על חומותייך עיר דוד

הקשר בין הבנייה הירושלמית האותנטית לבין העיצוב העכשווי. השאלה העיקרית שבבסיס התכנון היא כיצד אפשר לעצב תחת תפיסת העיצוב העכשווי באופן שיכבד את ההיסטוריה והבנייה המקומית. הדרך לעשות זאת היא להתערב באופן מינורי ועדין. כלומר, לחדד את ייחודית הקיים, ולחבר אותו לעכשיו.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: עודד סמדר | - 15/04/2019

 

חלל סלון אינטימי, מפגיש בין מגוון טקסטורות עשיר של בדי הצמר, הקטיפה, הווילונות והשטיח.


ת"ז דירה

שטח חללי הפנים- 95 מ"ר

שטח המרפסת- 12 מ"ר, משקיפה אל חומות העיר העתיקה ומגדל דוד.

מיקום גיאוגרפי- ממילא, ירושלים.

מספר נפשות בדירה- 2 מבוגרים.

תקופת השיפוץ- שנה.

 

האדריכלים ומעצבי הפנים חני ואמרי חזק

אדריכלים ומעצבי פנים בעלי 20 שנות ותק.

שם המשרד: סטודיו חזק, הוקם בשנת 2013 ועובד באזורי מרכז ומחוץ למרכז. 

סוג השירות שמוענק: פועלים משלב איתור הנכס ועד לאחר סוף ביצוע הפרויקט. תחומי התמחות: תכנון, עיצוב פנים והלבשה לדירות ובתים ברמות גמר גבוהות ותכנון ועיצוב משרדים.


 

רחבת הפרויקט החיצונית. מראה ירושלמי אותנטי.

 

מה הייתה הדרישה התכנונית?

נדרשנו לתכנן דירה עבור זוג מבוגר ללא ילדים קטנים, בסגנון מודרני-חם, עם התייחסות לסביבת הפרויקט, באזור ממילא ירושלים. תכננו דירה הכוללת חדר שינה אחד מרווח עבור הזוג, חדר רחצה צמוד וחדר אורחים נוסף. החלל המרכזי מתוכנן כחלל אחד מרווח ובו מטבח פתוח, פינת אוכל וסלון אירוח הפונה לעבר מרפסת המשקיפה על חומות העיר העתיקה.

 

מה היה החזון העיצובי?

מבחינה עיצובית היה חשוב לדיירים לשמור על צניעות, ומבחינתנו היה חשוב למצוא את הקישור בין הבנייה הירושלמית האותנטית לבין העיצוב העכשווי.

כשאנחנו מתכננים בשכונה ירושלמית המשקיפה על העיר העתיקה, השאלה העיקרית שבבסיס התכנון היא כיצד אפשר לעצב תחת תפיסת העיצוב העכשווי באופן שיכבד את ההיסטוריה והבנייה המקומית. הדרך לעשות זאת היא להתערב באופן מינורי ועדין. כלומר, לחדד את ייחודית הקיים, ולחבר אותו לעכשיו.

 

גוף תאורה מטאלי ופסי תאורה שקועים מדגישים את המפגש של האותנטי עם העכשווי.


קשה להתעלם מאופיה האותנטי של הדירה

הדירה היוותה עבורנו סוג של פרשנות עכשווית לסגנון הירושלמי הטובל באיפוק ובצניעות.

על כן כשניגשנו לתכנון היה ברור לנו שארגז הכלים יכיל חומרים שתואמים את האווירה הירושלמית. דוגמה בולטת היא שימוש באבן בגוון חולי חם המטפסת על קיר הכניסה והסלון; והנישות בפנים, המודגשות בעזרת פס תאורה חמה, במטרה ליצור חמימות אינטימית בדירה.

 

ניכר הקשר בין העכשווי לנוסטלגי

העיקרון המרכזי שהוביל אותנו בעיצוב הדירה היה ליצור יחסי גומלין בין מראה הפרויקט על מאפייניו הירושלמים לבין עיצוב עכשווי אשר יכבד את הנכסים הטבעיים של הדירה אשר במרכזה נוף עוצר נשימה אל עיר דוד והעיר העתיקה. ועל כן שזרנו את העכשוויות במוטיבים הירושלמים הקיימים כדוגמת קשת צבועה בגוון כהה ומדמה קשת מתכתית העוקבת אחר קשת פתח המבנה, משמשת למסתור וילון ומצניעה את תא שירות התריס הנגלל שלרוב נראה לא טוב.

