עיצוב בהזזה

דירה סתמית ומיושנת זכתה בחיים חדשים בתכלית שהעניק לה האדריכל יוסי פרידמן. מחלל דחוס וחסר כל ייחוד היא הפכה למרחב גמיש ודינאמי, המשלב בין פתיחות לופטית להגדרת אזורים מסורתית ומגלם עיצוב מסוגנן תוך ניצול שטח במיטבו 

תכנון: אדריכל פרופ' יוסי פרידמן 

ראש צוות עיצוב פנים: ינאי פרישר- גוטמן, מעצב פנים

צוות עיצוב: גלי קמינסקי, גל צידון 


 

מאת: מיה אור | צילום: שגב צילום | 03/11/2013

 

מבט מעומק הסלון אל עבר הכניסה: חלל פתוח ומזמין בו מתקיים שיח הרמוני בין ניקיון עכשווי לחמימות ביתית.

הדירה הישנה השוכנת באזור מרכזי אך שקט בצפון תל אביב, נרכשה בעיקר בשל מיקומה הנוח. "עם כל שנותיה מעולם לא בוצע בה שיפוץ, ומעבר למיקום האטרקטיבי היא הייתה חנוקה וחסרת כל ייחוד” מספר האדריכל יוסי פרידמן על החלל שחזותו הייתה כה סתמית ומיושנת עד כי גרמה לדייר החדש לפקפק בפוטנציאל ובאפשרות "שניתן יהיה ‘להוציא’ ממנו משהו טוב”. עם זאת, המיקום המנצח עשה את שלו- הדירה נרכשה ובפרוגראמה שקדמה לתכנון חזר בעליה על תקוותו ל”שינוי משמעותי” והגדיר את רצונו לכלול בה סלון, חדר שינה גדול, סלון וחדר נוסף. 

החלל במלוא פרישתו הפתוחה כמו נחלק לשני צירים המקושרים/מופרדים באמצעות מחיצות נעות. חללי אחסון רבים משתלבים בקירות וצמצום חומרי המשלב ריצוף בטון יצוק, עץ באלמנטים נעים ואלמנטים לבנים קבועים )קירות גבס ומשטחי קוריאן(, מייצר רצף ויזואלי. תאורה שקועה וסמויה ופריטי ריהוט בפלטת צבעים רגועה. תאורה: “קרני תכלת”, ריהוט: אריק בן שמחון ו- The Box, נגרות: .Jonathan's Woodcraft מערכת קול ובית חכם: “טופ אודיו”.

שטחה המשתרע על כ- 80 מ”ר נחלק גם במקור לשלושה חדרים, ולדברי פרידמן זה, למעשה, היה האתגר "לחזור ולייצר בשטחה הצנוע יחסית את אותו מספר חדרים, ובה בעת לחולל בה שינוי של ממש ולשוות לה חזות חדשה בתכלית”. מטבע הדברים המהלך היה כרוך בשיפוץ מסיבי, שבמסגרתו הוסרו מהחלל כל הקירות המקוריים למעט עמודים קונסטרוקטיביים. 

חלל עבודה/אירוח: במצב פתוח מהווה אזור בחלל המגורים, ועם סגירתו הופך לחלל פרטי הכולל גם חדר רחצה

כשעקבות חייה הקודמים של הדירה נמחו, הקונספט שרקם פרידמן לטובת חייה החדשים נועד, לדבריו , לשלב בין איכויות לופטיות עדכניות לבין ערכי חלוקה מסורתיים. "הרעיון היה לייצר חלל דינאמי וגמיש שיוכל להשתנות ממרחב פתוח לחללים מוגדרים בהתאם לרצון ולצרכים”. מימוש הרעיון התגבש כתכנון שנשען על ממד של "הזזה”- שימוש במחיצות קלות שתנועתן מייצרת חלל עם אופציות לשימוש פונקציונאלי משתנה. בתוך כך, למרות שבמסגרת התכנון שולבה בדירה מערכת של בית חכם, עיקר חוכמתו של החלל טמונה ללא ספק ברעיון הגמישות ובשימוש המושכל שנעשה לצורך זה באלמנטים קיימים כמסילות עיליות וכיסים נסתרים. אלה מאפשרים לנצל את המרחב במלואו כיד הרצון ו/או והצורך הנתון - ליהנות מחלל פתוח ולחלופין מפרטיות באזורים מוגדרים, שאף הם יכולים להפוך לחדרים סגורים הודות לתכנון מחושב של תרחישים משתנים: בכל אזורי הדירה הותקנו תשתיות נדרשות לסיטואציות שימוש שונות, וכך גם ההתייחסות שניתנה להיבטי אור ואוורור על מנת להבטיח תפקוד מיטבי בכל מצב. המרחב שלאחר התכנון נחלק לשני צירי רוחב: הקדמי ביניהם מכיל את חללי בסלון והמטבח, ו”על” הציר הנוסף, העמוק יותר, ממוקמים חדר השינה וחדר עבודה /אירוח. שני הצירים מקושרים/מופרדים באמצעות מחיצות הזזה בלבד, ובשני החדרים נכללים גם חללי רחצה/שירותים (ראה תוכניות(.

