אקווריום בבית - עיצובים, רעיונות וטיפים

אקווריון שניצב בחלל כמוהו ככיבוש חלקת טבע והעתקתה אל תוך הבית פנימה. דגים צבעוניים, צמחי מים מיוחדים ואלמנטים נוספים יוצרים תמונה אסתטית המשלבת זואולוגיה עם בוטניקה ומשרה רוגע, שלווה ויופי

מאת: אביטל מאור | צילום: | 03/04/2013
תחילה טרוויה לשונית: על פי המילון המילה התקנית לאובייקט המוכר לנו כאקווריום היא אקווריון, אך אנו נצמד למילה המוכרת, והוא מגדירו כ"כלי קיבול למים, לגדל בו דגים, שרצי מים וצמחים".  ככזה הוא שקוף בד"כ, על מנת שאפשר יהיה ליהנות מהחיים הרוחשים בו, וניתן לייחס לו איכויות החורגות מהפונקציה הראשונית שלו, כמו, למשל, משמעויות סמליות, השפעה על מצב הרוח וגם יכולת להוות אלמנט עיצובי ממדרגה ראשונה.
האקווריום הוא, למעשה, "בית קטן" אותו אנו מכניסים לתוך ביתנו. אם נרצה, סוג של כיבוש חלקת טבע והעתקתה לחלל המגורים תוך יצירת "פינה" בעלת אסתטיקה, ומוקד של התרחשות בלתי פוסקת המקרין על אופי המרחב כולו. ככלל, אין עוד דוגמה דומה המשלבת זאולוגיה, בוטניקה ואסתטיקה בתוך הבית פנימה, כמו העמדת אקווריום.
המשמעויות הסמליות של מים ודגים, בכל תרבות ובכל עת, הן רבות, וכולן מייחסות לשני אלמנטים אלה תכונות של טוהר, שפע, פריון והצלחה. המילה הסינית "Yu", למשל, היא בעלת משמעות של "דג" ו-"הצלחה" בעת ובעונה אחת, ולפיכך הימצאות אקווריום במרחב הביתי מייצגת באופן סמלי שאיפה ללכוד את השפע ולקבע אותו בתוכו (אף על פי תורת הפנג-שאווי העמדת אקווריום עם דגים בבית נתפסת כדבר חיובי) ובכן, לכדנו את הטבע ורתמנו אותו לחיינו האורבאניים הסינתטיים וגם הבנו את הסמליות, אך בכך לא די. ההשפעה של האקווריום על מצב הרוח היא דבר שכל חובב אקווריונים, גם אם אינו אמון על תורות מיסטיות, יעיד עליו. ההתבוננות בתנועת הדגים, במים ובצמחיה, בשילוב תאורה מתאימה, יוצרת כישוף, ואין כמוה להתרגעות בסופו של יום מפרך. לא בכדי, אגב, ניתן למצוא אקווריום בחדרי המתנה בקליניקות של רופאים, בעיקר רופאי שיניים, רופאי ילדים ומרפאות לטיפול בכאב, שכן זוהי דרך מצוינת לגרום למטופלים, קטנים כגדולים, לשחרר את המתח בו הם נמצאים לפני טיפול. אף חברות רבות, החל מחברות הייטק, עבור דרך משרדים של עורכי דין וכלה בחברות פרסום, נוהגות להציב אקווריומים גדולים במבואות הכניסה ולעיתים גם בחדרי ישיבות ובחדרי עבודה.
אם בעבר היה האקווריום מכל זכוכית עם מסגרות מתכת כבדות שדפנותיו מחוברות במֶרֶק, הרי שהיום מדובר על עולם שהתפתח לאין שעור, הן מבחינת הרמה הטכנולוגית של האבזור, המאפשר טיפולים הצורכים זמן מינימום, הן מבחינת היצע הדגים והחיות האחרות שמגיעים ממקומות אקזוטיים רבים בעולם והן מבחינת הדרך בה ניתן לעצב את המכל ולשלבו בחלל.
מתוק או מלוח - סוג אקווריום
החלוקה הבסיסית בין סוגי אקווריומים היא בין אקווריום של מים מתוקים לאקווריום של מים מלוחים.
אקווריום המים המתוקים יכול להתחלק גם הוא לשני סוגים:
אקווריום מים מתוקים קרים – מאכלס דגים ממשפחת הקרפיונים (כמו דגי זהב) ואין דורש אמצעי חימום למים.
אקווריום מים מתוקים חמים – מאכלס דגים טרופיים הזקוקים לטמפרטורת מים של כ-26 מעלות, דבר המחייב התקנת אמצעי חימום.
הסוג השני - אקווריום מים מלוחים - מדמה את הסביבה הימית, כולל בד"כ דגים אקזוטיים, צבעוניים ומרשימים יותר מאשר אקווריום המים המתוקים, ואף הוא אקווריום  נחלק לשני סוגים:
אקווריום שאינו כולל אלמוגים ו/או חסרי חוליות והינו קל יותר לתפעול ואחזקה.
אקווריום הכולל אלמוגים ו/או חיות נוספות לדגים – שושנות ים, סוסוני ים, סרטנים וכד'. אקווריום מסוג זה הוא היקר ביותר להקמה, הן מבחינת עלות המערכות והן מבחינת עלות הדגים והחיות השונות. יחד עם זאת, התוצר הסופי, המדמה ריף אלמוגים טבעי, הוא גם המרשים ביותר.

