מגמות בעיצוב ריהוט סביבת החוץ

אקלימה של מדינת ישראל היה מאז ומעולם המניע הגדול של חיי החוץ. אבל רק עם התפתחות מגמת שימת הדגש על עיצוב פנים הבית, גם סביבת החוץ עברה מהפך בכל הקשור למודעות ולרצון ליצור גם באזור ה- OutDoor מרחב שהאסתטיקה והפונקציונאליות חיים בו יחדיו.

מאת: | צילום: | 03/04/2013

אכילת אבטיח במרפסת הפכה כבר מזמן לחלק מהאתוס הישראלי. אבל בכל הקשור לאבזור סביבת החוץ – מרפסת, גינה, גן, כל אחד לפי מציאות חייו, התרחקנו מאוד משולחן הפורמייקה. ההיצע לריהוט ואבזור סביבת החוץ כולל כיום שפע עצום של פריטי ריהוט מגוונים, אשר נועדו להפוך את השהות בסביבת החוץ למפנקת ונעימה ככל האפשר. מגמה זו מתחברת גם לתרבות האכילה והאירוח האופיינית לבית הישראלי, כך שעיצוב ותרבות, כתמיד, חוברים להם יחדיו. 

המגמה הבולטת ביותר בתחום ריהוט החוץ (OutDoor) היא התייחסות מדוקדקת, רצינית ופרטנית, בדיוק כמו בסביבת הפנים (InDoor). שפע של

 

עיצובים, סגנונות וגוונים, מבחר עצום של פריטים מסוגים שונים, טקסטיל חוץ ייעודי וחומרים ישנים וחדשים – כל אלה הופכים את סביבת החוץ לזירת עיצוב מרתקת, שמשתלבת בשפת העיצוב של חלל הפנים.


ריהוט סביבת החוץ, בשונה מריהוט סביבת הפנים, הוא בדרך ייעודי שכן שני הבדלים עיקריים קיימים בין ריהוט פנים וחוץ: עיצוב וחומרים. על ריהוט החוץ לעמוד בפגעי מזג האוויר, לייצר אווירה נינוחה ורגועה של התרווחות ולאפשר הן אכילה והן הסבה באותו מרחב. הרהיטים צריכים לתת מענה לשתי דרישות אלה.

חומרים כמו פלסטיק, ראטן סינתטי, מתכת שאיננה מחלידה (אלומיניום, פלדת אל חלד וכד'), עץ עמיד (טיק, ארז, במבוק וכד'), זכוכית, אבן, בדים סינתטיים חזקים ועמידי קרינת UV  ועוד, הם חלק מהחומרים בהם נעשה שימוש נרחב בסביבת החוץ. מבחינת עיצוב, הכיסאות והשולחנות הפורמליים מלווים או מוחלפים בפינות הסבה ורביצה לסוגיהן, על מנת ליצור מרחב מובדל מבחינה פונקציונאלית מסביבת הפנים הפורמלית יותר. חשוב לזכור שבאופן כללי ועקרוני, החומרים הטבעיים דורשים בדרך כלל תחזוקה ותשומת לב רבים יותר מרהיטים העשויים מחומרים סינתטיים.

 

  

שולחן וכיסא ממתכת בסגנון וינטג'. 'קארה דיזיין'.
   

במסגרת זו ניתן להצביע על מספר מגמות בעיצוב סביבת החוץ:

עיצוב

שפע -

 

 

 

 

 


 

אחד המאפיינים של ריהוט החוץ העכשווי הוא המגוון העצום של סוגי הפריטים האפשריים לשילוב בסביבת החוץ. הן ברשתות ה- DIY  והן בחנויות מתמחות שפע פריטי ריהוט החוץ הוא עצום וכולל לא רק שולחנות וכסאות, אלא מגוון רחב של פריטים נוספים: פינות קפה, פינות ישיבה 'סלוניות', מערכות שנועדו להסבה, שזלונגים, כסאות נוח מסורתיים, מיטות שיזוף, נדנדות, פופים, מרבצים, ערסלים, כיסאות מתקפלים, שרפרפים, עמדות בר ועוד. כל אלה הופכים לחלק אינטגראלי מסביבת החוץ, שהופכת להיות עשירה יותר ויותר. הפריטים מגיעים במגוון גדלים, סגנונות וגוונים, על מנת שניתן יהיה להתאימם לגודל מרחב החוץ הרלוונטי. 

