קמינים - עיצוב, טכנולוגיה ותכנון

על חנן המלבב של להבות אש המרצדות בעליזות אי אפשר להתווכח, ולא בכדי פילסו האח והקמין את דרכם לחלל הבית כאמצעי לחימום האוויר והאווירה כאחד

מאת: אביטל מאור | צילום: יח"צ | חברות שונות 03/04/2013
אָח - תנור, קמין, מתקן או מכשיר שמבעירים בו אש גחלים לחימום החדר.
קָמִין - (מיוונית - KAMINUS  - תנור) אח, כירת חדר, תנור בנוי בקיר שמסיקים בו עצים או פחמים לחמום החדר. (מילון אבן שושן).

אין מחשבה מענגת ורומנטית יותר מהמחשבה על ישיבה בליל חורף קר מול האח המבוערת. האח, בדיוק כמו אחותה ההיסטורית, המדורה, היא מוקד משיכה לא רק בגלל החום, אלא גם בגלל האווירה, החברותא וכל מה שביניהם.

 

המילים אח וקמין הן מילים נרדפות המבקשות לתאר אמצעי חימום המבוסס על תא/מתקן/גומחה שבתוכו דולקת אש. למרות היותן מילים נרדפות, בשפה המדוברת עדיין מקובל לכנות את האלמנט המסורתי הבנוי, גם אם הוא מעוצב בסגנון מודרני - "אח", בעוד שאת האלמנט העומד בפני עצמו מקובל לכנות "קמין". רוב הקמינים הנמכרים כיום מצוידים בלוח זכוכית החוצץ בין האש לבין חלל המגורים, בניגוד לאח העצים המסורתית שהינה פתוחה, ללא כל חציצה.

כיום ישנם גם אמצעי חימום שונים (בדרך כלל חשמליים) שצורתם מדמה צורת קמין, והם מצוידים ב"לשונות אש" מלאכותיות שאינן דורשות, כמובן, התקנת ארובה. כתבה זו עוסקת במתקנים מסורתיים שבהם בוערת אש והפעלתם דורשת ארובה.

 

ההבחנה הראשונה בין הסוגים השונים של הקמינים/אח היא בין אלה הבנויים/שקועים בתוך הקיר לבין אלה שניצבים כאובייקטים עצמאיים בחלל. הבחנה נוספת היא בין צורות האנרגיה השונות המייצרות את האש (סולר/נפט, גז, בולי עץ).

 

למרות החורף המתון יחסית בארץ, ניתן לראות בשנים האחרונות מגמה הולכת וגוברת של שילוב אח וקמין בחללי מגורים. הסיבות לכך נעוצות במספר גורמים, מסבירה האדריכלית רוני אלרואי ממשרד האדריכלים אלרואי-חזק. לדבריה, הופעת הקמינים החדישים (ובעיקר אלה המבוססים על בעירה של גז) ואחזקתם/ תפעולם הפשוטים יחסית, הם הגורם הראשון שמסביר את השימוש הגובר, לצד רצון ליצור בבית הפרטי "אווירת צימר" וסגנון עיצוב שמעניקים לעולם האורבאני המנוכר חוויה סנסואלית שמחברת מחדש לטבע - כעין מענה לגעגוע למקורות ראשוניים. אם נוסיף לפרשנות זו את החמימות שבחוויית ההתכנסות האינטימיות הנוצרת סביב הקמין, נוכל להבין מדוע גם במדינה כמו שלנו לקמינים יש עדנה.

 

מעניין לציין שבצפון הארץ, שם מן הסתם מזג האוויר קריר יותר, אין צורך למצוא הסברים מורכבים מידי לצורך בקמין. האדריכלית גלי הנדל, שפועלת בעיקר בצפון, מספרת שבתכנון בית בסביבה הכפרית, שילוב קמין בחלל המגורים הוא כיום דבר טבעי לחלוטין, מה גם שבסביבה כזו אין בד"כ בעיית אחסון ואספקה סדירה של בולי העץ, או מיקום למכל הסולר/נפט. הנדל מספרת שכיום בתכנון בתים הופך הקמין לחלק אינטגרלי של הפרוגרמה, לא רק ברמה הפונקציונלית והטכנית אלא גם בשילוב נוכחותו בנפח החלל. יתרה מכך, אף הארובה, טריויאלית ככל שהיא נדמית, הופכת להיות חלק מהשפה העיצובית, הן בחלק הפנימי של הבית והן בחלקו החיצוני (ביציאה מהגג).


עיצוב
בשנים האחרונות הן הקמינים והן האח הבנויה מהווים פרט אדריכלי שביטויו החזותי מגוון מאד. אם בעבר אח בנויה או קמין ייצרו באופן מיידי דימוי כפרי מסורתי, כמו, למשל, בסגנון פרובאנס עם שילובי ברזל, עץ ואבן, הרי כיום הם קיימים במבחר רב מאוד של סגנונות, ובכלל זה כאלה שהינם בעלי קווים נקיים ופשוטים המדברים בשפה עיצובית מינימליסטית.