חדר העבודה/אירוח מעוצב בהתאמה לשני התפקודים ולשני מצבי הפתיחה. יחידת קיר רב תכליתית מעץ: מכילה חללי אחסון, משטח עבודה נוח, ובתוכה אף משתלבת המחיצה הסוגרת על חדר הרחצה הנכלל בשטח החדר

החלל המזמין שנפרש לעין חושף שיח הרמוני בין מראה עכשווי לבין חמימות ביתית. את שפתו רוקמת חומריות מצומצמת המשלבת בטון יצוק המשמש בריצוף, עץ (אגוז שטרייף), ו”משטחים לבנים”- קירות גבס ומשטחי קוריאן- תוך יצירת מארג אסתטי עשיר ואוורירי כאחד, מובחן ומאוזן במינוניו: אף אחד מהחומרים אינו משתלט על החלל "על חשבון” האחרים, כל אחד מהם מאציל עליו את תכניו התחושתיים, ושילובם זה עם זה מייצר דיוק נעים לעין. מעבר להיבט האסתטי, משרת הצמצום החומרי את רעיון הגמישות והתנועה כשהוא מבטיח רצף ויזואלי במצבים של מופע פתוח החושף את כלל המרחב, והשימוש בחומרים השונים מדגיש אותו: האלמנטים הלבנים (קירות, משטחי קוריאן במטבח וכד’) הם האלמנטים קבועים/ "נייחים”, ואלה שעשויים מעץ הם האלמנטים הניידים- מחיצות נעות המשתלבות בתוך יחידות נגרות שבוצעו בעבודה מוקפדת. כמו ממד ההשתנות של החלל, כך גם יחידות הנגרות תוכננו לשרת מספר פונקציות, כמו, משל, אלמנט שצדו האחד פונה לחדר העבודה ומשמש כמערכת קיר המכילה משטח עבודה ומקומות אחסון, צדו השני פונה למבואה קטנה בכניסה לחדר השינה ומנוצל גם כן לאחסון, ואילו צדו הפונה אל מרחב הסלון מאכלס מסך טלוויזיה. 

מבט מכיוון הכניסה: חלל קריא, פתוח ומוגדר כאחד, ורצף חומרי המחזק תחושת זרימה. אלמנט עשוי עץ בו משתלבות מחיצות הזזה מנוצל מכל עבריו למילוי פונקציות שונות בכל צד אליו הוא פונה.

נושא האחסון ככלל, היווה גורם משמעותי בתכנון ונועד לייצר כמה שיותר פתרונות יעילים תוך ניצול מיטבי של השטח. על מנת להימנע מעומס ויזואלי כמו גם מנגיסה בנפח הלא גדול, הם תוכננו כחללים המשתלבים בקירות, כך שקיומם הנטמע בתוכם אינו מפר את תחושת הזרימה הפתוחה. פרידמן: "התוצאה היא שכל חדר שנסגר הוא מרווח יותר מהחדר שהיה בתכנון המקורי, מואר יותר, וגם מכיל יותר אפשרויות אחסון”. תאורת החלל משמרת את ניקיונו כשהיא מושתת על פסי תאורה, גופים הנטמעים בתקרות וגופים סמויים, דוגמת כאלה המפיצים את הילת אורם מהתקרה המנותקת, ואת חזות המרחב משלימה פלטת צבעים אנינה ומאופקת שנבחרה לפריטי הריהוט- גווני אבן, בז’ וגרז’ המתכתבים היטב עם מסגרתו החומרית וחוברים אליה.

המטבח המעוצב על טהרת השימוש בקוריאן ובסמוך אליו כניסה לחדר השינה שעוברת דרך מבואה קטנה. יחידת הנגרות בה משתלבת מחיצת ההזזה המפרידה בין שני החללים “מעובה” בשטח המטבח לכדי ויטרינה שימושית ונאה. נגרות מטבח: Jonathan's Woodcraf

בעיצוב שנמנע מעומס ושזר תכנים אורבאניים- עכשוויים עם ערכים מסורתיים יותר, ניכר כי כל פריט במרחבי החלל כולו נבחר בקפידה ובהתאמה לפרופורציות שלו, כשהוא מנסח שילובבין מודרני-נקי לקלאסי-חמים: פריטי ריהוט בקווים נקיים-נינוחים שנרכשו או עוצבו ייעודית ובוצעו בהזמנה; שטיחים רכים שנפרשו על ריצוף הבטון ומנהלים עמו דיאלוג מוצלח; גופי תאורה דקורטיביים במיקומים ממוקדים; ומינון מדוד של פריטי נוי מרשימים. במטבח הלבן והנקי שעוצב על טהרת השימוש בקוריאן מרככים את המראה המינימליסטי כיסאות בר מעץ; חדר השינה חושף עיצוב מהודק בגוונים טבעיים הנוסכים רוגע מתבקש; החדר המשמש כחדר עבודה/אירוח מעוצב בהתאמה לשני המצבים כמו גם למצב פתוח; ובחדרי הרחצה והשירותים שולט שימוש בקוריאן לבן המקנה חזות מסוגננת ומהוקצעת. 

חדר השינה: עיצוב מסוגנן ורך בגוונים טבעיים ורגועים. וילונות בכל הבית: שרון "קסטלו וילונות", מיזוג אוויר בבית .Cool

"הדירה היא יותר מכל הוכחה שעם אמצעי תכנון חכמים אפשר להגיע לתוצאות אסתטיות ופונקציונאליות גם בתקציבים ‘שאינם בשמיים’ " מסכם פרידמן, וכאשר לתכנון-עיצוב שאכן לא הותיר דבר ליד המקרה מתווספת הפתעה בדמות פריחה צהובה מרהיבה שכמו מלטפת את חזית הסלון, נראה שגם חוכמתו של הטבע תרמה לדירה את שלה.

חדר השינה: עיצוב מסוגנן ורך בגוונים טבעיים ורגועים. ריהוט: אריק בן שמחון

10 חדר הרחצה של חדר השינה: שימוש בקוריאן מקנה חזות מסוגננת ומהוקצעת. אביזרים סניטאריים: “מודי”.





 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי