אמצעי הצללה - פרגולות, מרקיזות

האביב שכבר כאן והקיץ שאו-טו-טו מגיע, מסמנים את עונות הבילוי בחוץ, בגינה או במרפסת. אמצעי הצללה מסוגים שונים הם הפתרון שמבטיח הנאה מושלמת באוויר הפתוח, ללא שמש קופחת

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
אמצעי הצללה לסביבת החוץ הם פרטים אדריכליים שהיו והינם חלק מעולם הבנייה בכל האזורים בהם האקלים החם עודד שהייה בסביבת החוץ, אך במקביל חייב להבטיח שתהיה מוצלת ונעימה, דוגמת סוכות מקורות במטפסים טבעיים אשר יצרו אזור מוגן מקרינת שמש. כיום, בתחום הבנייה העכשווית ועוד יותר במסגרת תפיסת הבנייה הירוקה, הולכת ומתעצמת ההבנה של חשיבות יצירת אמצעי הצללה נכונים, היוצרים נוחות תרמית בשהיית החוץ, וגם מפחיתים את עוצמת קרינת השמש על קירות המבנה ובכך תורמים לבידודו ולחסכון בשימוש באנרגיה.

אמצעי ההצללה הם מגוונים ורבים, הן מבחינת מבנה, הן מבחינת חומר והן מבחינה טכנולוגית, ויש להתאים אותם למכלול שיקולים: כיוון, צורך בכוונון, היקף השהייה באזור המוצל, האם נדרש גם שילוב של הגנה מפני גשם וכד'.
חשוב להדגיש שכאשר מדובר על מבנה קיים, מן הסתם הכיוונים של פתחי המבנה הם נתון קבוע, אך כאשר מדובר על תכנון מבנה חדש ניתן  לקבוע את מיקום הפתחים ואזורי החוץ בהתאם לכיוונים רצויים ולהבטיח  באורח היעיל ביותר ניצול מקסימאלי של אור טבעי עם השקעה מינימאלית בהצללה. מאחר ומהלך השמש הוא ממזרח למערב, רצוי לקבוע את אזור שהיית החוץ דווקא בצפון או בדרום וכך למנוע קרינה ישירה באזור זה. אם המיקום הוא נתון מראש, הרי שצריך להביא בחשבון שהאזור המזרחי יהיה אזור עם קרינת שמש זוויתית ישירה בכל שעות הבוקר ומוצל בשעות אחר הצהריים. החלק המערבי ייהנה מקרינת השמש דווקא בשעות אחר הצהריים וללא הצללה באזור כזה לא ניתן יהיה לשהות בשעות אלה בנוחות. אלה, כמובן, הן הגדרות כלליות בלבד וישנם נתונים רבים נוספים בהם צריך להתחשב, דוגמת: עונות השנה, מחזור שעות היממה, הימצאות אלמנטים מצלים (כמו עצים, או מבנים אחרים) בסביבה ועוד. לאור זאת, התייעצות עם הגורם הבונה את אמצעי ההצללה צריכה להתחיל תמיד בחשיבה מקצועית ומקיפה של מיקום/כיוון האזור אותו מבקשים להצל.

ההבנה של חשיבות אמצעי ההצללה הביאה לכך שבשנים האחרונות חלו התפתחויות דרמטיות בתחום זה. זאת הן מבחינה עיצובית והן מבחינה טכנולוגית. המגוון נע בין פרגולות עץ מסורתיות ועד למתקני אלומיניום משוכללים, משולבי שלט ותאורת LED, וכולל אף מנעד חומרים שנע ממבחר אינסופי כמעט של דיגומי בדים וסוגים שונים עמידים בשמש ובגשם, ועד לחיפוי באמצעים טבעיים שונים כמו במבוק וענפי ערבה. בכל מקרה, אחד המאפיינים העיקריים בתחום זה הוא הבחירה בין אמצעי הצללה קבוע ולבין אמצעי הצללה אותו ניתן להזיז/לשנות, בהתאם לצרכים. ככלל, אמצעי ההצללה הם פרט אדריכלי בעל משמעות רבה אך בשנים האחרונות הם הופכים יותר ויותר גם לאלמנט בעל חשיבות עיצובית- כל אמצעי וכל גימור נבחר מייצר מראה שונה, שרצוי להתאימו לאופיו הכללי של המבנה.
להלן סקירה של אמצעי ההצללה העיקריים הקיימים כיום, לרבות החידושים השונים בכל אחד מפתרונות הצללה אלה.

