לחוש את החום

הוא אינו תופס כל נפח או מקום בחלל , והחוף שהוא מפיץ הופך את השהייה בו לנעימה במיוחד - חימום תת רצפתי . סוגי מערכות, חידושים ודברים שכדאי לדעת.

מאת: אביטל מאור | צילום: | 16/10/2013

נפקד ונוכח- חימום תת רצפתי

למרות שישראל היא מדינה חמה, אחת התהיות לגבי מרחבי המגורים בארץ נוגעת דווקא לעונת החורף: בעוד שעם חום הקיץ למדנו להתמודד היטב בעזרת המזגן, הרי שהדרך לחימומם בחורף עדיין מלווה בהתחבטויות רבות באשר לאמצעי היעיל ביותר, ומכל הבחינות. בארצות קרות כמעט תמיד הדרך לחימום חלל הפנים הוא באמצעות הסקה על סולר מרכזית מסוג כזה או אחר, היוצרת נוחות אקלימית לאורך כל חודשי הקרה ומאפשרת לשלוט על טמפרטורת פנים קבועה לאורך כל שעות היממה.
 

בארץ לא התפתחה תרבות של התקנת הסקה מרכזית, אך יותר ויותר אנשים מבקשים למצוא פתרונות נגישים ליצירת חום נעים, איכותי וחסכוני יחסית לתקופת החורף. אחד הפתרונות הוא בניית תשתית של חימום תת רצפתי. השיטה של חימום תת רצפתי היא מהפופולאריות ביותר בעולם, ובעשרים השנים האחרונות הוא הפך פופולארי עוד יותר מאחר והוא מתאים לתפיסת האדריכלות העכשווית המובילה לכיוון של חללי פנים גדולים יחסית, מפתחים גדולים ומעט קירות. מאפיינים אלה מחייבים חשיבה על אופן חימום הבית כך שיספק נוחות אקלימית לדייריו, וגם בארץ עלתה בשנים האחרונות באורח משמעותי המודעות ליתרונות של הסקה וחימום תת ריצפתי.
 

בניגוד למה שאולי נדמה חימום תת רצפתי אינו המצאה מודרנית. בחפירות ארכיאולוגיות שונות בעולם, כולל באתר העתיקות של בית שאן, נמצאו שרידים של מבנים רומיים ששמשו כבית מרחץ וכללו מערכת משוכללת של רצפה כפולה: השכבה העליונה הייתה מונחת על עמודים שביניהם נוצר מעבר של אוויר חם שחימם אותה. את האדים יצרו על ידי שימוש בהסקת עצים. 
 
משמעותו של חימום תת רצפתי הוא יצירת תשתית הכוללת מערכת של צינורות המותקנים מתחת לריצוף בתכנון מדוקדק עוד טרם הבנייה/שיפוץ. מערכת הצינורות יכולה להיות מבוססת על העברת מים חמים, או על אלמנטים חשמליים, כאשר מקור האנרגיה משתנה ויכול להיות חשמל, סולר או גז. אחד החידושים של השנים האחרונות כולל גם חימום על ידי משאבות חום חשמליות.

יתרונות החימום התת רצפתי

מערכת הנותנת מענה אפקטיבי לכל טמפרטורה חיצונית ולכל רמה של טמפרטורת פנים נדרשת, אפילו עד דרגה של חימום לצרכי חמאם תורכי שמצריך התקנה של חימום רצפה וקיר גם יחד, שעשוי להגיע עד 60 מעלות.חימום תת רצפתי נותן מענה גם לבתים בהם ישנם חללים גבוהים (מאחר והחום עולה כלפי מעלה). החום מתפזר בצורה אחידה בחלל מאחר וכל שטח הרצפה מרושת בצנרת מתאימה. החימום ניתן לשליטה באורח מדויק וממוקד (ניתן לחמם רק אזורים מסוימים, על פי צורך). חימום תת רצפתי יוצר מדרך נעים לאורך כל השנה, נחשב לבריא אדם והתחושה שהוא מעניק נעימה ללא יובש. מבחינת עלויות: חימום תת רצפתי, על סוגיו השונים, מאפשר לחמם את כל הבית בעלות סבירה, היות והחום, שבאופן טבעי עולה מהרצפה כלפי מעלה, מחמם את כלל החלל. במידה ומוסיפים לחדרים בקרי טמפרטורה השולטים על עוצמת החום, ניתן להגיע לחסכון משמעותי בעלויות תפעול המערכת.

מבחינה אסתטית-עיצובית חימום תת רצפתי מציע פתרון שאינו כרוך בהתקנה של אלמנטים תלויים ו/או עומדים בחלל.המערכת ניתנת להתקנה כמעט מתחת לכל סוגי הריצוף המקובלים כיום: אבן טבעית, גרניט פורצלן ופרקט. עם זאת, התקנה מתחת לשטיחים מקיר לקיר לא תמיד מומלצת ומחייבת בדיקה מקדימה.ניתן להתקין מערכת חלקית באזורים נבחרים בבית. מדובר על מערכות בטיחותיות בעיקרן, שניתן להפעיל אותן ללא חשש גם בבתים בהם דרים גם ילדים.


