נוף ובית

נוף שדות שנשקף מהמגרש הממוקם בישוב באזור השרון הנחה את האדריכל יצחק מרוז, שיחד עם צוות סטודיו HoM- לימור הראל מרוז ואורי מרוז, תכנן את הבית שנבנה עליו: מואר, פתוח ושזור בתחושת חוץ

מאת: | צילום: גלעד רדט | עידית אסא - 08/06/2015
מימין: אדריכל יצחק מרוז , אדר' לימור הראל-מרוז ואורי מרוז

כשפנו בעלי הבית השוכן באחד מיישובי השרון אל האדריכל יצחק מרוז, התמקדה הפרוגראמה שהציגו בהתאמה לצרכי המשפחה ולאורחות חייה. "במסגרת זו, מבוקשם היה שהבית יהיה בן קומה אחת + קומת מרתף, שהחלל הציבורי יהיה מרווח מאד ומעבר לפונקציות ה"רגילות" (מטבח, סלון ופינת אוכל) יכלול גם פינת טלוויזיה בקרבת המטבח, ושחדרי הילדים, ארבעה במספר, יכללו בשטחם חדרי רחצה צמודים. חלל קומת המרתף נועד לשמש כסטודיו, אשר בעתיד ו/או בהתאם לצרכים ניתן יהיה להסב את ייעודו" מספר מרוז על הבית רחב הידיים. 
 
מבואה חיצונית בכניסה אל הבית. מראה טבעי ומזמין, קירוי בפרגולה המשלבת אלומיניום ועץ וספסל להתרגעות. גינון:' רותם אשוח'.
 
המגרש עליו הוקם הבית פונה לכיוון נוף שדות, ונתון זה, כמו גם קיום קשרי חוץ-פנים אמיצים והתייחסות להיבטים אקלימיים כאור ואוורור, עמדו בבסיס הקונספט התכנוני של המרחב הביתי שאכן מספר את הסיפור- אוורירי, מואר, ושזור בתחושת חוץ המהווה חלק בלתי נפרד מחללו.
 
הבית תוכנן בתצורת האות ח' (על מנת שרוב פתחיו יהיו בכיווני דרום וצפון) שאחת מצלעותיה הצדדיות גבוהה מהשתיים האחרות ומקורה בגג אבץ מקומר. מתאר ה-ח' עוטף חצר פנימית הנחשפת מבעד לרצף פתחים גדולים התוחמים את החללים הפונים אליה, כך שכבר ממבואת הכניסה ניתן לשלח מבט ישיר הן אל נוף החצר, הן אל הנוף הרחוק המשתרע מעבר לה, והן אל אגפי הבית השונים. 
 
בכניסה לחלל הפנים: רצף ויטרינות מייצר חזית שקופה הפונה אל החצר הפנימית ומאפשרת להישיר מבט אליה ואל נוף השדות המשתרע מעבר לה.
 
ככלל,  מבטים ארוכים ושקיפות מתבררים כמאפיין משמעותי של הבית, אשר פתחיו הרבים עוצבו עם מינימום חלוקות על מנת לאפשר קשר ויזואלי מיטבי. בהיבט האקלימי הזכוכית שהותקנה בהם היא בידודית, מבחוץ מגנים עליהם צלונים חיצוניים וכן פרגולות בכיווני מזרח ומערב, כאשר מיקומם בגומחה  שעומקה כ-40 ס"מ בצד דרום מאפשר חדירת שמש בחורף. 

קומת המרתף תוכננה אף היא מתוך אותה תפיסה אקלימית עם חצרות אנגליות גדולות למדי המאירות את שטחה ומשוות לה תחושת מרחב נעימה המבטלת כל ממד "מרתפי".

מעבר שקוף לאגף החדרים מחזק קשרי חוץ ופנים. ריצוף אבן שיש 'סטון גאלרי', אלומיניום: 'פרפקט'. גופי תאורה צמודי קיר: 'יאיר דורם'.
 
