קשת של צבעים

קשת של צבעים, סוגי טיח, טקסטורות מעניינות או ציורי קיר - עולם העיצוב בצבע משגשג ומביא עמו חידושים המאפשרים לרענן את חלל הבית ולהעניק לו חזות מסוגננת וטאצ' מיוחד

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013


כבר קיץ, החלונות פתוחים לחלל ויש רצון להתנער מכבדות החורף, לרענן את הנפש ואת סביבת המגורים. אחת הדרכים הפשוטות והנגישות יותר לבצע זאת במהירות יחסית, תוך כדי השפעה גדולה בתחום החזותי של עיצוב החלל, היא לעשות שימוש במגוון חומרי הצביעה הקיימים כיום. והמגוון אכן רחב ורק הולך וגדל.

על חשיבות העיצוב בצבע ועל השפעתו, הן בחלל המגורים והן בחלל העבודה, אין צורך להכביר מילים. באופן אינטואיטיבי לחלוטין כולנו מרגישים אותו. הצבעים השונים מעוררים טווח של רגשות,וכך ישנם חללים בהם אנו מרגישים בנוח, לעומת כאלה שמשדרים סוג של "רעש" ותחושה של אי נוחות. צבעוניות מקושרת גם לסגנון עיצובי, דוגמת גווני זהב ובורדו המשדרים יוקרתיות, גווני חציל, לילך ותכלת המתקשרים לרוחניות, כחולים וירוקים המקנים ממד אתני, או גווני חיטה ועלי זית המביאים איתם מן הכפריות.

 

 

לאחר שנים רבות של קירות ותקרה לבנים הקהל הישראלי בשל יותר, חשוף יותר לחידושים מהעולם ונמצא בחיפוש מתמיד אחר הייחודי, המעניין והמיוחד – כזה שייתן תחושה של 'בית מעוצב' באופן מחושב ומושכל. מבחינת הצבעוניות וההתמקצעות של התחום כבר ראינו כיצד חברות הצבע מרחיבות כל העת את פלטת הגוונים שלהן, באמצעות מניפת גוונים רחבה וכן באמצעות מרכזי ייעוץ מקצועיים. בהמשך לכך, בבחינת היצע המוצרים של החברות השונות הפועלות בתחום, ניתן להבחין בארבע מגמות המעידות על כיוונים חדשים בהתייחסות לגוון וצבע כחומר ובאפשרויות שאלה פותחים בתחום הצביעה האמנותית והדקורטיבית: 


- פיתוח של מוצרים שונים שאינם רק יוצרי 'גוון', אלא כאלה המהווים 'חומר' - סוג של ציפוי דקורטיבי (לאו דווקא 'טיח' מסורתי). מוצרים אלה יוצרים צבעוניות כמובן, אך גם טקסטורות שונות ומגוונות על גבי המשטח עליו הם מונחים.

 

- בניגוד לטכניקות וחומרים קודמים, בחלק לא קטן ממוצרים חדשים אלה ניתן לעשות שימוש באורח קל יחסית, פעמים רבות גם ללא בעל מקצוע, ולהגיע לתוצאות מרהיבות ומגוונות מאוד מבחינה חזותית. החומר וקלות השימוש בו הם היוצרים את האפקט המבוקש ולאו דווקא מיומנות בעל המקצוע.

- המשך פיתוח ציפויים דקורטיביים ממשפחת הטייחים, על סוגיהם השונים, אשר כיום משמשים גם בסביבת הפנים ולא רק כחיפוי חוץ. 

- המגמה הירוקה: כל הצבעים הנמכרים כיום לשימוש של צביעת פנים הם מבוססי מים, פחות נדיפים, ונעדרי פליטה של 'סולוונטים' (דוגמת טרפנטין, אצטון ואלכוהול) כמעט באופן מוחלט. חלקם מגיע גם עם תו תקן 'ירוק', ובהמשך לכך, קיימים גם טייחים המבוססים על חומרים טבעיים - טייחים מינראליים.

ציפויי פנים - אפשרויות עיצוב חדשות המשלבות טקסטורה וגוון

שילובים של צבעים
 

בעבר היוו הקירות מסגרת תוחמת, צבועה בגוונים בהירים, בדרך כלל לבן, או לכל היותר בצבעי שמנת. לאחר מכן התרחבה פלטת הצבעים, עיצוב הפנים הפך מהודק יותר, וכלל שימוש נועז יותר בצבעוניות בחללי הפנים, כמו גם שילוב של אפקטים שונים, דוגמת עיטורי שבלונות או תוספות של וושים וגלייזים משולבי גליטרים לקבלת חזות מעניינת. כיום משימת עיצוב פנים הבית כוללת לא רק את בחירת הצבעוניות של הקירות, אלא גם את הטקסטורה המתאימה/מועדפת, כך שתתאים ותשלים את השפה העיצובית של החלל.

 

השימוש בחומרים המעניקים טקסטורה אמור להיות שימוש מושכל ומוגבל – קיר, נישה, משקוף, קטע קיר מעל מיטה, עמוד וכד'. שימוש נקודתי מסוג זה יבליט את האזור המטופל ויעניק לו מראה מעוצב ואמנותי- אם כזה המשתלב באופן הרמוני, ואם כזה המייצר ניגוד מעניין.חשוב להדגיש שהשימוש בציפוי דקורטיבי אינו מתמצה רק בהענקת חזות מעניינת, אלא מביא עמו גם משמעות פונקציונאלית של הגנה על הקירות ומניעת היווצרות סדקים.

 

חומרים חדשים בתחום העיצוב בצבע בין החומרים החדשים ניתן לראות כיום מוצרים אשר יוצרים גימורים מסוגים שונים:

- חומריות מטאלית היא אחת המגמות העכשוויות ביותר. מדובר על חומרים מסוגים שונים אשר יוצרים גימור מטאלי ובעל ברק יוצא דופן, בדומה למראה, כמו חזות המתקבלת בצביעת מכוניות. מגמה זו מתכתבת עם המגמה האורבאנית בתחום העיצוב הפנים.   

- חומריות במראה בד – מגוון חומרים אשר יוצרים מראה של בדים מסוגים שונים: ג'ינס, זמש, כותנה, פשתן וכד', החובר למגמת הפשטות/טבעיות בתחום עיצוב הפנים.

- צבעים עם אגרגציות (גרגור) בדרגות שונות – צבעים אלה הם סמיכים יותר, כאשר הגרגור יוצר טקסטורות ואפקטים על גבי הקיר. לעיתים, בשל הסמיכות, יש צורך להסתייע בבעל מקצוע לביצוע. 

- שימוש במשחת עיצוב – בחברות הצבע השונות ניתן למצוא משחות עיצוב: משחה רכה וסינתטית, אותה ניתן למרוח, בדרך כלל באמצעות כף טייחים (מָאלֶג'), על גבי הקיר. באמצעות המלאג' ניתן לייצר טקסטורות שונות – מרקם פצוע, פצוע מהודק, לבנים וכד'. על גבי משחת העיצוב ניתן להניח צבע או אפקט (ווש, גליטר וכד'), וכך ניתן לייצר אינספור שילובים של בסיס וגימור לקבלת טקסטורות מטקסטורות שונות.

- צבע מנצנץ – בניגוד ל'גלייזים' אותם משלבים על גבי קיר צבוע, הצבעים המנצנצים, בדומה לצבעים המטאליים או לצבעים היוצרים טקסטורת בד, הם סמיכים יותר ומכילים גליטרים בכמות גבוהה (לא שברי זכוכית). השימוש בחומר זה יוצר קיר בעל אפקט זוהר ומנצנץ במיוחד.

