תכנון ועיצוב פנטהאוז בתל אביב

דירת הפנטהאוז שעברה תהליך שיפוץ אותו תכננה מעצבת הפנים חני רותם, משלבת בעיצובה ציטוטים מבוקשים מדירה קודמת שתכננה עבור בעליו באותו בניין מגורים בתל אביב, עם תכנים חדשים שזימנו המיקום הגבוה, השטח שגדל ובעיקר המרפסות שאפשרו לצקת לתכנון איכויות של בית פרטי צמוד קרקע

מאת: גילי כהן-לב | צילום: דודי ארדון | מעצבת פנים חני רותם - 03/04/2013

 

מספר שנים אחרי שתכננה את דירתם בבית דירות בצפון תל אביב, נקראה מעצבת הפנים חני רותם שוב אל הדגל, הפעם כדי "לעלות" עם דייריה כמה קומות גבוה יותר, לדירת פנטהאוז שרכשו באותו בניין. למרות שמעבר דירה הינו בד"כ בסיס שמזמין לבצע שינויים מרעננים, לחדש ולהתחדש, הפתיעו הבעלים עם בקשה "לצטט" את התכנון הקודם במשכנם החדש - להיצמד לארגון החלל כפי שהיה, ולמוטיבים שאפיינו אותו.

 

 

 

 

אין ספק שבקשה מעין זו יש בה משום נחת עבור מתכנן, אך מטבע הדברים השטח הגדול יותר שכולל גם מרפסות והמיקום הגבוה, סיפקו לרותם הזדמנות להחיל בו מאפיינים נוספים "המרפסות הגדולות, והאפשרות לצאת וליהנות מאוויר פתוח, היו בבחינת הזדמנות לשוות לדירה איכויות של בית פרטי, כאשר במקרה זה קיים גם בונוס של נוף שמעניק הגובה" אומרת רותם.

 

בשל מצבה ה"לא אטרקטיבי" של הדירה נדרש פרויקט התכנון לתהליך שיפוץ מסיבי, וחלוקת החלל אכן נקבעה על פי מתווה הדירה הקודמת, אך ביתר רווחה שסיפק השטח הגדול: חלל ציבורי שכולל סלון, פינת אוכל, מטבח שממוקם בעומקו ומרפסת גדולה, וחלל פרטי הכולל שתי סוויטות מרווחות, חדר עבודה, חדר שירות נוח ומרפסת גדולה נוספת (ראה שרטוטים לפני השיפוץ ואחריו).


בשלב ראשון של תהליך השיפוץ הוסרו כל קירות הפנים, למעט העמודים הקונסטרוקטיביים שנוצלו לטובת התכנון. "הניצול" הבולט נעשה בחלל הציבורי, בו הורחבו העמודים הקיימים לכדי יחידות בנויות ייעודיות, כמו, למשל, יחידה לתליית מסך פלסמה גדול, או יחידה המאכלסת בתוכה קמין אינטגראלי זוויתי + ארובה, שתוכננה בקו זוויתי תואם.

 

במיקומה ב"רבע" העמוק של החלל, מסמנת יחידה זו את "הגבול" בין הסלון למטבח, ובהתאמה לה תוכננה יחידה נוספת (שבתוך המטבח מכילה את המקרר), כאשר בתוך כך נוצר "מבנה שערים" שאפיין את הדירה הקודמת - שני פתחי כניסה רחבים למטבח, ששטחו המאורך זורם במקביל לחלל, חשוף אליו ומוצנע ממנו בו זמנית. אלמנטים בנויים אחרים ששילבה רותם בשטח הציבורי נועדו לתחום בו אזור מבואה ולסמן את המעבר לאגף הפרטי- יחידת קיר נמוכה ושלושה עמודים צרים, ובסמוך למטבח, לצד קיר שנועד לתליית תמונה גדולה, תוכננו מדפים בנויים להצבת פריטי נוי.

 

 

מבט מהכניסה. . תאורה: "S.T אור".
 

 

 

חדר העבודה שזכה ביציאה למרפסת, כך שניתן לעבוד בו מול נוף מלבב ומול המרפסת שתוכננה כמתחם של פינוק לשמו.
 

