חוברו להם יחדיו

 

תהליך שיפוץ שביצעה המעצבת סיגל שכטר בבית ותיק בצהלה, שימר את ערכי הוותק של המבנה משנות החמישים ושילב אותם עם תכנים חדשים. התוצאה: מרחב הרמוני העונה על הצרכים העכשוויים של דייריו, כמו גם על היבטים מקיימים ורגשיים 

מאת: מיה אור | צילום: עוזי פורת | תכנון ועיצוב: סיגל שכטר | קבלן ביצוע: עופר יוזם | תכנון ופיתוח שטח גן: מיכל טורנר אדר' נוף - 25/05/2015
תכנון ועיצוב: סיגל שכטר
סטודיו סיגל
שימוש בבטון יצוק באזור המוביל אל הבית כמו גם בתוכו פנימה מייצר המשכיות בין שני המרחבים.

הבית בעל גג הרעפים המשופע ששוכן בשכונת צהלה, נבנה בשנות החמישים כאחד מבתיה הראשונים, ולמעשה, היה בית ילדותו של בעליו. בעת בנייתו היה המבנה בן קומה אחת שכללה ארבעה חדרים, ובמרוצת השנים בוצעו בו שתי הרחבות בנייה: בשנות השישים נוסף לו חדר עבודה, ובתחילת שנות התשעים נוספו לו ממ"ד וקומה עליונה עם יחידת שינה. עם זאת, הזמן שעבר תבע את שלו, מה גם שצרכי המשפחה השתנו, והוחלט על "סיבוב" נוסף של שיפוץ. 

פינת האוכל החדשה שנוספה לבית נגלית כבר כשמתקרבים אל אזור הכניסה.

"המטרה לא הייתה 'להפוך את עורו' של הבית ולמחות את עברו, אלא לשדרגו לכדי מרחב נכון יותר ומתאים יותר לצרכיה העכשוויים של המשפחה. מכיוון שהיו בו גם אלמנטים מבניים ואחרים ראויים, הכוונה הייתה לבצע את השינויים הרצויים תוך חיבור עם הקיים ושימור מה שניתן לשמר, הן בהיבט המקיים, הן בהיבט הכלכלי, והן בהיבט הרגשי-נוסטלגי" אומרת המעצבת סיגל שכטר, מי שהייתה אמונה על תכנון התהליך שאכן הניב חלל המגלם את גישתה- מאופיין בירידה לפרטים המייצרת נוחות מגורים פונקציונאלית ואסתטית כאחד, וניכרת בכל פינה מפינותיו ובכל אלמנט ופרט ששולבו בו.

מבט אל הכניסה מתוך עומק החלל: דלת הכניסה מסמנת חלוקה לשני אזורים: אזור הסלון מימינה, ואזור מטבח-פינת אוכל מרווח משמאלה. עיצוב תאורה: גילה מוגרבי, גופי תאורה: 'אקסקלוסיב'.
  
החלל ש"פגשה" שכטר היה חשוך למדי, מצבם של גג הרעפים ושל תקרת הרביץ ששימשה בו והנמיכה אותו מאד היה בכי רע, ולמרות היותו מוקף שטח גינה קשריו עמה היו רופפים למדי, והיא לא הייתה מנוצלת. בתוך כך, היא מוסיפה "הרעיון התכנוני נועד להאיר את החלל, לייצר בו תחושת מרחב ולחזק את הדיאלוג עם החוץ, וכן להרחיב את אזור המטבח כמענה מתבקש לאהבת האירוח של בעלי הבית"במסגרת השיפוץ חודשה מעטפת הבית בחיפוי טיח בגון גרז', וזווית שיפולי גגו שהייתה חדה מאד תוכננה מחדש בקו מתון יותר שהגדיל את ממד הגובה, כאשר לחיפוי נעשה שימוש חוזר ברעפי המרסיי המקוריים. 

מעבר מהחלל הציבורי אל אזור החדרים. גומחה ייעודית מאכלסת בתוכה אח ברזל יצוק ופונקציות אחסון שונות.


