כפרי לייט

העדפת דיירים למראה כפרי-חמים תורגמה ע"י האדריכלית ענת קרטיס בגרסת "לייט", המוהלת את האלמנטים המתקשרים לסגנון עם חזות בהירה ופתיחות אוורירית

מאת: גילי כהן-לב | צילום: עודד סמדר | - 01/05/2016
תכנון וסטיילינג:
אדר׳ ענת קרטיס
 
אזורי האירוח שבחלל הציבורי: מראה כפרי-חמים ואוורירי כאחד. ריצוף פרקט אלון מגוון, קירות בגון חאקי רך, ופתחים גדולים במסגרות פרופיל בלגי בגון שמנת עם חלוקות אופקיות ואנכיות לתוספת עניין.

"דיאלוג זורם עם לקוחות מגובשים שיודעים להגדיר את רצונותיהם הוא לא ספק אחד הדברים שמקלים על תהליך התכנון וגורמים גם לו לזרום מהר וטוב" אומרת האדריכלית ענת קרטיס, כשהיא מתייחסת בדבריה לבית הדו קומתי שתכננה למשפחה עם ילדים קטנים באזור המרכז. המגרש שיועד לבנייה היה מאופיין במתאר ארוך וצר שחלקו האחורי הסתיים במדרון תלול, ובתוך כך הציב בפני קרטיס שתי אפשרויות - יצירת בית במבנה מפלסים מדורג עם גינה קטנה, ולחלופין מילוי המדרון לקבלת פני שטח ישרים. בבחירה בין השתיים ניצחה אופציית המילוי, אשר לדברי קרטיס אפשרה לה להיענות לבקשת הלקוחות לבית מואר ובהיר וליצור מבנה בו קומת הכניסה והגינה הגדולה חולקות מפלס אחד על כל היתרונות הגלומים בכך: קשר ישיר בין חוץ ופנים,  התנהלות ותנועה נוחה בתוך הבית פנימה, וכן השגת אזור נעים לאירוח חיצוני ומרחב משחק נגיש לילדים.   

פתחים גדולים מאצילים פתיחות אוורירית, פריטי ריהוט אקלקטיים, תאורה מגוונת משלבת גופים שקועים וצמודי קיר ברוח הסגנון הכפרי, וקמין עצים מחופה אבן אפורה.

בשל מבנהו הצר של המגרש, אשר "על פניו" הכתיב זרימת חלל אורכית, מוקמה דלת הכניסה לבית בחזית צידית, השוברת-מרככת מבנה פנימי מאורך ומאפשרת פרישת חלל "רוחבית" ויצירת חלל ציבורי הנחלק לשני אזורים: אזור הכולל את המטבח, ואזור הכולל את אזורי הסלון ופינת האוכל. היות ואזור הסלון הינו צפוני וחשוך יחסית, אפשרה חלוקה זו להאירו באמצעות פתחים רבים העוטפים אותו בשקיפות ומחדירים לחללו אור ממזרח ודרום, כך שהוא נהנה מתאורה טבעית במהלך שעות היום. דגש על החדרת אור יום כחלק משמעותי בתכנון ניכר גם בקומת המרתף בה מוקמו הפתחים בכיוון דרום בנוסף לחצר אנגלית גדולה, ויותר מכל באופן תכנונה של דלת הכניסה: דלת עשויה פרופיל בלגי שחור תחומה במסגרת זכוכית שקופה שאף היא מחדירה אור ממזרח לדרום, ובה בעת מייצרת מופע אסתטי המקדם את פני הבאים. 

ספרייה שחורה בקווי עיצוב נקיים מכסה את פני שטחו של הקיר, ופינת האוכל משלבת שולחן עץ עם רגל מרכזית מאסיבית עם כיסאות בהירים במראה קליל יותר.

הדלת, כמו גם המדרגות הניצב בקו ישר מולה, חוצים את קומת הכניסה לשני האזורים,   כאשר באזור המטבח נכללים גם חדר של אחד הילדים ושירותי אורחים שתוכננו בצמידות אליו תוך שילוב פונקציה של מקלחת המשרתת אותו כיחידה פרטית נוחה. בקומה העליונה תוכננו שלושה חדרי ילדים נוספים וסוויטת הורים מרווחת. 

מבט מאזור הסלון לעבר המטבח הממוקם כאזור בצדו השני של החלל, אך צופה אליו ונצפה ממנו.