 

רבים מדגמי אח הגומחה מדברים באותה שפה מינימליסטית המבקשת להצניע את האלמנט האדריכלי ולהדגיש דווקא את תוצר "האש" - בד"כ  שקועים בתוך קירות ליצירת כעין "מסך" זכוכית שטוח, בגדלים שונים. מנגד, ותוך נקיטת גישה אדריכלית הפוכה, קיימים קמינים המהווים אלמנט פיסולי דומיננטי בחלל ופותחים פתח לשילובים יצירתיים תוך שימוש בקשת חומרית וצבעונית. בין אלה ניתן לראות קמינים העומדים במרכז החלל, מרחפים באוויר, בעלי ארובות שנוכחותן היא כמו מיצב פיסולי, וכד'. גם באח בנויה וגם בקמינים ניתן למצוא טווח רחב של סגנונות, ממכלי ברזל בסגנון קישוטי מסולסל המתכתב עם המאה ה-19, עבור ב"קערות" גחלים תלויות, או מסכי חום/אור שקועים וכלה בפסלים של ממש. 

 

הורסטיליות הזו מאפשרת לשלב אח או קמין בכל חלל ובהתאמה לכל טעם אישי וסגנון מועדף, הן בסביבה הכפרית והן בסביבה האורבאנית.


טכנולוגיה ותכנון
מלבד העיצוב, שילוב קמין/אח בחלל הבית מחייב התייחסות כבר בשלב התכנון המוקדם ביותר של הבית, הן בבניה והן בשיפוץ, וכך גם בחירת הסוג המועדף. בין השיקולים אליהם יש להתייחס ניתן לציין את: בחירת מקור האנרגיה לחימום (גז, סולר/נפט, בולי עץ) והאחסון/מיקום שכרוכים בו; סוג הארובה ודרך יציאתה; סוג הלהבה; פיזור חום בחלל; קלות ההצתה (ר' בוקסה נפרדת על שיקולים לבחירת סוג האנרגיה בהמשך); אילוצים כמו גודל הדירה/ המגרש; הפרשי גובה במגרש וכד'.

 

בנוסף, למיקום אח / קמין יש משמעות גדולה, לא רק מבחינה חזותית, אלא מבחינת תכנון המבנה.  המיקום האופטימאלי לכך הוא במרכז החלל, אך מאחר ודבר זה פעמים רבות אינו אפשרי מבחינה טכנית, למיקום ולדרך הוצאת הארובה חשיבות גדולה. למשל, מסבירה אדריכלית טלי מינץ, "מאוד לא מומלץ שהארובה העוברת דרך קומת מגורים שניה תעבור דרך חדרי שינה – על חום הארובה אי אפשר לשלוט ולכן עלול להיווצר, במיוחד בחורף ישראלי מתון, חום רב מדי בחדרים אלה". לעומת זאת, מסבירה מינץ, "אם הארובה עוברת דרך מרכז הקומה השניה היא יכולה לשמש כמקור חום לקומה כולה מבלי ליצור חימום יתר".


כל אלה מצטרפים לעובדה ברורה כפי שניתן לסכם בדרך כלל שילוב של אלמנטים מורכבים בחלל הביתי – למקצועיות אין תחליף. כדאי לדאוג לרכישת קמין/אח ממומחים ולדעת לשאול את כל השאלות הרלוונטיות לגבי סוגי הקמינים/אח הקיימים ומשמעות ההבדלים ביניהם. כי, בסופו של דבר, התוצר יכול להיות אסתטי אך לא פונקציונלי דיו או בטיחותי מספיק, מסיבה כזו או אחרת.

מלבד הרב גוניות הרבה בתחום העיצוב, הקמינים/אח החדישים מציעים מספר חידושים נוספים:
- קמינים המשלבים אפשרות לחימום ובישול. קמינים מסוג זה משלבים תא שניתן לאפות או לבשל בו תבשילי קדירה, לאפות בצקים ועוד.
- קמינים המנצלים את החום המופק מהקמין לטובת חימום מים שמסופקים לטובת רדיאטורים לחימום נוסף בחדרים.
- שילוב של "שואב אפר" בקמיני עץ המקל על ניקוי הקמין.
- קמינים שונים מציגים שילובים של חומריות שונה/מעניינת כגון, אבני כורכר, אריחי קרמיקה מאוירים, גופי פלדה/נירוסטה לקבלת מראה היי-טקי ועוד.
- לורסטיליות אין גבולות – יש כיום קמינים המשולבים בשולחן או מזנון.
- קמינים דו-צדדיים או פינתיים – קמינים אלה מאפשרים ליצור חימום בשני חללים נפרדים, כמו למשל בחלל מגורים ובמרפסת, בשני חדרים שונים וכד'.
- בנוסף להפעלה באמצעות שלט, שהופכת לנפוצה בקמינים המופעלים על גז, כיום ניתן לשלב גם הפעלה באמצעות טלפון סלולרי.

