עיצובים לכסאות נדנדה

מי לא מכיר תמונה שלווה של סבתא ישובה בכיסא נדנדה כשמשקפיה העגולים שמוטים על חוטמה וידיה עסוקות בסריגה בעוד החתול הרובץ למרגלותיה משתעשע עם פקעת הצמר? אין ספק שסבתות יודעות איפה לשבת, כי תנועת הנדנוד של הכיסא מביאה עימה מרגוע נעים, ואין תמה שמעצבים המודעים לכך ממשיכים להמציא לנו וריאציות בנושא

מאת: רעיה הנרי | צילום: | 03/04/2013
כיסא הנדנדה, ממש כמו העריסה, סוס הנדנדה או נדנדה במגרש המשחקים, מהפנט את היושבים עליו בנענוע נעים ומרגיע. ההתנדנדות, תנועה של געגוע לשלווה העוברית ברחם של אמא, אל ההתערסלות בין שדיה, אל חמימות העריסה, מהווה יותר מכל את השאיפה לרוגע.
"התנועה הראשונה שנבנית אצל התינוק היא תנועת הנדנוד קדימה-אחורה, וזהו ציר התנועה הבסיסי והראשוני", אומר דר' צביקה שיינברג רופא M.D המטפל ברפואה סינית ומנהל בית הספר לרפואה סינית במכללת רידמן,"שימוש קיצבי בתנועה זו מחזיר אותנו  למקום הראשוני, הרחמי עם כל הקונוטציות המתלוות לתחושה מוכרת ומרגיעה, המשרה ביטחון ויציבות של הזנה והגנה". למעשה, הרבה שיטות טיפול מזרחיות פועלות ממש כמו תנועות הערסול של האם המנענעת את תינוקה, עם הרבה דגש על נדנוד וטלטלה עדינה. הצ'י קונג לדוגמה, עובד על סדרת תרגילי תנועה ראשונית ברוח זו המביאים לאיזון פנימי ומארגנים עבורנו את העולם ברמה מעמיקה.

 

 

אך אין צורך להרחיק עד למזרח. כולנו מכירים את הפופולריות לה זוכה הנדנדה בגני השעשועים, מכירים את התמונות מהמערבונים בה נראה הקאובויי  מתנדנד ברוב קשיחותו כשהוא ישוב בכיסא נדנדה על המרפסת הקדמית (הפורץ'), מכירים את הערסלים  ואת כל הוריאציות האחרות על כיסא נדנדה מטלטל ומרגיע.
על אף הגרסאות ההייטקיות של רעיון הטלטלה, הבאות לידי ביטוי בכיסאות הטלוויזיה והקולנוע הביתי המתוחכמים, ההולכים ומשתכללים כמרכזי מסאג' מכני מכל  הסוגים והמינים, עדיין כבודו של "כיסא הנדנדה" הקלאסי ,הגאוני בפשטותו, נותר מונח במקומו.
כל כיסא, מעץ או מתכת, עכשווי או רציני ככל שיהיה, הופך על ידי שתי קשתות בתחתית רגליו למשעשע כמו סוס נדנדה מסורתי, וכך, במחי נדנוד אחד הופך כל כיסא להרבה יותר מכיסא.
כיסא הנדנדה, הואריאציה הבוגרת של העריסה, הוא ללא ספק אחד הכיסאות הנוחים ביותר שהומצאו אי פעם, לבית או לגינה, כיסא שמייצר עירסול לרגע רגוע של מנוחה מתוקה. המילה "ROCKER" מסמנת  למעשה את האדם המנענע את העריסה ומכאן השם שדבק בכיסא - ROCKING-CHAIR. ב-1778 הופיע לראשונה המושג "ROCKING-CHAIR" במילון אוקספורד, אך כמו בסוגיית המצאת הגלגל , אין יודעים בוודאות של מי בדיוק ההברקה.

 

מתוך קולקציה של חב' "גרבסוני", בעיצובה של פאולה נבונה: כיסאות נדנדה עשויים עץ אגוז צבוע מעוצבים בשפה בסיסית בהשראה שוודית. "טולמנ'ס"
 

 

כסא נדנדה מקליעת ענפים טבעיים. "קנה קש"
 

בנג'מין פרנקלין מאבות המייסדים של ארצות הברית שנכנס להיסטוריה כממציא ואיש אשכולות,  המציא במאה ה-18 את כיסא הנדנדה המפעיל בטלטלתו מאוורר לרווחת המתנדנדים בו. מסיבה זו חושבים אמריקאים רבים שפרנקלין הוא אביו ממציאו של כיסא הנדנדה האהוב עליהם כל כך. אולם נראה כי, כמו הרבה דברים טובים אחרים, דווקא הצרפתים הם אלה שהמציאו אותו.
כיסא הנדנדה המפורסם ביותר בתולדות כיסאות הנדנדה, הינו ללא ספק ה"טונט" THONET על שמו של מיכאל טונט, הגרמני נחשב למי שהמציא את תהליך כיפוף העץ באמצעות אדים, ואפשר ליצור צורות זורמות, ללא חיבורים מסורבלים. ב-1819 פתח טונט את בית המלאכה שלו באוסטריה שם השתעשע בפיתוח כיפוף עץ באמצעות קיטור לייצור רהיטים ברוח הארט נובו. טונט הוא זה שהקים את חברת האחים טונט ואף הוציא פטנט על התהליך המיוחד שהמציא. טונט וחמשת בניו ייצרו רהיטים חדשניים בעץ מכופף המאופיינים בקו מעודן אך גם פשוט וזול ,וביניהם כיסאות נדנדה שהפכו לקלאסיקה,כמו כיסא הנדנדה המפורסם ביותר הטונט מס' 1 הנחשב לאבי כיסאות הנדנדה המודרניים.
עד תחילת המאה ה-20 היו למשפחת טונט 50 מפעלים ברחבי אירופה,בהם ייצרו כיסאות וכיסאות נדנדה עד שנגמר תוקפו של הפטנט וקמו להם מתחרים רבים.
גם המודרניסטים כמו צ'ארלס וריי אימס השתעשעו בעיצובי כיסאות נדנדה כמו הכיסא RAR משנת 1950, ואילו המעצבים העכשוויים מתייחסים אל כיסא הנדנדה כאל סוג של אומנות קינטית ויוצרים מתוך הפשטות יצירות מופת של ממש: ב-1973 עיצב פרנק גרי כיסא נדנדה בעל קווים אווירודינמיים - "EASY EDGES" עבור חברת קנול, רון ארד עיצב ב-1990 ROLING VOLUM, ואת LOOP - שז לונג שהוא נדנדה עבור חברת מורוסו. פיליפ סטארק  עיצב עבור OX  ב- 1996  בקוויו האופיינים את  "מסייה X" ואת "HERITAGE" מחווה משוחזרת ל-EMECO, דייויד טרובריג' יצא ב 2000 עם BODY RAFT שזלונג נדנדה דמוי סירת קאנו או בננה גדולה אותו עיצב עבור קפליני... ועוד רבים וטובים אחרים.

כידוע המעצבים היצירתיים הם אלה הנשארים ילדים גם בבגרותם, לכן מן הסתם, השמחה שבהתנדנדות מובטחת לנו תמיד עם איזשהו כיסא נדנדה מעניין וידידותי, כדי להתנדנד עליו למרחקים ארוכים.

 

מתוך מגזין 98: "יש תנודה בעולם הכיסאות"

 

 

איתן גיגי
 

 

יעל דבי
 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development