בית השנטי - שיפוץ

לפני שיפוץ ואחריו - פרויקט לרווחת הקהילה באדיבות רשת "הום סנטר" בשיתוף מגזין בית ונוי

מאת: מערכת בית ונוי | צילום: | בן גולדברג - 03/04/2013
תהליך השיפוץ המוצג במסגרת המדור הפעם, בוצע ב"בית השנטי" בשכונת נווה צדק בתל-אביב, מפעל התנדבותי יפהפה המעניק מסגרת ביתית תומכת בית לבני נוער שמסיבה זו אחרת נפלטו מחיק משפחותיהם. במבנה הישן מתגוררים כמה עשרות בני נוער, מהם כמגורים של קבע ואחרים השוהים בו תקופה קצרה בלבד, ומכיוון שמדובר במבנה שבמקור נועד למגורים "רגילים", תנאיו הפיזיים, בעיקר בעת אכלוס מלא, צפופים יחסית. החלל בו בוצע השיפוץ הוא חדר רחצה ששטחו כ-6 מ"ר, ולפני השיפוץ היו בו אמבטיה שידעה ימים טובים יותר, אסלה וארון שירות ישן.
היות ומדובר בחלל קטן יחסית, המשימה הייתה לנצלו באורח מיטבי: להתאימו למספר רב יחסית של בנות העושות בו שימוש,  ולשוות לו מראה אסתטי ונעים, כראוי לחלל אינטימי שנועד לשרת בנות מתבגרות.
כל פריטי הריהוט, האביזרים והחומרים בהם נעשה שימוש נתרמו ע"י רשת "הום סנטר".
 

 

קונספט תכנוני
הקונספט של בן גולדברג, שתכנן את העיצוב, היה יצירת חדר רחצה פונקציונלי ואינטימי כאחד, בעיצוב "נשי" ובסגנון שיתאים למבנה הקיים ולסביבתו: לא מודרני מידי, כסגנון הי טק, למשל, אך חדיש, נוח  ומוקפד. בהתאם לכך נבחרו שני גוונים מובילים- קרם ובורדו.
   
ריצוף
הריצוף הישן נעקר, והחלל רוצף באריחי גרניט פורצלן 33x33 מסוג "סולילגולד" בגון קרם וגימור מט.

קירות

חיפוי חלקם התחתון של הקירות - כמטר ממישור הריצוף - נעשה באריחי הריצוף, ומעליהם שולבה רצועה - מעין פס דקור - מאותם אריחי גרניט פורצלן, אך בחיתוך למעוינים ליצירת מראה דקורטיבי. מגובה הפס ועד התקרה נצבע הקיר בגון בורדו המשווה לחלל חזות חמימה ומעוצבת.

 

אביזרים סניטריים וריהוט
כדי לזכות בחלל מרווח כמה שניתן ולנצלו באורח הפונקציונלי ביותר, הוחלט לוותר על האמבט שנעקר ממקומו, ולהתקין שני מקלחונים, שיוכלו לשמש שתי בנות בו זמנית. האסלה הישנה הוחלפה בחדשה, ובמקום הכיור וארון השירות הישן שולבה יחידת ארון כיור, הכוללת גם יחידת אחסון למוצרי איפור ומראה עם תאורה עליונה.
לצורך אחסון מגבות ופריטים נדרשים נוספים, שולבה שידת מגירות עשויה עץ טבעי ומגירות קש.

מגע משלים של אביזרים
את הפנים החדשות שלבש חדר הרחצה משלימות מערכת אביזרי אמבט בגון בורדו ומגבות באותו גון,  היוצרות חלל במראה הרמוני ומוקפד עד אחרון הפרטים.


 
חדר רחצה מעוצב
 
חלל שירותים
חלל נוסף שטופל במסגרת השיפוץ הוא חדרון קטנטן - 1.5 מ"ר - צמוד לחדר הרחצה, ששימש לאחסון דוד שמש. הדוד שהוצא ממנו מוקם על הגג, וה"חדרון" הקטן הוסב לשמש כשירותים. החלל כולו חופה בלוחות גבס על מנת להצניע קורות קונסטרוקציה של עליית הגג שקודם לכן היו חשופות. הריצוף נעשה באריחי גרניט פורצלן זהים לאלה שבחדר הרחצה, שאף כאן שימשו לחיפוי חלקו התחתון של הקיר - כמטר מגובהו. יתר הקיר נצבע בגון בורדו עם שילוב עיטורים מוזהבים שנעשה בעזרת שבלונות. התקנת אסלה וכיור קטן לנטילת ידיים השלימו את הסבתו של "חדרון דוד השמש" לשמש כחדר שירותים חדש ונאה.

"בית השנטי" - הזדמנות לדף חדש
"בית השנטי" הוקם בשנת 1984 ע"י דינו גרשוני ומריומה קליין, המנהלת אותו ועומדת בראשו גם כיום. מטרת הקמתו הייתה לטפל בבני נוער שמסיבות שונות נפלטו מביתם ומשפחותיהם, ולהעניק להם תמיכה של בית חם ואוהב. יש שמגיעים אליו ביוזמתם הפרטית, ויש המופנים אליו מטעם רשויות הרווחה או המשפט, ובס"ה, במהלך השנים העניק בית השנטי סיוע ליותר מ-13.000 בני נוער. הבית פתוח כל העת, ללא שום תנאי קבלה, נכון ומוכן לקלוט בין כתליו את הזקוקים לכך ולהעניק להם מיטה חמה, אוכל וביגוד, חיבוק מעודד, ותמיכה נפשית. רק לאחר מספר ימי הסתגלות למקום, נפתח תהליך בירור מצבו/ה של הנער/ה, הסיבות שהביאו להגעתו/ה ואיך ממשיכים הלאה. לעתים אחרי מספר ימי רגיעה שבים הנערים/ות לביתם, ובמקרים אחרים הם נשארים להתגורר במקום וזוכים לטיפול פרטני המותאם להם. עם כל האהבה, התמיכה והסיוע הניתנים מכל הלב, החוקים בבית השנטי ברורים: ללא אלימות, ללא אלכוהול, ללא סמים, ושעת השיבה הביתה היא לא יאוחר מחצות. מעבר לכך, נוטלים בני הנוער חלק בכל "עבודות הבית", וכבכל בית אחר מסייעים בטיפול ואחזקה שוטפים. לבית המגורים, נוסף עם הזמן גם ה"שנטרפיה", מקום מפגש ומרכז ריפוי, תרפיה, טיפול באמנויות וכד', כאשר כל אנשי המקצוע המעורבים בכך מבצעים את עבודתם בהתנדבות, כמו המסגרת כולה - בית מגורים והמרכז - שפועלת על בסיס תרומות ועמותות סיוע. על המפעל ההומני והחשוב הזה זכתה מריומה קליין בשנת 2000 באות המתנדב מטעם נשיא המדינה.

תכנון ועיצוב: בן גולדברג חברת "גולדברג ארט פרוג'קטס" בע"מ.
ביצוע: בי.אר. שיפוצי איכות בע"מ.

יצירת קשר - בית השנטי - שיפוץ