קטוף ואכול

כשבמטבח מסעדת קיטשן גארדן, שעיצב ירון טל, נגמר הבזיליקום, למשל, אין צורך להיכנס ללחץ ולדהור לסופרמרקט הקרוב, אלא פשוט לגשת לאחת האדניות שברחבי החלל, לקטוף צרור רענן ולחזור לטפל במנות

מאת: מיה אור | צילום: יואב גורין, אנטולי מיכאלי | - 10/12/2015
תכנון ועיצוב:
סטודיו ירון טל

 

מראה מבחוץ: פרשנות לכניסה לחממה מעוררת סקרנות.

מסעדת קיטשן גארדן שהושקה לאחרונה במתחם שרונים, היא עוד פרק, ייחודי במינו, בעלילה מתמשכת ש"כותב" המעצב ירון טל עבור מסעדותיו של השף-מסעדן שגב משה. האנרגיה הטובה המתקיימת ביניהם, כפי שמגדיר ירון את יחסי האמון הנעימים שכבר צברו כברת דרך של שיתוף פעולה, היא שהולידה את הפרק המפתיע במיוחד, שתוכנו מתעצם עוד יותר נוכח הפער הגדול בין מיקומו בסביבה מסחרית מובהקת לבין עיצובו כחממה לכל דבר ועניין, פיסת טבע מניבה, חיה ונושמת. הרעיון, מספר ירון, נרקם על בסיס מספר השראות וגורמים שחברו יחדיו- הן בהיבט הקולינארי והן, ומטבע הדברים, משאיפתו שלו כ'מעצב כמו מעצב' לייצר תמיד משהו אחר ולהפתיע עם עיצוב שונה. 

חלל החממה המרכזית: עתיר ירק שמשתלב על התקרה, הקירות ובינות לשולחנות. אריחי הריצוף בגון אפור ובגימור המדמה מראה רטוב ולח המאפיין רצפות בחממות. פריטי ריהוט וישיבה: "פנטהאוז".

הקונספט הקולינארי של שגב שנשאב מסגנון המזטים הים תיכוני חבר למודעות העכשווית לאורח חיים בריא ככלל, ונבט, תרתי משמע, במוחו של ירון כמסעדה שהיא גם חממה המספקת את תצרוכת עשבי התיבול וחלק מהירקות המוגשים בה. רעיון אמיץ ו"מדליק" ללא ספק, אך ביצועו, לדברי ירון, היה מורכב מאד "לפני הכול, התהליך היה כרוך בהרבה למידה של נושא הגינון ובמציאת פתרונות טכניים ייעודיים, כאשר לצורך זה אף חבר לצוות המתכנן גנן מקצועי. בנוסף, כדי ליצור את החוויה האותנטית- טוטאלית אליה שאפנו ולא ליפול ל"קלישאה", נדרשנו להרבה מאד אקספרימנטים בפרטים הרבים ששילבנו על מנת לוודא שמסר הכנות של המקום יעבור כמו שרצינו והתכוונו" הוא מוסיף. 

פריטי סטיילינג כמריצות, ארגזים עם צמחייה פורחת, כלי גינון ועציצים משתלבים בכל רחבי החלל ומשלימים את האווירה.

החלל בו התמקמה המסעדה בפתחו של מתחם הקניות היה בעברו חנות מזרנים גדולה, אולם כדי להכיל את כל הפונקציות שצריכות היו להיכלל בה ולייצר מרחב שמבטיח צירי תנועה פונקציונאליים ונוחים למלצרים הוא הורחב ע"ח שטחה של חנות סמוכה. הדלת המובילה פנימה מגלמת פרשנות לכניסה לחממה ובעיקר מסקרנות, וההפתעה שהיא מצניעה מאחוריה אכן עושה את שלה כשאחרי מבואה קטנה נפרש לעין מרחב צומח וירוק-ירוק. את עוצמת ההפתעה קשה לעכל במבט ראשון, והיא ממשיכה ומחלחלת ככל שנמצאים בחלל המורכב, למעשה, משלוש חממות: חממה "ראשית" בה לצד אזורי ישיבה ממוקמות פונקציות הבישול- מטבח, מטבח קינוחים ובר; חממה חיצונית מקורה ועטופה בזכוכית;  וחממה חיצונית שהינה בעצם אזור ישיבה פתוח תחת כיפת השמיים. הרעיון הראשוני היה לעשות שימוש במבני חממות מקוריים אך כשהסתבר שהם אינם מתאימים, יוצרו החממות כ"קאסטם מייד" תוך שילוב קונסטרוקציית מתכת ומחיצות זכוכית. 

מבט אל עבר המטבח ומטבח הקינוחים שלצדו, החשופים לעין הסועדים. האדניות התוחמות בין החממות ובין השולחנות בוצעו ייעודית מעץ מיושן כשבתוכן משתלבת מערכת השקיה, והתאורה משלבת מעין גרלנדות עם עששיות וגופים בעיצוב טבעי א-פורמאלי. בשעות הלילה כשהמסעדה סגורה מאירים את החלל גופי תאורה ייעודיים לחממות המפיצים אור חזק שמדמה אור שמש. מטבחים: ג'קסון דבח.

