משחקי חומר ומרקם

הבית שתכננו האדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז בקיסריה נרקם כמקצב עשיר של חומרים, אלמנטים, מרקמים ומבטים, המייצרים מרחב מגורים דינאמי ההולם את אורחות חיי דייריו 

 

תכנון ועיצוב: אדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז, "V סטודיו" | www.vstudio.co.il
קבלן ביצוע: ח.ר עדן לבניין ופיתוח בע"מ

 

מאת: מיה אור | צילום: עודד סמדר | - 05/07/2015
עושר אלמנטים בחזית הבית: קיר נטוי משהו מגיח מתוך חלל הפנים ומגדיר מבואת כניסה חיצונית; שכבת קיר נוספת שהמסה שלה כמו "נגרעה" תוך יצירת עמודים המדמים תצורת ברקוד; וקוביות פח מעודנות המשווה מופע תלת ממדי למעטפת הקומה העליונה. חיפוי אבן בגדר: פרקטים.

"כאשר מדובר על בתים פרטיים, מטבע הדברים הפרוגראמות הרבה פעמים דומות זו לזו. המשתנים, מבחינתנו, נובעים מאופי הדיירים ומהרצון שלנו לתפור להם את המענה המדויק לצרכיהם ולמאווייהם, כמו גם מהשאיפה לייצר לכל בית את הייחוד הארכיטקטוני שלו" אומרים האדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז כשהם מתייחסים לבית שתוכנן על ידם בשכונת הגולף בקיסריה. 

מבואת הכניסה לחלל הפנים: קיר ופטיו חיצוני מגדירים הפרדה ברורה בין האזור הציבורי והאזור הפרטי הממוקמים משני עבריהם.

הבית נבנה על מגרש בן דונם עבור משפחה שמחה, כפי שהם מכנים זאת "אנשים חברותיים מאד ושוחרי אירוח, שביתם תמיד פתוח ומצוי בתנועה". בתוך כך, לדבריהם, הקונספט שטוו נסמך על יצירת הגדרה ברורה מאד בין המרחב הפרטי והמרחב הציבורי התוסס שעות רבות ביממה, כמו גם על הבטחת נוחות מיטבית – שמרבית חיי הבית יתנהלו, למעשה, בקומה אחת, על כל  ערכי הזמינות והנגישות שמערך כזה מספק. 


הבית תוכנן כשני גושים שקיר ופטיו חיצוני שזורם במקביל אליו מפרידים/מחברים ביניהם. הקיר ממשיך ומגיח החוצה אל מחוץ המעטפת תוך הגדרת אזור כניסה, כשמופעו המשתנה מייצר עניין ויזואלי:  הוא הופך נטוי קמעה ועוביו הופך דק יותר. הקיר ומופעו המיוחד הם, למעשה, סנונית ראשונה של מה שמתברר בהמשך כמאפיין משמעותי ובולט של התכנון- משחקי מבטים, חזיתות, זוויות, אלמנטים, חומרים ומרקמים המייצרים דינאמיקה ויזואלית, אשר לדברי וליקסון ועזוז, מעבר להיבט האדריכלי והאסתטי משקפת גם את "הדינאמיקה האנושית" המאפיינת את הבית הפעיל ומסביר הפנים. המשחק מתחיל כבר במבט הרחוב, בגדר הבנויה אבן בזלטינה שמתוכה מזדקרים פרופילי ברזל בגבהים שונים, בקיר הנטוי שמגיח מתוך הבית, ובמעין שכבה מקדימה למעטפת: קיר מקביל לה שמחלקו כמו נגרעה מסה, והוא "ממשיך" עד שביל הכניסה כעמודים בעוביים משתנים המדמים תצורת ברקוד משהו.  

המרחב הציבורי כחלל פתוח המרכז בשטחו את הפונקציות המשותפות ומקושר אל הגינה ואל הפטיו באמצעות ויטרינות מרצפה לתקרה. ריצוף באבן בזלטינה המשמשת בכל אזורי הפנים והחוץ, ותאורה מינימליסטית-מעודנת של גופים שקועים משמרת תחושת אווריריות ומרחב. קיר ברזל בעבודת מסגרות: טארק עראבי, מסגריית טארק.

ויליקסון ועזוז: "העמודים מתפקדים כממברנה בין מרחב החוץ הציבורי לבין המרחב הציבורי- פרטי כשהם מייצרים מעטה המצניע את חצר פינת המשפחה הפונה לחזית הקדמית. רעיונית הם גם מהווים לדידנו פרשנות כלשהי למשרביה ה"משחקת" על התפר בין הסמוי לגלוי". אלמנט מעניין נוסף שנגלה בחזית זו הוא קומפוזיציה של קוביות פח מעודנות המשובצות בפני שטחה של הקומה העליונה תוך יצירת מופע תלת ממדי עדין הבא לידי גם בגוניהן המשתנים קלות. להבדיל מהעמודים הממלאים פונקציה של הצנעה, קומפוזיציית הקוביות היא אסתטית "פר סה"- הקניית ייחוד ועניין חזותי כחלק מהמקצב הדינאמי שביקש התכנון ליצור, וכמו מרבית האלמנטים המיוחדים ששולבו בבית, כך גם הן (קוביות הפח) עוצבו ייעודית ויוצרו בהזמנה: בשעות היום הן מהוות קנבס לקרני השמש המרצדות על פניהן, בשעות הדמדומים הן נצבעות בגוונים זהובים, ובשעות הערב הן מוארות רכות באמצעות תאורה נסתרת שהותקנה בתוכן כעוד ממד מעשיר.