פרגולות
פרגולת עץ מסורתית
פרגולת עץ מסורתית היא אמצעי הצללה המדמה, בעיקרו של דבר, את סוכת הגפנים המוזכרת כבר מימי התנ"ך. זהו אמצעי הצללה קבוע, הכולל קונסטרוקציה מעץ וגג שיכול להיות עשוי מחומרים שונים כמו: רעפים, חיפוי בגלילי קנים (דוגמת במבוק), חיפוי בענפי ערבה, שתי וערב של סרגלי הצללה (אותם ניתן להתקין בזוויות התקנה ובצפיפות מגוונת, על מנת להגיע לרמת ההצללה הנמוכה), יריעות בד ועוד. ניתן כמובן ליצור חיפוי על ידי שתילה של מטפסים טבעיים עונתיים (דוגמת גפן) אשר יספקו בעונת הקיץ הצללה טובה ומלאה. בכל אחת מהשיטות הללו ניתן להגיע לרמת הצללה שונה מ- 10% ועד ל- 100%, על פי הצורך והעניין. בכל דרך של הצללה, יש לזכור שהמטרה היא להגיע לסיטואציה נעימה ואחידה (שאיננה יוצרת חלקים 'מוארים' וחלקים 'מוצלים'), ובתוך כך גם גובה הפרגולה הוא נתון שיש לחשב על פי הכיוון ועל פי הצרכים השונים.
דבר נוסף לתת עליו את הדעת הוא שמיקום פרגולה קבועה כהמשך טבעי של פתח המבנה, יוצר, אמנם, אזור מוצל ונעים לשהיית חוץ, אך עלול לחסום כניסת אור טבעי למבנה עצמו. בהמשך לכך ובכפוף לכיוון אליו פונה המבנה, לעיתים הפרגולה איננה מספקת את ההצללה הטובה דווקא בשעות בהן היא נדרשת בגלל זווית השמש, ובמקרה כזה יש ליצור גם הצללה צידית/אנכית (באמצעות יריעות קנים, צמח מטפס, או יריעה בד).

כאשר מדובר על פרגולה שהקונסטרוקציה העיקרית שלה עשויה מעץ, סוגי העצים הנפוצים ביותר לשימוש הם עצים מחטיים שונים כגון: אורן פיני, אורן קרוליינה, דאגלס, המלוק וספרוס (אשוח).
חשוב לדעת איזה פעולות שימור ומניעה העץ עבר, על מנת להבטיח את עמידותו לאורך זמן, שכן גם עץ איכותי במקורו שאינו עובר תהליכים אלה חשוף לפגעים ולנזקים. על העץ להיות עמיד בפני הגורמים הבאים: קרינת השמש – למניעת סדקים, ריקבון ופטריות - כתוצאה מלחות ממושכת, תולעים ומזיקים אחרים – למניעת חירור. על מנת למנוע את תופעת הריקבון והמזיקים יש לוודא כי העץ הנרכש עבר תהליך אימפרגנציה (החדרת חומר חיטוי מגן לתוכו), ובמקרה והוא לא עבר יש לצבוע אותו בצבעים אטומים שיהוו את שכבת ההגנה מפני שמש, נוזלים ומזיקים.

את נזקי השמש והקרינה החזקה, במיוחד באקלים שלנו, ניתן לצמצם על ידי טיפול מונע (אחת לשנה/ שנתיים, בהתאם לרמת החשיפה של המשטח לשמש) שכולל שיוף וצביעה. ההיצע הקיים בשוק כולל לכות, שמנים וצבעים על בסיס מים, כאשר לכל אחד מאלה יתרונות וחסרונות משלו.

חיפוי הפרגולה: כאשר בוחרים חיפוי שאינו חיפוי בנוי, כמו רעפים, אלא חיפוי ביריעות קנים, ענפים וכד', חייבים להניח גם  משטח מגן מפני גשם, כגון משטח 'סנטף', על מנת למנוע חדירת גשם לאזור המקורה ולהגן על משטחי ההצללה.

טיפ: לפני בחירת בעל מקצוע לבניית הפרגולה מומלץ להתייעץ דווקא עם גורמים במחסני העצים, שם ניתן לקבל מידע אמין וטוב הן לגבי סוגי עצים ולגבי בעלי מקצוע מוכרים.

לסיכום: תכנון פרגולה מעץ מחייב התייחסות לכיוון מיקום הפרגולה. מנתון זה ייגזרו גובהה, צורת הקירוי/הצללה, מבנה הקירוי/הצללה (אנכי בלבד או גם צידי) וגודלה. סוג העץ, הגוון בו הוא נצבע, הסוג המדויק של הקירוי וכד', יהיו שיקולי העיצוב המשניים, לאחר שברור שהפרגולה עונה על הצרכים הפונקציונאליים.