בשנים האחרונות התפתח סוג נוסף של אקווריום – "אקווריום צמחיה", המכונה לעיתים "הייטק", או "אמזונס". באקווריום מסוג זה הדגש הוא דווקא על הצמחיה ופחות על הדגים, והוא נחשב יקר יחסית  בשל היותו עתיר בקרה וציוד ודורש, למשל, תאורה חזקה ומיוחדת. נוכחותו של "אקווריום צמחיה" מרשימה מאוד, ולא בכדי הוא אהוד בחללי מבואה של חברות הייטק.

עצב לי אקווריום
בשנים האחרונות, בנוסף לאקווריומים הסטנדרטים והמוכרים (מכל אותו מניחים על מדף, שידה או שולחן) קיים היצע הולך וגדל של אפשרויות ועיצובים שונים. חשוב לציין שעיצובים אלה מגיעים גם הם בתצורות סטנדרטיות שונות, אך החידוש הוא כי ניתן גם לבקש ולקבל גדלים, צורות, חומרים וכד' באופן מיוחד, המתאים לעיצוב הבית ולטעם הלקוחות – אקווריום שהוא, למעשה, Custom Made.
הצורה הבסיסית ביותר היא של מכל המונח על ארונית, כאשר ארונית זו יכולה להגיע במבחר כמעט אינסופי של דגמים, חומרים וצבעים. כך נוצר "רהיט",  בגודל  רצוי היכול לשמש כנקודת מיקוד בחלל, ולחלופין לשמש גם כמחיצה בין חללים שונים בבית, למשל בין חדר המגורים למטבח. גם במשרדים נעשה שימוש באלמנט זה, כאשר הוא יכול לברך את הנכנסים ו/או לשמש כמחיצה.
שימוש נוסף באקווריום כאלמנט עיצובי הוא דגם המכונה "חלון" או "פלסמה". מדובר על אקווריום צר (כחמישה עד עשרה ס"מ בלבד) שקוע בתוך הקיר שיכול להיות גם קיר אבן וגם קיר גבס. לכך ניתן להוסיף מסגרת של ממש ליצירת "תמונה נעה" של עולם המים.
אקווריום שקוע מסוג זה יכול להיות חד צדדי, או דו צדדי, כאשר במידה ונבחרת אופציה דו צדדית מדובר על אקווריום הבנוי בתוך קיר ומשני צדדיו פלטת זכוכית. באופן כזה נוצרת הפרדה מעניינת בחלל, שיח על הגבולות שבין האינטימי והציבורי, משחקים של רואה ובלתי נראה. אקווריום דוגמת זה יכול להיות מותקן אף כהפרדה בין חדרי משרד, או בין חדר משרד לחדר קבלה וכאשר נדרשת אינטימיות הפעלה של בועות אוויר יוצרת מיסוך בין שני החללים.
אופציה נוספת לשימוש דקורטיבי באקווריום היא יצירת "שולחן אקווריום". במקרה כזה אין ספק שהוא יהפוך לאטרקציה מרכזית ונקודת התרחשות אינטנסיבית בחלל המגורים.