חלוקת חלל הפנים הגדירה בו שני אזורים המקושרים זה עם זה באמצעות המבואה הפנימית שנפרשת כציר המעבר והחיבור ביניהם: אזור ציבורי שמרכז בשטחו את הפונקציות הציבוריות ובו ניצב גם גרם המדרגות המוביל לקומת המרתף, ואזור פרטי בו ממוקמים החדרים. 
 
באזור זה יצר התכנון חלוקת "משנה" ושטחו מתפצל- צדו האחד מוביל אל יחידת ההורים והשני אל אזור חדרי הילדים שמוקמו בהיקף מבואה רבועה משותפת. המעבר המוליך אליה פתוח לכל אורכו אל הנוף, וחללה מקורה בסקיילייט המשווה לה תחושה של פטיו חיצוני נעים ומבטיח חדירת אור יום טבעי. 
 
המבואה המשותפת באזור הילדים, שבהיקפה סדורים החדרים: חיפוי לבנים וסקיילייט המחדיר אור יום ומייצר תחושת חוץ לא מצופה.

בנוסף, על מנת לזכות בחוץ "של ממש" תוכננו כל החדרים עם פתחים המעניקים גישה ישירה אליו, ובתוך כך מעצימים את ממדי הרצף וההמשכיות עם הפנים: חדרי הילדים נהנים ממעין מרפסות פרטיות מקורות ומרוצפות באבן כורכר, וביחידת ההורים נפרצו פתחים גדולים מרצפה לתקרה המוליכים ישירות אל משטח דק עץ איפאה מקורה בפרגולה תואמת המשלבת עץ ואלומיניום. 
 
 
עיצוב הפנים מודרני בעיקרו, משמר ניקיון ויזואלי וחמימות בה בעת. ריצוף האגף הציבורי בוצע באריחי אבן שיש הרסין גדולים מאד בגון בז'-אפרפר ולחדרים נבחר פרקט במבוק. 
 
האגף הציבורי: ריצוף באריחי שיש הרסין גדולים בגון בז'- אפרפר, ואזור אירוח גבוה מקורה בתקרת עץ מעוגלת הנוסכת חמימות, מותאמת לפרופורציות החלל רחב הידיים, ומדגישה את מהותו כאזור אירוח. פתחים עליונים תחתיה כאלמנט לשחרור אוויר חם ואוורור טבעי. תאורה תלויה 'ST אור'.
 
הטיפול בקירות משלב קירות שנצבעו בלבן לצד כאלה שחופו בלבנים ליצירת עניין וריכוך תחושה של "מסת קיר" רבה/אחידה מידי, דוגמת בצירי המעבר או במבואה שבאזור החדרים. התאורה שהותקנה בבית נושאת אופי מינימליסטי אך מגוון, ומורכבת בעיקר מגופים צמודי קיר, גופים שקועים וספוטים, עם שילוב של גופים דקורטיביים (תלויים ועומדים) שונים בקווי עיצוב מודרניים-עכשוויים. 
 
המטבח: חזיתות במבוק ומשטח גרניט שחור. יחידות היקפיות מספקות שפע של מקומות אחסון ומשטחי עבודה, ובמרכז ניצבת יחידת אי נוחה המשמשת גם כדלפק אכילה.

למעט אזורי המטבח ופינת המשפחה להם הקנה התכנון קנה מידה אינטימי, האזור הציבורי רחב הידיים הוא חלל גבוה שנגזר מהצלע הגבוהה של מתאר ה-ח', ותקרתו המקומרת קלות בהתאם למבנה המעוגל של הגג היא תקרת עץ הנוסכת חמימות גם ממעל. התקרה הגבוהה תואמת את הפרופורציות של החלל הגדול ומדגישה את מהותו כאזור אירוח, ופתחים עליונים שנפרצו במרווח בינה לבין הקירות מסייעים לשחרור אוויר חם ויצירת אוורור טבעי. 
 
גומחה שתוכננה ייעודית כפרט עיצובי: בתוכה משתלבים מדפים תלויים על כבלי מתכת עם שילוב תאורה תחתיהם, תוך יצירת חזות של מעין תמונה.

