טפטים - עיצוב, צבע וחומר

אופנת הטפטים חוזרת וכובשת את הבית הישראלי. בגרסתו העכשווית עוטה אלמנט חיפוי הקיר הוותיק שלל שילובים מפתיעים של צורות, דוגמאות, צבעים וטקסטורות, ומה שהחל כשימוש בבד כפתרון זול, לעיתים כפשרה עיצובית, התפתח עם השנים לאמנות מורכבת של צבע, צורה וסגנון. כל מה שרציתם לדעת על הטפט החוזר ומזכיר את איכויות הבד שעל הקיר

מאת: ניצה אבירם | צילום: | 03/04/2013

במדינות רבות בעולם הטפטים הם חלק ממסורת עיצובית המעניקה לדירה אווירה חמימה, ומתבססת על חיפוי כלל הקירות מבלי להותיר פינה אחת של קיר לבן סתמי. אצלנו תמונת המצב שונה מעט. בשנות השישים נהנה הטפט מפופולאריות, אשר דעכה עם חדירתו של הסגנון המינימליסטי על קירותיו הלבנים. אבל עכשיו הוא שוב כאן, שב לקדמת הבמה כשהוא מוצע במגוון עצום של חומרים ודיגומים, ובאיכויות משודרגות. כפיתרון זמין ונוח להלבשת הבית החדש, או סתם לטובת שדרוג ורענון החלל הקיים, הטפט הוא ללא ספק אלמנט שיכול לעשות עבודה.

 

 

 

מהמסד ועד לטפט - טריוויה היסטורית
אמנות החיפוי באמצעות טפטים החלה אי שם בעבר הרחוק, באיים האסייתים של יפן, כאשר כבר בשנת מאתיים לפני הספירה, נהגו היפנים להשתמש בניירות אורז לציפוי דקורטיבי של קירות. המצאה זו הלכה והשתכללה עם התפתחות הטכנולוגיה של ייצור גלילי בד ללא הגבלת אורך, מה שהכניס את הטפט די מהר לשימוש נרחב וקנה לו ציבור אוהדים.
הטפט צבר תאוצה ופופולאריות באירופה של ימי הביניים, כשהחליף את השטיחים הכבדים שהיו תלויים על הקיר בארמונות, בטירות ובבתיהם של בני האצולה. באותם ימים הציגו הטפטים סצנות ותיעוד של אירועים היסטוריים, בדומה לתמונות שהופיעו על השטיחים קודם לכן. במאה ה-18 החלו להופיע על הטפטים עיטורים דקורטיביים של פרחי הלילך והאירוס ששימשו, בין היתר, כסמלי מלוכה, ומאוחר יותר גם שלל הדפסים ועיטורים שונים הלקוחים מעולם הצומח. באותה תקופה, מצאו בני המעמד הנמוך שהתקשו לרכוש צבעי קיר בשל מחירם הגבוה, נחמה בטפט, ומשם נסללה דרכו כאלמנט פופולארי בעיצוב הבית. היום החידושים בתחום זה הם כה רבים ומגוונים, הקולקציות עשירות, הטקסטורות ייחודיות וההדפסים האמנותיים מככבים על הקירות, לא רק כפשרה אלא גם כדי לשדר עושר, יוקרה וסגנון אישי.חיפוי קירות באמצעות טפטים הם כיום חלק אינטגראלי ופתרון מהיר ואפקטיבי בכל הקשור לעיצוב חלל הפנים הביתי.
 
סיפור כיסוי
פירוש המילה טפט, בעברית הוא: "חומר או אריג לציפוי ולריפוד קירות". פירוש זה מעניק למוצר את תכונת ה"כיסוי", כאשר בצירוף טכנולוגיות ייצור מתקדמות ושימוש בחומרים עכשוויים מתקבל מוצר משופר הנחן באיכויות רבות. הטפטים של היום, הם לא עוד פטנט, או פיתרון זול לחיפוי קירות, גם לא תחליף לצבע היקר, כמו פעם. מעבר להיבט הדקורטיבי שהם מעניקים לחלל, פלאי הטכנולוגיה מעניקים לטפטים גם יתרונות אקוסטיים מרחיקי לכת והם משמשים גם כחומר בידוד טוב מפני חום וקור.  

סוגי הטפטים הקיימים היום במגוון אינסופי, מציעים חיפויי הקיר המתבססים על נייר, עשויים מנייר דקיק ושאותם מומלץ לנקות בעזרת מטלית לחה, ומנגד טפטים טבעיים (רובם מוגנים בחומר דוחה כתמים) שעשויים מחומרים כמו: שעם, יוטה, משי ועוד, שאותם מומלץ לנקות בעזרת שואב אבק. העידן הטכנולוגי של ימינו מוצא את ביטויו בשימוש בחומרים שלא נראו בעידן הנייר של העבר, דוגמת טפטים עשויים  מפיברגלס שייעודם העיקרי לכיסוי סדקים או ספיגת רעשים, וכן טפטים מאריגים גמישים שביכולתם לכסות בקלות גם קירות שאינם חלקים. יתרונם של אלה האחרונים הוא בכך שכאשר הטפט ניזוק, ניתן בקלות להוריד את הרצועה הפגומה ולהחליפה בחדשה. חידושים אחרים בתחום החומר הם טפטים שעשויים מחומרים קשיחים וחזקים במיוחד, כמו עץ, חרסינה וזכוכית, ולצדם טפטים מחומרים אופנתיים כמו עור משובח, בד ארוג או רקום, יריעות שזורות באבני סברובסקי, ומה לא.
השימוש בטפטים משרת מטרות רבות, כאשר הבולטת מבניהן מתייחסת להיבט הדקורטיבי, להוספת צבע ועניין צורני לחלל. בעוד שהטפטים העתיקים עוטרו במוטיבים פרחוניים, קטנים ועדינים יחסית, הרי שבימינו המעצבים מכתיבים יתר תעוזה ומציעים טפטים בדוגמאות גדולות, ציורי ענק, לעיתים אפילו פרח אחד גדול על קיר שלם. בהמשך לכך, אם בעבר היה נהוג לצפות בטפטים את כלל קירות החלל - ואולי בשל כך רווח השימוש בדוגמאות עדינות ומתונות - הרי שהיום השימוש בו "פתוח" לדמיון ולרצון: אפשר להדביק טפט על קיר אחד בלבד, לעיתים אפילו רק רצועת טפט על חלק מהקיר, ודי בכך כדי לשדרג חלל שלם. יתירה מזאת, החידוש המרכזי באופנת הטפטים מעניק "לגיטימציה" למיני שילובים, דוגמת שילוב בין יריעות שונות על קיר אחד, שילוב בין טקסטורות מנוגדות באותו חדר- החל מהנייר הדביק הבסיסי שבעזרתו ניתן לצפות קירות שלמים ועד למשחק בין אריגים שונים שמודבקים על הקיר, שילובים בין תמונות ממוקדות על חלקי קיר שונים, ולעיתים אפילו ציפויים של הרהיטים בנייר הטפט הדביק. 
 

 

טפט בסגנון תמונת אווירה משל חברת Camengo. מעודד צבעים

 

מתוך סדרת טפטים מדגם Akoya בטקסטורה ומראה רטרו וצבעוניות חמה. חברת כרמל
 

בדי ריפוד על קירות
העדנה המחודשת של הטפטים, מגלמת גם מחווה אופנתית לשנות ה-50 וה-60, ומביאה ציפויי קיר המאופיינים ברישומים ואיורים, כאילו נעשו ביד חופשית, בקווים רכים, לצד טפטים עם פרחים וציורים מסורתיים שחוזרים על עצמם בצפיפות פסטורלית, שבלונית, אלגנטית ומרשימה. אחרי עידן הטפטים העשויים מנייר וזכורים מבית סבתא, מגיע עתה תורו של הבד לככב בתחום הלבשת הקירות. השימוש בו מתבסס על אריגים שעולים ו"מטפסים" מהרהיטים אל הקירות ועוטפים את החדר כולו בסגנונות מגוונים. בין הבדים המתאימים לשימוש על הקיר, ניתן לציין בדי פשתן, משי, כותנה ועוד, אשר טכניקות ייצור מתקדמות מציעים אותם בטקסטורות עשירות במוטיבים של פרחים, צורות גיאומטריות, ועוד צורות גדולות ומופשטות. בין הלהיטים החמים המוצעים בתחום "אריגי הטפטים", בולטים כאלה המאופיינים במראה מבריק - כאילו צופו בלכה בוהקת - טפטים תלת-ממדיים עם משחקי טקסטורות במראה דינאמי וטפטים במראה פיוז'ן, כביכול בסגנון ישן, אלא בהבדל אחד- הם נוצרו בטכנולוגיה דיגיטאלית מתקדמת. עוד בולטים בייחודם האפקטים המיוחדים של אריגי זמש קטיפתי, עור תנין וחיפויים מעץ. חומריות ודיגומים מגוונים כל כך מאפשרים משחקי עיצוב פנים אינסופיים.
 

