם לצרכים.





לא טרנדים, מגמות

אבל מעבר לחשיבה קדימה, כל אנשי המקצוע שראיינו לכתבה מסכימים שאין היום טרנדים בעיצוב ובתכנון חללי מגורים, יש מגמות. הבולטת ביותר היא זו שלא רואים. תוספת בלתי נראית שמאפשרת לחלק את החלל הגדול והפתוח בלי לחלק אותו באמת. "שטיחים, למשל, יכולים להגדיר איזורים בלי שתהיה חציצה אמיתית ביניהם," אומרת שוורץ. לדבריה, התקדמות הטכנולוגיה הביאה לכך שרוב גופי התאורה היום נסתרים, ולעתים קרובות מסתפקים בפס תאורה שנעוץ בתקרה, אבל כאשר משלבים בחלל גוף דומיננטי, כמו שנדלייר מעל לשולחן האוכל, מגדירים בעצם את "פינת האוכל" בצורה שקופה לגמרי.

המשרבייה, האלמנט אדריכלי שמקורו בארצות ערב אשר נועד לאפשר כניסת אור ואוויר תוך שמירה על מידה של פרטיות, היא עוד ביטוי של מגמה זו. נכון, היא נראית לעין הרבה יותר משטיח או גוף תאורה, אבל עדיין אינה חוסמת לגמרי את שדה הראייה. "המשרבייה יכולה להיות בכל סגנון ומכל חומר – עץ, מתכת ועוד; מקובעת לרצפה או ניידת. בחירת החומרים קובעת את האפשרויות ואת האווירה," אומרת שוורץ.

 



"אני נתקלת לא מעט באנשים בני 70 ויותר שרוצים לרענן את הבית, להצעיר אותו, אבל החלל הפתוח קצת מרתיע אותם," אומרת מעצבת הפנים בלה יקותיאל. "חציצה חלקית כמו כוננית או משרבייה, מאפשרת להסתיר את המטבח ואת איזור האוכל, ועדיין ליהנות מתחושה של חלל פתוח ומרווח. זה פתרון מצוין שקל לשלב בחלל באמצעות התאמה של צבעים, טקסטורות, חומרים וכדומה."

מגמת ה"נראה ולא נראה" ניכרת גם ברהיטים ובאופן הצבתם. כך למשל מסבה שוורץ את תשומת הלב לרהיטים המוצמדים לרהיטים. "הצמדה של קונסולה או קומודה לגבה של פינת ישיבה – מפרידה בין איזור הישיבה לאיזורים אחרים בחלל, בלי ליצור מחסום ויזואלי."

אמצעי חלוקה נוסף של החלל שצובר היום אוהדים רבים, הן כונניות פתוחות הניצבות על קו התיחום שבין החלקים השונים בחלל המגורים. על המדפים הפתוחים אפשר להציב למשל אגרטלים וכלי נוי שייראו טוב מכל צד, קופסאות אחסון דקורטיביות ועוד.

גם בכל הנוגע לאפשרויות האחסון, ניכר שינוי במגמה. "כשתולים טלוויזיה בסלון – נעלמים מקומות אחסון מסורתיים, כמו מזנון או כוננית," אומר הורוביץ. "זה שינוי שמחייב התייחסות, בעיקר בדירות קטנות, שבהן אין הרבה אפשרויות אחרות." אחד הפתרונות לכך הם ארונות המסתתרים מאחורי פנלים שטוחים, כך שהם נטמעים בקיר. גם ספות וספסלי ישיבה משמשים לאחסון. שימו לב שכל הפתרונות האלה הם חלק מהמגמה שהוזכרה קודם: הם קיימים, אבל בקושי נראים אם בכלל.

 

 

 

 


מותק, הילדים התקבצו

אחד השינויים הבולטים בחלל המגורים הוא היעלמם של חדרי המשפחה, שהולכים והופכים לסלון שני, זה שמיועד לדור הצעיר של המשפחה, ובעיקר למתבגרים שמתקשים לארח את חבריהם בחדרים הקטנים. יקותיאל מסבירה שכיוון שהשימוש הזה מאפיין בעיקר מתבגרים, כדאי לתת עליו את הדעת גם אם כרגע יש לכם ילדים קטנים ואתם עדיין לא ערים לו. "הוא יקרה, ומהר מכפי שנדמה לכם," היא אומרת בחיוך.

מינס מצביע על מגמה נוספת הקשורה דווקא במיקום של איזור המגורים בחלל הבית. "כדי לתת תחושת מרחב, המגמה היום היא 'להכניס את החוץ פנימה'," הוא מסביר. לשם כך הוא ממליץ לתכנן חלונות גדולים ככל האפשר, בעיקר אם נשקף מהם נוף שנותן תחושת מרחב, "אבל גםריצוף שנמשך מעבר לפתח – אל המרפסת למשל, ייתן תחושה ששטח חלל המגורים גדול מכפי שהוא באמת." הוא מציין. בהקשר זה מציינת שוורץ כי אריחים גדולים תורמים גם הם לתחושת המרחב.

 


 



סלון ירוק

אף שכאמור אין טרנדים אלא רק מגמות, יש צבע אחד שכנראה כן תופס: ירוק. לא ירוק זית או ירוק תפוח, אלא הגישה הירוקה, האקולוגית, המתחשבת בסביבה.

"נושא הקיימות חשוב מאוד," אומרת יקותיאל. "לא זורקים הכול ומתחילים מאפס. מנסים לעבוד עם הקיים, משלבים בין חומרים ישנים וחדשים, האקלקטיות בולטת מאוד. רואים פחות סטים ויותר עיצוב אינדיבידואלי, שכולל צבעים ופריטים שבעלי הבית אוהבים, בלי קשר לאופנה כזו או אחרת."

ושוורץ מצביעה בהקשר זה על מגמה שנמצאת אמנם רק בחיתוליה, אבל מסתמנת כדבר הטוב הבא: "יש כבר כמה קבלנים בארץ שנותנים ללקוח מעטפת בלבד, כך שהדיירים יכולים להתאים את התכנון הפנימי לצורכיהם. זה חוסך זמן וכסף וזה בעיקר ירוק – לא נכנסים לבית חדש וישר הורסים. זו גישה פתוחה מבעבר, שיש בה חשיבה על העתיד. אני מקווה מאוד שזו מגמה שתצבור פופולריות."

 


 

זה בשביל המארחים

רגע לפני שאתם מסתערים על חלל המגורים שלכם, אספנו לכם כמה טיפים שאולי לא יעשו לכם את החיים קלים כרגע, בשלב קבלת ההחלטות, אבל בטוח תברכו עליהם בשנים הבאות שבהן תיהנו מהם:

1. אתם לא משפצים את כל הבית כל שלוש שנים, אז בזהירות עם טרנדים חולפים. שלבו אותם במידה, ובעיקר באלמנטים שקל יותר להחליף – טכנית, כלכלית ורגשית.

2. מתכננים אי במטבח? השתדלו למקום אותו כך שהוא לא יהיה הדבר הראשון שרואים כשנכנסים הביתה, ולעומת זאת, שימו לב שהמראה הנשקף ממנו הוא הנוף בחוץ או לפחות נקודת עניין בסלון. בכלל, תכנון חלל המגורים מחייב חשיבה על "מה רואים ומאיפה".

3. היעזרו במישהו שיודע לקרוא תוכניות, כדי שיזהיר אתכם למשל מקיר שעתיד לעמוד בדיוק מול החלון, ויבדוק אם הרשות המקומית מתכננת להקים לידכם מגרש כדורסל.


החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development