אמצעי חימום - מזגנים, רדיאטורים, מפזרי חום ועוד

גם אם החורף המקומי אינו דומה לזה הפוקד את אירופה, כשמגיעים הימים הקרים אי אפשר בלי חימום. מפזרי חום, מקרנים, רדיאטורים למיניהם, מערכות תת רצפתיות, מזגנים, קמינים רומנטיים ואפילו קאמבק של ה"פיירסייד" משנות החמישים: אמצעי החימום השונים עוברים מקצי שיפורים ומוצעים בגרסאות מתקדמות כשבטיחות וחיסכון באנרגיה הם שמות המשחק

מאת: | צילום: | 03/04/2013
למרות הדעה הרווחת שאין אצלנו חורף, כשהוא אכן מגיע אנו חשים בו היטב, ומפעילים את אמצעי החימום שבבית. אלה, בהתאם למגמה הכלל עולמית, מותאמים כיום  להתחשבות בסביבה בכל הקשור לנושא האנרגיה, ולצד הפונקציה לה נועדו ולטכנולוגיות המשולבות בהם, ניכר כי היצרנים עושים ככל יכולתם להפוך אותם גם לאובייקט מסוגנן שיתרום לעיצוב הבית (או לפחות שלא יכביד עליו).
את שיטת החימום, ו/או את אמצעי החימום עצמו, יש לבחור בהתאם לצרכים האישיים, ולהביא בחשבון שיקולים המתייחסים לסביבה הספציפית - רמת תפוקת ההספק החשמלי של המכשיר / שיטה, התאמה לצרכי הבית, לאקלים האזור ולחלל הדירה, וכמובן לאופי הדיירים, במיוחד כאשר יש ילדים קטנים ונושא הבטיחות הוא ראשון במעלה. כמו כן, בשנים האחרונות גוברת המודעות לבחירה במוצרים חשמליים בכלל, ובמכשירי חימום בפרט, שהינם ידידותיים לסביבה וחסכוניים באנרגיה, ובכל בחירה של אמצעי חימום כדאי לתת את הדעת גם לכך.

