שתיים ביחד וכל אחת לחוד

את תהליך השיפוץ שביצעו האדריכל ירון ברונשטיין ומעצבת הפנים לירון ברכה ברונשטיין בשתי דירות גן צמודות אך לא זהות בגודלן, הנחה מבט לעתיד שיאפשר לאחד את חלליהן לכדי מרחב מגורים אחד- אתגר שחייב מציאת פתרונות מושכלים שבבוא העת יקלו על ביצוע האיחוד תוך שינויים מינימאליים

מאת: עידית אסא | צילום: הגר דופלט | - 09/10/2016
תכנון ועיצוב:
ברונשטיין ברכה אדריכלות ועיצוב
זוג צעיר בתחילת חייו המשותפים שברשותו היו שתי דירות גן צמודות ביקש לשפצן, כך שהגדולה ביניהן תשמש אותם למגורים והקטנה יותר תושכר לעת עתה, עד אשר ירחיבו את המשפחה. "לדירות שהיו מאופיינות בחלוקה לחדרים קטנים וחשוכים הם ביקשו לשוות חזות חדשה, מוארת ומרווחת, כשלנגד עיניהם עמד 'חזון' של מעין צימרים מודרניים וסוג של אי ירוק ושקט שיהווה מפלט מהכרך הסואן סביב" מספרים האדריכל ירון בררונשטיין ומעצבת הפנים לירון ברכה ברונשטיין, בני זוג בחיים ובעבודה, שבידיהם הופקד הפרויקט.  
 
אזור הסלון/מגורים בדירה הגדולה לאחר העתקת מיקום השירותים: חלל פתוח המכיל פונקציות אירוח, פינת אוכל ופינת עבודה. ספרייה גדולה נמשכת לכל אורך הקיר, ויחידה מרחפת הממוקמת תחתיה הופכת בסופה לספסל ישיבה המשרת את פינת האוכל שבעומק החלל. תאורה: "דורי קמחי תאורה" נגרות: נגריית רביבו".

"בתוך כך, מעבר לתהליך רגיל של שיפוץ לצורך התחדשות, נדרשנו לתכנן שתי יחידות נפרדות שכל אחת מהן תכיל את כל הפונקציות הנדרשות לה כדי להתקיים כיחידה עצמאית, ובה בעת לשמר גמישות שבבוא העת תסייע לאחד את שתיהן, וזה בהחלט היה מאתגר". בפרוגראמה שקדמה לתכנון הגדירו הדיירים את רצונם שכל הפונקציות הקיימות בשתי הדירות תישמרנה ללא תוספות או גריעות, למעט הוספת חללי אחסון, והתכנון שטוו ירון ולירון התבסס, אפוא, על הגדרה זו, כמו גם על מציאת פתרונות מושכלים המבוססים על מינימום שינויים עתידיים.  

הספרייה ש"מתחילה" במבואה מלווה את הנכנסים פנימה למרחב הסלון.

טרום תהליך השיפוץ היו שני חדרי הרחצה והשירותים בשתי הדירות ממוקמים במרכז החלל והיוו מעין חיץ בין המטבח הסגור לשאר החללים, כך שהמהלך הראשון שבוצע בדירה הגדולה היה העתקת מיקומם באופן שקירב אותם לחדר הרחצה והשירותים של הדירה הקטנה. 

עיצוב חמים ונקי כאחד, משלב ריצוף פרקט, גוונים מונוכרומאטיים מאופקים, ותאורה המושתתת על צמודי תקרה. הספרייה מעוצבת כשילוב של פרופילי ברזל המעוגנים לקיר כשעליהם ודרכם תלויים המדפים ויחידת אחסון מרחפת.

מהלך זה אף פתח והרחיב אותה תוך יצירת רצף חללי לכל אורך המרחב הציבורי, החדרת אור צפוני רך פנימה, והענקת מבטים חדשים לגינה ולצמחייה שבחוץ. בנוסף, ריכוז החללים הרטובים בנקודת החיבור שבין הדירות, ובסמיכות האחד לשני, אפשר מעבר מסודר לתשתיות צנרת האינסטלציה והאוורור מפנים הדירה הגדולה דרך הדירה הקטנה והחוצה. 
סמוך לדלתות הכניסה של שתי הדירות, שולבו חללי אחסון ושירות, אשר בבוא העת ניתן יהיה להסירם בקלות לטובת מעבר לחדר השינה שיתוכנן בשלב הבא, ובעברה השני של מבואת הכניסה לדירה הגדולה מוקם ארון שירות נוסף המוביל לחדר שינה רחב ממדים.

