בית ידידותי לסביבה

גם מי שביתו או דירתו לא נבנו על פי עקרונות אקולוגיים יכול להעניק לו שיק ירוק ולשלב בעיצוב מוצרי גמר, חומרים ופריטי ריהוט ונוי שמתנאים בעובדת היותם טבעיים וידידותיים לסביבה. מה דעתכם לרצף את החדר בשעם ולחפות את קירותיו בקרטון?

מאת: איתי להט | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
אם אתם משתייכים אל הציבור הירוק, זה שהחליף את נורות הליבון בביתו בנורות פלורוסנט חסכוניות מהדור החדש; שהתקין בניאגרה מצב הדחה חסכוני ואת בקבוקי הפלסטיק הולך להשליך במתקן המחזור השכונתי, אז עכשיו, מן הסתם, אתם מחפשים את הדרך לנוע הלאה, להפוך בהדרגה גם את פנים הבית לידידותי לסביבה.

חיים בבית שלא הוקם מהיסוד על פי עקרונות של בנייה אקולוגית, אין פירושם שאי אפשר להפוך אותו לירוק בהדרגה. הבסיס של הבית, הקירות, הכתלים, המעטפת, וכמובן התכולה, הם כולם אלמנטים אותם ניתן "להוריק" – לתת להם את השיק הירוק. שיק זה יכול להתקבל ישירות, באמצעות שילוב אלמנטים העונים להגדרה הירוקה בשל היותם עשויים מחומרים טבעיים ומיוצרים בתהליכים ידידותיים, ולחלופין בדרך עקיפה, באמצעות מוצרים שהשימוש בהם תורם לאיכות הסביבה, מפחית צריכת אנרגיה ומשאבים יקרים, ומביא לחיסכון.

על אף הטענה כי ירוק ואסתטיקה לא הולכים ביחד, יותר ויותר מוצרים, רהיטים, וחפצי נוי מתווספים לקולקציית הבית האקולוגית - הם נראים טוב, ועלותם, מן הראוי לציין, לא פעם גבוהה באופן יחסי למקבילה הלא ידידותית לסביבה. מבלי להיכנס לפרטים של ארכיטקטורה ירוקה, ועד שיתרחש מהפך מקיף בייצור של חפצי נוי, לקטנו עבורכם כמה אופציות להפוך את הבית לירוק יותר, סביבתי יותר, וכמובן הרבה יותר יפה.

 

קירות וריצוף, צבעים וחיפויים
מה עושים, למשל, עם קירות סטנדרטיים בכדי להפוך אותם לירוקים? פשוט צובעים, אלא שהפעם עם צבעים ידידותיים לסביבה - צבעים  שמתהדרים בתו הירוק, שהינו תו התקן של מכון התקנים למוצרים ידידותיים לסביבה. חברות הצבעים מציעות כיום קשת של מוצרים שהינם נטולי עופרת ומבוססים בעיקר על מים, מינרלים וחומרים טבעיים, וטובים לשמש למגוון צרכי צביעה: צבעי קירות  איכותיים, צבעים ולכות לעץ ומתכת, וסדרות אפקטים יוקרתיות. בתוך כך מוצעים גם סוגי טיח, העשויים מחומרים מינראליים ומוצגים במגוון עוביים של גרגרים, למראה גס או עדין. היתרון בחומרים אלה הוא שהם מאפשרים לקירות "לנשום"- הטיח, הסופח לתוכו אדים, מעניק פתרון לבעיית עובש בקירות, ולפיכך ראויים לשימוש בעיקר החללים רטובים, דוגמת חדרי רחצה ושירותים.