מזגן דיסקרטי וחכם
במדינה שטופת שמש כישראל, לא ניתן "להעביר" את חודשי הקיץ ללא מזגן, כך שמרבית הבתים בארץ מצוידים כיום במזגנים ועושים בהם שימוש גם לחימום בעונת החורף. "מזגן כמו מזגן" מעניק חימום בטוח, כזה שיוצר סביבה אקלימית נעימה להימצא בה, והחידושים בשדה זה מתייחסים בעיקר לשדרוגים טכנולוגיים, להיבטי עיצוב המשתדלים להפוך את נוכחותו לאסתטית, וכמו בכל דבר היום גם להיבטים ירוקים. מערכות המיזוג העכשוויות הן מערכות מתקדמות, שקטות ובעלות מקדמי יעילות משופרים, דוגמת כאלה שמוצעות עם תפוקות גדולות ונשלטות על-ידי שלטים ומערכות אינטרנטיות, או מערכות שמחליפות מיני-מרכזי ומאפשרות שליטה מלאה ונפרדת על 8 יחידות פנימיות. בין החידושים הטכנולוגיים ניתן לציין טכנולוגיה בשם אינוורטר בה פועל המזגן ללא הפסקה וללא תרמוסטט שמפסיק את הפעולה כשהחדר מגיע לטמפרטורה הרצויה, כשהיא מאפשרת שליטה בטמפרטורה של כל חדר בנפרד ולפיכך גם חסכונית מאד (מחיר התקנת מזגן מהסוג הזה תלוי במספר החדרים). שדרוג טכנולוגי אחר מוצע כמזגן בו מותקנת עין ביונית, שנועדה לסרוק את החלל ולאתר את המקום בו הטמפרטורה היא הגבוהה ביותר, וכאשר היא מאתרת אותו היא "מורה" על  פיזור החום בכל המרחב. לצד נושאי היעילות והחיסכון, ניתן כיום דגש רב גם לאיכות האוויר בחלל הממוזג, ובין השיפורים בתחום זה ניתן למצוא מזגנים הכוללים יוניזטור להעשרת האוויר, כמו גם מסננים משופרים וצפופים במיוחד, המטהרים אותו מריחות, עשן ואבק.  
ככלל, ידוע כי מזגני אוויר הינם חסכוניים באנרגיה, ויש היום מזגנים הרבה יותר "ירוקים" מבעבר. ההשקעה הראשונית במזגן ירוק היא אמנם גבוהה יחסית, אבל הוא צורך הרבה פחות חשמל מתנורי רצפה ואף מתאים לקירור בעונת הקיץ. העיצוב, כחלק בלתי נפרד מפיתוח טכנולוגי של מזגני הדור הבא, הינו אסתטי ומשדר יוקרתיות. מזגני העילית מעוצבים בסגנון "הייטקי" - מינימליסטי, הם קטני מידה ועדינים, ויש שאף מוצעים בגימורים דקורטיביים, דוגמת חזית מראה או בגוונים שונים, המשתלבים באורח הרמוני עם עיצוב הבית.
הרצפה החמה - חימום תת ריצפתי 
חימום תת רצפתי הוא אחת משיטות החימום שיתרונותיה נשענים על עקרון פיזיקלי של תכונת החום לעלות למעלה, ועל היותה סמויה לחלוטין- מפיצה חום נעים אך לא נראית, ואינה דורשת להתמודד עיצובית עם מיקום מתקנים כאלה או אחרים. אל השיטות המוכרות, העושות שימוש בצנרת מים וכבלי נחושת, מצטרפות כיום שיטות חדשות, אשר גם בהן ניתן לראות בבירור כיצד הממד האקולוגי והשאיפה לחיסכון באנרגיה הם מרכיבים משמעותיים.   
ה דבר החם ביותר בתחום חימום תת רצפתי הינו ללא ספק חימום תת ריצפתי סולרי המנצל את אנרגית השמש בדיוק כמו דוד שמש. על הגג מתקינים קולטנים הנקראים "ואקום טיוב"
שהם עוצמתיים אף בחורף ואוגרים את החום והאנרגיה של השמש גם כאשר היא מציצה למעט מאוד זמן. במיוחד עבור ימים סגריריים מאוד (המועטים ביותר באזורינו) מתקינים גם מערכת גז ומחשב, המסוגל לקלוט מהי מידת החום, וכשהוא קולט שהיא מעטה מידי, מפעיל את מערכת הגז. כמו כן קיימת אפשרות לשלוט על אילו אזורים בבית רוצים לחמם, וגם כשמשאירים חימום מסוג זה דולק 24 שעות ביממה הוא נחשב לחסכוני מאד.ניתן להתקין את המערכת גם בבתים קיימים (יומיים עבודה) ויש הגורסים שהיא אופציה חסכונית יותר מכל אופציה אחרת.
פיתוח חדשני אחר בתחום זה, הוא של מערכות המושתתות על יריעות/גלילי פילמים ייחודיים העשויים מתערובת פחם דיו בייצור מיוחד, והן מתאימות ייעודית לשימוש עם ריצופי שטיחים או פרקט לסוגיו. הפילמים הינם שטוחים וגמישים, נחשבים לחסכוניים מאד היות והם אינם פועלים בטמפרטורות גבוהות, והמערכת נשלטת ע"י תרמוסטט המופעל באמצעות חיישנים. יתרונות נוספים של שיטה זו הם ידידותיות לסביבה בשל העובדה שהם אינם יוצרים שדה מגנטי, ואף התקנתם קלה - נעשית בצמוד לחיפוי, כאשר בבית קיים כל שנדרש הוא פרישת יריעת בידוד שעליה מתקינים את הפילמים וישירות עליהם את החיפוי. 
מערכת חדשה נוספת - פיתוח ישראלי שנרשם כפטנט - הינה מערכת המבוססת על שטיחי סרט דקים מאד עשויים ממתכת קריסטלינית בעלת תכונות אל חלד ושטח פנים רחב, המפיצים חום במהירות וניתנים להתקנה עם כל סוגי הריצופים, כולל בטון מוחלק. הפצת החום המהירה הופכת אותם לחסכוניים, והשדה המגנטי שנוצר סביבם הוא נמוך, כך שהם נחשבים ידידותיים לסביבה. ככלל, את מערכות החימום הרצפתי ניתן לשלב במערכות בית חכם, ולוודא שכאשר מגיעים הביתה הוא יקבל את פני הנכנסים בחום... 

