מצא את ההבדלים

 שיפוץ שביצעה האדריכלית יעל דיילס-בכר בבית ותיק שינה את חזותו לבלי הכר והפך אותו לחלל מגורים עכשווי, מואר ואוורירי, המעניק מענה אסתטי ופונקציונאלי לאורח חיי דייריו

תכנון: יעל דיילס-בכר

מאת: | צילום: | - 21/10/2013

 

את הבית שנבנה לפני 30 שנה בשכונת דניה, בחיפה, רכשו בעליו לאחר שזיהו את הפוטנציאל הטמון בו למימוש צרכיהם, ואת פרויקט תכנונו המחודש הפקידו בידי האדריכלית יעל דיילס-בכר. "הבית, ששיקף את הסגנון שרווח בתקופה בה נבנה, היה כהה ודחוס משהו בשל פתחיו הקטנים, ועל מנת לשוות לו חזות עכשווית ולהתאימו לדרך החיים של המשפחה שילדיה הבוגרים נזקקים ל"טריטוריות" פרטיות נדרש לבצע בו שיפוץ מקיף, כולל תוספות בנייה" מספרת דיילס-בכר על הבית שמופעו אמנם משקף זיקה כלשהי לעברו בעיקר בשל גגו המשופע, אך בה בעת נחשף כמרחב מגורים חדש ושונה בתכלית.
 
 
פרישה פתוחה ואוורירית: מבט מעומק חלל המגורים אל עבר המרחב שנוצר לאחר השיפוץ.


המבנה המקורי כלל קומת כניסה +פטיו חיצוני וקומת גלריה, ועל בסיס הצרכים שהוגדרו ונתוני השטח גיבשה דיילס-בכר קונספט תכנוני שנשען, לדבריה, על יצירת פתיחות מקסימאלית- הן בקשרי הבית עם החוץ והן בתוכו פנימה: "הכוונה הייתה ליצור כמה שיותר פתחים שייצרו דיאלוג עם החוץ, וכמה שפחות מחיצות פנים כדי לייצר מרחב זורם ואוורירי. מטבע הדברים, היות והתהליך נדרש להתחשב בתנאים קיימים, מהם בלתי ניתנים לשינוי,הוא היה מורכב קונסטרוקטיבית, ולמעשה שינה את קונטור הבית ואת תכנית הגגות". 
 

הסלון,הסרת אלמנטים מבניים פתחה את החלל אל החוץ, והתקרה המשופעת הודגשה באמצעות תקרת גבס כפולה שנוצלה גם להשקעת תאורה. ריצוף באריחי אבן טרוורטין עם מילוי שקוף מייצר מראה אחיד והומוגני.

   
בשלב הראשון הוסרו מחלל הפנים כל מחיצות החלוקה והאלמנטים התומכים, למעט מספר עמודים שנחיצותם הייתה הכרחית ולהם יועד "תפקיד" בתכנון החדש. לאלמנטים קונסטרוקטיביים שהוסרו- כמו, למשל, קורה שהנמיכה את תקרת המטבח- תוכננו תמיכות חלופיות ותוספת הבנייה בוצעה בשלושה מוקדים: בחזית הקדמית שהורחבה כלפי הרחוב; בחזית אחורית- צדדית בה נוסף לבית ממ"ד; ובאזור שגבל עם הפטיו החיצוני. שטחו סופח לחלל הפנים, ותוך ניצול גובה התקרה שנוצר הורחב גם שטחה של הגלריה העליונה כך שהיא "נמשכת" בהתאמה עד קו המעטפת החדש ומזכה את החלל בשטח מגורים שלא נחשב באחוזי הבנייה. 
 
 
מבט מהגלריה העליונה, מעקה שקוף נוסך אווריריות ומעניק קשרי עין ישירים בין הקומות. 
 

 

קומת הכניסה בבית שלאחר השיפוץ-בנייה משתרעת כמרחב מואר ואוורירי שחזיתו נפתחת לכיוון הגינה ופרישת אזוריו אמנם מאזכרת "בגדול" את זו המקורית, אך כמו שכבר נאמר "יחי ההבדל הקטן".. ! בעברו האחד ישנו אזור פרטי המכיל יחידת הורים ושני חדרי ילדים שתוכננו כסוויטות נוחות, ועברו השני הוא חלל ציבורי מרווח המאחד בשטחו סלון מונמך מהלך 3 מדרגות ממישור הקומה כולה (כפי שהיה במקור), מטבח ופינת אוכל. מיקומה של פינת האוכל נקבע בשטח החדש שהתווסף עם סיפוח הפטיו וקורה בתקרה שקופה משופעת, וכך גם גרם המדרגות המוביל לקומת הגלריה שמיקומו הועתק ממרכז החלל. דיילס בכר: "הפטיו היה מקור אור משמעותי בתכנון הקודם, ותקרה רגילה הייתה מחשיכה את המטבח הממוקם בסמוך. הבחירה בקירוי השקוף נועדה להבטיח שהאור הטבעי ימשיך לחדור פנימה".
 
