אדריכלית: ליאת בעבור

למדה בסדנה לעיצוב ואדריכלות בת"א, ומשם המשיכה ללימודי הסמכה באדריכלות באוניברסיטת קנזס, בארה"ב. עצמאית, עוסקת במקצוע 15 שנה.

מאת: מערכת אתר 'בית ונוי' | צילום: | אדריכלית ליאת בעבור 03/04/2013

במה את מתמחה?

היום אני בעיקר מתכננת מפעלים ובתים פרטיים, וילות, במושבים וקיבוצים. שם זו ממש התמחות בבנייה בתוך הקיבוץ המתחדש, עם הדיאלוג בין הישן לחדש.

אם בעבר הבנייה הקיבוצית התאפיינה בעיקר במבנים פונקציונאליים וצנועים, איזו מגמה את מוצאת כיום מתוך העבודה שלך?

בתוך הקיבוץ יש אנשים שלוקחים בתים ומשפצים אותם באופן נרחב למידי. יש כאלה שבוחרים מראש להוריד לגמרי את הבית הישן ולבנות משהו גדול יותר, עם דגש על נוחות ומודרניות.

בשני המקרים יש רצון לשמור על הגוון הקיבוצי, שיהיה יפה ונוח עם רגישות לסביבה. לי חשוב שאנשים לא ירגישו שיש פיל לבן באמצע הקיבוץ, אלא שירגישו שזה הבית שלהם.

 

  

  

   
במה הרגישות באה לידי ביטוי בתכנון?

בתכנון מבנה, אני משתמשת בקווים ישרים. חשוב לי ליצור קומפוזיציה הגיונית ונוחה לעין,  מבחינת מה שהיא רואה. זהו קו שמנחה אותי תמיד בעבודה שלי, אני אף פעם לא מייצרת ארמונות מנקרי עיניים. 

בקיבוץ יש עוד נקודות להתייחסות כמו למשל לתכנן את הפתחים באופן שיתחשב בשכנים, מה שמביא הרבה פעמים ליצירת פתחים מכיוונים אחרים. 
לפעמים זה הנוף שמכתיב את התכנון. יש הרבה קיבוצים עם נוף נהדר, כמו למשל בבתים שאני מתכננת ב'רגבים', ושם בנינו מרפסת גג שיהיה אפשר ליהנות מהנוף.

מה את הכי אוהבת בתחום?

ישנם שני דברים עיקרים - כאדריכלית עצמאית, אני נוגעת בכל התחומים של התהליך גם של הכספים והשיווק שלי וגם היצירתיות והביטוי העצמי שלי ביצירת המבנה  - זה סיפוק גדול.

הדבר הנוסף הוא הקשר עם האנשים – לא תמיד זה אידיאלי. לפעמים יש אנשים שיותר קשה לעבוד איתם, אבל באופן כללי אני מתייחסת בכבוד לאנשים בחיי, ונהנית מהתקשורת הזאת, שמאפשרת לי לבטא את הרצונות שלהם. זה מאד מספק.

מה המבנה הכי מעניין שתכננת?

מפעל שמייצר אריזות קרטון תלת שכבתי קשיח. היום קוראים לזה 'מפעל ירוק'. זה מבנה מאד מורכב, גם מבחינת הגודל, זה 7 דונם וגם מבחינת הצרכים. מה שמיוחד שם בתכנון, זו האפשרות שיש לעובדים לעבוד עד 19.00 בלי להדליק חשמל, מבלי להשתמש בתאורה מלאכותית. יצרתי פתחים  לתאורה טבעית, גם מלמעלה, מהתקרה, וגם בהיקף של המבנה. 

בנוסף, באותו מפעל עשינו שימוש בהצללות כדי לאחסן דברים אבל גם כדי לקרר. שוב שימוש באלמנטים פונקציונאליים, שגם חוסכים אנרגיה.

איך את משלבת את האלמנטים האלו גם בבנייה הפרטית?

בבנייה פרטית אני שמה דגש על הבידוד. אני מתכננת בתים באזור השרון אבל גם באזור הדרום, בקיבוץ גת ונגבה ובמושבים בסביבה, ובשני המקומות קיימת חשיבות רבה לרמת הבידוד, שהמענה הכי יעיל שאני מצאתי הוא בניה באיטונג, למרות החששות שאני שומעת מסביב.

 

  

   

אלו חששות?

יש אנשים שחושבים שאיטונג יותר יקר, שיש בעיה לתלות על הקירות של איטונג דברים כבדים, או שהטיח לא נדבק טוב. אלו אכן בעיות שהיו לפני יותר מ 10 שנים, אבל הבלוקים מאד התקדמו מאז. היום כבר אין הבדל בעלויות ואני מסבירה שדברים כבדים תולים עם דיבלים מיוחדים של איטונג, וכושר ההדבקות של הטיח השתפר והיום הוא נותן מענה מצוין. עובדה ששכונות שלמות של הקבלנים הכי גדולים, נבנים באיטונג. 

בסופו של דבר הלקוחות עוברים איתי דרך, הם סומכים על ההמלצות שלי, ואני כאדריכלית עצמאית, חשוב לי לתת להם מענה מושלם, שיוכיח את עצמו לאורך זמן. 

מה מנחה אותך לפני שאת ניגשת לתכנון?


לבתים שלי יש קו אדריכלי די דומה, אבל כל בית מותאם למשפחה שלו. יש משהו שאני משתדלת לעשות לפני כל תכנון – אני הולכת לשטח ומציירת את הבית. ממש עושה סקיצות. אח"כ אני עושה שילוב של מה שיצא רגשית ואינטואיטיבית, לבין הצרכים והמידות, החלק של השכל. יצא שככה התחלתי לתכנן בהתחלה, ראיתי שיצאו דברים יותר נכונים, ובחרתי להמשיך עם זה.

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי
אריחים Ecommerce Website Development