עיצוב יצירתי של חללים קטנים

שלושה חללים קטנים במקומות שונים בעולם מלמדים משהו על ניצול יצירתי של הזדמנויות ומוכיחים כי הגודל אכן לא קובע: גרג' שהפך כמשרד, חדר שנוסף לבית, ובית נופש ששטחו 14 מ"ר בלבד, אך הוא עונה על כל צרכי המשפחה

מאת: מיכל פלג | צילום: | - 03/04/2013

חלל קטן אמנם נקבע ומוגדר על פי גבולות פיסיים מצומצמים, אך אין זה בהכרח אומר שהוא מוגבל. יתירה מכך- חלל קטן המתוכנן בקפידה יכול להיות מוצלח לא פחות מחלל רחב ממדים, כשהוא מהווה הזדמנות ליצור מרחב יעיל ומאפשר להבין שניתן להסתדר מצוין עם הרבה פחות ממה שמקובל לחשוב. שלושה משרדי אדריכלים ברחבי עולם שונים מדגימים וממחישים תכנוני חללים קטנים, ייחודיים וייעודיים, אשר אחידות בסגנון הריהוט, מינוני צבע מדויקים ושילובי ריהוט "חכם" ורב תכליתי הופכים אותם למעוררי השראה ומודל לסדר וארגון.

Studio R-1, הולנד

תכנון: Architecten-en-en
צילום:  Post & Van Leeuwen Photographers

 

ב- Schuttersbosch פרבר ירוק בעיר איינדהובן, בהולנד, עיצב משרד האדריכלים Architecten-en-en עבור המעצב הוגו דה רויטר  Hugo de Ruiter שילוב מופלא בין חיי מגורים ועבודה בגרג' הפרטי של ביתו. הוגו דה רויטר הוא מעצב עצמאי לחברות הרהיטים והתאורה המובילות בעולם, ולדבריו ההישג התכנוני הוא שהוא אינו מרגיש שהוא עובד בגרג'. יתרה מזאת- הוא אפילו מרגיש שהוא יצא מהבית. 

 

הרעיון שעמד בבסיס התכנון היה להוסיף חלל כסוג של מעטה היוצר המשכיות לקו המתאר של שיפוע גג הרעפים של הבית הקיים, כמו גם של קו מתאר קירותיו של הגרג' הקודם, שהיה פתוח אל החוץ. באורח זה נוצר חלל בעל גג משופע, כאשר בין הגג החדש לישן יצרו המתכננים מרווח שנסגר כחלון אורכי המשמש כמקור אור עיקרי במשך היום. אל המשרד ניתן להיכנס הן דרך הבית והן מהחזית הקדמית, ועל חזיתו הפונה אל החוץ סוגרת דלת בעלת שתי כנפיים מחופה בלוח אלומיניום מחורר במעין צורות קטנות ההופכות אותה לשקופה למחצה- מחדירה אור, אך עדיין שומרת על הפרטיות הנדרשת ו"ניתוק" מהסביבה החיצונית. 
בחלל המשרד ממוקמים שולחן עבודה גדול ומרכזי שמעליו תלוי גוף תאורה, כסא עבור המעצב ושני כסאות עבור לקוחות. הקיר הפנימי מחופה בארון הנמשך מרצפה לתקרה, כשחללו נחלק לתאים סגורים המשמשים לאחסון ולמדפים פתוחים המאפשרים נגישות מהירה לחפצים ומכשירים בשימוש יומיומי, תוך שמירת סדר ומראה נקי של החלל.

 

בית ב-  Chaville, צרפת
תכנון: Cut-Architectures
צילום:  Luc Boegly

בית ב- Chaville, צרפת. מבט אל החזית הקדמית של הבית
 

הבית שנבנה בשנת 1920 בפרבר Chaville מערבה לעיר פאריס, בצרפת, היה זקוק לשיפוץ, ודיירו נזקק לחלל בו יוכל להתאמן על נגינתו בצ'לו. משרד האדריכלים  Cut-Architectures יצר עבורו בית מחודש הכולל תוספת חלל עשוי מבטון ששולב בין החזית המזרחית של הבית הקיים לבין הקיר הסמוך של הבית השכן. (יש לשער שאם הפרויקט היה נבנה בישראל, השכן לא היה עובר על כך בשתיקה, אך לדברי המתכנן הכול נעשה כחוק). קו המתאר של חלל ההרחבה זורם כהמשך לקו הבניין של החזית הקדמית של הבית הקיים, וחזיתו עוצבה בשיפועים מתונים המדגישים את הפן התלת מימדי שלו. 

