דיור בר השגה בקופנהגן, דנמרק

משרד האדריכלים BIG בנה בקופנהגן מתחם מגורים ובו 66 דירות ברות השגה עבור אזרחים שהכנסתם נמוכה. משרד האדריכלים שמאמין שתכנון "דיור לכול" הוא שליחות, פעל בשיתוף עם התאחדות הדיור Lejerbo הפועלת ללא מטרת רווח, כדי לאפשר דיור בר-השגה במתחם שגודלו 6,800 מ"ר.

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | - 15/04/2019

 


 

מתחם המגורים, שנמצא סביב החומה המתפתלת באזור הצפון-מערבי הרב-תרבותי של קופנהגן, מציע 66 דירות לאזרחים שהכנסתם נמוכה. גובה התקרה בכל דירה הוא חסר תקדים – 3.5 מטרים. חלונות נפרשים בנדיבות מהתקרה עד הרצפה, ולכל דירה יש מרפסת חיצונית שמשקיפה אל החצר – כל התוספות האלו נבנו במסגרת תקציב קשוח במיוחד.

 

המבנה מספק דיור בר השגה לאזרחים שהכנסתם נמוכה

 

 


עצי דובדבן מעטרים את החזית החיצונית של המבנה המכילה גם חנייה מסודרת לאופניים



בניין
Dortheavej, הקרוי כך בזכות מיקומו בחלק הצפון-מערבי של קופנהגן, מתפתל בתוך האזור המאופיין במוסכים רבים, מחסנים ובניינים תעשייתיים שהוקמו משנות ה-30 ועד שנות ה-50. משרד האדריכלים BIG שקיבל לידיו את עיצוב ה-Dortheavej בשנת 2013, התבקש ליצור מרחב ציבורי פתוח ששומר על דרכי המעבר להולכי רגל וגם על החצר הירוקה הסמוכה.

 

הסידור המודולרי של הדירות מאפשר לכל הדיירים ליהנות ממרפסת שמשקיפה לחצר

 

 


 

את יסודות המבנה תכנן מעצב החלל האורבני הדני, יאן גל. הדפוס המשובץ האופייני ל- Dortheavej מבוסס על בנייה טרומית ייחודית. הבניין, שנהגה בתחילה כמבנה מחורר, מתעקל קלות במרכזו ויוצר רחבה ציבורית לעבר הרחוב מצדו הדרומי, ובצפונו יש חצר ירוקה ואינטימית. הבניין פתוח בקומת הרחוב כדי לאפשר לתושביו ולכלל הציבור לעבור בנוחות מהרחוב לחצר הפנימית.

 

טרסה קטנה יוצרת מרפסת חיצונית הפונה אל החצר הפנימית

 

 

 

חלונות גדולים מהתקרה ועד הרצפה מכניסים שפע של אור לתוך הדירות


מתחם הדירות משתלב היטב במראה הכללי של השכונה בזכות מבנה הקופסאות המודולריות שעומדות זו לצד זו, וניצבות זו על גבי זו עד לגובה הבניינים הסמוכים. מבנה זה של קופסאות שעומדות זו על גבי זו, מפנה בכל דירה חלל נוסף המשמש מרפסת קטנה, ובכך מאפשר לדייריה חיים בריאים וברי-קיימא. בימים שטופי שמש, הדיירים יכולים ליהנות מהחמימות ומהתאורה הטבעית. בצד הדרומי של הבניין, מבנה הלגו המשובץ של הדירות מעניק עומק לחזית הבניין, בעוד בצדו הצפוני החזית נשארת אחידה.

 

קומת הקרקע הפתוחה מאפשרת מעבר להולכי רגל

 

קורות העץ בחזית החיצונית של המבנה מדגישות את המבנה המיוחד

 

 


קורות עץ ארוכות מכסות את חזית הבניין מכל הצדדים ומדגישות את המבנה המיוחד. הקורות מתחלפות ביניהן במטרה להבליט את הדפוס המשובץ. החלונות הגדולים מאפשרים לאור היום להאיר את הדירות, ומעניקים נקודת תצפית רחבה אל החצר הירוקה ואל השכונה שמקיפה את הבניין. גודל הדירות נע בין 60 ל-115 מ"ר.

 

במבנה מיושמים החומרים הפשוטים ביותר כדוגמת בטון ועץ

 



במבנה מיושמים החומרים הפשוטים ביותר – בפנים ובחוץ שולטים עץ ובטון בצבעים בהירים. חזית הבניין הצפונית משקיפה על חצר ירוקה סגורה אשר דיירי ה- Dortheavej ודיירי הבניינים השכנים יכולים לנצלה לפעילויות הפנאי שלהם.

בתחילת 2018 זכו
BIG ו- Dortheavejבפרס התאחדות הארכיטקטים הדנים על שם לילי ארנו עבור הפרויקט הזה.

 

גובה המבנה מותאם לגובה הבניינים בשכונה


 

המבנה בנוי בצורת גל שמשתלב עם סביבתו


נתוני הפרויקט

שם הפרויקט: מגורי Dortheavej

גודל במטר מרובע: 6,800

לקוח: LEJERBO

מיקום: קופנהגן, דנמרק

 

צוות הפרויקט

השותפים האחראים על הפרויקט: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær

מנהלי הפרויקט: Ole Elkjær-Larsen, Per Bo Madsen