 

מגוון שפות עיצוביות –

 

 

 

אחת התהפוכות הדרמטיות היא המגוון הרחב של השפות העיצובית של ריהוט החוץ – מריהוט כפרי, עבור במערכות ישיבה קלאסיות,  רהיטים אולטרה-מודרניים, רהיטים אתניים מסוגים שונים (אפריקאי, יפני וכד') ועד לפריטים בסגנון שאנטי.

 

מעצבי על –  

 

 

 

את חשיבות זירת רהיטי החוץ ניתן לראות גם באמצעות העובדה שמעצבי העל (פאולה נבונה, פיליפ סטארק,  פטרישיה אורקיולה, אריק לוי ופאולה נבונה, אם למנות רק חלק קטן מהם) לוקחים חלק נכבד בעיצוב פריטים למרחב זה. 

 

פריטים משלימים –  

 

 

 

אם בעבר פריטים משלימים היו חלק אינטגרלי מעיצוב סביבת הפנים בלבד, כיום אל מערכות הישיבה והאכילה, נלווה גם מגוון מרשים של פריטים משלימים המיועדים למרחב זה: כריות נוי, קערות, מערכות אוכל, פריטי נוי, שטיחים ועוד. 

 

צבעוניות –  

 

 

הצבעוניות מגיעה לסביבת החוץ. גם אם עדיין בוחרים גוונים מונו כרומטיים לרהיטים (וגם זה ממש לא הכרחי), ניתן לשלב את הצבעוניות בכריות נוי, שטיחי חוץ, הצללות וכד'. 

 

 

טיפ:

 

המרחב מצומצם וקשה להחליט איזה סוג של ריהוט חוץ לרכוש? במידה ועיקר הפעילות במרפסת ו/או בגינה הוא דווקא הסבה ולא אכילה, ניתן לרכוש מערכת ישיבה 'סלונית' ומערכת של שולחן וכיסאות מתקפלים, בהם ניתן להשתמש רק בשעת אירוח לצרכי אכילה.

 

 

בדים ייעודיים לסביבת החוץ של המותג 'Zimmer'. 'נוסבאום'.
 

בדים ייעודיים לסביבת החוץ של חברת UV-PRO-Outdoor Fabrics. 'רנבי הום קוטור'.
 

 

חומריות            

 

כאשר בוחרים פריטי ריהוט לסביבת החוץ לחומריות חשיבות עליונה. מבחינה חומרית ניתן לחלק באופן כללי את ריהוט החוץ לשתי קטגוריות עיקריות: חומרים טבעיים וחומרים סינתטיים. למרות שההעדפה בין שתי קטגוריות אלה היא בסופו של דבר פונקציה של מחיר וטעם אישי, חשוב לזכור שחומרים טבעיים – עץ, אבן, ברזל, כותנה וכד' – דורשים תחזוקה לאורך זמן, הרבה יותר מאשר חומרים סינתטיים לסוגיהם. יחד עם זאת, קבלת מראה 'אותנטי' יתקבל בדרך כלל משילוב של מערכות העשויות מחומרים טבעיים.

 

במידה ובוחרים לשלב ריהוט עשוי מחומרים טבעיים, כדאי להביא בחשבון אחסון נאות בתקופת החורף (או במחסן, או באמצעות כיסויים) וטיפול (שימון, שיוף וכד') לפני השימוש הראשון עם בוא האביב. כאשר בוחרים פריטים לסביבת החוץ, האקלים הישראלי מחייב התייחסות לנושא קרינת השמש, הגורמת לדהייה ולבליה. לכן, במיוחד כאשר מדובר על רהיטי חוץ כדאי להקדיש תשומת לב לעניין החומריות ולבדוק את רמה העמידות באקלים הישראלי.