 

לחלל שתי חזיתות (צפונית ודרומית) הפתוחות אל החוץ, ובתקרתו תוכנן גם סקיילייט, כך שהוא מואר באור טבעי במשך היום. החזית הקדמית פתוחה לגמרי אל החוץ, תחומה בוויטרינה גדולה מרצפה עד תקרה המעצימה את תחושת הגובה והטוטאליות של החלל הקטן, וחזותו ככלל מתקבלת כעין קובייה תלויה באוויר, שמצלה/מקרה חלל ריק המשתרע תחתיה ומשמש כמקום חניה. את החניה בחזית הדרומית ניתן לסגור בדלת בעלת שתי כנפיים מחופה בלוח אלומיניום. 

בית נופש עירוני, פינלנד
תכנון: Verstas Architects
צילום:  Andreas Meichsner

 

בית נופש עירוני, פינלנד. המטבח. חלונות הזכוכית מעניקים אשליה של מרחב גדול ופתוח
 

בפינלנד אוהבים לבלות בטבע, ומשפחות רבות מחזיקות בתי נופש בהם הן נוהגות לבלות חופשות משפחתיות, ובפרט בשנים האחרונות כאשר דרך חיים המשמרת את הטבע הפכה לטרנד פופולארי בקרב משפחות צעירות עם ילדים. למשפחה בעלת בית הנופש הקטן המשתרע על 14 מ"ר בלבד, היה רעיון יצירתי ואקולוגי במיוחד: כדי להימנע מהוצאות ובזבוז זמן על נסיעות ממושכות במכונית הם החליטו  שבית הנופש שלהם יהיה ממוקם בסביבתם הקרובה והמידית.

כך, הבית הקטן שתוכנן על ידי Verstas Architects ושוכן במקום הנקרא lauttasaari, מרוחק שני ק"מ בלבד מביתם ה"רגיל" וממקום עבודתם של ההורים, כשהוא נהנה מגישה לחוף לרצועת חוף בתולית. יוזמה זו מגלמת, למעשה, רעיון רחב הרבה יותר, שעיקרו תכנון עירוני נכון המשלב מעין פארקים אורבאניים- מקומות מוגדרים בתוך ערים, בהם ניתן לעשת שימוש ייעודי ולהקים בתי נופש מסוג זה. 

הבית עשוי עץ אורן עם חלונות זכוכית הקבועים בפינותיו המעוגלות ומעניקים אשליית מרחב גדול ופתוח, והכניסה אליו מובילה ישירות למטבח ומשם למרחב השינה, המוגבה ממנו במדרגה אחת, תוך יצירת "מפלסון" גבוה שהחלל תחתיו מנוצל לאחסון בולי עץ ואביזרים נוספים. לדברי המתכננים הפרויקט  תוכנן בהשראת הסדר והשימוש הכפול שקיים בקרוונים, סירות ויאכטות קטנות, והרהיטים הקבועים ששולבו בו עשויים עץ לבנה. כך, למשל, הספות לאורך הקיר האחורי של הבית יכולות להפוך למקום שינה לשלושה אנשים, ואת המטבח ניתן להפוך למקום בו הילדים עושים שיעורי בית. מקום שינה נוסף נמצא מעל הספות, שם ישנו תא אליו אפשר לטפס בסולם חבלים. 

בבית הנופש אין מקלחת, שכן דייריו טוענים שהם באים לחופשה "בטבע כמו בטבע". במידה והם צריכים להתמודד עם עניינים דחופים, ביתם קרוב מאוד ולכן הם יכולים להביא לכאן רק מה שצריך. עלויות הבניה היו סבירות, השימוש בחשמל נמוך, והבית ככלל נרשם כפטנט על ידי חברת  Finnlamelli המתמחה בייצור בתים מעץ.

 

מתוך כתבה "קטנים אבל גדולים". מגזין 122, ינואר-פברואר 2012 

 

יצירת קשר - עיצוב יצירתי של חללים קטנים