יחידת אי מרכזית משמשת לאחסון, אכילה ומולטימדיה, ועל הקיר תלוי אלמנט המהדהד את תריסי הספרייה: סרגלי עץ אופקיים שנתונים בתוך מסגרת ומשמשים לתליית כלים, עציצים, פתקים אישיים וכד'.

מטבע הדברים, איחודן העתידי של הדירות, הנחה את שפת העיצוב שניסחו ירון ולירון במטרה ליצור קוהרנטיות: בשתיהן נעשה שימוש באלמנטים ובחומרים זהים, אם כי הם יושמו באופן שונה בכל אחת מהן, והעיצוב מתאפיין באלמנטים מרחפים, בגוונים מונוכרומאטיים, בשימוש בעץ טבעי ליצירת אווירה חמימה וביתית, ובכלל זה ריצוף פרקט, ובשימת דגש על החדרת אור טבעי הנדיר כל כך בדירות גן במרכז העיר הצפופה. 


חלל הסלון, אשר עם העתקת מיקום השירותים חולק מרחב רציף עם המטבח, מלווה ספריית מדפים ארוכה המזמינה את הנכנסים ממבואת הכניסה פנימה. הספרייה שעוצבה ייעודית משלבת צינורות ברזל שעוגנו לקיר כשעליהם ודרכם תלויים מדפים, ושני אלמנטים דמויי תריסים הנעים על גבי מסילות גלגלים מכסים חלקית את מדפי הספרים. ירון ולירון: "חשוב לנו לבחון כל פרויקט שאנו מתכננים דרך פריזמה של מרחב וזמן, ומאד מעניינת אותנו חוויית המשתמש בחיי היום יום. אופן תכנון התריסים מאפשר להתאים את מופע הספרייה לשעות היום ולפעילות בחלל. למשל, להצניע את הטלוויזיה בשעת האוכל או את אזור הקלסרים והמסמכים האישיים בשעות אירוח".


במרכז הספרייה משתלב מסך הטלוויזיה שנתלה ע"ג קופסה מרחפת המאפשרת לסובב אותו לכל זווית רצויה ללא היתקלות במדפים התלויים סביבו, כך שניתן לצפות בו מכל אזורי החלל, ובבסיסה מוקמה יחידת אחסון מרחפת: יחידה הנמשכת לכל אורך הקיר והופכת בסופה לספסל ישיבה המשרת את שולחן פינת האוכל שהוצב בעומק החלל. מול פינת האוכל, כשגבה נושק לוויטרינה הגדולה ה"חותמת" את המרחב הציבורי עם מראה חוץ ירוק, מוקמה גם פינת עבודה קטנה. במטבח שגדל ונפתח אל הסלון, תוכננה יחידת אי מרכזית המשמשת את הדיירים בחיי היומיום לאכילה וכאלמנט אחסון ומולטימדיה. על הקיר מאחוריה הותקן אלמנט תלוי בדמות סרגלי עץ ממוסגרים המשמשים לתליית כלי מטבח, אדניות צבעוניות, תמונות ופתקים אישיים, כשנוכחותם מהדהדת את תריסי הספרייה ונוסכת חמימות נעימה. 
בחדר השינה נמנעו ירון ולירון מ"עודף עיצוב" מתוך הנחה שחללו ישונה בעתיד, ולכן "הסתפקו" בהתקנת פרופיל שמפריד בין גוון כחול עמוק בו נצבעה תחתית הקיר לגון לבן צחור בחלקו העליון. אף העמדת הריהוט וחלוקת ארון הבגדים ליחידות משנה המופרדות באמצעות מחיצת קיר גבס, תוכננו כך שתתאפשר פתיחה של מסדרון מעבר בין אגפי הדירה לכשתורחב ותתאחד עם הדירה הקטנה. בהתבסס על אותה תפיסה המתייחסת לשלב הבא, גם את חלל הרחצה והשירותים מאפיין תכנון מוקפד ומצומצם, המשמר את כל הפונקציות הרטובות ופונקציות האחסון כפי שהגדירו הדיירים בפרוגראמה.

הימנעות מ"עודף עיצוב" בחדר השינה מסתפקת בשימוש בצבע: חלקו התחתון של הקיר נצבע בכחול, העליון בלבן, ובין שני הגוונים מפריד פרופיל דקורטיבי.