פתרון אחר לחיפוי קירות הוא באריחים אקולוגיים שונים, (שחלקם מתאים גם לריצוף) המוצעים כעולם שלם של חומרים וסגנונות אסתטיים. בין אלה ניתן, למשל, למצוא אריחי זכוכית ממוחזרת; אריחים שעשויים מלבה חצובה עם ציפוי גלזורה, המיוצרים מחומרים ידידותיים יותר לסביבה, כמו מינרלים ללא צבעים סינתטיים ונטולי חומרים כימיים; לבני טרקוטה שעשויות חרסית טבעית או לבני בוץ בעבודת יד; אריחים עשויים מבמבוק; אריחי שעם שעשויים מקליפת עץ אלון כאשר העץ עצמו אינו נפגע בתהליך והאריחים המיוצרים מהחומר אף מאופיינים ביכולת בידוד גבוהה, תרמית ואקוסטית; אריחים וחיפוי קיר עשויים מקרטון, ואפילו אריחים טבעיים שעשויים מקוקוס- חומר טבעי, מתכלה, בר קיימא ונטול כימיקלים מזיקים, אשר בתהליך הייצור מניב אריחים המאופיינים במגע נעים, ומעבר להיבט הירוק גם עוטים מראה טבעי הולם. מי שמעוניין להפוך גם את הרצפה עליה הוא מהלך לירוקה, יכול לעשות זאת, למשל, באמצעות ריצוף לינולאום, העשוי מתמצית פרחים ושרף טבעי. החומר הנושם, שמיוצר היום בגימור שאינו דורש כל טיפול למרות היותו טבעי, נושא עמו תקן ירוק, שדרגתו הינה הגבוהה ביותר אחרי דרגת מתכלה הנחשבת ל"מקסימום ירוק".

שינה טבעית
המהפכה הירוקה אינה פוסחת על חדר השינה ומבטיחה שנת לילה אקולוגית עם מוצרים שמוצעים בגרסאות ידידותיות לסביבה. כאלה הם, לדוגמה, מזרנים שעשויים מבדים אקולוגיים המיוצרים מחומרים דוגמת כותנה אורגנית, חומרים ממוחזרים, ולעתים אף תוספים מעניינים כמו תמציות צמחים בעלי השפעות מרגיעות ו/או אנטי אלרגניות דוגמת למניעת גירויים בעור שנגרמים, לעתים, מזיעה לילית. כהשלמה למזרן מוצעות מערכות סדינים שעשויות על טהרת הכותנה הטבעית.

טקסטילים - בדי ריפוד, טפטים ווילונות
לא חייבים להפוך את כל הבית בכדי להפוך ירוקים, אפשר להתעסק רק ב"קוסמטיקה". ריפודי שעם, לדוגמה, הם אופציה לרענן את הסלון ולעדכנו עם בד עכשווי יותר וסביבתי יותר. קולקציית ריפודים ידידותית היא, למשל, כזו שעושה שימוש בקליפת עץ השעם, מעניקה מראה מחוספס, גס וטבעי לריהוט ובמקביל נחשבת לנושמת, בעלת נקבוביות גסות התורמות לאופיו של הבד. הבדים הירוקים ככלל, נצבעים בצבעים ידידותיים, יש ביניהם כאלה שמתכלים וניתנים לגריסה ושימוש חוזר, וכן כאלה שעשויים כותנה אורגנית אותה מגדלים ללא חומרים מזיקים ו/או שימוש בדשן כימי. בדים שמגלמים חיבור מעניין בין מסורת לחדשנות, ומהווים דוגמה לאיכות סביבה המושגת בדרך עקיפה, הם, למשל, כאלה שמיוצרים בטכניקה חדשנית של התזת מתכת, היוצרת שיכבה דקיקה ואסתטית של מתכת ה"מחזירה" את קרני השמש היוקדות. בדים אלה מיועדים לשמש כוילונות אווריריים ושקופים המאופיינים במראה רך של בד, אך עם ערך מוסף שמעניקה עמידות המתכת ויכולת לחסוך אנרגיה בבית – הם אינם מתחמים ואינם אוגרים חום ובשל כך תורמים לוויסות טמפרטורת החדר.  
גם וילונות הגלילה, שחדרו לנופו המעוצב של הבית, מסייעים להפחתת צריכת אנרגיה ומגויסים להשגת השיק הירוק כשהם מוצעים מחומרים טבעיים כקש ונצרים, בגוונים טבעיים של החומרים או צבועים בצבעים ידידותיים לסביבה. הקאמבק שעושים הטפטים, מיישר אף הוא קו עם המגמה האקולוגית, ומבחר האפשרויות כולל טפטים שעשויים על טהרת החומרים הטבעיים, דוגמת אצות, רטאן, סיבי במבוק ועוד.