 

 

טפטים - אז מה עוד חדש?
כמו עולם האופנה, כך גם עולם העיצוב מאמץ מגמות עונתיות עדכניות, ומותגים בינלאומיים רבים מציעים סדרות חדשות של חיפויי קיר באווירה חמימה ואינטימית המתאימה לעונת החורף. 
הטרנד העכשווי מתייחס לשילובים וערבובים לטובת מראה מעודן ומתוחכם יותר. למשל, לצד כמה קירות עם  טפט סולידי המעניק רקע כללי, ניתן לחפות קיר אחד בטפט בגוונים עזים, או עם דוגמאות נועזות ובולטות. בנוסף, אפשר לבחור בחומרים מעניינים ובטקסטורות חדשניות שגם בכוחם לתרום ליצירת אווירה מחממת ומתוחכמת, דוגמת שימוש בטפטים מבד הז'קארד שמטפס בחורף הזה על הקירות יותר מאי פעם.
עוד באופנה - אריגים זוהרים ומנצנצים, גוונים מטאליים, צבעים חמים (סגול עמוק, אדום יין, צבעי אדמה, כתום עז, כחול מלכותי, גווני זהב וברונזה), עיטורי תחרה, תבליטי פייזלי, הדפסים פולקלוריסטיים, שימוש בנייר ממוחזר על הקיר, טפטים מעור קלוע, חיפויים מעור יען, בדי ז'קארד על הקירות, טקסטורות מסולסלות, טפטים עם חרוזי זכוכית, שילובי תבליטים בטקסטורות של מאט ומבריק, בדי קטיפה, צמר, כותנה משובחת, פשתן, יוטה, חבל, עלי תבלין מיובשים, קליפות עצים, בדי רפיה, מוטות במבוק, ועוד יריעות שונות ומשונות המוצמדות לקיר בשיטות הדבקה חדישות ויעילות. בנוסף, לצד צבעוניות אלגנטית וגווני זהוב וכסוף, בולט שימוש בצבעים ססגוניים כמו טורקיז, צהוב-לימון, ירוק-תפוח, וורוד-פוקסיה, המתאימים ליצירת אווירה צעירה, עליזה ודינאמית. 

למה כדאי טפטים, איך לבחור אותם, ואיך לבצע את החיפוי לבד – טיפים והמלצות
- באמצעות הטפט אפשר לחזק כל סגנון עיצובי רצוי. אפשר להכניס הביתה אווירת רטרו, או סגנון "פופ ארט", וליצור שילובים יצירתיים המתייחסים לכל הזמנים והסגנונות. השימוש בטפטים מקל על יישום עיצוב חלל הפנים.
- אפשר להדביק טפט על קיר אחד, ללכת על כמה דוגמאות בסגנונות ובצבעים שונים, בצורות שונות, לאורך ולרוחב. וכן - אפשר גם להדביקו על התקרה.  
- הטפט יכול להחליף תמונה על הקיר ובאמצעותו ניתן גם ליצור אשליה של חלל גדול יותר. 
ניתן לעצב טפט אישי באמצעות גרפיקאי, בשילוב לוגו רצוי, תמונה שאתם אוהבים, או כל דוגמא שתיבחרו. 
- היצע הטפטים כולל כאלה העשויים מחומרים רחיצים, קלים לניקוי, שמתאימים גם לחדרי האמבטיה והשירותים.
- עלות הטפטים זולה בהשוואה לצביעה אמנותית ותהליך ההדבקה מהיר ופשוט.
הטפטים מגיעים בגלילים, בגדלים קבועים, וחשוב לתכנן את הדבקתם הנכונה לפי מידות הקיר ובהתאם לכך לחשב גם את כמות הגלילים הדרושה. 
- לפני בחירת הטפט חשוב לבדוק את נתוני החדר. חשוב לזכור שהטפטים יכולים לתרום לתחושת אור ומרחב, אבל גם להיפך – טפט כהה יכול לגרוע ולהעניק תחושה אפלה הגורמת להקטנה (אשלייתית) של החלל.
- אפשר לבצע לבד את עבודת ההדבקה. יש טפטים שמגיעים עם דבק בצידם האחורי, ויש שמגיעים ללא דבק. ניתן לרכוש "דבק טפטים" בכל חנות של "עשה זאת בעצמך".
- את הדבק יש לפזר באופן אחיד על הקיר (לא על הטפט) באמצעות רולר. עדיף להתחיל מלמטה כלפי מעלה, על מנת להימנע מכניסה של בועות אוויר. 
- אם רכשתם טפט יקר ואתם חוששים להדביקו לבד, כדאי לפנות למדביק טפטים מקצועי.
- לחדרים וחללים קטנים מומלץ לבחור טפט בגוון בהיר, עם דוגמא אוורירית לטובת תחושת מרחב.
- אם תירצו לשלב שתי דוגמאות שונות של טפטים בחלל אחד, מומלץ להדביק את הטפט הכהה על חלקו התחתון של הקיר, על מנת שלא תיווצר תחושה של תקרה נמוכה.

מתוך מגזין בית ונוי 110: "סיפור כיסוי"

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development