בתוך הבית פנימה הוחלפו מערכות ותשתיות בחדשות, תקרת הרביץ שהתיישנה הוסרה, וכך גם עמודים שתמכו את הגג הישן והכבידו על חזות החלל. הסרת התקרה הגביהה את החלל שבאזורים מסוימים היה דחוק מאד, והעמודים שהוסרו והומרו בתמיכה חלופית מוצנעת בקיר שיוו לו תחושת מרחב ופתיחות שנעדרה ממנו. מרבית הפתחים הקיימים נותרו כשהיו ורק חודשו ע"י צביעת הפרופיל הבלגי ששימש בהם, ובתוך כך גם הכתיב את הבחירה בו לאלמנטים חדשים שנוספו בעת השיפוץ.

פינת טלוויזיה-מחשב באזור החדרים הוארה ואווררה באמצעות פריצת פתחים חדשים מותקנים במסגרות פרופיל בלגי.

סגנון העיצוב בבית אקלקטי, נסוך תכנים תרבותיים ו"מרגיש" גמיש ונינוח. 
אל הבית שלאחר השיפוץ מובילות מדרגות רחבות עשויות בטון יצוק, והכניסה אל חללו חושפת חלל מגורים קריא הנחלק לשני אזורים הממוקמים משני עברי מעבר, פתוחים זה אל זה: סלון המאכלס בשטחו גם פינת עבודה קטנה, ואזור מטבח-פינת אוכל הנחשף, למעשה, כבר מבחוץ. ריצוף הבטון של החוץ ממשיך גם בתוך החלל פנימה תוך הקניית תחושת רצף והמשכיות בין שני המרחבים, מערכת הגוונים מושתתת בעיקרה על "טון סור טון" כדרך להשגת עומק ועושר ויזואלי ללא עומס צבע, ותאורת החלל היא ברובה תאורה היקפית- גופים שקועים וצמודי תקרה המשובצים בקצותיו ומעצימים את תחושת המרחב, עם שילוב גופים ייעודיים מינימליסטיים להארת עבודות אמנות.

מבט מבחוץ אל פינת האוכל החדשה שהתקבלה עם הסרת הקיר שתחם את החלל, 'משיכת' הגג קדימה ותיחום המרחב שנוצר אגב כך במבנה קל עשוי פרופיל בלגי וזכוכית, שגגו המשופע קלות נגזר מגג הרעפים של הבית. מעל מגנה עליו יריעת הצללה ובחזית צלון חיצוני שמונע חדירת שמש ישירה ללא חסימת המבט. פרופיל בלגי: ' מסגרית בהו'.

אחד ממוקדי השיפוץ היה, כאמור, אזור המטבח "בחלוקת הפנים הקודמת המטבח היה חלל קטן וצר ופינת האוכל הייתה ממוקמת באזור הסלון, כך שהם היו מנותקים זה מזה. הרעיון היה לאחד אותם למרחב אחד שיגדיל את שטח המטבח, יספק נגישות מידית ונוחה לפינת האוכל, וככלל ידגיש את נוכחותם ומקומם בחיי הדיירים" אומרת שכטר, אשר לצורך זה הסירה את הקיר שתחם את חלל המטבח בו היה קבוע חלון קטן ובצדו החיצוני פרגולה (מעין "זולה" קטנה אך ללא גישה ישירה אליה משטחו).
 
עם הסרת הקיר והפרגולה "משכה" שכטר את הגג קדימה, והמרחב שנוצר אגב כך נתחם במבנה קל עשוי פרופיל בלגי וזכוכית עם יציאה ישירה אל הגן. בשטח המבנה מוקמה פינת האוכל, והיות והוא פונה לכיוון דרום "הגנה" עליו שכטר באמצעות יריעת הצללה עליונה ווילון רשת גלילה חיצוני המונע חדירת שמש ישירה אך אינו חוסם את המראה, כאשר הבחירה בהתקנה החיצונית נועדה גם למנוע כליאת חום בין הזיגוג לוילון. 

חיפוי התקרה בקורות עץ שנצבעו בציפעץ שמנת משווה לפינת האוכל ארומה 'כפרית לייט'. הלוח המחיק הנראה משמאל אינו אלא חזית של ארון חשמל והתאורה מעליו משמשת גם כתאורת חירום.