ההפרדה בין חממה לחממה נעשית באמצעות אדניות שתולות הנשענות- נתמכות על הקונסטרוקציה, וכמו מבני החממה אף הן יוצרו ייעודית כתיבות מעץ מיושן שבתוכן גדלים עשבי תיבול ומיני ירקות. להבטחת צמיחה שוטפת שולבה באדניות מערכת השקיה המתופעלת ע"י גנן מקצועי שאף מחדש את השתילה בהן, וצמחייה נוספת משתרגת ומחפה את התקרה וחלק מהקירות ה"רגילים" כשהיא נוטלת תפקיד דומיננטי של חומר לכל דבר ועניין. היבט תכנוני נוסף נדרש להתייחס לתאורה ראויה המהווה פרמטר רב חשיבות בחממות, ולצורך זה הותקנו ברחבי החלל מנורות ייעודיות שהאור שהן מפיצות מדמה את אור השמש. ירון: "היות ומדובר בעוצמת אור חזקה במיוחד שאינה מתאימה לשמש כתאורת המקום, המנורות מופעלות רק בשעות הסגירה, והתאורה שמשמשת בשעות הפעילות מורכבת מגופים שהותאמו לרוח הטבע והא-פורמאליות של המקום, דוגמת מעין גרלנדות או כאלה בעיצוב גולמי". 

קירות שאינם מחופים בירק מחופים בשכבות בטון שנועדו להעניק להם מראה אופייני של טחב וירוקת.

אחד המאפיינים של חממות היא הלחות השוררת בהן, ובחתירה לחזות אותנטית לכל דבר בחר ירון חומרים, גימורים ומרקמים שידמו עד כמה שניתן את תחושת הטחב שהיא מייצרת. כך, לדוגמה, לריצוף נבחרו אריחי גרניט פורצלן בגון אפור ש"מרגיש" כמו ספוג טחב ורטיבות, וקירות שאינם מחופים בירק חופו בטיח גולמי שנמשח בשכבות עד קבלת משחקי גוונים המקנים את תחושת ה"ירוקת" האופיינית.

אזור הבר: עץ ופריטים מעולם הגינון.

נוכחותם של הבר ומטבח הקינוחים החשופים לעין הסועדים היא חלק דומיננטי ובלתי נפרד מהתרחיש המגונן-גנני, כשהם מאובזרים במיני ציוד וחפצים טיפוסיים המתקשרים לתמה של סביבת חממה- קופסאות, אריזות, מזמרות וכד', ופריטי הריהוט, שמרביתם עשויים עץ, מציגים מבחר עיצובים א-פורמאליים כשירת הלל לכנות החומר: שולחנות מעץ שעבר תהליכי טיפול כהתזת חול, שטיפה ועוד להשגת מראה מיושן, כסאות בעיצובים שונים, או ספסלים עשויים מגושי עץ מלא עם תמיכות ברזל.  גם חלל השירותים עוצב כקאסטם מייד עם צינורות וברזים במראה תעשייתי המזכיר ברזי גינה, ובחצר ממתינה לילדי הסועדים הפתעה נוספת בדמות פינת משחק תחומה כנדרש מבחינת בטיחות וביטחון, שמזמינה אותם לשני בתי עץ מלבבים מאובזרים בסטיילינג המדמה סביבה ביתית בקנה מידה מוקטן. 

ה"חממה" שנוספה עם הרחבת החלל אל עבר החוץ: עטופה קירות זכוכית שנתמכים על קונסטרוקציה בביצוע ייעודי, מקורה בחופת ירק ותחומה באדניות שתולות. עיצוב השולחנות והכיסאות אינו אחיד, ומאופיין בסגנון טבעי-גולמי הולם למקום. מסגרות מורכבת: אבי גורן.

את החוויה הטוטאלית משלים סטיילינג מדויק שמתקבל משילוב פריטים אופייניים שמשובצים בכל אזורי החלל- סולמות, מריצות, מכלי שתילה, או ארגזי פלסטיק עם עציצים, וכך גם כלי ההגשה המשתנים של המנות שמספקים חוויה בפני עצמה, כמו, למשל, מנות קינוח שמוגשות בתוך עציצים!    את "כתיבת" הפרק ( שהינו גם טעים ביותר!) של קיטשן גרדן מסכם ה"קלוז'ר" של ירון "האתגר המקצועי היה גדול, כי למעשה הפכנו סביבת חוץ מובהקת לסביבת פנים, והיה חשוב לבחון כל פרט ופרט בתהליך תוך שמירת אצבע על הדופק כדי להשיג את המטרה ולייצר את הדבר האמיתי. מה שחשוב זה שבסופו של יום התוצאה התקבלה כמו שחלמנו אותה". 
 

חלל השירותים: ברזים שעוצבו "קאסטם מייד" במראה צינורות וברזי גינה.

חגיגה לטף: פינת ילדים מוגנת בשטח החממה החיצונית. שני בתי עץ מאובזרים כסביבה ביתית לכל דבר בקנה מידה מוקטן ומותאם למשחק.

 
צוות תכנון: ירון טל, אירית שניר כהן | עיצוב תאורה: אורלי אלקבס-עברון | גננות: מני, משתלת על הדרך ראשל"צ | קבלן: יניב כהן | סטיילינג: עדי שגיא עמר | גרפיקה: איתי בלפר | פיקוח וניהול פרויקט: רונן בכור

 

 

 

יצירת קשר - קטוף ואכול