עיצוב בית באוריינטציה ירוקה

בקשת הדיירים לבית בעל אוריינטציה ירוקה הצטלבה היטב עם תפיסתו של האדריכל אהרון טיטינגר, אשר רקם את תכנונו כחוויית מגורים נוחה ומקיימת 

מאת: גילי כהן-לב | צילום: שי אפשטיין | אדריכל אהרון טיטינגר, "טיטינגר אדריכלים" 03/04/2013
 

"בראשית תהליך התכנון הגדרנו לאדריכל את מבוקשנו ואת הדברים החשובים לנו: בית מודרני, נקי קווים, מואר ובעל אוריינטציה ירוקה ברורה" אומר בעל הבית השוכן באחת מערי המרכז, אותו תכנן  האדריכל אהרון טיטינגר. הדרישה לאוריינטציה ירוקה הולידה דיאלוג פורה והצטלבה היטב עם תפיסתו של טיטינגר, אשר כצו השעה "צלל" לאחרונה לנבכי הבנייה הירוקה, ועקרונותיה, ובמיוחד השגת יעילות אנרגטית, שיחקו תפקיד מרכזי בטוויית הרעיון הארכיטקטוני.


"אחד הנושאים המרכזיים בבניה ירוקה הוא צמצום השימוש באנרגיה "מלוכלכת", ולפיכך נושאים כמו הצללה יעילה, בידוד או שימוש בחומרים ממוחזרים נטלו חלק משמעותי במישור התכנוני, כאשר המטרה הייתה לשלב אותם באורח מיטבי עם הרובד האסתטי כמובן " הוא מספר. 

הבית, ביתה של משפחה עם ארבעה ילדים, נבנה על מגרש ששטחו כ-500 מ"ר, והשיקולים הירוקים שהנחו את טיטינגר באים לידי ביטוי כבר במעטפת המבנה, שתוכנן כקובייה נקיית קווים עם גריעות. כך, למשל, בחזית הדרומית שולב קרניז עליון שתפקידו להצל על פתחי הקומה העליונה ולחסום את קרני השמש בעונת הקיץ, ואילו בעונת החורף, כשזוויתה נמוכה, לאפשר להן "לעבור" תחתיו על מנת שיוכלו לחדור פנימה ולהחדיר את חומן. דגש מיוחד ניתן גם להרכבה של המעטפת, כך שיבטיח בידוד מיטבי- שלוש שכבות המקנות לה עובי גדול מהמקובל וכוללות בלוק 20, שכבת בידוד רונדופן ובלוק 7.

 

 

בחלל הפנים הנחו השיקולים הירוקים את בחירתם ואת אופן תכנונם של מערכות ואלמנטים ושונים. לצורכי חימום, לדוגמה, נבחרה מערכת תת רצפתית הפועלת באמצעות משאבות חום ונחשבת למערכת חסכונית במיוחד שאף מונעת פליטת חומרים מזהמים, ומערכת המיזוג ששולבה הינה מסוג VRF המבוססת על טכנולוגיית אינוורטר המשמרת טמפרטורה קבועה ומביאה בכך לחסכון באנרגיה, ואף רמת הרעש שהיא מייצרת היא הנמוכה ביותר בתחום המזגנים. 

חזיתו הקדמית של הבית

 

חלקו העליון של פתח אנכי הנמשך לכל גובהו של הבית תוכנן כך שהוא ניתן לפתיחה לצרכי אוורור ושחרור אוויר חם, וכל התאורה ששולבה בבית היא תאורה חסכונית המורכבת מגופי לד ו-T 5. השיקולים הירוקים לא פסחו גם על גינת הבית, ועל מנת לחסוך במי השקיה תוכננה בה רחבת דק גדולה שרוצפה בדק עשוי מחומרים ממוחזרים כפסולת של רהיטים, קליפות אורז ושאריות פסולת שונות.  