קשת של אפשרויות
לצד המזגן, התופס ככל הנראה את המקום הראשון ברשימת המחממים, קיימת קשת רחבה של אמצעי חימום "קטנים"  כרדיאטורים למיניהם , מקרנים קראמיים, תנורי פטרייה, מפזרי חום מסוגים שונים, תנורי הלוגן קוורץ או אינפרא, ואף פתרונות לחימום באנרגיה סולרית. כל אלה משודרגים לחורף הייטקי במיוחד. 
היצע תנורי החימום הוא רחב, הן מבחינת שיטת החימום שיכולה להיות מושתתת על גופי קוורץ, הלוגן או אינפרא, הן במגוון העיצובים, והן בפונקציות שהם כוללים, כמו, למשל, הפעלת גופי החימום ביחד או בנפרד, אפשרות צידוד, טיימר לכיבוי אוטומטי, הפעלה באמצעות שלט רחוק ועוד. מרבית התנורים מעוצבים כך שיציבותם תישמר, ובה בעת מצוידים במנגנוני בטיחות המפסיקים את פעולתם אוטומטית במקרי נפילה. לצד תנורי החימום החשמליים, לא נס, מסתבר, לחו של תנור הנפט הישן והטוב, ובשוק ניתן למצוא דגמי תנורים מסוג זה המוצעים בעיצובים נאים שאף נושאים עמם את ארומת השנים שעברו עם מראה הלהבה המרצדת מבעד לרשת הגנה צפופה ובטיחותית.

רדיאטורים
הרדיאטור הוא אמצעי חימום רווח ויעיל למדי, המוצע בגדלים שונים - עד כ-15 צלעות, משתלבים בחלל ללא הכבדה על מראהו, ובמסגרת מאמצי היצרנים הוא לא מפסיק "לעלות כיתה". בחורף הזה ניתן למצוא אותו בגרסאות מתוחכמות, דוגמת כזה הכולל מסך LCD לתצוגת הטמפרטורה, מחמם ב – 30% יותר מרדיאטור רגיל ופועל לחימום מיידי ואחיד של החדר כשהוא מופעל באמצעות שלט ואת הטיימר ניתן לראות גם בחשיכה. בנוסף יש לו חיישן מובנה לקביעת הטמפרטורה של החדר, הוא חסכן בחשמל, קל לנשיאה, בטיחותי ולא מייבש את האוויר בחדר. רדיאטור מסוג אחר, הוא מתקן המוצע כמסך חום דק מאד המותקן על גבי הקיר, ומאפשר לרתום אותו לצורכי עיצוב. חזיתו עשויה זכוכית מחוסמת בעלת כושר הקרנה משופר, וניתן להשיגו במגוון צבעים (לפי הזמנה) או אפילו עם הדפס רצוי של תמונה או ציור. הרדיאטורים המשופרים הינם בטיחותיים-  כוללים מנגנונים אוטומטיים המפסיקים את פעולתם במקרה של נפילה חלילה, יש מהם המוצעים עם מנגנון לפיזור אוויר- טורבו, עם שעון שבת, עם מתקן לחות מובנה בגוף המכשיר למניעת ייבוש האוויר, ואף כאלה המתחשבים בסביבת הצבתם ומצוידים ברגליות שנועדו למנוע שריטות על ריצופי פרקט.  

תנור פטריה
פטריית החימום, שהחלה את דרכה בבתי קפה ומסעדות , נכנסת לאחרונה גם לבתים הפרטיים. היא עשויה בד"כ מנירוסטה, ניידת ומתאימה לשימושי פנים וחוץ, ופעולתה המתבססת על רפלקטור ונורת הלוגן מפזרת את החום באופן אחיד לסביבתה. הפטרייה, המתהדרת במראה מעוצב, נחשבת בטיחותית לשימוש, שכן היא מוגנת מחדירת מים, כמו גם מפני נפילה, הודות למטוטלת בטיחות פנימית אשר מפסיקה את  בפעולתה במקרה כזה.  

מקרני חום
סוג נוסף של אמצעי חימום הוא מקרני החום הקראמיים, שפועלים על בסיס רפלקטור המקרין את החום הנוצר בהם לסביבה. עיצובם מזכיר בד"כ את המאווררים העגולים, וכמוהם הם מופעלים באמצעות חוט משיכה ואף ניתנים לצידוד ולכוונון. מקרני החום מוצעים בגרסה עומדת  כשהם מצוידים במנגנון בטיחותי המפסיק את פעולתם במקרה של נפילה, או כשהם ניתנים לתלייה על הקיר. בין הדגמים השונים ניתן למצוא גם "הכלאה" בדמותו של מחמם כפול המשלב בין רדיאטור עם מילוי שמן לבין תנור קורן. הוא בעל תרמוסטט להתאמת דרגת חום רצויה וטיימר דיגיטאלי לשומרי שבת, מתחמם במהירות ושומר על טמפרטורה אחידה, חסכוני באנרגיה, ואינו צובר אבק, כך שהוא מתאים במיוחד לילדים ולסובלים מאלרגיות. 