היכולות הקיימות כיום בתחום מאפשרות לעשות שימוש עיצובי באקווריום בכל מקום בו מתקיימת פינה לא מנוצלת – נישה, חלק ממחיצה, קיר הפרדה וכד', כאשר האקווריום עצמו יכול להיות גם מעוגל, קטום, משושה וכד', ולאו דווקא מלבני.
כבכל תחום מתחומי עיצוב הבית, גם כאשר מדובר בשילוב אקווריום ניתן למצוא שימושים קיצוניים ויצירתיים במיוחד באלמנט "המימי" – קיר שלם של אקווריום מים מלוחים, אקווריום שקוע ברצפה המאפשר להציץ אל עולם המים מלמעלה, כיור אקווריום, מעקה אקווריום ועוד.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש שישנן מספר מלכודות שכיחות שרצוי מאוד להימנע מהן:
רצוי לא לרכוש אקווריום אצל זגג, אלא רק בחברות המתמחות בתחום. משקל האקווריום המלא והלחץ מחייבים מכל מקצועי ואמין, על מנת למנוע קטסטרופה.
ככל שההחלטה העיצובית נדמית חשובה, חשוב עוד יותר לבדוק את נוחות הטיפול השוטף. גובה האקווריום, הנגישות אליו וכד' (למשל באקווריום תמונה), יכולים ליצור מצב שהטיפולים השוטפים הופכים להיות מורכבים, דבר המוביל בהכרח להזנחה.
יש להביא בחשבון שלמרות שקיים מכשור מתקדם (מסננים מתוחכמים, מערכות הזנה אוטומטיות ועוד) המקל על הטיפול בכל זאת מדובר על מערכת חיה שמצריכה טיפול ותחזוקה שוטפים.
חשוב לגבות את המערכות השונות במערכת אל-פסק המאפשרת למערכות החיוניות להמשיך ולעבוד גם במקרה של הפסקת חשמל.
ההחלטה על גודל האקווריום היא חשובה, הן מבחינת הטיפול והן מבחינת האסתטיקה ושילוב האלמנט בחלל. גדול מידי יהיה דומיננטי, יקר וקשה יותר לתחזוקה, אך לאקווריון קטן מידי לא תהיה מספיק נוכחות בחלל ויגביל מבחינת אוכלוסיית הדגים.
לסיכום, תהא הסיבה אשר תהא- נגד עין הרע, בעד שפע, אם על מנת להירגע ולהפיג מתחים, בשם  שילוב פיסת טבע בבית, על מנת ליצור נקודת מיקוד בעלת צבעוניות מרשימה, או פשוט כי אוהבים דגים - תנו לעצמכם להתהפנט מול כל היופי הזה שמציע אקווריום.

מתוך מגזין 100: "פיסת טבע בבית"

החומרים ומערכות שיצברו לכם ניקוד לבנייה ירוקה

שם המוצר
תאור המוצר
תו ירוק (ישראל/ חו''ל)
 
תכולת חומר ממוחזר במוצר
 
ייצור מקומי בישראל
 
תעודת LCA מחזור החיים של החומר
 
חומרים ממקור אחראי - תעודה של מדרג מעלה / או ISO 14001 / ISO 18001
 

רוצה לקבל מאיתנו מידע על מוצרים ורעיונות להשראה?


תחומים שמעניינים אותי

תגיות

אריחים Ecommerce Website Development