מבט מאזור הכניסה אל עבר החלל ופרישת הפונקציות בשטחו.

עיקרי הקונספט הרעיוני של ריכוז מרבית  חיי הבית בקומה אחת מחד, והפרדה "מוצקה" ומוגדרת מאד בין הפרטי והציבורי מאידך, באים לידי ביטוי בחלוקת חלל שמיקמה את הפונקציות הציבוריות (מטבח, פינת אוכל, סלון וחדר משפחה) בקומת הקרקע של גוש אחד, את יחידת ההורים בקומת הקרקע של הגוש השני, ואת חדרי הילדים בקומה העליונה.  

אזור הסלון: שקיפות עוטפת ופריטי ריהוט בשפה אקלקטית-עכשווית. ריצוף: רצף בע"מ, פריטי ריהוט ונוי: טולמנס, יאיר אטיאס, בדים וטקסטיל: רנבי, תאורה: יאיר דורם, אלומיניום: אביאלי בע"מ.

כך, יחידת ההורים והפונקציות הציבוריות אמנם חולקות את קומת הקרקע אך בה בעת, הודות לקיר שבין הגושים ההפרדה ביניהן מוחלטת, ובכלל זה של אזורי החוץ המקושרים אליהן: היציאה מחלל המגורים מובילה לגינה מטופחת ורחבת ידיים בה משתלבת גם בריכת שחייה, כאשר חדר השינה נהנה מחצר פרטית משלו. 

המטבח: תחום בין קיר מראה לבין יחידת אי, מעניק קשרי עין ישירים עם החוץ ומשלב עץ אגוז... וזכוכית לבנה. יחידת הכיור צמודה לקיר המראה ממנו מגיחים גופי תאורה מעודנים, ויחידת קיר מרשימה על טהרת השימוש בעץ נוסכת נוכחות חמימה. מטבח: פנומנה (TEAM7), אביזרי מטבח: תותחני בע"מ

החצר מפנקת את בעליה בג'קוזי בנוי ומקורה שמימיו מגיעים כמפל עדין מהבריכה שבחצר הציבורית, והיא תחומה-עטופה במשרביה מרשימה עשויה ברזל שחור שנועדה להבטיח אינטימיות והסתרה מהבתים הסמוכים.  מעבר לייעודה הפונקציונאלי,  מקבלת המשרביה גם משמעות אסתטית כשהיא ממשיכה ומחפה גם חלק מקיר החזית הצפונית תוך יצירת המשכיות צורנית- ויזואלית, וכמו בקוביות הפח גם בתוכה שולבה תאורה נסתרת אשר בשעות החשיכה "זורקת" נקודות אור קסומות לתוך הבריכה.


בכל אזורי הבית בשתי הקומות הקפיד התכנון על פתחים המאירים אותם וחושפים אותם אל נוף החוץ, וכאיזון לעושר הצורות והמרקמים רוצפו כלל אזורי הבית- חלל הפנים, מרחבי החוץ, שבילי הגישה ואף חיפוי הבריכה, באבן בזלטינה שהשימוש האחיד- רציף בה מייצר קוהרנטיות. אף התאורה שנבחרה היא מינימליסטית בעיקרה על מנת לא "להעמיס" יתר על המידה, ומרביתה מורכבת מספוטים עדינים החוברים לתקרה ומגופים בעיצובים מעודנים. 


חלל המגורים נקרא כמרחב פתוח ומרווח שזור בשקיפות ויטרינות הפותחות אותו אל החוץ וקושרות אותו אליו ממספר כיוונים, ושפת עיצובו אקלקטית-עכשווית. שתי ספות בעיצובים ובגוונים שונים, צמד כורסאות ושני שולחנות קפה בקווי עיצוב לא זהים רוקמים את עיצוב פינת הישיבה בסלון; שולחן אוכל גדול עשוי עץ מזמין להסב אליו בפינת האוכל, והמטבח הינו חלל מודרני וחמים כאחד המשלב עץ בוק פראי עם חזיתות זכוכית לבנה. חללו תחום בין קיר מראה אפור לבין יחידת אי ארוכה המשמשת גם כדלפק אכילה, והודות לתכנון מדויק של הפתחים מאפשר למסבים משני עבריו להיחשף אל החוץ. משטח הכיור-עבודה צמוד לקיר המראה שאף בו משתקף נוף הגינה, ונוכחותה של יחידת קיר גדולה המעוצבת על טהרת העץ נוסכת חמימות נעימה. פינת המשפחה ממוקמת כמו מאחורי המטבח תחומה בוויטרינה ממנה ישנה יציאה לחצר משלה, ועיצובה המסוגנן-נינוח  מקנה לה אווירה אינטימית ההולמת חלל שנועד לזמנים של "ביחד" משפחתי.  