התקרה המשופעת שנגזרה מגג הרעפים חופתה בקורות עץ עם כיסוי ציפעץ בגון שמנת, ושילובן עם הפרופיל הבלגי ונוף הצמחייה הירוקה הנחשף מבעד הזכוכית יוצק לפינת האוכל ארומה 'כפרית לייט', חמימה ומזמינה. יחידת אי עם משטח עץ אלון חוצצת בינה לבין אזור המטבח שתוכנן בקפידה פונקציונאלית עם שטחי אחסון ועבודה נוחים, ושילוב פתרונות אסתטיים מקוריים לאילוצים ולאלמנטים קיימים: כך, לדוגמה, קיר מחופה סרגלי עץ בגון שמנת המשתלב בשטחו מתברר כמצניע דלת כניסה לממ"ד הנטמעת בתוכו כחלק בלתי נפרד, ולוח מחיק מלבב שמחפה קיר אחר מתברר כחזית של ארון חשמל, ואף גוף התאורה המותקן מעליו הוא אלמנט פרקטי המשמש בעת הצורך כתאורת חירום. 

פינת העבודה שבאזור הסלון, במקום בו שכנה לפני השיפוץ פינת אוכל קטנה. תקרת הרביץ הישנה הוסרה, וכך גם העמודים שתמכו בה והומרו בתמיכה מוצנעת בקיר. המדפים על הקיר עוצבו כפטנט ע"י שכטר: יכולים לשאת משקל רב אך בעלי חזות דקיקה וכמעט נעלמת שמדגישה את ערך נוכחות הספרים 'נטו'. ריצוף בטון מוחלק: 'פלס דיזיין'.


פריטים עכשוויים משתלבים עם שטיחים אתניים, יצירות אמנות ופריטים עתיקים שהיו ברשות בעלי הבית, דוגמת השולחן והכיסא שבפינת העבודה בסלון. על הקיר בפינה זו מותקנים מדפי ספרים שפותחו כפטנט של שכטר, כך שהם יכולים לשאת משקל רב אך חזותם הדקיקה מאד כמעט ואינה נראית לעין ומדגישה את ערך הספרים "נטו". 

פינת הישיבה בסלון: עיצוב נינוח וחיבור ישיר עם החוץ. ריצוף בטון יצוק, תאורה היקפית המעצימה תחושת מרחב ופרופיל בלגי בפתחים, שנותרו כשהיו ורק חודשו באמצעות צביעה.

וריאציה נוספת בנוסח "נוכח נפקד" מגלמת גם גומחה שתוכננה ייעודית לאכלוס אח ברזל יצוק, ופונקציות שימושיות כמגירות לאחסון זמין של פריטי יומיום וחללי מדפים סגורים לצרכים נוספים, כבר משקאות למשל. "במדינה שטופת שמש מרבית חודשי השנה, נוכחות מודגשת של קמין היא מיותרת. מאידך, בעונת החורף כשהאש מרצדת בתוכו הוא ממילא בולט בנוף החלל ומחמם אותו תרתי משמע" מסבירה שכטר, שאף את תליית מסך הטלוויזיה תכננה כך שניתן להסיטו לצורך צפייה ובשאר הזמן נוכחותו צמודת הקיר היא מינורית. 
 
שירותי אורחים: מדפי עץ מקיר לקיר, ומקבץ חינני של מראות ותמונות על הקיר.

סוף המעבר של חלל המגורים "פוגש" את המעבר לאזור החדרים, אשר בשם הפונקציונאליות כל אורכו נוצל לטובת אחסון ושובץ בארונות בגון הקיר. אזור החדרים מכיל בשטחו חדרי הילדים ורחצה, שירותי אורחים, וכן פינת עבודה וטלוויזיה פתוחה אל המעבר, אשר בתהליך השיפוץ "אווררה והוארה" ע"י פריצת פתחים חדשים שכמו כל פתחי הבית הותקנו במסגרות פרופיל בלגי. 

גרם המדרגות שחודש ע"י חיפוי הרום בלוחות בטון אקולוגי וגבול השלח בפרופיל עץ מעוגל. הקירות התוחמים אותו נצבעו בצבע שמן עם שילוב תאורה שקועה ומאחז יד מינימליסטי.

