הבית שתכננה האדריכלית שרון וייזר למשפחה שעזבה את המולת העיר לטובת סביבה שקטה, מחדד את איכויות המגורים בה. שקיפות, אווריריות וקשרים בין פנים וחוץ מייצרים את סיפורו

 

תכנון: אדריכלית שרון וייזר

 

צילום: שי אפשטיין 


 

 


מאת: מיה אור | צילום: שי אפשטיין | - 28/10/2013

אחרי שנות מגורים ב"צנטרום" של תל אביב, כאשר נקרתה בדרכם הזדמנות לבנות בית מחוץ  לסצנת הכרך הסואנת ולהמיר אותה בסביבה שלווה, החליטו בני הזוג לנצלה ופנו אל האדריכלית שרון וייזר לביצוע התכנון. "במגרש, המשתרע על 1/2 דונם, ניצב קודם לכן בית ישן- חציו של דו משפחתי. השטח לא זימן אילוצים מיוחדים, ומעבר להגדרות כלליות שהתייחסו לאופיו הרצוי של הבית - " שיהיה פתוח, מואר ומאוורר- ולהעמדתו על המגרש כך שייוותר שטח לשילוב בריכה, ניתנה לי יד חופשית למדי" היא מספרת. 


מבט מהחוץ אל עבר הכניסה לבית. מתאר קובייתי נקי עם גריעות המרככות את המסה, ושילוב סרגלי עץ בחיפוי הטיח. שער בנוי בתצורת האות ח' מסמן מעבר רך מחוץ לפנים. 

 

 
"שער" בנוי בתצורת האות ח' שניצב כסוג של "שכבה מקדימה" בחזית מסמן תהליך מעבר רך מהחוץ אל הפנים "סוג של אתנחתא לפני הכניסה פנימה" לדברי וייזר. 

חלל הפנים משתרע על כ-260 מ"ר, ונחלק לקומת כניסה המרכזת בשטחה את הפונקציות הציבוריות, קומה עליונה המכילה את האזורים הפרטיים, וקומת מרתף. פתיחת דלתו מגלה מרחב פתוח בעל איכויות לופטיות משהו, שחלקו מתנשא לגובה כפול וויטרינות גדולות התוחמות אותו מאפשרות להישיר מבט אל החצר ואל הבריכה שתוכננה בשטחה. הויטרינות שהותקנו בפתחים הן מסוג "הרם הזז" כך שפתיחתן חושפת את מלוא המפתח, ובתוך כך מעניקה גישה נוחה ומבט רחב אל הגן. וייזר: "קשרים ישירים עם החוץ היו מרכיב משמעותי בתכנון. המטרה הייתה ליצור כמה שיותר אינטראקציה בין שני המרחבים, ולמקסם את נוכחות החוץ בחלל הפנים". 
 
שקיפות ואווריריות בפרישת חלל הרוקמת מרחב בו כל אזור מוגדר בבירור ונהנה מ"ספייס" ראוי לייעודו

 
המטבח הממוקם לצד המבואה ומופרד ממנה באמצעות אלמנט מבני דו צדדי: עיצוב בתצורת האות ח' משלב יחידת קיר, יחידות נמוכות, ויחידת אי במרכז החלל. החזיתות בגימור צבע בתנור שומרות נאמנות לשפת הצבע השלטת בבית. מטבח: "רגבה"
 
 

מבואת הכניסה, שחלקה ממוקם באזור הגבוה של החלל, כוללת בשטחה שירותי אורחים ואת מהלך המדרגות המוביל לקומת המרתף, ואלמנט מבני דו צדדי חוצץ בינה לבין אזור המטבח: צדו הפונה אל המבואה מעוצב כ"כניסה כמו כניסה" ומכיל קונזולה ומראה, וצדו השני פונה למטבח, שם הוא מאכלס בתוכו מקרר ויחידת אחסון קיר גדולה. פינת האוכל ממוקמת בהמשך וכמו אחרי המטבח, ובעומק המרחב, כשהוא נושק לחוץ, נקבע מיקומו של הסלון.
 

גרם המדרגות מעוצב כאלמנט אוורירי המשתלב בשפתו הנקייה של החלל, והמרווחים בין מדרכיו מאפשרים לחצות אותם במבט תוך יצירת קשרי עין ישירים. במהלך המוביל לקומת המרתף משתלבת ספרייה כפתרון המנצל את העומק שנוצר בין ה"מדף" של קיר הכלונסאות לבין הקיר 

 
 גופי תאורה המותקנים במיקומים ממוקדים מייצרים קצב שמלווה את קווי החלל ומעצים את זרימתו 
 
הפרישה המרווחת רוקמת מרחב בו כל אזור מוגדר בבירור ונהנה מ"ספייס" ראוי לייעודו, וחזות החלל ככלל מגלמת ניקיון, שקיפות ואווריריות. למעט הקיר המלווה את חלל המדרגות בכל הקירות האחרים משולבים פתחים (חלונות ופתחי יציאה), ושפתו המודרנית נשלטת ע"י  פלטה של חומרים וצבעים בגווני שחור, אפור ולבן שבור: אלומיניום שחור מגורען (אופיס) המשמש במסגרות הפתחים הרבים שעוטפים את כל אזוריו, אריחי אבן אפורה שיגריי שנבחרו לריצוף, קירות שנצבעו בלבן שבור, ומטבח שעיצובו נרקם ממשטחי קוריאן לבנים וחזיתות בגימור צבע בתנור בגון אפור גרפיט. בתוך האסתטיקה המדויקת משתלבות נגיעות של עץ, כמו, למשל, בדלת הכניסה, במדרכי גרם המדרגות או בפריטי הריהוט, ולמרות היותן מינוריות נוכחותן בחלל מורגשת ויוצקת ממד חמים.
 