מאחר ומערכת החימום התת רצפתי מותקנת מתחת לריצוף חשוב להדגיש שהכללתה כחלק מהבניה/שיפוץ חייבת להיות חלק מהתכנית האדריכלית, ובכלל זה שילוב של ייעוץ טכני שייתן הן פריסה יעילה של רשת הצינורות והן חיבורים נכונים לכל אחד מאמצעי החימום הנבחרים (חשמל, גז, סולשר, משאבת חום וכד'). תכנון מדוקדק מוקדם יבטיח שהמערכת תפעל באורח אופטימאלי ללא תקלות, שכן מדובר על מערכת שאין בה חלקים נעים ולכן פוטנציאלית היא מועדת פחות לתקלות.
 

כאמור, חימום תת רצפתי יכול להיות משני סוגים עיקריים: חימום באמצעות רישות תת רצפתי של גופי חימום חשמליים או רישות תת רצפתי באמצעות צינורות מים. 

מערכת חשמלית

חימום תת רצפתי חשמלי מבוסס על התקנה של גופי חימום מתחת לריצוף, על גבי שכבת בידוד. אחת הטענות המרכזיות נגד חימום מסוג זה מתייחסת לשאלה בדבר קרינה אלקטרומגנטית שנוצרת על ידי גופי החימום. במידה ושוקלים התקנה של חימום תת רצפתי חשמלי חשוב מאוד לוודא שהחברה המתקינה משתמשת בגופי חימום המצמצמים קרינה זו. כמו כן חשוב לקבל תכניות חשמל מדויקות, בידוד תרמי איכותי, פריסה של גופי החימום, בדיקת רציפות החימום, התקנת תרמוסטטים, בדיקת לוח החשמל וכן הדרכה ואחריות. 

מערכת מים

מדובר על חימום תת רצפתי המבוסס על מערכת של צינורות המובילים מים חמים (במעגל סגור). בשונה מהמערכת החשמלית מערכת המבוססת על מים חמים יכולה לקבל אנרגיה ממקורות שונים: חשמל, גז, סולר, נפט ומשאבת חום. בדרך כלל ההתקנה של מערכת מים תהיה יקרה יותר מהתקנה ראשונית של מערכת חשמל, אך בפעילות לאורך זמן, בכפוף לסוג האנרגיה שנבחר לחימום המים, ניתן להגיע לחסכון בעלויות.

משאבת חום

אחד החידושים בתחום הוא שימוש במשאבת חום במקום שימוש באספקת סולר לחימום או נפט, למשל. משאבת החום, הדומה בצורתה למזגן, ומותקנת מחוץ לבית, בדרך כלל על הגג. מיחידה זו נכנסת צנרת ראשית שמגיעה למחלק קומתי (בדרך אחד אחד לכל קומה בבית פרטי) ומשם נפרסת צנרת בחלוקה שווה ואחידה על פני כל קומה, מתחת לריצוף. את הבית מחלקים לאזורי חימום, כאשר ניתן להפעיל כל אזור בנפרד ו/או כל אזור בטמפרטורה שונה. שיטה זו מייתרת את הצורך בהזמנת סולר/נפט, בהתקנת ארובות ובתחזוקה ותפעול שוטפים. בנוסף, משאבות החום המתקדמות יודעות כיום להתממשק עם מערכות בית חכם ועם אפליקציות בטלפונים חכמים. משאבות החום החדשות יכולות להיות מסוג אינוורטור, שהן יעילות יותר בהתאמה לטמפרטורת חוץ משתנות שונות, מאחר והמדחס מתאים עצמו בצורה יעילה יותר לתפוקה הנדרשת בבית ו/או חימום אזורים ולא את כולו.
 


חסרונות עיקריים

מערכות חימום תת רצפתי הן יקרות להתקנה, עובדה העלולה להוות חסם עבור בונים/משפצים, אם כי חלקן יכולות ליצור חסכון בשימוש שוטף.זמן החימום הנדרש הוא ארוך ויכול לנוע בין שעתיים לשש שעות, תלוי בגודל הבית וסוג המערכת. עובדה זו הופכת את החימום התת רצפתי למערכת שצריכה להיות כל הזמן בפעולה, ולכן אינה יעילה דיה למקומות שאינם מאוכלסים חלק גדול משעות היום.
 
 
 
 

לחימום תת רצפתי, על סוגיו השונים, יתרונות רבים שאולי החשוב שבהם הוא יצירת נוחות תרמית/אקלימית בחלל הפנים. אירופה כבר כאן. 

אהבתם ?
 
 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development