פריטי ריהוט ואביזרים
החומרים העונים להגדרה הירוקה, מהווים אתגר לאדריכלים ומעצבים, ובתוך כך ניתן כיום למצוא פריטי ריהוט ואביזרים עשויים מחומרים כקרטון, אצות, גומי של צמיגי אופניים ועוד.

אם מישהו זקוק להוכחה נוספת לכישרונו ולחוש ראיית הנולד של האדריכל והמעצב המפורסם פרנק גארי, הוא יכול לקבל אותה בדמות סדרת פרטי הריהוט מקרטון בשם Easy Edges, אותה יצר עוד ב-1972. כ-20 שנה מאוחר יותר, השיקה יצרנית הריהוט Vitra את הסדרה מחדש, אבל בעקבות הביקוש היא זכתה גם להוצאה מחודשת ב-2005. את הסדרה יצר גארי מקרטון גלי והיא מהווה ביטוי של משנתו הארכיטקטונית: המימוש שלה הוא מיידי באופן יחסי ובעלות נמוכה. הקולקציה הנוכחית, העשויה מקרטון ממוחזר, יוצרה בטכניקת דחיסה והיא כוללת כיסאות, שרפרפים ושולחנות צד.

קולקציה ירוקה אחרת היא של כיסאות הזולו מאמא, בעיצובו של מרטין הולדיין עבור חברת Swalaline. הכיסאות עשויים מחומר שהופק מבקבוקי חלב ממוחזרים והינו עמיד בפני קרינת UV ואף מסגרתו עשויה ממתכת אל-חלד מיוחדת שניתנת למחזור ואינה כרוכה בתהליכי ייצור מזהמי סביבה. הכיסאות, אגב, נארגו בעבודת יד על ידי 30 נשים משבט Limpoo האפריקאי המועסקות בפרויקט קהילתי-הומני מיוחד, במסגרתו מקבלות הנשים שיעורים בנושאים מגוונים, וביניהם שפה, ספרות, הורות ופיתוח עיסקי, כך שבחירה בכסא של הולדיין היא גם בחירה בסחר הוגן.
מסתבר שגם אופניים שסיימו את חייהם, יכולים לשמש כחומר גלם יצירתי. המעצבות אריאנדה מיקאיל ונני מארקווינה חזרו מטיול בהודו, שם התרשמו מכמויות אין סופיות של אופניים המשמשים לתחבורה יום יומית ומהפוטנציאל הגלום בצמיגיהן, והחליטו לעשות מעשה למען כדור הארץ או כפי שהן מגדירות זאת: "בכדי שלילדים שלנו תהיה מורשת להתגאות בה". הן לקחו פנימיות אופניים ויצרו מהן שטיחי – Bicicleta שטיחים "מתולתלים" באפור-שחור צמיגי. השטיחים עשויים מ-100 אחוז גומי פנימיות ממוחזר, ארוגים בנול מסורתי ובעבודת יד דקדקנית, ועמידותם בתנאי מזג אוויר משתנים הופכת אותם ראויים לשימוש גם בסביבת החוץ.

צמיגים כחומר גלם אתגרו גם את סטודיו Campana ליצירת קולקציית קערות הגשה לא שגרתית – סדרה שמשלבת קש ורטאן עם צמיגי קטנועים שמקורם בטייוואן, בירת הקטנועים של העולם, אשר מחזיקה במצבור עצום של צמיגים משומשים. החיבור בין אריגת הקש לצמיג, הוביל ליצירת קערת דקורטיבית ושימושית, שבסיסה הוא צמיג קטנוע משומש, צבוע ומשובץ, ואריגה של רטאן במרכז. ככלל, נראה שהמגמה הירוקה הפוגשת מעצבים, אשר מטבע הדברים תדיר מבקשים לייצר אמירות חדשות, "מנפיקה" עיצובים מקוריים בעליל, ובכך, למעשה, אנו יוצרים נשכרים מכל הכיוונים- הן מבחינת יישור קו עם צו השעה האקולוגי, והן מבחינת התחדשות וחדשנות אסתטית.

 

מתוך מגזין 106: "ביתי הידידותי"

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development