פרגולות מאלומיניום או מעץ עם סוככים קבועים או מתכווננים מ- PVC
אחד החידושים הבולטים כיום בתחום הפרגולות הוא קונסטרוקציות, שיכולות להיות עשויות מעץ או מאלומיניום, בשילוב סוככים קבועים או מתכוונים. הסוככים עשויים מבדים עמידים שונים או מיריעות PVC, וניתנים לבחירת מצבי פתיחה שונים על פי הצורך, עונות השנה, הזמן ביממה וכד'.
קונסטרוקציית אלומיניום בשילוב סוכך קבוע או מתכוונן מבדים עמידים היא פתרון הצללה (שהוא גם יקר באופן משמעותי), המציע מראה מודרני ועכשווי, שונה לחלוטין מפרגולת העץ המסורתית שהינה חמימה יותר ו"כפרית" משהו. אך גם בקונסטרוקציית עץ מסורתית ניתן להתקין סוכך מסוג זה- קבוע/ מתכוונן, מיריעות בד או PVC, ובכך לשלב את העץ החם עם מראה וטכנולוגיה עכשוויים.
הסוככים, שהינם עמידים לשמש ולגשם כאחד, יכולים להגיע בתצורה קבועה או מתכווננת, כאשר אלה המתכווננים הם המילה האחרונה בתחום אמצעי ההצללה לחוץ. מדובר בסוככים חשמליים (עם או בלי שלט) שמוצעים גם בגדלים גדולים ביותר, כאשר מערכת השינוע עשויה מאלומיניום והפרזול מנירוסטה, לקבלת עמידות יתר.
ניתן לשלב בהם אביזרים יוקרתיים שונים כגון, שלט, תאורת LED מובנה וחיבור למערכת שמע, וכן לסגור אותם היקפית, ליצירת תצורת חדר של ממש. במקום סוככים שהינם יריעות PVC, ניתן לשלב בפרגולות מסוג זה גם סוככי רפרפות מתכווננות מאלומיניום, היוצרים אפקט של תריס ואת הזווית שלהם ניתן לכוון על פי הצורך. רפרפות אלה מאפשרות רמות הצללה מגוונות לשמש וכן אטימות מלאה לגשם.

סוככי זרועות
אחד הפתרונות המקובלים כיום במסגרת אמצעי ההצללה לחוץ הוא שימוש בסוככי זרועות. היתרון של סוככים אלה הוא בכך שניתן לסגור אותם (הזרועות והסוכך עצמו) בתוך קסטה מאלומיניום, עד כדי הסתרה מוחלטת, ולפתוח אותם רק בעת הצורך, כאשר סגירה זו שומרת עליהם לאורך זמן. סוככים מסוג זה מגיעים כיום בתצורה ידנית או בתצורה חשמלית (עם או בלי שלט). חשוב לזכור שרוב סוככי הזרועות אינם נותנים מענה לגשם/רוחות, ובמידה ונדרש פתרון (למשל במרפסת) לעונת הגשמים דווקא, יש לבדוק מול המתקין את מידת עמידות הסוכך במשטר רוחות וגשמים.

סוככי מסילות
סוככי מסילות מורכבים מקונסטרוקציה של מסילות כאשר הבד נמתח לאורך המסילות. סוככים אלה עמידים בדרך כלל גם למשטר גשמים ורוחות, ויתרון נוסף הוא האפשרות ליצור 'נפילות' צידיות, כעין וילונות המוסיפים עוד אלמנט הצללה. גם סוככים אלה יכולים להגיע בתצורה ידנית או חשמלית, ובניגוד לסוככי זרועות, כאשר מקפלים את הסוכך הקונסטרוקציה נותרת על כנה ואיננה מתקפלת גם היא.

סוככי מרקיזה / מרקיזולטה
סוככי מרקיזה אינם מוצר חדש, אך הם ראויים לציון דווקא בגלל שהוכיחו את עצמם לאורך השנים. סוכך מעוגל זה מספק פתרון הצללה טוב לפתחים שונים, לרבות חלונות ומרפסות, וניתן לעשות בו שימוש הן כהגנה מפני השמש והגשם גם יחד. כיום ניתן להתקין מרקיזות ידניות, כמו גם חשמליות, וחידוש בתחום הוא מרקיזה שאיננה מעוגלת - 'מרקיזולטה' - סוכך שטוח (כעין וילון חיצוני עם זווית) המתגלגל לתוך מתקן מאלומיניום. סוכך מסוג זה מאפשר הגנה של חדירת קרני שמש על ל- 160 מעלות.

הצללת 'מפרשים'
אמצעי הצללה בו נעשה שימוש כאשר יש צורך להצל שטחים גדולים יחסית, דוגמת בריכת שחיה. מדובר על קונסטרוקציה קלה מאלומיניום ופרישה של יריעות PVC בתצורה המדמה מפרשי אונייה, לקבלת אזור הצללה רחב ממדים ואסתטיקה חזותית.


 

אמצעי ההצללה הקיימים כיום בשוק הם רבים ומגוונים. החידושים כוללים שימוש בטכנולוגיות חדישות וחומרים משופרים, אך עיקר חשיבות התחום הוא בהקשרו למודעות הולכת וגוברת של חשיבות אמצעי ההצלה השונים, כחלק מתפיסת הבנייה הירוקה והחכמה.

מתוך מגזין בית ונוי 118: "כחום היום"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development