 

כאשר רוכשים רהיטים שמשולבת בהם מתכת, חשוב לוודא שלא מדובר על מתכת שמחלידה. במידה וכן, גם ריהוט זה ידרוש טיפול לאורך זמן.
בדים – תחום הבדים הוא נושא בעל חשיבות עליונה, בכל הקשור לסביבת החוץ. בדי ריפוד רגילים אינם מתאימים לסביבת החוץ, בה הם חשופים לקרינת ה- UV  המזיקה של קרני השמש. הטקסטיל לסביבת החוץ צריך לעבור תהליכי ייצור מיוחדים על מנת שיהיו עמידים בפגעי מזג האוויר. כאשר רוכשים ריהוט חוץ מרופד, או כאשר רוכשים בדי ריפוד לסביבת החוץ, חשוב לוודא שהבדים שנבחרו מתאימים למטרה זו.

 

טיפ:

 

חשוב מאוד לוודא שהחומרים מהם עשוי ריהוט החוץ עמידים לתנאי החוץ ובכל מקרה כדאי להיערך לאחסון נאות בתקופת החורף.

מיטת שיזוף מראטן סינתטי בעיצוב ארגונומי. 'כתר פלסטיק'.
  

ריהוט הגן של מותג העיצוב האיטלקי Emu שמאגד את עיצוביהם של מעצבי על דוגמת פטרישיה אורקיולה, אריק לוי ופאולה נבונה. 'פנטהאוז רהיטים'.
 

מערכת פופים לישיבה נינוחה. צילום: יוסי ויטיס. גלריה 'דרך המשי'.
   

 

מגוון טיפים לתכנון ריהוט החוץ

 

 

-

 

 

 

בין אם מדובר על מרפסת ובין אם מדובר על גינה נדיבת ממדים, את התהליך חשוב להתחיל בלקיחת מידות מדויקות של המשטח. רצוי לשרטט את המשטח ולסמן מקומות כמו דלתות, חיבורי חשמל וכד', פינת בישול, עציצים וכד'.

 

-

 

עומס יתר הוא אחד הדברים שרצוי מאוד להימנע ממנו.

 

-

 

 

ריהוט החוץ משמש אותנו לאורך מספר חודשים בשנה ולאחר מכן דורש אחסון נאות ושמירה מפני הגשם. גם כאשר מדובר על ריהוט חוץ עמיד, רצוי להביא בחשבון רכישה של כיסויים שיגנו עליו כשמגיעה עונת הגשמים.

 

-

 

 

 

 

איזה סוג ריהוט לרכוש? אם מדובר על מרחב חוץ רחב ידיים אפשר ואך רצוי לשלב שתי מערכות ישיבה, האחת לאכילה והשנייה להסבה. במידה ומדובר על שטח קטן יותר כדאי לעשות שיקול של מהות השימוש העיקרית בשטח החוץ – אכילה או הסבה, ולפי הרגלי ותרבות המשפחה והאירוח להחליט על סוג הרהיטים הנבחר.

 

- 
 
 

פריטים משלימים – בדיוק כמו בתכנון חלל הפנים, כדאי לרכוש ולהציב את מערכת הריהוט המרכזית ולאחר מכן להחליט על צירוף פריטים משלימים שונים – החל מאביזרי פינוק (מיטות שיזוף, ערסל וכד') וכלה בפריטי נוי שונים.

 

-

 

 

מיקום פינת הישיבה צריך להיעשות בהתאמה לכיוון אליו פונה מרחב החוץ ו/או בשילוב מערכות הצללה מתאימות.

 

- 
 

 

רצוי לרכוש מערכות ריהוט המשלבות כריות עם כיסויים הניתנים להסרה וכיבוס. כיום ניתן לרפד מחדש גם רהיטי חוץ במגוון בדים המתאימים לסביבת החוץ.

 

 

ערסל ישיבה תלוי ליחיד. רשת 'הום סנטר'.
  

 

מתוך 'מקום תחת השמש - מגמות בריהוט סביבת החוץ'. גליון 125, יולי - אוגוסט 2012

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development