קבלת הפנים הנעימה הזו, היא אחד מסימני ההיכר של המהפך הקיצוני שחברת תרמוקיר עברה ממפעל בקריסה, למפעל משגשג שנושא בגאווה את דגל הקיימות. "בשנת 2002 כשחזרתי לעבוד במפעל, גיליתי שהוא בקשיים גדולים, והבנתי שמה שאני צריך לעשות עכשיו זה מה שנקרא 'לגרד כסף מהרצפה' וזה הדבר הראשון שעשיתי – אז לא ידעתי שמה שאני עושה זה בעצם כלכלה מעגלית ושאני הופך את המפעל למקיים." מספר אלי כהן, מנכ"ל החברה, יו"ר פורום חדשנות ובנייה מתקדמת בהתאחדות התעשיינים ויו"ר ועדת העבודה בהתאחדות תעשיינים.
"במקום לפנות את הפסולת, הצעד הראשון שעשיתי היה להחזיר אותה לפס הייצור, כך הצלחתי לחסוך הרבה מאוד כסף. משם המשכתי להתייעלות אנרגטית – באותה תקופה הממשלה חילקה מענקים לרכישת ציוד חשמלי, והחלטתי להשתמש במענקים האלו כדי לקנות מנועים חסכוניים יותר." כהן מסביר.
את ההשראה למחְזוּר פסולת ולהתייעלות אנרגטית, כהן קיבל מביקורו בשבדיה. "כאשר הגענו אשתי, בתי התינוקת ואני לביקור אצל ההורים שלי שהתגוררו בשבדיה, גיליתי שבעצם הגענו ליקום אחר שבו לא מזהמים, לא זורקים סתם לפח, ממחזרים מים, משתמשים רק במנורות שחוסכות חשמל... מכיוון שמאז ומעולם נמשכתי לתעשייה, הלכתי לבקר בכמה מפעלים וראיתי את העובדים לבושים בסרבלים נקיים, עובדים בסביבת עבודה מכבדת וזה שבה את ליבי – הרגשתי שאף על פי שאני מסתובב בתוך 'מפעל' אני נושם אוויר נקי – באותו רגע הבנתי שההגדרה האישית שלי לקיימות היא – יעילות, סדר, ניקיון, בריאות העובדים ובריאות הסביבה."
לאחר שכהן נוכח שהשינויים שהוא הוביל במפעל תרמוקיר אכן מצליחים לסייע למפעל, הוא החליט שהקיימות היא המוטיב שייבדל את המפעל ממפעלים אחרים. "אמרתי לעצמי - אם השבדים יכולים, הפינים יכולים וגם הדנים יכולים, גם אנחנו נוכל לייצר רק מוצרים ירוקים לבנייה. כשהצגתי את הרעיון בפני הדירקטוריון הם הסתכלו עליי באי אמון ואמרו: 'אנחנו עדיין במצוקה כלכלית ואתה מדבר איתנו על כלכלה ירוקה, על זה לא בונים אסטרטגיה."
כהן לא נבהל והמשיך לתכנן חזון שעל פיו תרמוקיר תהיה החברה המובילה בארץ ובעולם על בסיס ערכי הקיימות. "הם חשבו שעפתי גבוה מדי, הם אמרו לי: 'מילא שאתה רוצה להיות החברה המובילה בארץ במפעל כושל – אתה גם רוצה להיות החברה המובילה בעולם ועוד על בסיס ערכי הקיימות?" כהן צוחק כשהוא נזכר. "היום, אודות לשיתוף פעולה שיש לנו עם הקונצרן העולמי SAKRET, אנו מצליחים להגשים את החזון שהתחייבנו אליו לשמש כמגדלור לשינוי בקרב מפעלי תעשייה בעולם."
בעזרת הייעוץ והליווי של חברו, ד"ר מייקל בראון מחברת BWE - כהן המשיך בייעול האנרגטי של המפעל ובייצור מוצרים איכותיים שמצד אחד מעניקים בידוד, איטום, ואקוסטיקה ברמה הכי גבוהה שיש, ומהצד אחר אין בהם חומרים שפוגעים בבריאות כגון מתכות רעילות. בנוסף, בתהליך הייצור שלהם יש כמה שפחות פגיעה בסביבה עד פגיעה אפסית. "לקחנו איכות, שילבנו את הקיימות ויצרנו בידול כחברה שלא רק עוסקת בקיימות, אלא גם מובילה את תחום הקיימות בארץ - עשינו את זה לפני כל החברות הגדולות בארץ בתחום הכי אפור שהוא תחום הבנייה. אנחנו היינו בין המפעלים הראשונים שדיווחו על פליטות מזהמים, עוד לפני שהייתה חובה לעשות זאת. יש לנו תקני LCA ו-EPD, ואנחנו ממשיכים לחפש פתרונות אקולוגיים. למשל בייצור המלט והצמנט מושקעת הרבה מאוד אנרגיה, לכן אנחנו מחפשים טכנולוגיות חדשות שיאפשרו את הורדת פליטות גזי החממה."
בשנת 2010 כהן הצטרף כחבר מייסד במועצה לבנייה ירוקה. באותה שנה תרמוקיר זכתה בתו היהלום בשבעה תקני איכות. "לצד התעשייה האווירית, אלביט מערכות, קבוצת ICI היינו אנחנו הקיבוצניקים מחורשים – מפעל עם 45 עובדים." כהן נזכר.
הפעילות הירוקה של כהן לא נעצרה במפעל, הוא סייע בפיתוח "אקו סיסטם" עם ארגוני הסביבה, ופעל בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה. בשנת 2018 כהן קיבל את אות המנהיגות מהמועצה לבנייה ירוקה. לדברי כהן, כל מפעל או ארגון יכול למצוא דרכים להתייעל מבחינה אנרגטית ולהוריד את הפגיעה בסביבה. "לכל חברה יש צרכים משתנים, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לבחון את המצב ולהבין מהם השינויים שמתאימים לאותה חברה. אצלנו למשל, פעלנו גם להפחתת השימוש בנייר באמצעות הורדת המשקל של האריזות ובאמצעות שימוש בנייר ממוחזר. כמו כן פעלנו לביצוע סימביוזה תעשייתית באופן המאפשר לנו להשתמש בתוצרי לוואי של תעשיות שונות ומגוונות במוצרים שלנו כגון גומי ממוחזר, זכוכית ממוחזרת ועוד".
בנוסף לשרשרת פרסים והוקרות, תרמוקיר זכתה גם ב"גלובוס הירוק" של ארגון אדם טבע ודין. "אני גאה מאוד בגלובוס הירוק, משום שהפרס הזה מוכיח שהתעשייה היא לא האויב, אף לא יכולה להסתדר בלי תעשייה אבל צריך תעשייה מקיימת שמתכננת עשר שנים קדימה. המפעל של תרמוקיר נמצא באמצע הקיבוץ, הילדים והנכדים שלי גדלים פה ואני רוצה לשמור על הבריאות שלהם וגם על הבריאות של העובדים שלי".
termokir@termokir.co.il