 

התקרה, אשר במקור הייתה גבוהה מהמקובל, הונמכה לצורך הצנעת תשתיות מיזוג אוויר, ובפתחים הרבים שמשולבים בכל אזורי הדירה הותקן זיגוג המכיל בתוכו תריס ונציאני. החומרים והצבעים שנבחרו לשמש בחלל מייצרים שפה נקייה, תואמת לחזות אלגנטית שביקש העיצוב לנסוך: ריצוף באריחי שיש גדולים בגימור מט למחצה (יבוא מיוחד), קירות שנצבעו בגון שמנת, עם נגיעות של טקסטורה מחוספסת ששולבה באלמנטים מסוימים על מנת להדגישם, ותאורה אחידה שהורכבה מגופי גבס שקועים, אשר שיבוצם במרחב החלל נעשה בזוגות או בשלשות. מרפסתו של חלל זה היא מרפסת האירוח, הנחשפת מבעד לויטרינות גדולות ואכן משרה בו תחושת פתיחות וקשר ישיר עם החוץ, אשר משכיחה את העובדה שמדובר, למעשה, בקומה גבוהה מאד של בניין מגורים - מרוצפת בדק עץ, ממוסגרת בצמחייה שנשתלה בהיקפה בכדי חרס גדולים ואדניות עץ, ומאובזרת כראוי עם יחידת ברבקיו הניצבת בשטחה, מוכנה ומזומנה לפעולה.

 

סגנון העיצוב בחלל הציבורי מאופיין באלגנטיות נינוחה, אם לכנות זאת כך - מודרני וקלאסי כאחד, נקי ומוקפד עם דגש על איכות משובחת, אך לא מרוחק או מנוכר. מרבית פריטי הריהוט נרכשו עם המעבר או תוכננו בהתאמה לחלל החדש, דוגמת יחידת מזנון מסוגננת הניצבת למרגלות מסך הפלסמה, שתוכננה כאלמנט פונקציונאלי להכיל את מערכות הבידור ובוצעה בעבודת נגרות.


אל האגף הפרטי, שרוצף בפרקט עץ אלון מולבן ומגוון, מוביל מסדרון מעבר ארוך יחסית, המייצר אגב כך הפרדה פיזית שמבטיחה פרטיות ואינטימיות, והחדרים בו מרוכזים בהיקף חלל המהווה אזור ספרייה. אחד הקירות של חלל זה תוכנן בקו מעוגל השובר ומרכך את חזותו האורכית של המעבר, ובמרכז תקרתו הותקנה תאורה המדמה פתח סקיילייט ותחושה של חדירת אור יום טבעי. 

 

 

יחידת השינה המרווחת שכוללת בשטחה חדר ארונות נוח, וחדר רחצה גדול שממנו ישנה יציאה למרפסת. וילון מסך: "אורגון".
 

 

חדרי השינה והאירוח תוכננו כסוויטות רחבות ידיים, הכוללות חדרי ארונות וחדרי רחצה בעלי מידות נדיבות, וחדר העבודה הממוקם ביניהן זכה "בדובדבן" של האגף- פתח יציאה רחב למרפסת גדולה ומפנקת במיוחד, אשר מצטרפת לנוף הסביבה המלווה את המצויים בו, ומעצימה עד מאד את ממד הפרטיות. שטחה רוצף בדק עץ תוך יצירת שני מישורי גובה (מפלסים) שבגבוה מביניהם ניצב ג'קוזי אשר מרבית גופו הוצנע בחלל שנוצר תחתיו, כך שחלקו העליון כמעט מתיישר עם קו הריצוף ונוכחותו מבטיחה את מלוא הפינוק ללא הכבדה על המראה.

 

לצד הג'קוזי הוצבו כורסאות שיזוף, והצמחייה ששולבה בהיקף השטח משלימה את תחושת ההימצאות בבית צמוד קרקע, אשר ללא ספק מתקבלת כאן. אל המרפסת המלבבת ניתן לצאת גם מחדר הרחצה של יחידת השינה- חלל מפנק בזכות עצמו, שכמו כל חללי הבית תוכנן עם תשומת לב לפונקציונאליות ושילוב מערכות מתקדמות שנועדו להעניק לדייריו רווחת מגורים ונוחות מרבית. כך, למשל, המקלחון השקוף והמרווח שנכלל בשטחו מכיל פונקציה של סאונה רטובה, ולצורך זה שולבו בו ריצוף דק ייעודי וספסל ישיבה נוח בעיצוב מעוגל, שחיבורו לקיר נעשה באמצעות מוטות נירוסטה. גם בחדר השינה בו נדרשה הצללה מוחלטת, צוותה רותם את הפונקציונאליות עם העיצוב, כאשר וילון מסך בדיגום פליסה המבטיח החשכה עוטר בכותרת בד עליונה והמראה שהתקבל אגב כך הוא חינני ומיוחד.

 

ככלל, עם תום תהליך השיפוץ והתכנון, ונוכח החלל המסוגנן שהתקבל, אין ספק שחזותו אכן מזכירה משהו את הדירה הקודמת, אך האיכויות החדשות שהוא מקפל בתוכו, ונוכחותו המשמעותית של נוף החוץ "הקרוב" והרחוק, "מקפיצות" אותו למקום גבוה פי כמה, תרתי משמע...


מתוך מגזין 102: "דומה, אבל שונה"

 

 

יצירת קשר - תכנון ועיצוב פנטהאוז בתל אביב