 
מבט מהכניסה אל עבר החלל שחלקו מתנשא לגובה כפול. פתחים רבים העוטפים את המרחב חושפים את החוץ ומייצרים קשר רציף בין שני המרחבים.
 
 
ריצוף באריחי שייגריי אפורים ופלטת צבעים מהודקת המשלבת גווני אפור, שחור ולבן שבור ובתוכה משתלבות נגיעות של עץ. 
התאורה מתקבלת מגופים שקועים וסמויים נטולי מסגרת לצד גופים דקורטיביים שנבחרו בהתאמה למיקומים ממוקדים תוך יצירת קצב שמלווה/מעצים את זרימת החלל, ופריטי הריהוט ששולבו בו בקפידה אנינה מאופיינים בסגנון עכשווי ונינוח.
 
גופי תאורה שנבחרו בהתאמה למיקומם ותוך הדגשת קווי החלל. תאורה: "קמחי תאורה".  
 

ממהלך המדרגות המוביל למרתף "מבצבצת" ספרייה צמודה לקיר התוחם אותו, כאשר לתוכן שתורמת נוכחות הספרים לחלל מתווסף עניין ויזואלי שמייצרים מיקומה ואופן עיצובה עם מדפים אלכסוניים. את תכנונה במיקום הלא שגרתי מסבירה וייזר כפתרון ארכיטקטוני ופונקציונאלי כאחד. "היות ומדובר במבנה שחציו השני הינו בית ישן נדרשנו לבנות את הקיר המשותף כקיר כלונסאות תומך, המייצר סוג של "מדף" בגובה הריצוף ובתוך גם הפרש עומקים בינו לבין הקיר. הספרייה היא, למעשה, ניצול של אותו "ריק" שנוצר בשל הפרש העומקים". מהלך המדרגות המוביל לקומה העליונה ממוקם לכיוון עומק החלל, ועמוד מתכת קונסטרוקטיבי הניצב בסמוך אליו מייצר סוג של חיץ מגדיר בינו לבין הסלון.
 
 
ארבע המדרגות הראשונות יצוקות, מחופות באריחי האבן של הריצוף וכמו זורמות ממנו, והפודסט המסמן בו "נקודת סיבוב" מסמן גם שינוי חומרי וויזואלי: בנקודה זו משתלב גרם שעוצב  כקונסטרוקציית פלדה עם מדרכי עץ ומעקה זכוכית, כאשר המרווחים בין המדרכים מאפשרים לחצות אותם במבט, ולצד שקיפות המעקה מייצרים מופע אוורירי וקשרי עין. בקומה העליונה ממוקמים יחידת הורים ו-2 חדרי ילדים, לריצופה משמש פרקט עץ אלון מולבן ואת מעבר הגלריה הפתוח הזורם בין החללים תוחם מעקה זכוכית שקוף זהה לזה של גרם המדרגות.
 
חדר הרחצה מעוצב בקפידה מפנקת. אביזרים סניטאריים: "מודי".  
 

יחידת ההורים היא חלל מרווח שתכנונו משלב אזור מבואה נעים המכיל פינת איפור, וכן רצף ארונות המתחיל בשטחו וזורם לכל אורך החדר. עיצובו מאופיין באותם דיוק ואווריריות המאפיינים את קומת הכניסה, ופתח גדול שנקבע בחזית הפונה לגינה מאפשר להתבשם מנופה וממראה הבריכה גם כשנמצאים בקומה העליונה. חזותה המטופחת משלבת משטח דק, צמחייה ירוקה ובריכה בה נכלל משטח רביצה מפנק, וכשהיא עוטפת את הבית הנפתח אליה מחדד המרחב כולו את רעיון המעבר הרך שיצר השער בכניסה לבית ואת איכויות המגורים שהוא מעניק לדייריו - איכויות מגורים בסביבה שלווה המותירות את המולת העיר הרחק  מאחור.  
 
יחידת ההורים שבקומה העליונה: חלל מרווח הכולל מבואה בה משתלבת פינת איפור וממנה "מתחיל" רצף ארונות הנמשך לכל אורכו של החדר ומעניק שפע של מקומות אחסון. 
 

הכניסה ליחידת ההורים 

 

מבט מעומק הגינה אל עבר הבית שפתחיו הגדולים מעצימים את נוכחותה בחלל הפנים. חזותה המטופחת משלבת בריכה עם משטח רביצה מפנק, ריצוף דק עץ, חלקת דשא ורחבת ישיבה עם ריהוט גן מסוגנן. 


 תוכנית קומת קרקע 

 

תוכנית קומה א'

אהבתם ?


כאילו הים היה הלקוח שלי , לימור שחורי 

חויה מתקנת , שיפוץ הדירה שביצעה אדריכלית הפנים דלית ונגרובסקי 

משחק אלכסונים , מגבלה של קיר משותף הופכת ליתרון 

 


 


 

 


 
 

השאירו הודעה ונציג החברה יחזור אליכם בהקדם