בטיחות בבית עם ילדים בצעדים פשוטים (בלי לוותר על העיצוב)
בטיחות בבית עם ילדים בצעדים פשוטים (בלי לוותר על העיצוב)
חלונות בטוחים לילדים
ילדים הם סקרנים מטבעם, והם אוהבים לחקור את העולם - אך כאשר הם חוקרים בלי אמצעי הגנה, היא גם אוצרת בחובה סכנות.
אחד מהמוקדים שמעוררים סקרנות בילדים אך גם עשויים לסכן אותם, הוא החלון – החלון שממנו נשקף הנוף של העולם הגדול בחוץ, ושאם אינו בטיחותי עשוי לסכן את הילדים בנפילה.
כדי לאפשר לילדים לחקור כרצונם מבלי לסכן אותם, ניתן להשתמש בפתרונות רבים אשר הופכים את החלון לבטיחותי הרבה יותר:
חלון כנף על כנף: "פתרון ראשוני אשר מעלה את רמת הבטיחות של החלון", מציין דוד בן סימון, מנכ"ל חברת פיקס אלומיניום, העוסקת בייצור מוצרי אלומיניום וזכוכית מתקדמים לבית, "הוא חלון כנף אל כנף, אשר בו החלון מחולק למעין כנפיים כך שכל אחת מהן ממוקמת במסילה נפרדת, ובפתיחת החלון הן מושמות זו על גבי זו" – באופן הזה, קשה יותר לילדים לפתוח את החלון לרווחה, וניתן להשאיר אותו סגור למחצה בסביבתם באופן שעדיין ישאיר פתח גדול דיו לכניסת אור ואוויר.
נעילת תריסים: הפתרון המסורתי של התקנת סורגים על גבי החלונות, טומן בחובו יתרונות אך גם חסרונות רבים, שכן סורגים הם לא בהכרח ימנעו סכנה לגמרי, ועל אף שלא ניתן ליפול דרכם, בהחלט אפשר להסתבך בניהם ולהיפצע.
בכל הנוגע לילדים, תריסים נעולים יכולים לשמש באופן יעיל ממש כמו סורגים, וכך למנוע מעבר בהם. בדומה לסורגים, הם מאפשרים מעבר חופשי של אוויר וכך ניתן ליהנות מחלון פתוח, אך מכיוון שהם עשויים פלסטיק או מתכת קלה כמו במקרה של חלונות אלומיניום, הם לא יובילו לפציעה.
התקן הגבלת פתיחה: פתרון יעיל ומתוחכם למדי הוא התקן מיוחד לחלון אשר מגביל את הפתיחה שלו – באופן הזה ניתן לתת לילדים חופש מוחלט, ולהיות בטוחים שהחלון לא ייפתח דיו באופן שיסכן אותם.
חלונות בטוחים בחדרי הילדים - שיחקרו את העולם ללא סכנה
חלונות בטוחים בחדרי הילדים - שיחקרו את העולם ללא סכנה
מרפסות בטוחות לילדים
המרפסת נוטה לרגש ילדים, כי היא כל כך מלאה בתחושות שונות מפנים הבית המוכר – השמים הבוהקים, נוף המבנים שבחוץ, הרוח הנושבת – חוויה עוצמתית לקטנטנים שחווים אותה בפעמים הראשונות בחייהם.
אך למרפסת יש סכנה מרכזית מסוימת, והיא הגובה בה היא ממוקמת – ונפילה מן המרפסת אינה עסק נעים.
שילוב של מעקה בטיחותי במרפסת אינו רק אפשרות בטיחותית שכדאי לשקול, הם כה חשובים עד שהם מהווים תקן בטיחות שנדרש על פי חוק.
אלו הם הנקודות המרכזיות הנדרשות ממעקות בטוחים, ושישמרו על הילדים:
מיקום: המעקה נדרש לכל מקום שיש בו הבדלי גובה של 60 ס"מ ומעלה, כך שלא מדובר רק על המרפסת החיצונית בקומות הגבוהות, גם הבדל מפלסים בתוך הבית של למעלה מ-60 ס"מ ידרוש התקנת מעקות על פי התקן.
גובה: גובה המעקה צריך להיות 105 ס"מ או יותר – גובה נמוך יותר אמנם עשוי להיות בטוח לילדים, אך התקן נקבע כך על מנת שלא יסכן גם מבוגרים.
מרווחים: כאשר מדובר במעקה בעל מרווחים, כפי שניתן למצוא במעקות כמו מעקות אלומיניום, על המרווחים להיות צרים דיו כדי שילד לא יוכל להעביר דרכם את ראשו, כאשר ההמלצה היא לא לעבור את ה-10 ס"מ ובמעקה זכוכית לא יותר מ 2 ס"מ.