אם מבקשים לממש פנטזיה - להאזין לרחש בולי העץ המתפצפצים, להתחמם בחברותא סביב לשונות אש מרקדות, לקלות ערמונים - הרי שאין ספק שקמין/אח יהוו את המענה המושלם לפנטזיה זו. יחד עם זאת, על מנת להנות באופן מלא מיתרונות אלמנט אדריכלי זה, חשוב לשלב אותו בחוכמה, כך שניתן יהיה באמת להנות ממנו לאורך זמן.

רעיון יצירתי בהחלט
כמו תמיד יצירתיות היא שם המשחק. איקי בר זיו, יוצר ואמן העובד בעץ/ברזל/אבן נהג לאסוף פטישים הרוסים וישנים שהושלכו באתרי בניה. לפטישים אלה ייצר ידיות מעוצבות מברזל. בהמשך נוספו פטישים שלמים מעשה ידיו וכן יציקות פליז ואלומיניום של הפטישים הקיימים. כל אלה יצרו סדרה נאה של פטישים מעוצבים המוצבים באורח קבע על גבי הקמין. בימי החורף נוהגים בני המשפחה והחברים המתארחים בבית שבעין שריד לאסוף פטיש חם מעל מדף הקמין ולחמם את ידיהם. כשהאחד מתקרר מחזירים אותו למקומו ולוקחים אחר...

יתרונות / חסרונות על פי סוג האנרגיה
גז
יתרונות:
- יעיל בתפוקת חום אחיד.
- קל להפעלה, לרבות הפעלה באמצעות שלט רחוק.
- אינו פולט ריחות.
- אפשרי להתקנה בבית דירות בעל חיבור למערכת גז מרכזית.
- מראה להבה דומה ללהבת עץ, בגלל הגזעים הקרמיים.

נקודות למחשבה:
- בבית דירות - רצוי חיבור למערכת גז מרכזית.
- בבית פרטי – רצוי צובר, או שימוש בכמות גדולה של בלוני גז גדולים.
- דרושה תשומת לב גדולה לנושא הבטיחות.
- לא נדרשת ארובה ארוכה עד הגג, אך במקרה כזה נדרשת התקנה על קיר חיצוני. כמו כן, מומלצת ארובה כפולה לצרכי בטיחות.
- נדרשת הקפדה יתרה לנושא בטיחות ההפעלה, לרבות בדיקת אפשרות לשילוב חיישנים המפסיקים את פעולת הקמין כאשר אין בערה.

נפט / סולר
יתרונות:
- קמין על סולר הסקה הוא בעל יכולת לחימום שטחים גדולים.
- קל להפעלה ואינו מצריך טיפול שוטף אינטנסיבי.
- שליטה טובה ברמת החימום.
- מראה להבה יפה (אש כחולה/כתומה).
- ארובה פנימית העולה דרך הקומה השניה מחממת גם קומה זו.

נקודות למחשבה:
- דורש מכל אחסון.
- לא ניתן להתקנה בבית דירות, אלא רק בבית פרטי.
- נדרשת מערכת הזנה עד המכל. בהתאמה לחוק כלים שלובים במידה והמכל נמוך יותר ממפלס הבית, נדרשת משאבה. לחילופין, מקובל להניח את המכל על מתקן הגבהה, על מנת להימנע מהתקנת משאבה.
- משבר האנרגיה גרם בתקופה האחרונה לייקור בעלויות התפעול.
- נדרשת התקנת ארובה ארוכה עד הגג.
- תלות באספקה סדירה של סולר/נפט.

עצים
יתרונות:
להבה טבעית ומראה בערה יפה.
לאור משבר האנרגיה, זול באופן יחסי.
הארובה הפנימית העולה דרך הקומה השניה מחממת גם קומה זו.

נקודות למחשבה:
אין שליטה טובה ברמת החימום.
נדרש מקום אחסון גדול ויבש לבולי העץ.
נדרש טיפול שוטף הן של "הלעטת" הלהבה והן של ניקוי האפר.
אינו קל להפעלה.
נדרשת התקנת ארובה ארוכה עד הגג.
תלות באספקה סדירה של בולי עץ.

בחרתם בקמין / אח המופעלים על עץ? חשוב
- לבחור בעצים איכותיים (כדוגמת, עץ זית, הדרים או אלון) .
- העץ היקר והאיכותי יותר מאופיין בצפיפות גבוהה ורמה גבוהה יותר של שמנוניות, הגורמת לו להישרף באיטיות יחסית לסוגי עץ נחותים יותר.
- חשוב לבדוק עם ספק העץ האם בולי העץ מגיעים עם או בלי קליפה.
- יש לבדוק באיזה אופן מגיעים בולי העץ הביתה, לאיזה גודל הם נחתכים, על מנת שיהיה ניתן לאחסן אותם בצורה נוחה.

 

מתוך מגזין 104: "מול האח המבוערת"

 

 

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development