 

שולחן הזכוכית מייצר רובד העניין נוסף, כשמאפשר לראות מעבר. הזכוכית זוכה לעדנה מחודשת ומאומצת בחום כיום על ידי מיטב האדריכלים ומעצבי המוצר.


ספרו על השפה שיצרתם וכיצד יצרתם אותה

הדירה מכילה שני אגפים. האגף הקדמי של הדירה הוא חלל פתוח וזורם שבו משולבים הסלון, המטבח וחדר האוכל. האגף השני מכיל סוויטת הורים ובה חדר שינה וחדר רחצה, חדר אורחים וחדר רחצה לאורחים. השפה האחידה בולטת בכל אחד מחדרי הבית וחלליו – אבן חולית בגוונים טבעיים, ועיצוב מאופק שאינו חף מתחכום.

לבד מהריהוט המינימליסטי בצבעוניות מעושנת, שילבנו על הקירות עבודות אמנות נקיות ופשוטות המדגישות את איכויותיו הטבעיות של החלל.

בחרנו לשמר את החלוקה המקורית של הדירה לשני אגפים, אך בתוכניות הקבלן המקוריות היו עוד שירותי אורחים שביטלנו כדי לקבל חללים מרווחים יותר.

 

 

התייחסות לגוון הירוק יוצרת עניין ועם זאת אינה משתלטת.


כיצד שילבתם את המערכות השונות בדירה?

עשינו מאמץ למקם את המערכות השונות בתקרות של חללים משניים, והשתמשנו בגופי תאורה שקועים בגובה מינימלי כדי לא לאבד גובה בחלל האירוח המרכזי. מאותה הסיבה כל המערכות הועברו לארון שירות צדי. היה חשוב לנו להשאיר את הסלון נקי מארונות ומציוד, כדי שנוף העיר העתיקה לא יופרע.

 

ערכתם משחק חכם עם המוטיבים הקשתיים ליצירת אשליית גודל. מה בדיוק עשיתם?

המבנה וגודל הדירה לא אפשרו יצירת מבואת כניסה, ולכן הדגשנו את הקשת המקבילה לקשת המבנה בכך שצבענו אותה בגוון כהה. כך הצלחנו למקד את מבט המתארחים ישירות למסגרת הקשתית הממסגרת את הנוף הירושלמי.

 

האדריכלים והמעצבים: חני ואמיר חזק.
 


המטבח הוא ליבת הבית. ספרו על תכנונו

בני הזוג אוהבים לארח ועל כן בחרנו במטבח פתוח שימוקם בקיר הכניסה לדירה, ובנוי מארונות מזווה גבוהים ושחורים. משטח העבודה באבן גרניט טבעית שחורה בגימור מוברש ממשיך את השפה החזותית והצבעוניות הכהה של חלונות הבניין.

בניגוד למבנה המטבח הלינארי, בחרנו בשולחן אוכל עגול מזכוכית כהה וסביבו כיסאות מרופדים אלגנטיים לשם ריכוך ושבירת החזרתיות (מטבח שולחן אוכל, סלון).


האם אתם מעורבים גם בסטיילינג ובעיצוב הבית?

אנחנו בהחלט מעורבים בסטיילניג, מבחירת הריהוט ועד לארגון העציצים והוואזות. מבחינתנו כל פרויקט יגיע לשלמות רק לאחר שאובזר במלואו. בפרויקט הזה בחרנו ריהוט בגוונים כהים בצבעוניות עמומה, עשויים מחומרי עץ ובד המשדרים איכות מעודנת.

 

המוטיב הקשתי, שמתחיל כבר מרחבת הפרויקט החיצוני, מקבל דגש ותשומת לב ניכרת גם בפנים הבית.
 

 

חלל רחצה מציג מראה ירושלמי נוסטלגי ועם זאת עכשווי ומעודכן. הגומחה המאורכת שנקבעה בקיר האמבט מייצרת אלמנט דקורטיבי מעניין ומייצרת במקביל מדף שירות נגיש.