קישוטים ובליטות: מעקה תקין צריך להיות ללא קישוטים ובליטות – על אף התוספת הדקורטיבית שיש להם, הם עשויים לסייע לילדים לטפס על המעקה, ולכן יש לשלב את התוספת האסתטית באמצעות הצבע וטיב החומר.
אם מעקות המרפסת שלכם אינם עומדים בתקנים הללו, אין צורך לחשוש, ניתן לפנות לחברה מקצועית אשר מבצעת הגבהת מרפסת ומתאימה את המעקות לתקנים הנדרשים.
בנוסף לנקודות הללו, יש להקפיד למקם את החפצים השונים הנמצאים במרפסת באופן נכון כך שלא יוכלו לשמש ילדים כדי לטפס לגובה המעקה.
"ההמלצה הטובה ביותר שעשויה למנוע אסון", מוסיף בן סימון, "היא לבחור במעקות שניתן לראות דרכם, כמו מעקות זכוכית.
ילדים לעיתים מנסים לטפס על מעקות מתוך סקרנות טבעית אשר מתפתחת כאשר לא ניתן לראות מבעד למעקה – אך אם מדובר במעקה זכוכית, הילדים רואים את הנוף מבעד לו וכך אינם צריכים לטפס."
מעקות זכוכית הינם אסתטיים, בטוחים, ומאפשרים שקט נפשי לכל הורה שבביתו מרפסת או מפלסים שונים.
חשוב שהמדרגות לבית יעמדו בתקני בטיחות מחמירים
ניתן לראות דרכם ללא צורך לטפס מעליהם
מדרגות בטוחות לילדים
באופן דומה למרפסת, גם במדרגות יש סכנה בשל הפרש המפלסים – אך יותר מכך, ישנה סכנה גם מתוך הפרש המפלסים בין המדרגות.
לפיכך, כדי להבטיח שהמדרגות בטוחות לילדים, יש להתחשב בשתי הסכנות הללו ולדאוג שהמדרגות יהיו בטוחות מבחינתן – גם שלא יהיה ניתן ליפול מן המדרגות הצידה, וגם שלא תהיה נפילה במורד המדרגות – ואם תהיה בכל זאת, שתגרום לנזק מזערי ככל האפשר.
לכן, מדרגות בטוחות מתחילות קודם כל עם מעקות תקניים, אשר לא שונים באופי שלהם מן התקן שפורט לעיל – החל מהגובה הרצוי של המעקה, ההימנעות מקישוטים ומבליטות, ועד להמלצה למעקה זכוכית, אשר מספק את הבטיחות הנחוצה תוך יצירת תחושת מרחב, שזו בתורה מספקת את סקרנות הילדים מבלי שיצטרכו לטפס באופן מסוכן.
בנוסף לכך, המדרגות צריכות גם לעמוד בתקנים המיועדים למדרגות, אשר שומרים עליהן בטוחות ככל האפשר:
היעדר החלקה: המדרגות עצמן צריכות להיות עשויות מחומר, או מצופות בחומר, בעל מקדם חיכוך גבוהה כדי למזער את סיכויי ההחלקה עליהן.
מהלך מדרגות: על פי התקן, "מהלך" הוא אוסף של מדרגות רצופות, שבקצותיו מפלס או מפלס ביניים – התקן קובע שמהלך מדרגות צריך לכלול בין 3 ל-8 מדרגות, כך תהיינה די מדרגות במהלך לעלייה טבעית ונוחה, אך לא יותר מידי באופן שעלול לגרום לנפילה ממושכת במקרה של תאונה.
מפלס ביניים: במידה וגרם המדרגות כולל מספר מהלכים – תרחיש הכרחי כאשר גרם המדרגות כולל יותר מ-8 מדרגות – המהלכים צריכים להיות מופרדים ב"פודסט", מפלס ביניים, כאשר לאחר כל פודסט יהיה שינויי בכיוון של גרם המדרגות.
גובה אחיד: הגובה בין כל מדרגה למדרגה העוקבת לה יהיה אחיד.
מאחז יד: בשני צידי המדרגות צריכים להיות מותקנים מאחזי יד בגובה של 90 ס"מ.
אף מדרגה: אף המדרגה, כלומר, השפיץ שלה, אינו יכול להיות שפיצי – אף המדרגה חייב להיות קטום או מעוגל ואף פעם לא חד.
חיבור שער: המדרגות חייבות להיות מתוכננות באופן שיאפשר חיבור של שער בראשן ובתחתיתן – וכך אנו נוגעים בנושא הבטיחות הייעודי לילדים, מכיוון שכאשר הקטנטנים מתרוצצים בבית, מומלץ בהחלט להתקין את השער הזה, ולדאוג שהוא יכלול גם נעילה פשוטה.
ניתן לראות דרכם ללא צורך לטפס מעליהם
חשוב שהמדרגות לבית יעמדו בתקני בטיחות מחמירים