חדר המשפחה הממוקם כמו מאחורי הסלון עם פתח יציאה לחצר פרטית משלו. עיצוב עשיר וחמים לשעות של "ביחד" משפחתי-אינטימי. בית חכם ומערכות אודיו: הום טק, מיזוג אויר: קירור ספיר מערכות מיזוג אויר בע"מ.
  
חלל המדרגות המוליך לקומה העליונה תחום-מלווה בפטיו נוסף, פנימי, ה"פותח" אותו וזורם לכל גובה הבית כשהוא מחדיר פנימה אור ואוויר, כמו גם נוף ירוק של צמחייה שנשתלה בתוכו. הגרם עצמו, אחד האלמנטים שתכנונם אהוב על וליקסון ועזוז במיוחד, משלב קונסטרוקציית ברזל ומדרכי ברזל מעודנים מעוצבים כמשולשים שיוצרו בחיתוך לייזר, ומעקה יצירתי עשיר למראה:  מאחז יד עשוי עץ ומסגרת ברזל מפרופילים עגולים שבתוכה, אך במנותק ממנה, משתלבת רשת מתכת. 

המעבר ליחידת ההורים הממוקמת מעברו השני של הקיר התוחם את הפטיו החיצוני, מופרדת לחלוטין מהחלל הציבורי. בעומק נראית חצרה הפרטית, ומשמאל פטיו פנימי שמלווה את גרם המדרגות ומחדיר נוף צמחייה ירוקה שנשתלה בתוכו. מוצרי יוקרה ואביזרי פנים: קליינס'.

הקומה העליונה "מתחילה" כגשר תחום בשקיפות, שצדו האחד צופה לכיוון הים והגולף והשני מעניק מבט פרספקטיבי לגינה, והוא מתרחב לכדי חלל מבואה שממנו מסתעפים ארבעה חדרים שתוכננו כסוויטות  הכוללות גם מרפסות. הקיר התוחם אותו מנוצל למטרת אחסון, ואת משחק הצורות והמרקמים של הבית מגלמות חזיתות עשויות עץ המדגימות קומפוזיציה עשירה של דיגומים שונים שעוצבו ייעודית.

יחידת ההורים: יציאה ישירה לחצר פרטית הכוללת ג'קוזי בנוי ומקורה ותחומה במשרביה עשויה ברזל שחור כאלמנט המבטיח אינטימיות והסתרה מהבתים הסמוכים.

אזורי החוץ הם חלק בלתי נפרד מהדינאמיקה של בית פעיל והם תוכננו באותה רוח כמרחבים מזמינים, ערוכים ומזומנים להכיל, תרתי משמע, את אהבת האירוח של בעליו: פינת ישיבה, פינת אוכל, כורסאות שיזוף, בריכה שכמו כל אזורי הבית והחוץ מחופה ומרוצפת באבן בזלטינה, וצמחייה ירוקה שעוטפת אותם- "פינאלה" ראוי לתכנון שהשכיל להדק ולדייק את אורחות חיי המשפחה ולתרגם אותם באורח יצירתי לבית שנכון לה ומתאים לה עד אחרון פרטיו.

תוכנית קרקע

קומה ראשונה


גרם המדרגות: קונסטרוקציית ברזל ומדרכי ברזל מעוצבים כמשולשים מעודנים בחיתוך לייזר. המעקה משלב מאחז יד עשוי עץ ומסגרת מפרופילי ברזל עגולים שבתוכה, אך במנותק ממנה, אחוזה רשת מתכת



זרימת הקומה העליונה שתחילתה היא גשר תחום בשקיפות שצדו האחד צופה לנוף הים והשני לגינה. משמאל נראות קוביות הפח המשובצות במעטפת כעוד ממד מעשיר: מופיעות בשלושה גווני אפור, "נצבעות" במהלך היום בקרני שמש, ומוארות בשעות החשיכה בתאורה רכה שהותקנה בתוכן.

חלל המבואה לחדרים ש"מתרחב" מהגשר ומנוצל למטרות אחסון עם חזיתות עשויות עץ המייצרות קומפוזיציה עשירה למראה של דיגומים של שונים. נגרות: עימאד גאנם

קיר המשרביה שתוחם את חצר יחידת ההורים ממשיך ומחפה גם חלק מהחזית הצפונית כרצף ויזואלי.

החזית האחורית: שני אגפי הבית והחצרות הפרטיות, מרחב מרוצף עם פינות ישיבה ואוכל, בריכה שאף היא מעוצבת ומחופה באבן בזלטינה ו"עטיפה" של צמחייה ירוקה. פיתוח שטח: סטודיו איתמר עיצוב בנוף.

תאורה סמויה המותקנת בתוך המשרביה "זורקת" בשעות החשיכה נקודות אור קסומות לבריכת השחייה.