 

המרחב הציבורי

 

במבט מן הרחוב מייצרת תצורת ה- ח' של החזית הקדמית סוג של שער, מעין חיץ בין פנים וחוץ המדגיש את המעבר בין המרחב הציבורי למתחם הפרטי, וחיפויה משלב אבן אפורה מסוג "שייגריי", טיח בהיר, סרגלי עץ סידאר אופקיים ורלסים מברזל בחניה ובמרפסת. בתוך החלל פנימה נחשף מרחב נקי, אוורירי ומואר, שניקיונו ושפתו האסתטית נשענים על מוטיב של ניתוקים, הצנעה וצמצום- כל מפגשי התקרות והקירות משמרים מרווחי ניתוק משמעותיים ביניהם, וכך גם הפנלים שתוכננו עם פרופילי ניתוק; כל האלמנטים שניתנים להצנעה אכן הוצנעו, דוגמת ארגזי תריסים; והצמצום מוצא את ביטויו במארג החומר והצבע שמלווה את כלל חללי הבית תוך יצירת מקצב קוהרנטי: ריצוף באריחי גרניט פורצלן אפורים, קירות בהירים, ממד של שקיפות שמתקבל משימוש רב יחסית בזכוכית (ויטרינות גדולות, מעקות), וסקאלת צבעים המשלבת גווני אפור, לבן, שחור ושילובי עץ אלון.

 

קומת הכניסה משתרעת כחלל פתוח הנחלק לאזורים מוגדרים, כאשר אזור פינת האוכל, הממוקם בין המטבח ופינת טלוויזיה, מאופיין בגובה כפול, ובתוך כך חושף את מעבר החדרים שבקומה העליונה ומקיים קשרי עין ישירים עמה. קומת הכניסה מרכזת בשטחה את הפונקציות המשותפות שמוקמו בה ברווחה המבטיחה זרימה נוחה ואף מקנה לכל  אחת מהן "ספייס" ראוי - אזור ישיבה סלוני,  אזור הסבה, אזור פינת אוכל ומטבח, ובקומה העליונה ממוקמים החללים הפרטיים- 3 חדרי ילדים שתוכננו כסוויטות נוחות ויחידת הורים מפנקת. קומת המרתף, עם חצר אנגלית המחדירה אליה אור יום, כוללת בשטחה את חדרה של הבת הבוגרת, ממ"ד, וכן פונקציות פנאי כחדרי קולנוע וכושר, ובמחשבה על צרכים עתידיים תוכננה בבת גם מעלית.

 

מוטיב מוביל בשפת התכנון מהווה התאורה, הנתפסת ע"י טיטינגר כאלמנט עיצובי שאף משמש להגדרת אזורים "אופן שילוב התאורה מתווה, למעשה, את זרימת החלל, משרטט אותו, ומושך את העין כלפי מעלה" לדבריו. ואכן, כל מרווחי הניתוק שתוכננו במפגשי הקירות והתקרות מנוצלים להצנעת תאורה, כאשר פסי האור הבוקעים מהם מגדירים באורח מדויק אזורים בחלל, ואף מייצרים עניין ויזואלי ותחושה של ריכוך מסה. תאורת לד "הושתלה" גם בחלקן התחתון של מדרגות העץ המרחפות שמובילות לקומה העליונה ולקומת המרתף, ולצד המעקות השקופים התוחמים אותן המראה שנוצר הוא אוורירי ורך. 
שפת העיצוב נקייה, נצמדת למערך החומר והצבע המצומצם שבחר טיטינגר, שאף תכנן את כל  עבודות הנגרות בבית, והיא מזמנת התנהלות נוחה, פונקציונאלית ונעימה. המטבח רחב הידיים, המשלב חזיתות בגימור צבע בתנור ומשטחי סטרון, נפרש בתצורת האות ח' נוחה לעבודה, ובמרכזו ניצבת יחידת אי המשמשת לאחסון וכדלפק אכילה יומיומי.

בסמיכות המבטיחה נגישות טובה אליו וממנו ממוקמת פינת האוכל כאזור מזמין הפונה אל חלון אנכי שמחדיר אליה את נוף החוץ, וגופי תאורה בעיצוב כדורי המשתלשלים מעל השולחן העשוי עץ אלון מסיבי מדגישים את ממד הגובה הכפול. באזור ההסבה "ממסגרות" שתי גומחות ספרייה קמין מודרני המוטמע בתוך הקיר, וויטרינות גדולות התוחמות את כלל המרחב מזמינות לצאת ולהתרווח ברחבת הדק שבחוץ. הדק מקיף בריכת גלישה מלבנית, ועמדת ברבקיו בנויה שתוכננה בקצה שטחו משלימה חוויית מגורים המשלבת חלל פנים מזמין, מרחב חוץ מפנק ומטופח, וכפי שביקשו הדיירים גם עקרונות ירוקים ומתחשבים. 

ייעוץ ותכנון תאורה: בני טבת
פיקוח בנייה: אבנר חרירי 
 

מתוך כתבה "אסתטיקה מקיימת". מגזין 121, נובמבר-דצמבר 2011

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development