חלק משמעותי משפת החלל שמור לעיצובים ייעודיים שבוצעו בעבודת נגרות. כך, למשל, גומחה אופקית גדולה למדי שתוכננה בפינת האוכל על מנת לשלב בתוכה מדפי עץ שנתלו על כבלי מתכת והוארו בתאורת לד, או המטבח שעוצב עם חזיתות במבוק ומשטח אבן גרניט שחור. 
 
יחידת ההורים וחדר הרחצה המשתלב בקדמתה: ריצוף פרקט ופתחים גדולים התוחמים את חללה בשקיפות ומעניקים גישה ישירה אל רחבת דק ביציאה ממנה. פרקט: "קנהקש", דק+פרגולה: "יתד".

העיצוב הייעודי מאפיין את כל חללי הבית, ולמעשה, רוקם את מופעם. יחידת ההורים עוצבה עם קיר נגרות עשוי פורניר אלון בטקסטורת פסים אופקיים החוצץ בין אזור השינה ואזור ההלבשה/ארונות. הכניסה אליו נעשית דרך דלתות הממוקמות משני עברי המיטה, ומעליה משתלבת בקיר גומחה אופקית לאחסון זמין של פריטים נדרשים ו/או הנחת חפצי נוי. 
 
חדר הרחצה ביחידת ההורים: תחום בוויטרינה גדולה הפונה אל פטיו חיצוני ומוצנע ע"י עץ. ריצוף באריחים המדמים חלוקי נחל, חיפוי קיר בטיח טדלקט מותאם לחללים רטובים, אמבט פרי סטנדינג אובלי, ויחידת כיור+ מראת מדף בעבודת נגרות.אביזרים סניטריים: 'חזי בנק'.
 
אזור השינה: קיר נגרות המהווה גב למיטה, ובו משתלבות דלתות כניסה לאזור ארונות-הלבשה הממוקם מאחוריו וגומחה קטנה מחופת עץ מעל המיטה.

על חדר הרחצה הנכלל בשטח היחידה סוגרת דלת זכוכית חלבית, לריצופו נעשה שימוש באריחים המדמים חלוקי נחל, ופתח גדול מרצפה לתקרה מחבר אותו עם נוף פטיו חיצוני המוצנע ע"י עץ. במרכז חללו ניצב אמבט פרי סטנדינג מסוגנן, ויחידת הכיור עוצבה ייעודית מעץ בקווים נקיים. חדרי הרחצה האחרים בבית טופלו באותה רוח עם פריטים שעוצבו עבורם וחיפוי קירות בטיח טדלקט המשמש בעיקר בחמאמים ונודע כחומר ירוק. 
 
מארג החלל: פתיחות, שקיפות ומבטים ארוכים בין פנים לחוץ, כמו גם בין אזורי הבית השונים
 
שירותי האורחים: אסתטיקה מוקפדת משלבת חיפוי לבנים ומדף עץ מינימליסטי עם כיור בהנחה עליונה וגוף תאורה תואם: 'אקסקלוסיב'.
 
בחלקה האחורי של הגינה הסובבת את הבית מפנקת את הדיירים בריכת שחייה שתוכננה כבריכת גלישה, כאשר הנוף המשתרע נכחה חותם ומשלים את התכנון שהרעיון העומד בבסיסו התחיל, למעשה, מעובדת קיומו והוא אכן ממצה אותו כראוי. 
 
חזיתו האחורית של הבית: תצורת ח' עוטפת חצר פנימית. אחת מצלעות ה-ח' גבוהה מהשתיים האחרות ומקורה בגג אבץ מעוגל, ופרגולות עשויות אלומיניום ועץ מגנות על הפתחים מפני חדירת שמש.
 
בריכת השחייה: בריכת גלישה מחופה אריחי פסיפס תכולים ממוקמת מול הנוף וכמו ממוקמת בתוכו.

תוכנית הבית

 

 

 

 


יצירת קשר - נוף ובית