מלבד חומרים חדשים אלה ממשיכים הפיתוח והשימוש גם בטייחים לסוגיהם השונים כאמצעי חיפוי בפנים הבית: כל הטייחים המתאימים לחיפוי חוץ מתאימים גם לחיפוי פנים (ההיפך אינו נכון) וישנם כאלה המתאימים רק לחיפוי פנים. טייחים אלה עמידים בסביבות רטובות ולכן ניתן לעשות בהם שימוש גם בחדרי רחצה. הטייחים מתחלקים באופן גס לשני סוגים: טייחים מינראליים, המגיעים במספר מצומצם של גוונים, וטייחים אקריליים המגיעים במגוון רחב מאוד של גוונים. לכל סוג תכונות מעט שונות, המתאימות לצרכים שונים, ומומלץ לבדוק את ההבדלים ביניהם לפני החלטה על שימוש בסוג כזה או אחר. 

אם כך ואם אחרת, לאחר שהיו נחלתו של החוץ, חדרו הטייחים גם לתוך הבית פנימה, כשהם מאפשרים יצירת אפקטים שונים וייחודיים וקירות דקורטיביים בצבעוניות ובטקסטורות מגוונות, תוך התאמה לסגנון החלל. בנוסף, הטייחים השונים מאופיינים גם באגרגציה (גרגור) ברמות שונות, היוצרת אף היא סוגים שונים של חזותיות. בין סוגי הטייחים ישנם גם כאלה שבאמצעותם ניתן לייצר מראה כפרי, המתכתב עם טכניקות הבנייה המסורתיות במחוזות כפריים באירופה (איטליה, צרפת וכד'), כאלה היוצרים מראה מהודר, וכן כאלה אשר באמצעותם ניתן ליצור קירות המדמים מראה של שיש חלק ומבריק (סטוקו). 

ציורי קיר כחלק מעיצוב הפנים

טרנדים בינלאומיים בצבע


שימוש בגוון ובמוצרי צבע וחיפוי דקורטיבי שונים אינם הדרך היחידה לייצר קיר דקורטיבי בבית. אחת השיטות העתיקות היא ציורי קיר, שגם היא הופכת להיות מקובלת יותר בעיצוב הפנים, ולא רק בחדר הילדים.הקהל הישראלי ההופך פתוח יותר ויותר לשינויים, הקורא ומתבונן במגזינים לעיצוב, כמה לטביעת אצבע ייחודית בסביבת ביתו, ולא רק- כיום גם בסביבת עבודה מבקשים אנשים לייצר תחושה אינטימית ואישית. בתוך כך, שילוב של ציורי קיר במינון נכון יש בידו להוסיף לאווירה ולהעניק לחלל טאץ' אישי, שונה ומיוחד.

כל בעלי המקצוע שעיסוקם בתחום הצבע מדווחים על פתיחות הולכת וגדלה בכל הקשור לעולם הצבע, אך יחד עם זאת גם על כיוון של 'צבעוניות ישראלית', אולי כנגזרת של מזג האוויר והאופי המקומיים: טונים של שמנת, לבנים שבורים, יוטה, פשתן ומדבר הם הגוונים המבוקשים הניטראליים יחסית, כאשר כתום וטרה-קוטה הם הצבעים העזים היותר המבוקשים, ואילו הצהוב אינו חביב הישראלים. בחדרי הילדים, חדר השינה למבוגרים ובחדרי הרחצה מתגלה פתיחות גדולה יותר מאשר בחלל המרכזי (עם שימוש נועז יותר באמצעים דקורטיביים ובצבעוניות מתפרצת), אולי, על מנת להצניע את ה'התפרעות' מעיני האורחים... - כך או אחרת, נראה שגוונים, חומרי צבע וטייחים הם חלק מהשיח עכשווי בתחום עיצוב הפנים.

מתוך "בית ונוי" 113: "כחול או ירוק, טיח או צבע"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development