 
 
ואמנם, למרות היותו חלק בלתי נפרד מחלל הפנים העכשווי שקיפות נוכחותו של ה"אקס" פטיו נוסכת עניין ייחודי ומשרה אווריריות על החלל כולו, כסוג של תחושת חוץ שנשמרה. לצד תוספת הבנייה את האלמנטים שנותרו מעברו של החלל רתמה דיילס-בכר לטובת התכנון החדש, דוגמת עמוד תומך בחלל המגורים שבמיקומו מייצר הגדרה כלשהי בין אזור הסלון ואזורי המטבח ופינת האוכל ואף משמש בסיס תומך לקמין ברזל המפיץ את חומו גם מעלה. אלמנט אחר שטופל במסגרת זו היא התקרה המשופעת שזורמת מטה מקומת הגלריה ובתכנון המקורי נקטעה בשל מבנה גומחות עם חלון עליון שהיה בסלון. בתכנון החדש של חלל זה המשיכה דיילס-בכר את השיפוע עד ויטרינות היציאה לגינה, ואף הדגישה אותו באמצעות התקנת תקרת גבס כפולה שנוצלה גם להשקעת תאורה.  

 

באזור הפרטי שבקומת הכניסה ממוקמות, כאמור שתי סוויטות של הילדים וכן יחידת ההורים, אשר במסגרת השיפוץ הונמכה מעט (בדומה לסלון) על מנת ליצור גישה ישירה אל הגינה האחורית ואל בריכת השחייה שנבנתה בה. הממ"ד שנוסף לבית שולב בשטחה המרווח (הכולל גם חדר רחצה מפנק) כשהוא משמש בה כחדר ארונות נדיב ממדים, והחלל כולו אכן נפתח אל נוף הגינה ומגלם את קשרי הפנים חוץ שיצר התכנון. 
 

יחידת ההורים המרווחת ששטחה הונמך מעט לטובת גישה ישירה אל החוץ ויצירת קו חזית אחיד עם הסלון. עיצוב רך ומזמין משלב ריצוף פרקט וטפט בדיגום פסים על הקיר.


 
 
גרם המדרגות המוביל אל קומת הגלריה עוצב בקו אוורירי המשלב קונסטרוקציית ברזל רתומה לקיר ומדרכי עץ אלון צרפתי לבן, ובמיקומו בצמוד לקיר פינת האוכל הוא אינו תופס כל נפח מיותר אלא רק יוצק עניין אסתטי. חלל הקומה מכיל בשטחו שתי סוויטות ילדים נוספות שביניהן מקשרת פינת הסבה/טלוויזיה משותפת, ובהמשך לה זורמת הקומה כמעבר גלריה פתוח הצופה מטה אל קומת הכניסה. לאורך המעבר ישנה יציאה למרפסת החזיתית ובסופו, כתוצר של ניצול חלקו הגבוה של הגג המשופע, תוכנן חדר נוסף המשמש כחדר עבודה. 
 

ממדי הפתיחות והזרימה שמאפיינים את החלל המחודש הודגשו באמצעות החומרים והצבעים שנבחרו לשמש בו תוך שימת דגש על צמצום לשמירת רצף ויזואלי-הרמוני. לריצוף החלל נבחרו אריחי אבן טרוורטין עם מילוי שקוף ליצירת מראה אחיד והומוגני, וגווני מוקה, שחור ולבן שבור מצטרפים כאן להרכב צבע המוביל את שפת החלל ומתחיל, למעשה, כבר במעטפת- בגון מוקה של טיח חיפוי החוץ ושל מסגרות האלומיניום בפתחים. בתוך הבית פנימה מופיע שילוב הגוונים בגרסאות שונות ובשילובים שונים, החל מעיצוב המטבח הנשלט ע"י גון מוקה בגימור שלייף לק מבריק, וכלה בפריטי הריהוט, הטקסטיל והתאורה, כאשר במינון מדוד מאד שזורות במארג המאופק גם נגיעות אדומות כתוספת של עניין שונה.
 
 
מבט מפינת האוכל אל הציר האורכי שמלווה את החלל וסופו מוביל אל האזור הפרטי בקומה, בה ממוקמים יחידת הורים ושני חדרי ילדים.
 

תאורת החלל משלבת בין גופים שקועים לבין גופים דקורטיביים מסוגננים, דוגמת גוף אופקי המלווה את יחידת האי במטבח, מנורה עומדת בפינת הישיבה בסלון, ויותר מכל מנורה שחורה מרשימה בממדיה הגדולים המשתלשלת מעל השולחן בפינת האוכל. 
 
 

חדר רחצה מפנק ביחידת ההורים:כלים סניטאריים מסוגננים בקווי עיצוב אובאליים, ונגרות שתוכננה ובוצעה ייעודית.כלים סניטאריים:טופולסקי 


 

כמו החלל הציבורי, כך גם החללים הפרטיים טופלו בקפידה תוך שילוב נגרות ייעודית שתוכננה ע"י דיילס-בכר "בדרך" להשגת נוחות ועיצוב עכשווי מסוגנן. ככלל, בחזותו החדשה מציע הבית רווחת מגורים נעימה המשלבת באורח מושכל בין פרטיות מתבקשת לבין פתיחות המזמינה הימצאות ביחד, ובכלל זה גם הנאה משהייה בגינה המטופחת. למרות שטחה הקטן יחסית היא עוצבה כמרחב מפנק הכולל בריכה מוקפת דק עץ, פינת ישיבה ופינת בר, ובכך משלים-מסכם את מחזור החיים החדש לו זכה הבית, ובתוך כך גם את חוויית המגורים המהנה שהעניק לדייריו.
 
 

חזיתו האחורית של הבית אחרי השיפוץ ,פתיחות מלאה אל החוץ ואל הבריכה הממוקמת ביציאה מהחלל ותחומה בדק עץ.


להתרשמות מהבית לפני השיפוץ...

 

  

  

 

 

 

אהבתם ?