הכניסה לדירה הקטנה עוברת דרך מבואה הכוללת חללי אחסון ושירות משני צידיה, ושידה מרחפת בין מדפים תלויים במרכזה. אילוץ שיצר עמוד קונסטרוקטיבי הממוקם בפינת המבואה נוצל כפתרון לתליית מדפים, כאשר החללים הפעורים בגבם מעניקים לנכנסים הצצה לחלל המטבחון שמעבר למבואה.  המטבחון הקטן מאופיין באלמנטים אורכיים חזרתיים ובגיאומטריה נקייה שנועדה ל"מתוח" אותו ולהגדילו מבחינה ויזואלית, ובדומה לסרגלי העץ שמחפים את קיר המטבח בדירה הגדולה, כך גם כאן הם משמשים כאלמנט שמרכך ו"מחמם" את המונוכרומאטיות הנקייה של הנגרות. 
מיקומם של חדר הרחצה והשירותים הוסט מעט גם בדירה הקטנה על מנת לייצר יחס נכון יותר בין חלל המטבח לחדר השינה, ועל מנת לטשטש את ממדיה הקטנים נבנו קירותיו עד לגובה של כשני מטרים כשמעליהם הותקנו מחיצות זכוכית. שקיפות המחיצות מייצרת רצף עם תקרת החלל כולו ומקנה ממד פתוח והמשכי, המודגש גם מאופן תכנונו של הקיר שפונה למסדרון ומוביל לחדר השינה: הקיר חולק באמצעות מחיצת זכוכית לבנה, כך שהוא מאפשר מעבר אור מלאכותי לחלל המסדרון ויוצר רמז לבאות. 

חדר הרחצה: עיצוב נקי ותמציתי הכולל את כל הפונקציות הנדרשות.

חזיתות חדר הרחצה והשירותים נצבעו בגוון שחור המייצר הפרדה ברורה בין אזורי החלל, ובשעות הערב הוא מאזן ואף מדגיש את האור הבוהק מתוכו מבעד לזכוכית שבחלקם העליון. דלת הכניסה אליו, שמוקמה לצד חדר השינה, עשויה זכוכית לבנה שעל פני שטחה משתלבת טקסטורה מודפסת של עיגולים לבנים עדינים בצפיפות משתנה: צפיפות גבוהה בחלקה התחתון להשגת הצנעה ופרטיות מתבקשת, וצפיפות נמוכה עד כדי היעלמות מדורגת בחלקה העליון, תוך יצירת חיבור חלק ונקי עם מחיצות הזכוכית השקופות שמעל.

מבואת הכניסה לדירה הקטנה: ניצול עמוד קיים לתליית שידה ומדפים, אשר המרווחים ביניהם מעניקים הצצה למטבחון שמאחור.

בהמשך לקיר המסדרון שמפריד בין שתי הדירות, חופה גם קיר חדר השינה בסרגלי עץ כאלמנט חיפוי המחדד את אורכה של הדירה ו"שובר" את המארג המונוכרומאטי, הכולל גם את מסך הטלוויזיה הכהה שתלוי עליו. מול חדר הרחצה והשירותים הוצב ארון בגדים בתצורת "ח" המקיף את המעבר בין חדר השינה לחלל הסבה שבהמשך, ומראה המשמשת כאחת מדלתותיו משקפת את מהלך המסדרון הראשי ואת חיפוי סרגלי העץ תוך הדגשת ממד ההמשכיות של המרחב. בקצה הדירה מוקם חלל הסבה קטן המשמש לקריאה, עבודה ואירוח, ונפתח אל הגינה באמצעות ויטרינה גדולה המחדירה אור ונוף צמחייה ירוק פנימה. ירון ולירון: "למעשה, תכנון הדירה הקטנה על בסיס ציר המסדרון מעניק מבט פתוח לגינה הירוקה והמוארת כבר ממבואת הכניסה, ומחדיר אור טבעי לכל אורכו של החלל. ככלל, בשתי הדירות היווה האור חומר לכל דבר עבורנו, וסייע להגשים את תחושת האי השקט בלב העיר שעמדה לנגד עיני הדיירים".  
 
המטבחון: עיצוב המשלב אלמנטים חזרתיים שנועדו "למתוח" את חללו ולשוות תחושת מרחב.

חדר השינה וחדר הרחצה הצמוד אליו ומצויד בדלת זכוכית עם טקסטורה מודפסת בצפיפות משתנה. חיפוי קיר בסרגלי עץ אופקיים מוסיף עניין ומגלם המשכיות עיצובית.

מבט לחדר הרחצה: קירותיו הצבועים בשחור אינם נמשכים עד התקרה, ובחלקם העליון מותקנות מחיצות זכוכית ששקיפותה מייצרת רצף עם תקרת הדירה כולה ומקנה ממד של פתיחות והמשכיות.הגון השחור מגדיר את חללו


בקצה החלל, בהמשך לחדר השינה: חלל הסבה לאירוח ולעבודה מקושר לנוף הצמחייה באמצעות ויטרינת זכוכית.