העדפת הדיירים לבית חמים עם זיקה למראה כפרי תורגמה לשפת עיצוב אותה ניתן להגדיר כבעלת  ניחוח "כפרי לייט"- מכילה אלמנטים המתקשרים לסגנון, אך עם זאת חפה מכל עומס ומשמרת אווריריות, ניקיון ומראה בהיר. הפתחים  הרבים נתונים  בפרופיל בלגי בגון שמנת עם חלוקות אופקיות ואנכיות לתוספת עניין; לריצוף כלל אזורי הבית משמש אלון מגוון; והקירות נצבעו בגון רך ממשפחת גווני החאקי שמשתלב עם נוכחות העץ לכדי חמימות נעימה. התאורה בחלל מגוונת, כוללת גופים מסוגים שונים- שקועים, צמודי קיר ודקורטיביים ברוח הסגנון, וחלק נכבד מפריטי הריהוט "עבר" עם הדיירים מביתם הקודם תוך שילוב "השלמות" חדשות של פריטי טקסטיל ואמנות. 


אזור הסלון- פינת האוכל מאופיין במראה מסוגנן ונינוח כאחד הנשען על שילובים, דוגמת שולחן אוכל עגול עשוי עץ עם מעמד מסיבי לו צוותו כיסאות בהירים וקלילים יותר למראה, או פינת ישיבה עם ספה בהירה ומזמינה עתירת כריות צבעוניות, צמד כורסאות עם זיקה לסגנון עתיק ושולחן קפה מעוצב כארגז משאות שחור. הגון השחור ככלל, שזור במראה הבהיר ומיוצג כאן בעיקר באמצעות ספרייה גדולה ומרשימה שבוצעה ייעודית בעבודת נגרות. הספרייה, שעוצבה בקווים נקיים, מכסה את כל פני שטחו של הקיר כשהיא מכילה בתוך גם את מסך הטלוויזיה ומעשירה בנוכחותה הדומיננטית את חזות החלל. בקיר מולה שילב העיצוב את אחד האלמנטים המייצגים את הרוח הכפרית יותר-  קמין עצים מצופה אבן אפורה כשמעליו תלויה עבודת צילום שנושאה חובר לאווירת החלל. 

המטבח: חזיתות בעיצוב פאנלים חמים בגון שמנת וגימור צבע בתנור, ויחידת אי מרכזית מלווה בגופי תאורה גדולים עשויים מתכת במראה עכשווי. מטבח: "סמל".

המטבח הממוקם בחלקו השני של האזור הציבורי נשלט ע"י גון שמנת עם חזיתות צבע בתנור, כאשר גם כאן משתלב עיצוב פנלים חמים התואם את ה"אפיל" הכפרי עם גופי תאורה גדולים עשויים מתכת במראה עכשווי שמלווים את יחידת האי הניצבת במרכז החלל. 


את גרם המדרגות המוביל לקומה העליונה מלווה מעקה ברזל שגונו השחור מתכתב עם עיצובה של דלת הכניסה שמולו, ומדגיש את נגיעות הגון שנשזרו בחזות הבהירה בעיקרה.  סוויטת ההורים שבקומה זו פונה אל החזית הקדמית, ושטחה כולל חדרי רחצה וארונות, וכן מרפסת קונזולית קלה, שנוכחותה, לדברי קרטיס, מרככת מעט את מתארו הקובייתי של הבית. מהמרפסת, המשלבת קונסטרוקציית מתכת וריצוף עץ, ניתן להשקיף אל הרחוב, והיציאה אליה נעשית דרך דלתות זכוכית גדולות המאפשרות להשקיף אל הנוף הפתוח גם מחלל החדר עצמו. כמו שירותי האורחים שבקומת הכניסה שעוצב תוך שילוב שיש שחור , כך גם חדר הרחצה המפנק של סוויטת ההורים מגלם את שילובי הגון השחור שמופיע כאן בריצוף שבוצע מאריחי גרניט פורצלן ובמשטח יחידת הכיור, וגוף תאורה מעוצב כעין אשכול קריסטלים נוסך ממד אלגנטי- עתיק משהו למראה.

גרם המדרגות הממוקם מול דלת הכניסה כנקודת אמצע החוצה את חלל הקומה לשני אזורים מוגדרים מחד, אך פתוחים זה כלפי לזה מאידך. מעקה הברזל השחור מתכתב עם דלת הכניסה העשויה פרופיל בלגי שחור ותחומה במסגרת זכוכית שקופה המחדירה לחלל אור ממזרח לדרום.

מרחב החוץ המשתרע ביציאה מהסלון מאפשר לכל בני הבית ליהנות משהייה בו, אם כאזור אירוח עבור ההורים ואם למשחק עבור הילדים, כשהוא חותם חלל ביתי נעים העונה לצרכי המשפחה ומותאם לה במדויק כמו כפפה ליד.    

שילובי גון שחור בחדר הרחצה של יחידת ההורים: ריצוף באריחי גרניט פורצלן, משטח שיש ביחידת הכיור, וגוף תאורה מעוצב כעין אשכול קריסטלים שנוסך ממד אלגנטי- עתיק.

חלל השינה ביחידת ההורים: יציאה למרפסת קונזולית ופתחים גדולים המאפשרים להשקיף החוצה גם מחלל החדר עצמו. במבט מבחוץ מרככת המרפסת הקונסולית את מתארו הקובייתי של הבית.