קונסטרוקציית גרם המדרגות המוביל ליחידת ההורים שבקומה העליונה נותרה כשהייתה, אך טופלה חזותית: רום המדרגות חופה בלוחות בטון אקולוגי (SHERA), וגבול השלח בעץ אלון מעוגל החורג מעל חיפוי הבטון, ובקירות התוחמים אותו, שנצבעו בצבע שמן, הותקנו תאורה ומאחז יד מעוגל ומינימליסטי. 

יחידת ההורים בקומה העליונה: ארונות שחודשו ע"י צביעה ווילונות אווריריים המעטרים את הפתחים הגדולים.

בסוף הגרם ומשני עבריו, "רגע" לפני הכניסה לחלל החדר, שודרגו פתחים קיימים המחדירים אור יום טבעי ומאפשרים ליהנות מנוף הגינה גם מלמעלה. חלל החדר רוצף בפרקט, ונאמנה לגישתה המקיימת הסתפקה שכטר ברענון חזותו- חידוש חזיתות הארונות שהיו טובים דיים לשימוש ע"י צביעתם בגון הקיר, והוספת וילונות אווריריים המשתפלים עד הרצפה. וילון בסגנון זה מבד המיועד לחללים רטובים שולב גם בחדר הרחצה הצמוד, וקיר שעובה בשטחו לצורך שילוב מתקן הדחה סמוי נוצל ליצירת מדפים בנויים. מעל יחידת הכיור המרחפת הותקנה מראה גדולה במיוחד המכפילה את נוף העצים החודר לחלל מכיוון הגן ומדגישה את נוכחותו.

חדר הרחצה של יחידת ההורים: יחידת כיור מרחפת, מדפים בנויים שהתקבלו בעקבות עיבוי הקיר להצנעת מתקן הדחה סמוי, ווילון דוגמת זה שבחלל החדר מבד המיועד לחללים רטובים.
  
חיזוק קשרי הבית עם הגינה הסובבת אותו, שהיה אחד ממטרות השיפוץ, טיפל בה באותה מידה של ירידה לפרטים כך שתהיה מוכנה ומזומנה לצרכי אירוח ולשהייה נעימה. מטבע הדברים, בביתם של שוחרי בישול שולב בשטחה מטבח חיצוני מאובזר למשעי בכל הפונקציות הנדרשות, ולצדו, בזמינות נוחה, נשתלו צמחי תבלין לשימוש מידי. פינת האוכל החיצונית מוקמה כך שהיא מייצרת ציר ישר עם פינת האוכל של המטבח, ומעניקה אופציות מגוונות לאירוח המוהל את שני המרחבים באורח זורם וטבעי.
 
מבט אל פינת האוכל והיציאה אל הגינה הסובבת אותה. קיר מחופה סרגלי עץ בגון שמנת מצניע דלת כניסה לממ"ד הנטמעת בו כחלק בלתי נפרד, ויחידת אי עם משטח עץ אלון חוצצת בינה לבין המטבח. מטבח: 'ברלוני'.

האדמה בצד זה של הגינה הוגבהה באמצעות מילוי (כמטר אחד), ולצד האזורים המרוצפים נשתלו בה חלקת דשא קטנה, עצי פרי ושיחים, כאשר את המראה המזמין משלימה נקודת חן בדמות בריכה ביולוגית. גם בצדה השני של הגינה, החובר לאזור הסלון, מזמינים צמחייה ירוקה וספסל בטון מרחף לצאת החוצה וליהנות מהסיפור החדש שנרקם בבית הוותיק- סיפור של תכנון נטול גחמות, שהשכיל לאחד ערכים ולשלב את הקיים עם החדש לכדי זרימה הרמונית בתחושה ולעין.

אזור האירוח שבגינה: מטבח חיצוני מאובזר בכל הפונקציות ולצדו ערוגת צמחי תבלין לשימוש מידי, פינת אוכל המייצרת ציר ישר עם פינת האוכל הפנימית כמענה לאופציות אירוח מגוונות, צמחייה ירוקה ובריכת נוי ביולוגית.



יצירת קשר - חוברו להם יחדיו