מפזרי חום
מאז הופעתם, מפזרי החום נחשבים לאמצעי חימום יעיל לשטחים קטנים ו/או כאשר נדרש תגבור לחימום מסוג אחר,  והם קיימים בעיצובים שונים- עומדים, שוכבים, שטוחים או מעוגלים. על משפחה זו נמנים גם הקונווקטורים שניתנים לתלייה על הקיר, וכן המזגנית- מפזר חום גדול שבחזותו דומה למזגן ומיועד לתלייה על הקיר.

רומנטיקה חורפית 
מזגן או רדיאטור , חכמים ככל שיהיו, לא מביאים איתם את אותה תחושה רומנטית או ביתיות חמימה שמעניקים אח ולהבה מרצדת, והכמיהה לרומנטיקה ממנפת את שוק הקמינים ותנורי הגז גם בשוק הישראלי מוכה השרב. בעידן שוחר ירוק השימוש בקמין עצים שהינו, כמובן, "הדבר האמיתי" נחשב לבזבוז המשאב היקר, מה גם שהוא יוצר לכלוך רב של פיח ו"זולל" חמצן מהבית. את התשובה לשלהבות האדמדמות-צהובות ולאווירה החמימה, מספקים תנורים בעיצוב רומנטי הפועלים על חשמל או גז, ונדלקים במחי לחיצת כפתור. 
מעבר ליוקרה והרומנטיקה האופפים קמינים חלופיים מסוג זה, ניכרת השקעה רבה בטכנולוגיה שלהם כתנורים הייטקיים אפקטיביים מאוד, כשהם משלבים היטב בין יכולות פונקציונאליות כמחממים יעילים לבין היותם פריט עיצובי המשפיע באופן בולט על חזות הבית והאווירה בו. בנוסף, הקדמה הטכנולוגית הופכת אותם יותר ויותר למוצרים מתוחכמים, וכך, למשל, ישנם תנורים המצוידים בארובה כפולה - אחת בתוך השנייה, כאשר אחת יונקת את האוויר מבחוץ, והשנייה פולטת את גז השריפה אל מחוץ לבית ומבטיחה אוויר נקי בחלל. קמינים אחרים, שפועלים על חשמל, מספקים את המראה הרומנטי מחד, ופועלים כמפזרי חום נעימים מאידך, כך שניתן ליהנות באמצעותם מכל העולמות. 
הקמינים הנוסטלגיים קיימים בשוק במגוון עיצובים, דוגמת גלילים, מרובעים, כיחידה עצמאית נפרדת, או כחלק מובנה בקיר הבית. הם עשויים מיציקת ברזל או נחושת במגוון צבעים ולעתים אף מעוטרים באריחי קרמיקה אמנותיים בעבודת יד. הם מוסקים באמצעות מבער על בסיס גז, נפט או סולר, וכן מוצעים כתנורים סגורים המוסקים בעץ או בפחם. 
בתנורים על סולר, המחקים את הדבר האמיתי (יערות הגשם, ואחיהם המקומיים מעדיפים מן הסתם קמינים מסוג זה) ה"אש" בתנור יוצרת אשליה של חוויה כמעט מושלמת, וניתן לבחור את סוג הלהבה או הגחלים ללא צורך לקושש עצים- אפשר להשיג את מראה האש המרצדת באמצעות שלט רחוק בו ניתן לשלב גם טיימר שמאפשר לקבוע את זמן ההפעלה וטמפרטורת החימום. 

כדאי לדעת! איך לשמור על בית חם ובטוח:
- מומלץ לשמור על טמפרטורה קבועה של 22 מעלות. כך יהיה לכם נעים בבית ובמקביל תחסכו בצריכת החשמל.
- כאשר מחממים את החדר בו שוהים, מומלץ לסגור את החלונות והדלתות לחדרים שאינם בשימוש.
- לפני השימוש הראשון במכשיר חימום חשמלי יש לדאוג לנקותו מאבק.
- אין לחסום את פתחי האוויר של מכשיר החימום.
- למען הבטיחות – יש להרחיק חפצים דליקים ממכשיר החימום.
- מומלץ לרכוש מכשיר חימום לחורף בהתאם לצרכים: לחימום מהיר וממוקד מומלץ להשתמש במפזרי חום / קונווקטורים ולחימום חללים גדולים לאורך זמן מומלץ להשתמש ברדיאטורים / מזגנים.


מתוך מגזין98: "כי קר שם בחוץ..."

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development